Akkerbouw

Foto & video

Dorsen tussen de buien in Limburg

Terwijl zwarte regenwolken overdrijven probeert loonbedrijf Vaessen in Brunssum de tarwe van zijn naamgenoot uit Wylre te oogsten. In juli en augustus kreeg Limburg meer regen te verwerken dan de rest van het land. Dit zorgde voor een grote vertraging in de oogstwerkzaamheden.

Foto

 • 
Terwijl zwarte regenwolken overdrijven probeert loonbedrijf Vaessen in Brunssum de tarwe van zijn naamgenoot uit Wylre te oogsten. In juli en augustus kreeg Limburg meer regen te verwerken dan de rest van het land. Bijkomend probleem was dat in augustus bijna elke dag wel een regenbui over de Zuid-Limburgse heuvels trok. Dit zorgde voor een grote vertraging in de oogstwerkzaamheden. Omdat de percelen nog niet vrij zijn en/of onbegaanbaar kunnen de agrariërs niet voor 1 september bemesten en groenbemester inzaaien. De LLTB inventariseert het probleem om vervolgens te proberen een verlenging van de uitrijperiode met 14 dagen bij staatssecretaris Dijksma te bewerkstelligen.

  Terwijl zwarte regenwolken overdrijven probeert loonbedrijf Vaessen in Brunssum de tarwe van zijn naamgenoot uit Wylre te oogsten. In juli en augustus kreeg Limburg meer regen te verwerken dan de rest van het land. Bijkomend probleem was dat in augustus bijna elke dag wel een regenbui over de Zuid-Limburgse heuvels trok. Dit zorgde voor een grote vertraging in de oogstwerkzaamheden. Omdat de percelen nog niet vrij zijn en/of onbegaanbaar kunnen de agrariërs niet voor 1 september bemesten en groenbemester inzaaien. De LLTB inventariseert het probleem om vervolgens te proberen een verlenging van de uitrijperiode met 14 dagen bij staatssecretaris Dijksma te bewerkstelligen.

  Foto: Guus Queisen
 • 


Lei Schulteis uit Waubach is resoluut. "Als deze drie hectare tarwe niet uiterlijk morgen is gecombined ga ik het verhakselen." Loonwerker Vaessen is al vier keer met twee combines op het acht hectare omvattende tarweperceel aan de slag gegaan om na een bui weer noodgedwongen huiswaarts te keren. De opbrengst van de eerste partijen van dit perceel zijn matig. Schulteis: "Het hectolitergewicht was slechts 55." Tarwe die nu nog plat ligt krijgt zichtbaar last van schot.

  Lei Schulteis uit Waubach is resoluut. "Als deze drie hectare tarwe niet uiterlijk morgen is gecombined ga ik het verhakselen." Loonwerker Vaessen is al vier keer met twee combines op het acht hectare omvattende tarweperceel aan de slag gegaan om na een bui weer noodgedwongen huiswaarts te keren. De opbrengst van de eerste partijen van dit perceel zijn matig. Schulteis: "Het hectolitergewicht was slechts 55." Tarwe die nu nog plat ligt krijgt zichtbaar last van schot.

  Foto: Guus Queisen
 • 
Ganzen hebben de gelegerde tarwe van Schulteis ontdekt.

  Ganzen hebben de gelegerde tarwe van Schulteis ontdekt.

  Foto: Guus Queisen
 • 
Met vijf combines is loonbedrijf Vaessen uit Landgraaf in Limburg en de Duitse grensstreek aan de slag. De afgelopen weken kwamen de combines regelmatig vroegtijdig naar huis. Ton Vaessen: "Bij één Duitse klant zijn we zelfs negen keer teruggegaan vooraleer we de tarwe hadden geoogst. Regenbuien noopte ons steeds te stoppen. Aangezien we met hectareprijzen werken en het in rekening brengen van voorrijkosten bij loonbedrijven niet gebruikelijk is, hebben we dit jaar een duidelijke verliespost."

  Met vijf combines is loonbedrijf Vaessen uit Landgraaf in Limburg en de Duitse grensstreek aan de slag. De afgelopen weken kwamen de combines regelmatig vroegtijdig naar huis. Ton Vaessen: "Bij één Duitse klant zijn we zelfs negen keer teruggegaan vooraleer we de tarwe hadden geoogst. Regenbuien noopte ons steeds te stoppen. Aangezien we met hectareprijzen werken en het in rekening brengen van voorrijkosten bij loonbedrijven niet gebruikelijk is, hebben we dit jaar een duidelijke verliespost."

