Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Laatste graan en eerste zaaiuien gelijk geoogst

Na een recordnatte augustus komt begin september het oogstwerk weer op gang. Het laatste graan wordt geoogst, de uienoogst komt op gang.

Foto

 • Na een koel en regenachtig augustus komt het oogstwerk in september weer op gang.
Gehuld in een mooie stofwolk rooit rooicombinatie Prisma uit Noord-Beveland hun eerste aardappelen.

  Na een koel en regenachtig augustus komt het oogstwerk in september weer op gang. Gehuld in een mooie stofwolk rooit rooicombinatie Prisma uit Noord-Beveland hun eerste aardappelen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Rooicombinatie Prisma bestaat uit drie akkerbouwbedrijven die samen een 4 rijige AVR Puma-rooier hebben aangeschaft. Jaarlijks rooien ze zo’n 100 hectare met deze machine. Piet Israel rooit hier 10 hectare Artemis voor collega Frank van Maldegem.

  Rooicombinatie Prisma bestaat uit drie akkerbouwbedrijven die samen een 4 rijige AVR Puma-rooier hebben aangeschaft. Jaarlijks rooien ze zo’n 100 hectare met deze machine. Piet Israel rooit hier 10 hectare Artemis voor collega Frank van Maldegem.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Te zien aan de gemiddelde grootte van de knollen lijkt de kilo-opbrengst van deze Artemis goed uit te pakken. Deze aardappelen worden via Nedato vermarkt.

  Te zien aan de gemiddelde grootte van de knollen lijkt de kilo-opbrengst van deze Artemis goed uit te pakken. Deze aardappelen worden via Nedato vermarkt.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Ondanks alle camera’s en overige hightech blijft een eenvoudige spiegel een prima hulpmiddel voor visuele controle.

  Ondanks alle camera’s en overige hightech blijft een eenvoudige spiegel een prima hulpmiddel voor visuele controle.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Bij Serooskerke op Schouwen rooit Johan van de Wekken uien van het ras Julia voor Han van de Velde. Het onkruid heeft zich tijdens de natte augustusmaand flink kunnen ontwikkelen. Een reden voor Johan om het rooiproces goed in de gaten te houden.

  Bij Serooskerke op Schouwen rooit Johan van de Wekken uien van het ras Julia voor Han van de Velde. Het onkruid heeft zich tijdens de natte augustusmaand flink kunnen ontwikkelen. Een reden voor Johan om het rooiproces goed in de gaten te houden.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De uien zijn mooi grof maar dat zal de lage prijs nauwelijks compenseren.

  De uien zijn mooi grof maar dat zal de lage prijs nauwelijks compenseren.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Op andere delen van het perceel, behoudens de spuitsporen, valt de onkruiddruk mee.

  Op andere delen van het perceel, behoudens de spuitsporen, valt de onkruiddruk mee.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Ook de combines verschenen op de akker. Hier dorst loonbedrijf Van de Velde 3,5 ha zomertarwe van het ras Quintus voor Jan van der Wekken uit Scharendijke.

  Ook de combines verschenen op de akker. Hier dorst loonbedrijf Van de Velde 3,5 ha zomertarwe van het ras Quintus voor Jan van der Wekken uit Scharendijke.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Door het natte najaar van 2013 kon op Schouwen-Duiveland maar beperkt wintertarwe worden gezaaid. Daardoor is het areaal zomertarwe beduidend groter dan normaal. Mede hierdoor stond ongeveer een derde van de tarwe nog toen de regenperiode begon. Deze tarwe is inmiddels binnen.

  Door het natte najaar van 2013 kon op Schouwen-Duiveland maar beperkt wintertarwe worden gezaaid. Daardoor is het areaal zomertarwe beduidend groter dan normaal. Mede hierdoor stond ongeveer een derde van de tarwe nog toen de regenperiode begon. Deze tarwe is inmiddels binnen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De tarwe is droogrijp en het vochtgehalte komt, gemeten door de combine, niet boven de 16 procent. Ook de volgende dag, bij hoge luchtvochtigheid en zonder zon in het gewas, bleef het vochtgehalte onder de 16 procent.

  De tarwe is droogrijp en het vochtgehalte komt, gemeten door de combine, niet boven de 16 procent. Ook de volgende dag, bij hoge luchtvochtigheid en zonder zon in het gewas, bleef het vochtgehalte onder de 16 procent.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Ondanks de nog zachte bodem blijkt de insporing acceptabel.

  Ondanks de nog zachte bodem blijkt de insporing acceptabel.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Wilma van der Weele, akkerbouwer in Elkerzee op Schouwen, dorste het laatste deel van de Trappe zomertarwe die ze voor de regen er net niet af kreeg.

  Wilma van der Weele, akkerbouwer in Elkerzee op Schouwen, dorste het laatste deel van de Trappe zomertarwe die ze voor de regen er net niet af kreeg.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Ze dorst met eigen combine, een John Deere 630 uit 1969. Al vanaf haar 14e jaar dorst Van der Weele met veel genoegen graan. Het maakt haar niet veel uit dat het dorswerk langer duurt dan met een moderne combine. Een voordeel is dat het een degelijke machine is die buiten het reguliere onderhoud nauwelijks kosten met zich meebrengt.

