Akkerbouw

Foto & video laatste update:1 okt 2014

Partijen onderschrijven belang Proefboerderij Wijnandsrade

Dinsdag 2 september 2014 vond op Proefboerderij Wijnandsrade de akkerbouwdag plaats. Zuid-Limburgse akkerbouwers konden zich informeren over de actuele stand van zaken omtrent diverse proeven. Proeven met een duidelijk commercieel tintje.

Foto

 • Om de Proefboerderij te kunnen exploiteren moeten veldproeven van commerciële partijen worden binnengehaald. Dat lukt aardig. Bij de start van de nieuwe opzet waren zeven van dergelijke proeven uitgezet, momenteel liggen 26 veldproeven op de akkers in Wijnandsrade. Daarmee onderschrijven ook commerciële partijen het belang van veldproeven op de lössgrond.

  Om de Proefboerderij te kunnen exploiteren moeten veldproeven van commerciële partijen worden binnengehaald. Dat lukt aardig. Bij de start van de nieuwe opzet waren zeven van dergelijke proeven uitgezet, momenteel liggen 26 veldproeven op de akkers in Wijnandsrade. Daarmee onderschrijven ook commerciële partijen het belang van veldproeven op de lössgrond.

  Foto: Guus Queisen
 • Henny Hartmann, voorzitter van Stichting Proefboerderij Wijnandsrade (links op de rug) onthult een spandoek van de Proefboerderij. De Proefboerderij ressorteert onder de vlag van de LLTB. De standsorganisatie benoemt uit dien hoofde de bestuursleden in de stichting.

  Henny Hartmann, voorzitter van Stichting Proefboerderij Wijnandsrade (links op de rug) onthult een spandoek van de Proefboerderij. De Proefboerderij ressorteert onder de vlag van de LLTB. De standsorganisatie benoemt uit dien hoofde de bestuursleden in de stichting.

  Foto: Guus Queisen
 • De stichting zelf bezit geen machines en kennis. Daarvoor werkt ze samen met PPO en de maatschap Wimmers, op wiens bedrijf de Proefboerderij is gevestigd. De Stichting heeft 45 hectare grond aan Wimmers verpacht terwijl Wimmers 45 ha van zijn grond aan de Stichting beschikbaar stelt voor veldproeven. Door deze constructie beschikt de Proefboerderij over 90 ha akkergrond voor veldproeven.

  De stichting zelf bezit geen machines en kennis. Daarvoor werkt ze samen met PPO en de maatschap Wimmers, op wiens bedrijf de Proefboerderij is gevestigd. De Stichting heeft 45 hectare grond aan Wimmers verpacht terwijl Wimmers 45 ha van zijn grond aan de Stichting beschikbaar stelt voor veldproeven. Door deze constructie beschikt de Proefboerderij over 90 ha akkergrond voor veldproeven.

  Foto: Guus Queisen
 • Het voorkomen van structuurschade door zware landbouwmachines is voor agrariërs en bandenfabrikanten een belangrijk item. Om de bodem te ontzien heeft Michelin sinds kort banden met Ultraflex-technologie. De zijwanden van deze tractorbanden buigen verder door, wat zorgt voor een bijzonder hoog draagvermogen. De flexibele opbouw van het karkas zorgt voor een grotere voetprint wat resulteert in minder structuurbederf, een grotere trekkracht, minder slip en meer tijd- en brandstofbesparing.

  Het voorkomen van structuurschade door zware landbouwmachines is voor agrariërs en bandenfabrikanten een belangrijk item. Om de bodem te ontzien heeft Michelin sinds kort banden met Ultraflex-technologie. De zijwanden van deze tractorbanden buigen verder door, wat zorgt voor een bijzonder hoog draagvermogen. De flexibele opbouw van het karkas zorgt voor een grotere voetprint wat resulteert in minder structuurbederf, een grotere trekkracht, minder slip en meer tijd- en brandstofbesparing.