  Foto: Guus Queisen
 • 


Vlak voor de oogst investeerde Vaessen in een nieuwe combine voorzien van rupsbanden. Ton Vaessen: "Het nut hiervan heeft zich dit jaar al volop aangetoond. Op diverse percelen waren de rupsbanden onze redding."

  Vlak voor de oogst investeerde Vaessen in een nieuwe combine voorzien van rupsbanden. Ton Vaessen: "Het nut hiervan heeft zich dit jaar al volop aangetoond. Op diverse percelen waren de rupsbanden onze redding."

  Foto: Guus Queisen
 • 
"De gronden zijn helemaal verzadigd", verzucht Erkens. Door het aanhoudend vochtige weer is de phytophthoradruk bij de aardappelen zeer hoog. Peter Erkens uit Heerlen spuit daarom iedere vijf à zes dagen de Challenger aardappelen tegen phytophthora.

  "De gronden zijn helemaal verzadigd", verzucht Erkens. Door het aanhoudend vochtige weer is de phytophthoradruk bij de aardappelen zeer hoog. Peter Erkens uit Heerlen spuit daarom iedere vijf à zes dagen de Challenger aardappelen tegen phytophthora.

  Foto: Guus Queisen
 • 
Slechts met veel moeite kan Erkens zijn tractor en de getrokken veldspuit de spuitbaan laten volgen. Begin deze week kwam hij op dit perceel in Landgraaf zelfs met tractor en spuit vast te zitten.

  Slechts met veel moeite kan Erkens zijn tractor en de getrokken veldspuit de spuitbaan laten volgen. Begin deze week kwam hij op dit perceel in Landgraaf zelfs met tractor en spuit vast te zitten.

  Foto: Guus Queisen
 • 


Over de groei van de Challenger aardappelen is Erkens tot nu toe tevreden, uitgezonderd op de hele natte delen. Hij vraagt zich echter hardop af hoe hij ze bij deze veldomstandigheden moet rooien.

  Over de groei van de Challenger aardappelen is Erkens tot nu toe tevreden, uitgezonderd op de hele natte delen. Hij vraagt zich echter hardop af hoe hij ze bij deze veldomstandigheden moet rooien.

  Foto: Guus Queisen
 • 

Het vochtpercentage, van de deze week bij Agrifirm in Margraten aangeleverde Zuid-Limburgse tarwe, schommelt rond de 18 procent. Het drogen van tarwe met dit vochtpercentage kost de teler 9 euro per ton.

  Het vochtpercentage, van de deze week bij Agrifirm in Margraten aangeleverde Zuid-Limburgse tarwe, schommelt rond de 18 procent. Het drogen van tarwe met dit vochtpercentage kost de teler 9 euro per ton.

  Foto: Guus Queisen
 • 

Op 20 augustus was nog circa 15 procent van de tarwe niet geoogst. Grootste probleem is om de akkers vóór 31 augustus te bemesten en een groenbemester in te zaaien. Bottleneck vormt het aanwezige stro. Volgens loonwerker Ton Vaessen ligt op circa 80 procent van de akkers stro te wachten op een droge periode om alsnog te worden geperst. Of dit lukt is twijfelachtig. Als gevolg van de bijna dagelijkse buien vertoont de onderzijde van de strobanen al verrottingsverschijnselen.

  Op 20 augustus was nog circa 15 procent van de tarwe niet geoogst. Grootste probleem is om de akkers vóór 31 augustus te bemesten en een groenbemester in te zaaien. Bottleneck vormt het aanwezige stro. Volgens loonwerker Ton Vaessen ligt op circa 80 procent van de akkers stro te wachten op een droge periode om alsnog te worden geperst. Of dit lukt is twijfelachtig. Als gevolg van de bijna dagelijkse buien vertoont de onderzijde van de strobanen al verrottingsverschijnselen.

  Foto: Guus Queisen
 • 
Akkerbouwers zijn volop met de hooidraaier aan de slag om het stro toch te kunnen persen. Zo ook Hans Dortants in Waubach: "Ik kan niet anders. Ik gok op enkele dagen droog weer. Komt er nog een bui overheen dan werk ik het stro onder. Daarvoor moet ik het sowieso spreiden."

  Akkerbouwers zijn volop met de hooidraaier aan de slag om het stro toch te kunnen persen. Zo ook Hans Dortants in Waubach: "Ik kan niet anders. Ik gok op enkele dagen droog weer. Komt er nog een bui overheen dan werk ik het stro onder. Daarvoor moet ik het sowieso spreiden."

  Foto: Guus Queisen

Of registreer je om te kunnen reageren.