  Ze dorst met eigen combine, een John Deere 630 uit 1969. Al vanaf haar 14e jaar dorst Van der Weele met veel genoegen graan. Het maakt haar niet veel uit dat het dorswerk langer duurt dan met een moderne combine. Een voordeel is dat het een degelijke machine is die buiten het reguliere onderhoud nauwelijks kosten met zich meebrengt.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Met enig passen en meten wordt de combine in de stalling gemanoeuvreerd.

  Met enig passen en meten wordt de combine in de stalling gemanoeuvreerd.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Landbouwbedrijf Uijl in Zierikzee teelt dit jaar 5 hectare uien, 2 ha Bennito en 3 ha Hyskin. Twee weken eerder zijn ze gerooid en nu worden ze geladen.

  Landbouwbedrijf Uijl in Zierikzee teelt dit jaar 5 hectare uien, 2 ha Bennito en 3 ha Hyskin. Twee weken eerder zijn ze gerooid en nu worden ze geladen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Joost Uijl haalt de uien die bij het rooien in een afwateringgeul zijn gerold eruit en gooit ze op het zwad zodat ze bij het laden meekomen.

  Joost Uijl haalt de uien die bij het rooien in een afwateringgeul zijn gerold eruit en gooit ze op het zwad zodat ze bij het laden meekomen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De uien komen niet in de schuur maar worden meteen af land geleverd. Droog- en bewaarkosten vervallen hierdoor zodat de kostprijs toch nog wat wordt gecompenseerd.

  De uien komen niet in de schuur maar worden meteen af land geleverd. Droog- en bewaarkosten vervallen hierdoor zodat de kostprijs toch nog wat wordt gecompenseerd.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De vorige eigenaar van de stortbak, een boer/monteur, heeft de stortbak voorzien van een frame met dekzeil, dit tot grote tevredenheid van de familie Uijl. Een droge stortbak werkt wel zo prettig.

  De vorige eigenaar van de stortbak, een boer/monteur, heeft de stortbak voorzien van een frame met dekzeil, dit tot grote tevredenheid van de familie Uijl. Een droge stortbak werkt wel zo prettig.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Het bedrijf Farmpack oogst suikermais bij landbouwbedrijf Domeinplaat in ’s-Heer Arendskerke. De suikermaisoogst is op 15 augustus begonnen en wordt alleen door regen gehinderd als het veld te nat is om er op terecht te kunnen.

  Het bedrijf Farmpack oogst suikermais bij landbouwbedrijf Domeinplaat in ’s-Heer Arendskerke. De suikermaisoogst is op 15 augustus begonnen en wordt alleen door regen gehinderd als het veld te nat is om er op terecht te kunnen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Suikermais brengt gemiddeld 7 ton per hectare op. Dit seizoen liet de opbrengst een opvallende stijging zien. Er komt nu ongeveer 10 ton van een hectare.

  Suikermais brengt gemiddeld 7 ton per hectare op. Dit seizoen liet de opbrengst een opvallende stijging zien. Er komt nu ongeveer 10 ton van een hectare.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De oogst laat een mooie kolf zien met rechte rijen korrels en een verwaarloosbare witte punt. De punt wordt er bij de verwerking sowieso afgesneden. De afzet vindt hoofdzakelijk naar het buitenland plaats.

  De oogst laat een mooie kolf zien met rechte rijen korrels en een verwaarloosbare witte punt. De punt wordt er bij de verwerking sowieso afgesneden. De afzet vindt hoofdzakelijk naar het buitenland plaats.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Loonbedrijf De Bruijne in Kats rolt voor vlasverwerker Van de Bilt het eerder gekeerde vlas tot balen. Deze balen worden meteen geladen.

  Loonbedrijf De Bruijne in Kats rolt voor vlasverwerker Van de Bilt het eerder gekeerde vlas tot balen. Deze balen worden meteen geladen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Het gelijktijdig met het vlas ingezaaide gras was dermate door de zwaden heen gegroeid dat het nog maar de vraag was of het keren van het vlas nog wel zou kunnen. De algemene situatie was zoals rechts op de foto.

  Het gelijktijdig met het vlas ingezaaide gras was dermate door de zwaden heen gegroeid dat het nog maar de vraag was of het keren van het vlas nog wel zou kunnen. De algemene situatie was zoals rechts op de foto.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Het keren ging uiteindelijk redelijk goed. Enkele dagen later was het vlas geschikt om tot balen te worden gerold. Een van de drie combinaties staat even stil op het geraapte deel van het veld om een baal met bindtouw te zekeren en te lossen.

  Het keren ging uiteindelijk redelijk goed. Enkele dagen later was het vlas geschikt om tot balen te worden gerold. Een van de drie combinaties staat even stil op het geraapte deel van het veld om een baal met bindtouw te zekeren en te lossen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Op het veld worden balen op elkaar gestapeld om makkelijker te laden. In de vrachtwagen gaan drie balen op elkaar.

  Op het veld worden balen op elkaar gestapeld om makkelijker te laden. In de vrachtwagen gaan drie balen op elkaar.

  Foto: Anton Dingemanse

Eén reactie

 • ed12345

  Wilma van der Weele staat haar mannetje zo te zien.Prima

Of registreer je om te kunnen reageren.