Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Na regen dorsen weer op gang gekomen

Na de regenperiode einde juli is de graanoogst in het Zuidwesten geleidelijk aan weer op gang gekomen. Op woensdagmiddag kwamen, met name in de namiddag, de eerste combines weer op gang.

Foto

 • 
Na de regenperiode einde juli is de graanoogst in het Zuidwesten geleidelijk aan weer op gang gekomen. Op woensdagmiddag kwamen, met name in de namiddag, de eerste combines weer op gang. Het percentage vocht was bij de toen bezochte telers nog aan de hoge kant. Loonbedrijf van den Dries uit 's-Heerenhoek begon rond half vier met dorsen van Residence-tarwe bij Frans Sinac uit Borssele. De drie op elkaar volgende vrachten lieten respectievelijk percentages zien van 18 procent, 17,7 procent en 16,8 procent vocht.

  Na de regenperiode einde juli is de graanoogst in het Zuidwesten geleidelijk aan weer op gang gekomen. Op woensdagmiddag kwamen, met name in de namiddag, de eerste combines weer op gang. Het percentage vocht was bij de toen bezochte telers nog aan de hoge kant. Loonbedrijf van den Dries uit 's-Heerenhoek begon rond half vier met dorsen van Residence-tarwe bij Frans Sinac uit Borssele. De drie op elkaar volgende vrachten lieten respectievelijk percentages zien van 18 procent, 17,7 procent en 16,8 procent vocht.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Ongeveer de helft van dit perceel is door de natte winter niet opgekomen. De kale plekken zijn ingezaaid met zomertarwe en daar wordt nu om en langsheen gedorst. Aansluitend zou nog een perceel worden gedorst. Dat wordt nog even uitgesteld vanwege het hoge vochtpercentage. De opbrengst is wel 10 ton per hectare.

  Ongeveer de helft van dit perceel is door de natte winter niet opgekomen. De kale plekken zijn ingezaaid met zomertarwe en daar wordt nu om en langsheen gedorst. Aansluitend zou nog een perceel worden gedorst. Dat wordt nog even uitgesteld vanwege het hoge vochtpercentage. De opbrengst is wel 10 ton per hectare.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Het stro wordt verhakseld, omdat de zware grond organisch materiaal goed kan gebruiken en omdat Sinac ruimte nodig heeft voor de mest uit zijn nertsenfokkerij. gebruiken. Deze mest is een dermate goede meststof dat Sinac eigenlijk nooit kunstmest gebruikt. Nadat ook de zomertarwe eraf is en dat gedeelte is gemest, laat Sinac het perceel ploegen en is hij tot volgend jaar klaar met dit perceel.

  Het stro wordt verhakseld, omdat de zware grond organisch materiaal goed kan gebruiken en omdat Sinac ruimte nodig heeft voor de mest uit zijn nertsenfokkerij. gebruiken. Deze mest is een dermate goede meststof dat Sinac eigenlijk nooit kunstmest gebruikt. Nadat ook de zomertarwe eraf is en dat gedeelte is gemest, laat Sinac het perceel ploegen en is hij tot volgend jaar klaar met dit perceel.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Wim van Liere uit 's-Heer Abtskerke dorst rond half vijf Asano-tarwe voor zijn zoon René. Eerder die middag was ook al een vracht gedorst, maar het vochtpercentage van 16,5 procent was toch reden om een paar uur te wachten om door te gaan. Uiteindelijk bleef het percentage toch steken tegen 16 procent.

  Wim van Liere uit 's-Heer Abtskerke dorst rond half vijf Asano-tarwe voor zijn zoon René. Eerder die middag was ook al een vracht gedorst, maar het vochtpercentage van 16,5 procent was toch reden om een paar uur te wachten om door te gaan. Uiteindelijk bleef het percentage toch steken tegen 16 procent.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Het leek een beetje of oude tijden herleefden. De combine van loonbedrijf De Jonge uit 's-Heer Abtskerke is een New Holland Clayson 8070 uit begin jaren tachtig. De tarwe gaat in een 5 tons spijkstaal kipper uit de 70er jaren en de trekker is een Zetor 6211 uit 1987.

