Akkerbouw

Foto & video 2 reacties

PotatoEurope: veel capaciteit en hoge kwaliteit

Een demonstratie van machines trekt altijd aandacht, maar daarnaast is PotatoEurope vooral ook een ontmoetingsplaats van mensen die actief zijn in de sector. Hoewel soms alles al lijkt te zijn uitgevonden werden er toch weer diverse nieuwtjes en verbeteringen gepresenteerd.

Foto

 • PotatoEurope mocht zich op het Rittergut Bockerode in Springe-Mittelrode in de omgeving van Hannover verheugen op prachtige omstandigheden voor het rooien van aardappelen en het organiseren van een vakbeurs in de openlucht. Bezoekers hadden in ieder geval geen gebrek aan onderwerpen om met elkaar van gedachten over te wisselen.

  PotatoEurope mocht zich op het Rittergut Bockerode in Springe-Mittelrode in de omgeving van Hannover verheugen op prachtige omstandigheden voor het rooien van aardappelen en het organiseren van een vakbeurs in de openlucht. Bezoekers hadden in ieder geval geen gebrek aan onderwerpen om met elkaar van gedachten over te wisselen.

  Foto: Henk Riswick
 • Er is een zekere markt voor apparatuur om af land meteen op vrachtwagens te laden. Fabrikanten van inschuurlijnen leveren die vaak op maat naar specificatie van de klant. Komt het product schoon uit de grond, dan kan meteen van de kipper op auto’s laden aantrekkelijk zijn. Vooral in België zijn daarvoor de hooglossers al lange tijd populair. Brettmeister presenteerde een alternatief dat is gebaseerd op het concept dat Grimme in 2012 al eerder voorstelde. In essentie is het principe gebaseerd op een Amerikaanse overlaadwagen voor suikerbieten.

  Er is een zekere markt voor apparatuur om af land meteen op vrachtwagens te laden. Fabrikanten van inschuurlijnen leveren die vaak op maat naar specificatie van de klant. Komt het product schoon uit de grond, dan kan meteen van de kipper op auto’s laden aantrekkelijk zijn. Vooral in België zijn daarvoor de hooglossers al lange tijd populair. Brettmeister presenteerde een alternatief dat is gebaseerd op het concept dat Grimme in 2012 al eerder voorstelde. In essentie is het principe gebaseerd op een Amerikaanse overlaadwagen voor suikerbieten.

  Foto: Henk Riswick
 • De Brettmeister overlaadwagen heeft een inhoud van 22 kuub. De afvoerband met kunststof meenemers van Grimme is 90 centimeter breed. Vorig jaar bouwde Brettmeister twee kleinere modellen, van de 22-kuber zijn er dit jaar 5 gebouwd. Aan de achterzijde kan een vijzel om graan te lossen.

  De Brettmeister overlaadwagen heeft een inhoud van 22 kuub. De afvoerband met kunststof meenemers van Grimme is 90 centimeter breed. Vorig jaar bouwde Brettmeister twee kleinere modellen, van de 22-kuber zijn er dit jaar 5 gebouwd. Aan de achterzijde kan een vijzel om graan te lossen.

  Foto: Henk Riswick
 • De Brettmeister is uitgerust met een set axiaalrollen die de aardappelen in de elevator deponeert. Naar keuze kan dat ook een set met dwarsrollen zijn. De wagen kan behoorlijk snel lossen, maar hoe sneller wordt gelost hoe dikker de laag aardappelen over de rollenset en hoe minder die ook zal reinigen. De 90 centimeter brede elevator met kunststof meenemers van Grimme werd nog niet goed in de breedte gevuld maar dat is technisch vrij eenvoudig te verbeteren. Prijsindicatie met axiaalrollen €80.000.

