Akkerbouw

Foto & video

Veel belangstelling voor aardappeldemodag

Onder het motto ‘Schone teelt bepaalt de toekomst’ organiseerden PPO-AGV en de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) op 20 augustus de Aardappeldemodag op Proefboerderij Westmaas (Z.-H.). Op het veld ging het over machines, teelt en oogst. In de lezingenhal stond aanscherping van bewaarresultaten centraal.

Foto

 • De tweejaarlijks in Westmaas (Z.-H.) georganiseerde aardappeldemodag trok dit jaar zo’n 7.000 bezoekers. Vooral de rooidemonstraties van de belangrijke rooierfabrikanten trokken veel aandacht.

  De tweejaarlijks in Westmaas (Z.-H.) georganiseerde aardappeldemodag trok dit jaar zo’n 7.000 bezoekers. Vooral de rooidemonstraties van de belangrijke rooierfabrikanten trokken veel aandacht.

  Foto: Peter Roek
 • Tolmac demonstreerde zijn frontrooier. Deze frontrooier kon goed met de natte klei overweg. De tweerijige wagenrooier erachter had meer moeite om alle grond van de vier rijen te verwerken.

  Tolmac demonstreerde zijn frontrooier. Deze frontrooier kon goed met de natte klei overweg. De tweerijige wagenrooier erachter had meer moeite om alle grond van de vier rijen te verwerken.

  Foto: Peter Roek
 • Met rupsen onder de trekker en dubbellucht op de rooier kan onder natte omstandigheden lang worden doorgerooid. Dat bewijst deze combinatie van Case op Zuidberg-rupsen en een Grimme-verstekrooier.

  Met rupsen onder de trekker en dubbellucht op de rooier kan onder natte omstandigheden lang worden doorgerooid. Dat bewijst deze combinatie van Case op Zuidberg-rupsen en een Grimme-verstekrooier.

  Foto: Peter Roek
 • De voor de demo gerooide Innovators worden via inschuurlijnen van verschillende fabrikanten direct op vrachtwagens geladen.

  De voor de demo gerooide Innovators worden via inschuurlijnen van verschillende fabrikanten direct op vrachtwagens geladen.

  Foto: Peter Roek
 • Aardappelteler Örjan Schrauwen snijdt een paar net gerooide Innovators door om ze van binnen te bekijken. “Mooie aardappelen”, oordeelt hij.

  Aardappelteler Örjan Schrauwen snijdt een paar net gerooide Innovators door om ze van binnen te bekijken. “Mooie aardappelen”, oordeelt hij.

  Foto: Peter Roek
 • Een deel van de aardappelen gaat voor verlading door de mobiele wasser van Tummers Methodic. Naast de aanhangende grond haalt deze ook de kluiten uit de partij.

  Een deel van de aardappelen gaat voor verlading door de mobiele wasser van Tummers Methodic. Naast de aanhangende grond haalt deze ook de kluiten uit de partij.

  Foto: Peter Roek
 • In de lezingenzaal geeft PPO-onderzoeker David van der Schans uitleg bij de resultaten uit het praktijknetwerk ‘Slim en kostenbesparend bewaren’. Een van de conclusies is dat de T-som tijdens de aardappelbewaring direct invloed heeft op de bewaarverliezen.

  In de lezingenzaal geeft PPO-onderzoeker David van der Schans uitleg bij de resultaten uit het praktijknetwerk ‘Slim en kostenbesparend bewaren’. Een van de conclusies is dat de T-som tijdens de aardappelbewaring direct invloed heeft op de bewaarverliezen.

  Foto: Peter Roek
 • De Weight Watcher van Mooij geeft inzicht in gewichtsverlies dat tijdens de bewaring optreedt. Door gegevens van veel bewaringen te verzamelen en deze online beschikbaar te stellen kunnen deelnemers hun eigen verliezen vergelijken met die van anderen.

  De Weight Watcher van Mooij geeft inzicht in gewichtsverlies dat tijdens de bewaring optreedt. Door gegevens van veel bewaringen te verzamelen en deze online beschikbaar te stellen kunnen deelnemers hun eigen verliezen vergelijken met die van anderen.

  Foto: Peter Roek
 • In een donkere kamer laat Syngenta met blacklight zien hoe zijn middel Maxim tegen knolziekten over de aardappel verdeeld moet worden. Voor een goede werking moet de hele knol bedekt zijn.

  In een donkere kamer laat Syngenta met blacklight zien hoe zijn middel Maxim tegen knolziekten over de aardappel verdeeld moet worden. Voor een goede werking moet de hele knol bedekt zijn.

  Foto: Peter Roek
 • Op de stand van Van Iperen is het verschil in opbrengst tussen bemestingssystemen zichtbaar gemaakt. De aardappelopbrengst van de traditioneel bemeste deel van het demoterrein bleef dit seizoen 10 procent achter bij het deel dat de mineralen via rijen- en bladbemesting toegediend kreeg.

  Op de stand van Van Iperen is het verschil in opbrengst tussen bemestingssystemen zichtbaar gemaakt. De aardappelopbrengst van de traditioneel bemeste deel van het demoterrein bleef dit seizoen 10 procent achter bij het deel dat de mineralen via rijen- en bladbemesting toegediend kreeg.

  Foto: Peter Roek
 • Het NCOR toonde een nieuw bemestingsconcept: smart fertilization. De basis hiervan is een precisiebemester met de autonoom werkende Conver Greenbot ervoor. De bemester kan twee mestsoorten op verschillende plaatsen in de aardappelrug toedienen.

  Het NCOR toonde een nieuw bemestingsconcept: smart fertilization. De basis hiervan is een precisiebemester met de autonoom werkende Conver Greenbot ervoor. De bemester kan twee mestsoorten op verschillende plaatsen in de aardappelrug toedienen.

  Foto: Peter Roek
 • Om relatief grote volumes reststromen in de rij toe te kunnen dienen bouwde NCOR een grotere versie van de bekende slangenpomp. Deze kan 4 tot 8 kuub per hectare doseren.

  Om relatief grote volumes reststromen in de rij toe te kunnen dienen bouwde NCOR een grotere versie van de bekende slangenpomp. Deze kan 4 tot 8 kuub per hectare doseren.

  Foto: Peter Roek
 • Met behulp van een profielkuil vergeleek Michelin de insporing en voetafdruk van een band met moderne ultraflex-technologie met die van een traditionele band met een vergelijkbare wiellast.

  Met behulp van een profielkuil vergeleek Michelin de insporing en voetafdruk van een band met moderne ultraflex-technologie met die van een traditionele band met een vergelijkbare wiellast.

  Foto: Peter Roek
 • Akkerbouwers maakten er met het hele gezin een dagje uit van. De kinderen in regio Zuid hebben nog vakantie en op het land is het nog te nat om iets te doen.

  Akkerbouwers maakten er met het hele gezin een dagje uit van. De kinderen in regio Zuid hebben nog vakantie en op het land is het nog te nat om iets te doen.

  Foto: Peter Roek

Of registreer je om te kunnen reageren.