  Het leek een beetje of oude tijden herleefden. De combine van loonbedrijf De Jonge uit 's-Heer Abtskerke is een New Holland Clayson 8070 uit begin jaren tachtig. De tarwe gaat in een 5 tons spijkstaal kipper uit de 70er jaren en de trekker is een Zetor 6211 uit 1987.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Bij het keren en lossen heeft de combine hier over de banen gereden en om vochtige plekken te voorkomen worden deze banen geschud.

  Bij het keren en lossen heeft de combine hier over de banen gereden en om vochtige plekken te voorkomen worden deze banen geschud.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Om over de openbare weg te rijden moeten de harken aan de zijkanten van de schudder worden verwijderd. De montage en demontage vergt enige minuten maar heeft toch meer de voorkeur dan dat er bijvoorbeeld een fietser in blijft hangen.

  Om over de openbare weg te rijden moeten de harken aan de zijkanten van de schudder worden verwijderd. De montage en demontage vergt enige minuten maar heeft toch meer de voorkeur dan dat er bijvoorbeeld een fietser in blijft hangen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Kees van Putte uit Stavenisse op Tholen liet donderdag loonbedrijf Koopman uit St-Maartensdijk zijn 5,8 ha Asano-tarwe dorsen. Samen met zijn vader reed Kees om en om de volle kippers naar de losplaats van CZAV in Sint-Annaland. Ook hier was elke vracht droger dan de vorige, respectievelijk 15,2 procent, 14,6 procent en 14,3 procent.

  Kees van Putte uit Stavenisse op Tholen liet donderdag loonbedrijf Koopman uit St-Maartensdijk zijn 5,8 ha Asano-tarwe dorsen. Samen met zijn vader reed Kees om en om de volle kippers naar de losplaats van CZAV in Sint-Annaland. Ook hier was elke vracht droger dan de vorige, respectievelijk 15,2 procent, 14,6 procent en 14,3 procent.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Door de perioden zwaar weer tijdens de laatste ontwikkeling en afrijping van de tarwe was het gewas op sommige plaatsen gelegerd. Voor de chauffeur van de combine een belemmering om alles, en dan met name de aren, op het maaibord te krijgen en zo de korrels de tank in.

  Door de perioden zwaar weer tijdens de laatste ontwikkeling en afrijping van de tarwe was het gewas op sommige plaatsen gelegerd. Voor de chauffeur van de combine een belemmering om alles, en dan met name de aren, op het maaibord te krijgen en zo de korrels de tank in.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Door de regenperiodes van de laatste tijd is de bodem zachter geworden. Een lichte mate van insporing is het gevolg.

  Door de regenperiodes van de laatste tijd is de bodem zachter geworden. Een lichte mate van insporing is het gevolg.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
En daar komt het inkomen van de boer. Met de nu dalende prijzen voor graan zullen andere gewassen daar ook een belangrijke bijdrage aan moeten leveren.

  En daar komt het inkomen van de boer. Met de nu dalende prijzen voor graan zullen andere gewassen daar ook een belangrijke bijdrage aan moeten leveren.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 


VOF Vermue uit Poortvliet dorst 5 hectare zomergerst van het ras Columbus. Deze gerst kwam uit op een vochtpercentage van 12,4 procent.

  VOF Vermue uit Poortvliet dorst 5 hectare zomergerst van het ras Columbus. Deze gerst kwam uit op een vochtpercentage van 12,4 procent.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Gert-Jan Vermue is chauffeur van de combine en hij dorst op jaarbasis ongeveer 90 hectare op eigen bedrijf en bij collega teler.

  Gert-Jan Vermue is chauffeur van de combine en hij dorst op jaarbasis ongeveer 90 hectare op eigen bedrijf en bij collega teler.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

De gerst wordt gelost in twee 20 ton kippers. De opbrengst was 9 ton per hectare. Er was dus een luxe probleempje. De laadcapaciteit was net ontoereikend voor de 45 ton aan gerst van 5 hectare.

  De gerst wordt gelost in twee 20 ton kippers. De opbrengst was 9 ton per hectare. Er was dus een luxe probleempje. De laadcapaciteit was net ontoereikend voor de 45 ton aan gerst van 5 hectare.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
De Claas Lexion 530 met V540 maaibord is eigendom van VOF Vermue en een collegateler. De nu gedorste zomergerst is van Vermue. Het stro wordt verhakseld.