  De Brettmeister is uitgerust met een set axiaalrollen die de aardappelen in de elevator deponeert. Naar keuze kan dat ook een set met dwarsrollen zijn. De wagen kan behoorlijk snel lossen, maar hoe sneller wordt gelost hoe dikker de laag aardappelen over de rollenset en hoe minder die ook zal reinigen. De 90 centimeter brede elevator met kunststof meenemers van Grimme werd nog niet goed in de breedte gevuld maar dat is technisch vrij eenvoudig te verbeteren. Prijsindicatie met axiaalrollen €80.000.

  Foto: Henk Riswick
 • Brettmeister is ook toelevancier voor de bietenmuis van Kleine (inmiddels onderdeel van Grimme) en bouwde al eerder voor de suikerbieten een Minimaus die aan een trekker wordt gebouwd. Bij de zetmeelfabrikant Südstärke draait inmiddels een Minimaus die is aangepast om aardappelen te laden. De 5,30 meter brede invoer zou 150 tot 200 ton per uur kunnen laden. Op het eind van de elevator zit een set axiaalrollen. Prijsindicatie is €90.000.

  Brettmeister is ook toelevancier voor de bietenmuis van Kleine (inmiddels onderdeel van Grimme) en bouwde al eerder voor de suikerbieten een Minimaus die aan een trekker wordt gebouwd. Bij de zetmeelfabrikant Südstärke draait inmiddels een Minimaus die is aangepast om aardappelen te laden. De 5,30 meter brede invoer zou 150 tot 200 ton per uur kunnen laden. Op het eind van de elevator zit een set axiaalrollen. Prijsindicatie is €90.000.

  Foto: Henk Riswick
 • Al in 2012 te zien op Interpom, maar nu in Bockenrode in actie, de Pom-Over om met een afschuifwagen meteen op een vrachtwagen te laden van de Vlaamse Fliegl-afschuifwagenimporteur Ludo Pauwels . De wagen is een standaard Fliegel, van de aanbouw om over te laden zijn er nu 4 gebouwd.

  Al in 2012 te zien op Interpom, maar nu in Bockenrode in actie, de Pom-Over om met een afschuifwagen meteen op een vrachtwagen te laden van de Vlaamse Fliegl-afschuifwagenimporteur Ludo Pauwels . De wagen is een standaard Fliegel, van de aanbouw om over te laden zijn er nu 4 gebouwd.

  Foto: Henk Riswick
 • De Pom-Over brengt via een rollenset, die als reiniger dient, de aardappelen op een brede band. Bedienen gebeurt hydraulisch vanaf de zijkant van de wagen. Tijdens de demonstratie werd duidelijk dat het toch lastig is om goed een egale aardappelstroom te doseren. Is er toch nog een behoorlijke reiniging tijdens het overladen gewenst, dan gaat dat automatisch ten koste van de capaciteit.

  De Pom-Over brengt via een rollenset, die als reiniger dient, de aardappelen op een brede band. Bedienen gebeurt hydraulisch vanaf de zijkant van de wagen. Tijdens de demonstratie werd duidelijk dat het toch lastig is om goed een egale aardappelstroom te doseren. Is er toch nog een behoorlijke reiniging tijdens het overladen gewenst, dan gaat dat automatisch ten koste van de capaciteit.

  Foto: Martin Smits
 • De Pom-Over lijkt nog niet volledig uitontwikkeld. Om capaciteit te halen, lijken de meenemers nog aan de korte kant. Vooral wanneer er een dikke laag aardappelen op de band ligt, rollen er te veel terug. Aan de capaciteit en productvriendelijkheid valt dus nog wat te verbeteren.

  De Pom-Over lijkt nog niet volledig uitontwikkeld. Om capaciteit te halen, lijken de meenemers nog aan de korte kant. Vooral wanneer er een dikke laag aardappelen op de band ligt, rollen er te veel terug. Aan de capaciteit en productvriendelijkheid valt dus nog wat te verbeteren.

