Akkerbouw

Foto & video 9 reacties

Functionele schuur die past in het landschap

De onder architectuur gebouwde bewaarschuur van Geert en Marja Bos-Schutter in Usquert (Gr.) is efficiënt ingericht en past bij de monumentale boerderij en in de omgeving.

Foto

 • Geert Bos (47) en Marja Bos-Schutter (47) hebben in Usquert (Gr.) een akkerbouwbedrijf met 70 hectare (zavelgrond) in eigendom. Het bouwplan bestaat uit pootaardappelen, graan, bieten en uien. Bos richt zich vooral op de teelt van pootgoed en huurt daarvoor ook grond bij. Het areaal pootgoed (diverse Agrico-rassen voor langere bewaring) bestaat dit jaar uit 30 hectare.

  Geert Bos (47) en Marja Bos-Schutter (47) hebben in Usquert (Gr.) een akkerbouwbedrijf met 70 hectare (zavelgrond) in eigendom. Het bouwplan bestaat uit pootaardappelen, graan, bieten en uien. Bos richt zich vooral op de teelt van pootgoed en huurt daarvoor ook grond bij. Het areaal pootgoed (diverse Agrico-rassen voor langere bewaring) bestaat dit jaar uit 30 hectare.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Dit is de monumentale kop-hals-rompboerderij van Geert en Marja. De boerderij is in 1808 gebouwd en is al generaties lang in de familie.

  Dit is de monumentale kop-hals-rompboerderij van Geert en Marja. De boerderij is in 1808 gebouwd en is al generaties lang in de familie.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De monumentale boerderij heeft drie kappen, die werden in respectievelijk 1808, 1858 en 1939 gebouwd. De afgelopen jaren was de opslagcapaciteit van de schuur niet meer toereikend voor Bos’ bedrijf. Hij huurde ruimte bij. “De bestaande schuur is ideaal voor losgestorte aardappelen. Maar wij werken al jaren met kisten”, aldus Geert Bos, die vanaf 2010 de mogelijkheden onderzocht om uit te breiden op de huidige locatie.

  De monumentale boerderij heeft drie kappen, die werden in respectievelijk 1808, 1858 en 1939 gebouwd. De afgelopen jaren was de opslagcapaciteit van de schuur niet meer toereikend voor Bos’ bedrijf. Hij huurde ruimte bij. “De bestaande schuur is ideaal voor losgestorte aardappelen. Maar wij werken al jaren met kisten”, aldus Geert Bos, die vanaf 2010 de mogelijkheden onderzocht om uit te breiden op de huidige locatie.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Bos wilde de bestaande monumentale boerderij geen geweld aan doen met een standaardschuur uit de catalogus. Hij nam bouwbegeleider Rombou in de arm om tot een ontwerp te komen. Verschillende schetsen passeerden de revue. “Aanvankelijk wilden we een vierde kap aan de bestaande boerderij bouwen. Dat bleek niet haalbaar”, vertelt Bos.

  Bos wilde de bestaande monumentale boerderij geen geweld aan doen met een standaardschuur uit de catalogus. Hij nam bouwbegeleider Rombou in de arm om tot een ontwerp te komen. Verschillende schetsen passeerden de revue. “Aanvankelijk wilden we een vierde kap aan de bestaande boerderij bouwen. Dat bleek niet haalbaar”, vertelt Bos.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Uiteindelijk koos Bos op aandringen van de welstandscommissie voor een nieuwe schuur naast de monumentale boerderij. “We moesten aan het idee wennen. We dachten in eerste instantie te traditioneel. Maar deze schuur is mooi van buiten en functioneel van binnen. We wilden een schuur met opslagcapaciteit van 1.000 kisten. Bovendien wilden we de mogelijkheid om in de toekomst verder uit te breiden. Dat is gelukt”, aldus Bos.

  Uiteindelijk koos Bos op aandringen van de welstandscommissie voor een nieuwe schuur naast de monumentale boerderij. “We moesten aan het idee wennen. We dachten in eerste instantie te traditioneel. Maar deze schuur is mooi van buiten en functioneel van binnen. We wilden een schuur met opslagcapaciteit van 1.000 kisten. Bovendien wilden we de mogelijkheid om in de toekomst verder uit te breiden. Dat is gelukt”, aldus Bos.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De nieuwe schuur – 30 meter lang, 21 meter breed en 11,5 meter hoog – mocht van de vergunningverlener en de subsidieverstrekker niet boven de 13 meter hoge monumentale boerderij uitkomen.

  De nieuwe schuur – 30 meter lang, 21 meter breed en 11,5 meter hoog – mocht van de vergunningverlener en de subsidieverstrekker niet boven de 13 meter hoge monumentale boerderij uitkomen.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De antracietkleurige bewaarschuur heeft een flauw aflopende dakhelling van 9 graden. De gemeente Eemsmond hanteert normaliter een dakhelling van ten minste 20 graden. Een wijziging in het bestemmingsplan was daarom noodzakelijk om de bouw vergund te krijgen. “Met een rustige en strak aflopende dakhelling wordt de aandacht meer op het oude gebouw gevestigd”, legt Bos uit.