  De Claas Lexion 530 met V540 maaibord is eigendom van VOF Vermue en een collegateler. De nu gedorste zomergerst is van Vermue. Het stro wordt verhakseld.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Bij de losplaats van CZAV in Sint-Annaland was het donderdagmiddag al een komen en gaan van kippers met tarwe en een enkele met gerst. De tarwe wordt buiten op de losplaats gelost.

  Bij de losplaats van CZAV in Sint-Annaland was het donderdagmiddag al een komen en gaan van kippers met tarwe en een enkele met gerst. De tarwe wordt buiten op de losplaats gelost.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Een medewerker neemt na het wegen een monster van het graan en bepaalt met vochtmeter het vochtpercentage van deze vracht tarwe.

  Een medewerker neemt na het wegen een monster van het graan en bepaalt met vochtmeter het vochtpercentage van deze vracht tarwe.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Het percentage komt met een waarde van 15,1 procent uit op een gehalte waar menig boer tevreden mee zou zijn.

  Het percentage komt met een waarde van 15,1 procent uit op een gehalte waar menig boer tevreden mee zou zijn.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Terwijl volle kippers af en aan rijden wordt de steeds groter wordende berg tarwe in vrachtwagens weggeschept. De tarwe gaat naar de CZAV-hoofdvestigingen in Dinteloord (N-Br.) of Wemeldinge (Zld.).

  Terwijl volle kippers af en aan rijden wordt de steeds groter wordende berg tarwe in vrachtwagens weggeschept. De tarwe gaat naar de CZAV-hoofdvestigingen in Dinteloord (N-Br.) of Wemeldinge (Zld.).

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Vrijdagmiddag haalde loonbedrijf Brasser uit Veere de tarwe eraf voor Richard Helmsloot uit Kamperland. Er trok toen een buienbaan van Noord naar Zuid door zeeland. Door het draaien van de wind schampte de buien net langs het dorswerk en gaf gelukkig niet meer dan enkele druppels.

  Vrijdagmiddag haalde loonbedrijf Brasser uit Veere de tarwe eraf voor Richard Helmsloot uit Kamperland. Er trok toen een buienbaan van Noord naar Zuid door zeeland. Door het draaien van de wind schampte de buien net langs het dorswerk en gaf gelukkig niet meer dan enkele druppels.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 


Met twee combines dorst Brasser de 12 hectare Residence en Cometus. Aansluitend wordt 10 hectare bij buurman Van de Velde gedorst.

  Met twee combines dorst Brasser de 12 hectare Residence en Cometus. Aansluitend wordt 10 hectare bij buurman Van de Velde gedorst.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Het perceel is 800 meter lang. Net te veel om een ommegang te kunnen maken. Daarom staan op beide kopakkers kippers klaar om de tarwe van een werkgang te kunnen lossen.

  Het perceel is 800 meter lang. Net te veel om een ommegang te kunnen maken. Daarom staan op beide kopakkers kippers klaar om de tarwe van een werkgang te kunnen lossen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Richard Helmsloot rijdt de kippers heen en weer tussen de losplaats in Geersdijk en de akker. Hij doet dit samen met zijn buurman. Als zijn perceel gedorst is gaat hij bij zijn buurman Van de Velde helpen de kippers weg brengen.

  Richard Helmsloot rijdt de kippers heen en weer tussen de losplaats in Geersdijk en de akker. Hij doet dit samen met zijn buurman. Als zijn perceel gedorst is gaat hij bij zijn buurman Van de Velde helpen de kippers weg brengen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Het stro van een eigen perceel tarwe van loonbedrijf Jobse uit Vrouwenpolder wordt geperst door medewerker.

  Het stro van een eigen perceel tarwe van loonbedrijf Jobse uit Vrouwenpolder wordt geperst door medewerker.

  Foto: Anton Dingemanse

Eén reactie

 • flyinghollander

  Het is geen schudder maar enkele hark. Dat een boerderij journalist dat al niet eens meer kent.

Of registreer je om te kunnen reageren.