  Foto: Martin Smits
 • De Ploeger bunkerrooier kent geen versmallingen meer in de machine. Tot achterin zijn alle zeefbanden van gelijke breedte. De ringelevator bestaat nog wel uit het Ploeger-systeem van zakken die 50 tot 60 kilo aardappelen kunnen bergen en eerder als verticale elevator achterop werden gemonteerd.

  De Ploeger bunkerrooier kent geen versmallingen meer in de machine. Tot achterin zijn alle zeefbanden van gelijke breedte. De ringelevator bestaat nog wel uit het Ploeger-systeem van zakken die 50 tot 60 kilo aardappelen kunnen bergen en eerder als verticale elevator achterop werden gemonteerd.

  Foto: Henk Riswick
 • Ropa demonstreert de Keiler II tweerijer die ook op de Agritechnica te zien was. Is nu nog prototype maar volledig nieuw ontwikkeld. Volledig hydraulisch aangedreven, voorzien van 7,5 tons bunker, van 3,00 naar 3,50 meter uitschuifbare achteras op 850/50R30.5 banden en isobus bestuurd. Prijsindicatie €160.000. Axiaalrollen nog niet leverbaar, maar wel voorzien voor de toekomst.

  Ropa demonstreert de Keiler II tweerijer die ook op de Agritechnica te zien was. Is nu nog prototype maar volledig nieuw ontwikkeld. Volledig hydraulisch aangedreven, voorzien van 7,5 tons bunker, van 3,00 naar 3,50 meter uitschuifbare achteras op 850/50R30.5 banden en isobus bestuurd. Prijsindicatie €160.000. Axiaalrollen nog niet leverbaar, maar wel voorzien voor de toekomst.

  Foto: Henk Riswick
 • De Keiler I is de eenrijer van Ropa. Die was ook op de Agritechnica te zien en daar zijn er nu 13 van gemaakt. Ropa produceert en ontwikkelt de machines in eigen beheer en bouwde onlangs een compleet nieuwe fabriek in het Zuid-Duitse Herrngiersdorf. Ropa raakte in september 2012 betrokken bij de aardappelteelt door de overname van WM Kartoffeltechnik. Nu nog geen speler van betekenis maar toch een partij waar de gevestigde orde voor de toekomst serieus rekening mee houdt. “Geen misselijke jongen die Ropa”, weten de mensen die het bedrijf al wat langer kennen.

  De Keiler I is de eenrijer van Ropa. Die was ook op de Agritechnica te zien en daar zijn er nu 13 van gemaakt. Ropa produceert en ontwikkelt de machines in eigen beheer en bouwde onlangs een compleet nieuwe fabriek in het Zuid-Duitse Herrngiersdorf. Ropa raakte in september 2012 betrokken bij de aardappelteelt door de overname van WM Kartoffeltechnik. Nu nog geen speler van betekenis maar toch een partij waar de gevestigde orde voor de toekomst serieus rekening mee houdt. “Geen misselijke jongen die Ropa”, weten de mensen die het bedrijf al wat langer kennen.

  Foto: Henk Riswick
 • Nieuwe machine, oude kleur? Miedema toont het prototype van de nieuwe kistenvuller. Nieuw is vooral de geautomatiseerde aan- en afvoer van kisten met stapelaars. De aanvoerband werkt ook als bufferband tijdens het wisselen van kisten waardoor de machine continue kan draaien. Dat zou goed zijn voor een capaciteit tot 100 kisten per uur. Behalve winst in vulcapaciteit betekent het stapelen van kisten ook een flinke besparing op inzet van heftrucks. Volle kisten worden met twee tegelijk weggehaald, lege kisten met drie tegelijk klaargezet. Stapelen kan in principe tot 6 hoog.

  Nieuwe machine, oude kleur? Miedema toont het prototype van de nieuwe kistenvuller. Nieuw is vooral de geautomatiseerde aan- en afvoer van kisten met stapelaars. De aanvoerband werkt ook als bufferband tijdens het wisselen van kisten waardoor de machine continue kan draaien. Dat zou goed zijn voor een capaciteit tot 100 kisten per uur. Behalve winst in vulcapaciteit betekent het stapelen van kisten ook een flinke besparing op inzet van heftrucks. Volle kisten worden met twee tegelijk weggehaald, lege kisten met drie tegelijk klaargezet. Stapelen kan in principe tot 6 hoog.