  Foto: Guus Queisen
 • David Smeets, Case IH en Steyr dealer uit Moelingen/Voerstreek monteerde een standaard tractorband (Michelin Multibib) en banden gemaakt volgens de UltraFlex Technologie op de Case IH Puma CVX 230 tractor om daar vervolgens onder gelijke omstandigheden/belasting (3850 kg) met een Evers cultivator mee te werken. Via het gps-systeem werden alle relevante gegevens zoals brandstofverbruik en slip nauwkeurig bijgehouden.

  David Smeets, Case IH en Steyr dealer uit Moelingen/Voerstreek monteerde een standaard tractorband (Michelin Multibib) en banden gemaakt volgens de UltraFlex Technologie op de Case IH Puma CVX 230 tractor om daar vervolgens onder gelijke omstandigheden/belasting (3850 kg) met een Evers cultivator mee te werken. Via het gps-systeem werden alle relevante gegevens zoals brandstofverbruik en slip nauwkeurig bijgehouden.

  Foto: Guus Queisen
 • Om de bodemdruk optisch te laten zien was de grond voorzien van zandbanen. De standaardband zorgde voor met een bodemdruk van 1,13 kg/cm2 voor een insporing van 63 mm. Het slippercentage bij deze band bedroeg 16,6. Het dieselverbruik kwam uit op 33,9 liter per uur.

  Om de bodemdruk optisch te laten zien was de grond voorzien van zandbanen. De standaardband zorgde voor met een bodemdruk van 1,13 kg/cm2 voor een insporing van 63 mm. Het slippercentage bij deze band bedroeg 16,6. Het dieselverbruik kwam uit op 33,9 liter per uur.

  Foto: Guus Queisen
 • De Ultraflex met een bodemdruk van 0,76 kg/cm2 zorgde voor een insporing van 45 mm (-37%). Het slippercentage bedroeg 10,6. Het dieselverbruik bedroeg 25,1 liter/u. Omgerekend naar 400 veld-werkuren gebruikt dezelfde tractor voorzien van traditionele banden 13.560 liter diesel en met de Ultraflex-technologie 10.004 liter. Wat bij een dieselprijs exclusief btw van €1,10 uit komt op een verschil van €3.900.

  De Ultraflex met een bodemdruk van 0,76 kg/cm2 zorgde voor een insporing van 45 mm (-37%). Het slippercentage bedroeg 10,6. Het dieselverbruik bedroeg 25,1 liter/u. Omgerekend naar 400 veld-werkuren gebruikt dezelfde tractor voorzien van traditionele banden 13.560 liter diesel en met de Ultraflex-technologie 10.004 liter. Wat bij een dieselprijs exclusief btw van €1,10 uit komt op een verschil van €3.900.

  Foto: Guus Queisen
 • Volgens Bart van de Weijden (rechts) van het Duitse bietenveredelingsbedrijf Strube (met een marktaandeel van 38% in het thuisland) komen steeds betere aaltjesresistente rassen op de markt. In 2015 stelt Strube het ras Diesel voor de Nederlandse telers beschikbaar, met de huidige code ST12303. Bij twijfel over aaltjes is het advies om te kiezen voor een licht tolerante ras.

  Volgens Bart van de Weijden (rechts) van het Duitse bietenveredelingsbedrijf Strube (met een marktaandeel van 38% in het thuisland) komen steeds betere aaltjesresistente rassen op de markt. In 2015 stelt Strube het ras Diesel voor de Nederlandse telers beschikbaar, met de huidige code ST12303. Bij twijfel over aaltjes is het advies om te kiezen voor een licht tolerante ras.

  Foto: Guus Queisen
 • Marcel Arts van KWS wees met een neerslagkaartje op iets wat alle bezoekers al wisten en hebben ervaren: Zuid-Limburg was deze zomer de natste regio van Nederland.

  Marcel Arts van KWS wees met een neerslagkaartje op iets wat alle bezoekers al wisten en hebben ervaren: Zuid-Limburg was deze zomer de natste regio van Nederland.

