Akkerbouw

Foto & video 2 reacties

Unieke innovatie mist nog waardering

Vos introduceerde een phytopthoraresistente aardappel: Bionica. Maar de Nederlandse afzet is lastig door de afwijkende, witte kleur.

Foto

 • Niek (65) en zijn dochter Lizelore (28) hebben samen met Jozien (61) en Michiel (31) Vos een biologisch akkerbouwbedrijf in Kraggenburg (Fl.). Vos heeft 70 hectare land (aardappelen, uien, luzerne, tarwe, haver, peen en witlof). Hij introduceerde in 2010 Niek's Witte. Een witvleesaardappel, die resistent is tegen phythophtora. Een kunststukje na jarenlange veredeling. Maar de afzet in Nederland blijft moeizaam.

  Niek (65) en zijn dochter Lizelore (28) hebben samen met Jozien (61) en Michiel (31) Vos een biologisch akkerbouwbedrijf in Kraggenburg (Fl.). Vos heeft 70 hectare land (aardappelen, uien, luzerne, tarwe, haver, peen en witlof). Hij introduceerde in 2010 Niek's Witte. Een witvleesaardappel, die resistent is tegen phythophtora. Een kunststukje na jarenlange veredeling. Maar de afzet in Nederland blijft moeizaam.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Niek Vos teelt tien hectare aardappelen. Dit zijn alleen maar Bionica-aardappelen waaruit Niek's Witte is ontstaan. Bijzonder is dat deze Bionica overeind bleef waar andere aardappelrassen last kregen van phytopthora. Een groot voordeel voor de (biologische) boer, maar ook praktisch voor de afnemer. Door een gebrek aan deze aardappelziekte is er opbrengstzekerheid. Uitval door phytopthora is immers uitgesloten.

  Niek Vos teelt tien hectare aardappelen. Dit zijn alleen maar Bionica-aardappelen waaruit Niek's Witte is ontstaan. Bijzonder is dat deze Bionica overeind bleef waar andere aardappelrassen last kregen van phytopthora. Een groot voordeel voor de (biologische) boer, maar ook praktisch voor de afnemer. Door een gebrek aan deze aardappelziekte is er opbrengstzekerheid. Uitval door phytopthora is immers uitgesloten.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Vlak bij het Bionica-aardappelveld bevindt zich een aantal proefvelden van Bio-Impuls (organisatie voor biologische aardappelveredeling). Daar worden nieuwe proeven gedaan met veredeling. Op sommige plekken is hier wel phytophora te zien.

  Vlak bij het Bionica-aardappelveld bevindt zich een aantal proefvelden van Bio-Impuls (organisatie voor biologische aardappelveredeling). Daar worden nieuwe proeven gedaan met veredeling. Op sommige plekken is hier wel phytophora te zien.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Vos begon in 2010 bescheiden met een Bionica-aardappelveld van 1 hectare. Daar kwam zo'n 35 ton aardappelen vanaf. Vorig jaar was dat 10 hectare, goed voor ongeveer 400 ton. Toch valt de animo voor een echte boerenaardappel als de Bionica nog tegen. Dit jaar lijkt er wel iets meer aandacht voor te zijn. Maar dat komt ook doordat er, helaas, meer phytophthora was.

  Vos begon in 2010 bescheiden met een Bionica-aardappelveld van 1 hectare. Daar kwam zo'n 35 ton aardappelen vanaf. Vorig jaar was dat 10 hectare, goed voor ongeveer 400 ton. Toch valt de animo voor een echte boerenaardappel als de Bionica nog tegen. Dit jaar lijkt er wel iets meer aandacht voor te zijn. Maar dat komt ook doordat er, helaas, meer phytophthora was.

  Foto: Theo Brummelaar
 • De Bionica-aardappelen in het veld. Een van de eerste afnemers van Vos was natuurvoedingsgroothandel Odin. Na een uitgebreid klantenonderzoek bleek de aardappel goed in de smaak te vallen. Later volgde groothandel Vanka , die onder meer levert aan supermarkten als Hoogvliet en Deen. Daar verdubbelde zelfs de omzet van dit product. Maar de echte grote supermarkten hebben nog koudwatervrees. De grootste bottleneck is de kleur. Supermarkten zijn huiverig voor een witte aardappel in een geel assortiment.