  Foto: Henk Riswick
 • Miedema heeft nog niet zo lang geleden zijn stortbakken vernieuwd. Fabrikanten noemen het meestal liever een ontvangstbunker. Dat klinkt wat vriendelijker. Met name voor de Duitse markt heeft Miedema zijn stortbak nu ook in een kleinere versie beschikbaar met 2,00 in plaats van 2,40 meter brede bodem in de bak.

  Miedema heeft nog niet zo lang geleden zijn stortbakken vernieuwd. Fabrikanten noemen het meestal liever een ontvangstbunker. Dat klinkt wat vriendelijker. Met name voor de Duitse markt heeft Miedema zijn stortbak nu ook in een kleinere versie beschikbaar met 2,00 in plaats van 2,40 meter brede bodem in de bak.

  Foto: Henk Riswick
 • Guido Magnus is optimistisch over de toekomst. Na de recente overname door Dewulf zal de ontwikkeling en productie van Miedema in Winsum blijven, maar het plan is om de markt gezamenlijk te bedienen via een eigen netwerk. Samen met Dewulf omvat dat dan een vrijwel compleet programma voor de aardappelteelt en de teelt van wortelen. Magnus blijft in grote lijnen verantwoordelijk voor de gang van zaken van het Miedema-deel van het programma en blijft samen met een partner ook aandeelhouder in de nieuwe situatie.

  Guido Magnus is optimistisch over de toekomst. Na de recente overname door Dewulf zal de ontwikkeling en productie van Miedema in Winsum blijven, maar het plan is om de markt gezamenlijk te bedienen via een eigen netwerk. Samen met Dewulf omvat dat dan een vrijwel compleet programma voor de aardappelteelt en de teelt van wortelen. Magnus blijft in grote lijnen verantwoordelijk voor de gang van zaken van het Miedema-deel van het programma en blijft samen met een partner ook aandeelhouder in de nieuwe situatie.

  Foto: Henk Riswick
 • Nieuw bij Tolsma is een systeem om aardappelen te tellen. Heeft afgelopen jaar bij een pootaardappelverwerker gedraaid. De aardappelen worden geteld in de val van de transportband. Tolsma heeft inmiddels ook een scanner die tweedimensionaal aardappelen kan meten. De scanner meet lengte en breedte van de knol. Er wordt gewerkt aan een systeem om de aardappel ook min of meer rondom te meten.

  Nieuw bij Tolsma is een systeem om aardappelen te tellen. Heeft afgelopen jaar bij een pootaardappelverwerker gedraaid. De aardappelen worden geteld in de val van de transportband. Tolsma heeft inmiddels ook een scanner die tweedimensionaal aardappelen kan meten. De scanner meet lengte en breedte van de knol. Er wordt gewerkt aan een systeem om de aardappel ook min of meer rondom te meten.

  Foto: Henk Riswick
 • Henk Petter van Mechatec levert een elektronisch systeem om kisten te detecteren en te administreren. Techniek die afkomstig is uit de logistieke wereld. Mechatec levert een systeem dat afkomstig is van Turck. De chip wordt automatisch gescand. Die spijker je aan de kist, een scanner leest die uit of voorziet de chip van informatie. Gecombineerd met een kistenvuller kan die bijvoorbeeld per kist doorgeven hoeveel gewicht erin zit.

  Henk Petter van Mechatec levert een elektronisch systeem om kisten te detecteren en te administreren. Techniek die afkomstig is uit de logistieke wereld. Mechatec levert een systeem dat afkomstig is van Turck. De chip wordt automatisch gescand. Die spijker je aan de kist, een scanner leest die uit of voorziet de chip van informatie. Gecombineerd met een kistenvuller kan die bijvoorbeeld per kist doorgeven hoeveel gewicht erin zit.