  De antracietkleurige bewaarschuur heeft een flauw aflopende dakhelling van 9 graden. De gemeente Eemsmond hanteert normaliter een dakhelling van ten minste 20 graden. Een wijziging in het bestemmingsplan was daarom noodzakelijk om de bouw vergund te krijgen. “Met een rustige en strak aflopende dakhelling wordt de aandacht meer op het oude gebouw gevestigd”, legt Bos uit.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Bos kan aan de rechterzijde van de bewaarschuur (links op de foto) op termijn een kapschuur voor machineopslag bijbouwen. De bouw van de kapschuur is al aangevraagd en vergund. Bos hoopt dat de machinestalling er binnen nu en tien jaar staat.

  Bos kan aan de rechterzijde van de bewaarschuur (links op de foto) op termijn een kapschuur voor machineopslag bijbouwen. De bouw van de kapschuur is al aangevraagd en vergund. Bos hoopt dat de machinestalling er binnen nu en tien jaar staat.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Aan de linkerzijde van de schuur (rechts op de foto) moet later een mechanische koeling verrijzen. Zowel de kapschuur als de koeling worden 20 meter breed en 30 meter lang.

  Aan de linkerzijde van de schuur (rechts op de foto) moet later een mechanische koeling verrijzen. Zowel de kapschuur als de koeling worden 20 meter breed en 30 meter lang.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Via een luifel en een overdekte doorgang naar de oude boerderij kan Bos de kisten met een heftruck droog verplaatsen. “Kwaliteit staat voorop”, aldus de akkerbouwer.

  Via een luifel en een overdekte doorgang naar de oude boerderij kan Bos de kisten met een heftruck droog verplaatsen. “Kwaliteit staat voorop”, aldus de akkerbouwer.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Opvallend zijn de vijf roldeuren – voor iedere dubbele rij kisten één – van liefst acht meter hoog.

  Opvallend zijn de vijf roldeuren – voor iedere dubbele rij kisten één – van liefst acht meter hoog.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • In de bewaarschuur is plek is voor tien rijen van achttien kisten. Bos: “Overal kan ik zes kisten op elkaar plaatsen, van voor tot achter. Dat is redelijk uniek in deze streek.”

  In de bewaarschuur is plek is voor tien rijen van achttien kisten. Bos: “Overal kan ik zes kisten op elkaar plaatsen, van voor tot achter. Dat is redelijk uniek in deze streek.”

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • In de bewaarschuur wordt gewerkt met zuigventilatie. De kisten worden met zeilen afgedekt en de lucht wordt door de zijwanden van de kisten getrokken. Een beproefd systeem, dat ideaal is voor lange rijen kisten.

  In de bewaarschuur wordt gewerkt met zuigventilatie. De kisten worden met zeilen afgedekt en de lucht wordt door de zijwanden van de kisten getrokken. Een beproefd systeem, dat ideaal is voor lange rijen kisten.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Lees in Boerderij van dinsdag 19 augustus een uitgebreide reportage over het bedrijf van Geert en Marja. Daarin meer over de totstandkoming van de schuur, het kostenplaatje van landschappelijk bouwen en de voorbeeldfunctie die provincie Groningen toedicht aan Bos’ bewaarschuur.

  Lees in Boerderij van dinsdag 19 augustus een uitgebreide reportage over het bedrijf van Geert en Marja. Daarin meer over de totstandkoming van de schuur, het kostenplaatje van landschappelijk bouwen en de voorbeeldfunctie die provincie Groningen toedicht aan Bos’ bewaarschuur.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie

Laatste reacties

 • trijnie

  Toch jammer van zo'n prachtige boerderij. Verstop die nieuwe opslaghal maar gauw achter een groep snel groeiende bomen.

 • somporn

  Trijnie,die boer moet toch ook werken om te leven.
  Alle uitbouw aan gewone huizen is ook niet altijd mooi.
  Maarja,sommige mensen gunnen een ander het licht nog niet in de ogen,jammer

 • Zandboertje

  Mooi ingepaste schuur. Snel groeiende bomen zoals populieren? Is zeker geen aanwinst in een landschap. Juist open laten, verschil is mooi om te laten zien.

 • daantje

  ik zou ook gauw een boompje planten

 • trijnie

  Somporn, ik gun die mensen alle goeds, dit is niet aardig gezegd.
  Maar het is een mooie oude boerderij en hoewel functioneel, bederft hij de prachtige authentieke boerderij. Maar dat is mijn mening
  Ik begrijp ook wel dat het voor de landbouwer een prettige oplossing is.
  Vandaar dat ik zeg dat een aantal bomen eromheen ''de schade'' op kan vangen.

 • Mels

  Mag dat kostenplaatje ook online,ik krijg namelijk het blad hier in west Canada niet en ben benieuwd wat dit nou extra gekost heeft.

 • alco1

  Nederland zou trots op zulke mensen moeten zijn, die de nek uitsteken voor zichzelf, maar ook indirect voor bv Nederland. Keurig hoe de oude boerderij onderhouden wordt en dat men z'n opperste best doet om de noodzakelijke nieuwe schuur in te passen in de natuur.

 • somporn

  Juist Alco,respect voor familie Bos.

 • abtje

  Het is in dit land zo, je bouwt volgens veel duurdere regeltjes, of je bouwt niet. Een goedkope hal krijg je nooit vergunt. Minstens moeten er architecten en commissies en adviseurs aan meewerken en verdienen, of alles blijft bij het oude.
  Dat met redenatie: wij vragen niet of jij wilt boeren, dat wil je zelf. Of waarom moet jij vrij wonen met een tuin en de wethouder niet?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.