  De Bionica-aardappelen in het veld. Een van de eerste afnemers van Vos was natuurvoedingsgroothandel Odin. Na een uitgebreid klantenonderzoek bleek de aardappel goed in de smaak te vallen. Later volgde groothandel Vanka , die onder meer levert aan supermarkten als Hoogvliet en Deen. Daar verdubbelde zelfs de omzet van dit product. Maar de echte grote supermarkten hebben nog koudwatervrees. De grootste bottleneck is de kleur. Supermarkten zijn huiverig voor een witte aardappel in een geel assortiment.

  Foto: Theo Brummelaar
 • En dit is hem van dichterbij. De Bionica-aardappel is vastkokend, heeft een neutrale smaak en werd in het eerder genoemde Odin-onderzoek qua smaak het best beoordeeld. Qua prijs is de Bionica niet eens veel duurder dan gangbare aardappelen. Supermarkt Hoogvliet laat desgevraagd weten dat 2 kg Bionica in 2013 €2,49 kostte. Het bedrijf verkocht in hetzelfde jaar 2,5 kg gewone aardappelen voor €2,69. Prijs lijkt dus geen argument om Bionica te laten liggen.

  En dit is hem van dichterbij. De Bionica-aardappel is vastkokend, heeft een neutrale smaak en werd in het eerder genoemde Odin-onderzoek qua smaak het best beoordeeld. Qua prijs is de Bionica niet eens veel duurder dan gangbare aardappelen. Supermarkt Hoogvliet laat desgevraagd weten dat 2 kg Bionica in 2013 €2,49 kostte. Het bedrijf verkocht in hetzelfde jaar 2,5 kg gewone aardappelen voor €2,69. Prijs lijkt dus geen argument om Bionica te laten liggen.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Hier is duidelijk de witte kleur van de Bionica-aardappel te zien. Het is de makke van dit ras. Al is de smaak goed, het oogt toch als een 'blauwe tomaat'. En dus moet Vos voor de afzet jaarlijks knokken. Het maakt de innovatie soms ondankbaar. In het buitenland is de Bionica succesvoller. In landen als Italië en Zweden zijn witvleesaardappelen wel geaccepteerd. Inmiddels gaat ook 80 procent van alle Bionica naar het buiteland.

  Hier is duidelijk de witte kleur van de Bionica-aardappel te zien. Het is de makke van dit ras. Al is de smaak goed, het oogt toch als een 'blauwe tomaat'. En dus moet Vos voor de afzet jaarlijks knokken. Het maakt de innovatie soms ondankbaar. In het buitenland is de Bionica succesvoller. In landen als Italië en Zweden zijn witvleesaardappelen wel geaccepteerd. Inmiddels gaat ook 80 procent van alle Bionica naar het buiteland.

  Foto: Theo Brummelaar
 • De verpakking van Niek's Witte met een foto van de telers. De Bionica-aardappelen worden per 2 kg verkocht.

  De verpakking van Niek's Witte met een foto van de telers. De Bionica-aardappelen worden per 2 kg verkocht.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Belangrijk voor de consument: de herkomst van Niek's Witte. Het verhaal wordt achterop de verpakking uitgebreid verteld. Vos krijgt er veel positieve reacties op.

  Belangrijk voor de consument: de herkomst van Niek's Witte. Het verhaal wordt achterop de verpakking uitgebreid verteld. Vos krijgt er veel positieve reacties op.

  Foto: Theo Brummelaar
 • In het proefveld van Bio-Impuls gaat de veredeling intussen verder door.

  In het proefveld van Bio-Impuls gaat de veredeling intussen verder door.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Dochter Lizelore Vos doet ook mee aan het project Divers & Dichtbij, proeftuinen voor zaadvaste rassen. Het is een driejarig project van Estafette Odin bv, het Louis Bolk Instituut en biodynamische producenten. In deze 'tuinen' worden elk jaar vijf verschillende gewassen geteeld. Alles wordt gemonitord en telers, winkeliers en consumenten kunnen een kijkje nemen.

Voor meer informatie: www.degroenenhof.nl

  Dochter Lizelore Vos doet ook mee aan het project Divers & Dichtbij, proeftuinen voor zaadvaste rassen. Het is een driejarig project van Estafette Odin bv, het Louis Bolk Instituut en biodynamische producenten. In deze 'tuinen' worden elk jaar vijf verschillende gewassen geteeld. Alles wordt gemonitord en telers, winkeliers en consumenten kunnen een kijkje nemen. Voor meer informatie: www.degroenenhof.nl

  Foto: Theo Brummelaar

Laatste reacties

 • Erik Rueb

  Zou ze graag proberen bij ons op Jersey

 • Mels

  Ook hier in west Canada wil ik ze wel proberen.

Of registreer je om te kunnen reageren.