Akkerbouw

Foto & video

Geen topjaar, maar oogst begint goed

Het was heel lang droog langs de Waddenkust, van begin juni tot 10 augustus. Dat heeft zijn weerslag op de opbrengsten van vooral aardaardappelen en uien. Een topjaar lijkt het niet te worden, ook financieel niet, maar telers werken hard aan kwaliteit. De oogst is onder mooie omstandigheden begonnen.

Foto

 • Sybren Anema rooit uien. Hij teelt ze samen met collega Wilco Sytsma uit Pingjum. Ze delen de kosten en de opbrengsten.

  Sybren Anema rooit uien. Hij teelt ze samen met collega Wilco Sytsma uit Pingjum. Ze delen de kosten en de opbrengsten.

  Foto: Foto: Petra Vos
 • De uien liggen korter in het zwad dan voorheen. “In de schuur kan ik ze beter drogen dan op het land”, weet Sytsema. Dat werd een tijdje geleden ook door adviesbureau DLV benadrukt, onder andere op het uiensymposium van De Groot en Slot. Deze Friese teler neemt de adviezen ter harte.

  De uien liggen korter in het zwad dan voorheen. “In de schuur kan ik ze beter drogen dan op het land”, weet Sytsema. Dat werd een tijdje geleden ook door adviesbureau DLV benadrukt, onder andere op het uiensymposium van De Groot en Slot. Deze Friese teler neemt de adviezen ter harte.

  Foto: Foto: Petra Vos
 • Het rooiwerk en de uien zelf worden uitvoerig beoordeeld door deskundigen (vlnr): akkerbouwer Wilco Sytsma, teeltadviseur Klaas de Boer van George Pars Graanhandel bv, verkoopleider Jaap Jonker van De Groot en Slot en akkerbouwer Sybren Anema.

  Het rooiwerk en de uien zelf worden uitvoerig beoordeeld door deskundigen (vlnr): akkerbouwer Wilco Sytsma, teeltadviseur Klaas de Boer van George Pars Graanhandel bv, verkoopleider Jaap Jonker van De Groot en Slot en akkerbouwer Sybren Anema.

  Foto: Foto: Petra Vos
 • Deze uien zijn nog redelijk grof doordat Sytsma het perceel drie keer heeft beregend. Dat scheelt dit seizoen zo’n 10 ton per hectare. Daarbij klappen ze het loof hoog, zodat het vocht goed uit de ui kan. Komend weekend worden ze geladen, daarna in de schuur gedroogd en vervolgens opgestookt van 20 naar 30 graden om ziekte te bestrijden.

  Deze uien zijn nog redelijk grof doordat Sytsma het perceel drie keer heeft beregend. Dat scheelt dit seizoen zo’n 10 ton per hectare. Daarbij klappen ze het loof hoog, zodat het vocht goed uit de ui kan. Komend weekend worden ze geladen, daarna in de schuur gedroogd en vervolgens opgestookt van 20 naar 30 graden om ziekte te bestrijden.

  Foto: Foto: Petra Vos
 • Verderop wordt het pootgoed van Sytsma gerooid. Hij teelt 80 hectare. Door voldoende capaciteit kunnen de rooiwerkzaamheden van uien en aardappelen tegelijk plaatsvinden onder goede omstandigheden.

  Verderop wordt het pootgoed van Sytsma gerooid. Hij teelt 80 hectare. Door voldoende capaciteit kunnen de rooiwerkzaamheden van uien en aardappelen tegelijk plaatsvinden onder goede omstandigheden.

  Foto: Foto: Petra Vos
 • De omstandigheden zijn goed voor de oogst. “In augustus ging het eindelijk regenen na een lange, droge periode”, vertelt Sytsma. “Dat was ook wel nodig om te kunnen rooien. Nu wordt het alweer droog, dus we moeten oppassen voor beschadigingen.”

  De omstandigheden zijn goed voor de oogst. “In augustus ging het eindelijk regenen na een lange, droge periode”, vertelt Sytsma. “Dat was ook wel nodig om te kunnen rooien. Nu wordt het alweer droog, dus we moeten oppassen voor beschadigingen.”

  Foto: Foto: Petra Vos
 • Sytsma sorteert het pootgoed. Het ras Red Scarlett rolt over de band. “De oogst valt me niet tegen, het is gemiddeld vergelijkbaar met vorig jaar. We zoeken het ideale pootmoment en dat is vaak wat later. De grond moet bekwaam zijn, want daar moet het in gebeuren.”

  Sytsma sorteert het pootgoed. Het ras Red Scarlett rolt over de band. “De oogst valt me niet tegen, het is gemiddeld vergelijkbaar met vorig jaar. We zoeken het ideale pootmoment en dat is vaak wat later. De grond moet bekwaam zijn, want daar moet het in gebeuren.”

  Foto: Foto: Petra Vos
 • Loon- en akkerbouwbedrijf Joostema in Minnertsga is aan de bietenoogst begonnen. Eerst op een eigen perceel, om de machine goed af te stellen. Daarna gaan ze bij klanten aan de slag. Bram Joostema is in zijn nopjes met de omstandigheden. “Het gaat heel mooi, ik ben dik tevreden.”

  Loon- en akkerbouwbedrijf Joostema in Minnertsga is aan de bietenoogst begonnen. Eerst op een eigen perceel, om de machine goed af te stellen. Daarna gaan ze bij klanten aan de slag. Bram Joostema is in zijn nopjes met de omstandigheden. “Het gaat heel mooi, ik ben dik tevreden.”

  Foto: Foto: Petra Vos
 • Joostema teelt zelf 14 hectare bieten. “Bij de droogte leek het nergens op, maar ze zijn er helemaal bovenop gekomen.”

  Joostema teelt zelf 14 hectare bieten. “Bij de droogte leek het nergens op, maar ze zijn er helemaal bovenop gekomen.”

  Foto: Foto: Petra Vos
 • Het bietenperceel staat er mooi groen bij. “Ze zijn flink bijgetrokken door de neerslag in augustus”, zegt Joostema. “De opbrengst is nog even afwachten.”

  Het bietenperceel staat er mooi groen bij. “Ze zijn flink bijgetrokken door de neerslag in augustus”, zegt Joostema. “De opbrengst is nog even afwachten.”

  Foto: Foto: Petra Vos
 • De bieten gaan op transport naar de hoop. Na het weekend haalt Suiker Unie ze op voor de verwerking in de fabriek. De prestaties van deze bieten wordt in de loop van volgende week bekend. Suiker Unie verwacht een recordoogst dit jaar.

  De bieten gaan op transport naar de hoop. Na het weekend haalt Suiker Unie ze op voor de verwerking in de fabriek. De prestaties van deze bieten wordt in de loop van volgende week bekend. Suiker Unie verwacht een recordoogst dit jaar.

  Foto: Foto: Petra Vos

Of registreer je om te kunnen reageren.