  Foto: Guus Queisen
 • Alle bietenzaadleveranciers kondigen nieuwe resistente rassen voor teeltjaar 2015 aan. Dit heeft gevolgen voor de vroegbestellingen. “De meeste telers wachten op de resultaten van de huidige en nieuwe rassen voordat ze het bietenzaad bestellen. Ze willen toch de hoogst mogelijke opbrengst. Het aantal vroegbestellingen is mede daardoor dit jaar aanzienlijk lager”, zegt Rob Knops van CSV-Covas (geheel links).

  Alle bietenzaadleveranciers kondigen nieuwe resistente rassen voor teeltjaar 2015 aan. Dit heeft gevolgen voor de vroegbestellingen. “De meeste telers wachten op de resultaten van de huidige en nieuwe rassen voordat ze het bietenzaad bestellen. Ze willen toch de hoogst mogelijke opbrengst. Het aantal vroegbestellingen is mede daardoor dit jaar aanzienlijk lager”, zegt Rob Knops van CSV-Covas (geheel links).

  Foto: Guus Queisen
 • Lourens Touwen van Attero (links) constateert een toenemende belangstelling bij akkerbouwers voor compost. Attero heeft voor de akkerbouw twee soorten compost in de aanbieding: standaard B kwaliteit (4,25 euro/ton/franco) en compost gemengd met (25%) gips (18,50 euro/ ton). Deze laatste heeft een dubbele werking in de bodem. Bezoekers zijn nogal kritisch over vervuilingen die in de compost zitten. Touwen: “B-compost voldoet aan de eisen die gesteld worden aan aardappelen, suikerbieten en industriegroenten. Gebruikers in de fijne tuinbouw en sportvelden kiezen echter voor klasse A.”

  Lourens Touwen van Attero (links) constateert een toenemende belangstelling bij akkerbouwers voor compost. Attero heeft voor de akkerbouw twee soorten compost in de aanbieding: standaard B kwaliteit (4,25 euro/ton/franco) en compost gemengd met (25%) gips (18,50 euro/ ton). Deze laatste heeft een dubbele werking in de bodem. Bezoekers zijn nogal kritisch over vervuilingen die in de compost zitten. Touwen: “B-compost voldoet aan de eisen die gesteld worden aan aardappelen, suikerbieten en industriegroenten. Gebruikers in de fijne tuinbouw en sportvelden kiezen echter voor klasse A.”

  Foto: Guus Queisen
 • Peter Geurts Agro-Dyn en Pascal Philipsen van Timac Agro informeren de bezoekers over de diverse aardappelstikstofbemestingsproeven die op de löss van Wijnandsrade zijn aangelegd. De resultaten worden dit najaar bekend. Geurts: “Om ondanks de verdere verscherping van de bemestingsnormen in 2015 op löss toch een zo hoog mogelijke opbrengst te genereren, is het zaak te zoeken naar alternatieve bemestingen.”

  Peter Geurts Agro-Dyn en Pascal Philipsen van Timac Agro informeren de bezoekers over de diverse aardappelstikstofbemestingsproeven die op de löss van Wijnandsrade zijn aangelegd. De resultaten worden dit najaar bekend. Geurts: “Om ondanks de verdere verscherping van de bemestingsnormen in 2015 op löss toch een zo hoog mogelijke opbrengst te genereren, is het zaak te zoeken naar alternatieve bemestingen.”

  Foto: Guus Queisen
 • Een vijftal kunstmeststrooiers werden getoond en leveranciers legden de mogelijkheden uit. Bezoekers konden echter de onderlinge strooiresultaten niet vergelijken.

  Een vijftal kunstmeststrooiers werden getoond en leveranciers legden de mogelijkheden uit. Bezoekers konden echter de onderlinge strooiresultaten niet vergelijken.

  Foto: Guus Queisen

Of registreer je om te kunnen reageren.