  Foto: Henk Riswick
 • Kisten reinigen, maar ook ontsmetten is een punt waar nog capaciteitswinst is te halen. W&J Agrarhygiene uit Saerbeck demonstreert een nieuwe volautomatische mobiele kistenontsmetter die zij sinds kort à €189 per uur verhuren. Het bedrijf claimt bij voldoende heftruckcapaciteit tot 200 kisten per uur te kunnen ontsmetten. Dat is een cyclus van goed inspuiten, overtollige vloeistof wegblazen en inschuimen om het middel zo lang mogelijk zijn werk te laten doen.
Energieverbruik is zeker bij mechanische koeling een punt dat aandacht verdient. Tolsma heeft nu een koelunit die op diverse punten is verbeterd. De unit die wordt verkocht als 40 kW-systeem kan traploos tussen 20 en 60 kW koelvermogen leveren. De besparing zit behalve in details van leidingenwerk in het toepassen van gelijkstroommotoren voor de ventilatoren en een regeling van toerental maar ook van aanvoer van koelvloeistof naar de compressor. Afhankelijk van de gevraagde capaciteit zouden de vernieuwingen totaal 50 tot wel 80 procent op de elektriciteitsrekening kunnen sparen. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar als de helft van wat wordt geclaimd, wordt gehaald dan is dat ook al een mooie besparing. Waarmee overigens niet is gezegd dat de claim van Tolsma niet waar zou zijn.

  Kisten reinigen, maar ook ontsmetten is een punt waar nog capaciteitswinst is te halen. W&J Agrarhygiene uit Saerbeck demonstreert een nieuwe volautomatische mobiele kistenontsmetter die zij sinds kort à €189 per uur verhuren. Het bedrijf claimt bij voldoende heftruckcapaciteit tot 200 kisten per uur te kunnen ontsmetten. Dat is een cyclus van goed inspuiten, overtollige vloeistof wegblazen en inschuimen om het middel zo lang mogelijk zijn werk te laten doen. Energieverbruik is zeker bij mechanische koeling een punt dat aandacht verdient. Tolsma heeft nu een koelunit die op diverse punten is verbeterd. De unit die wordt verkocht als 40 kW-systeem kan traploos tussen 20 en 60 kW koelvermogen leveren. De besparing zit behalve in details van leidingenwerk in het toepassen van gelijkstroommotoren voor de ventilatoren en een regeling van toerental maar ook van aanvoer van koelvloeistof naar de compressor. Afhankelijk van de gevraagde capaciteit zouden de vernieuwingen totaal 50 tot wel 80 procent op de elektriciteitsrekening kunnen sparen. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar als de helft van wat wordt geclaimd, wordt gehaald dan is dat ook al een mooie besparing. Waarmee overigens niet is gezegd dat de claim van Tolsma niet waar zou zijn.

  Foto: Henk Riswick
 • PotatoEurope is een internationaal gebeuren en trekt een internationaal gezelschap. Op de parkeerplaats geen gebrek aan Nederlandse kentekens hoewel daar door het mooie weer weinig telers bij waren. Maar wel ‘the place to be’ voor eenieder die internationaal zaken doet om contacten te leggen en te onderhouden.

  PotatoEurope is een internationaal gebeuren en trekt een internationaal gezelschap. Op de parkeerplaats geen gebrek aan Nederlandse kentekens hoewel daar door het mooie weer weinig telers bij waren. Maar wel ‘the place to be’ voor eenieder die internationaal zaken doet om contacten te leggen en te onderhouden.

  Foto: Henk Riswick

Laatste reacties

 • koestal

  verstand op nul en doorrooien ,de prijzen zijn er niet naar !

 • info36

  Er zijn teveel potatoes in Europe!

Of registreer je om te kunnen reageren.