Akkerbouw

Foto & video 3 reacties

Plaatselijk veel schade aan gewassen in Veenkoloniën

De gevolgen van de felle buien zijn op veel plekken duidelijk zichtbaar. De verschillen in het teeltgebied van de zetmeelaardappel zijn groot; van sommige percelen verwachten akkerbouwers een bovengemiddelde oogst, terwijl collega's tegen grote kale plekken in aardappel- en bietenpercelen aankijken of zelfs hebben overgepoot. Soms wel twee keer, niet altijd met het gewenste resultaat.

Foto

 • 
In mei hebben veel percelen blank gestaan in Drenthe en Noord-Overijssel. De gevolgen zijn op plaatsen, voorin een straal rondom Coevorden, nog goed te zien. Suikerbietenpercelen staan vaak onregelmatig en vlekkerig gekleurd doordat het water de bodem verzadigde en zo de wortels verstikte. De enthousiaste boodschappen van verwerker Suiker Unie over een landelijke topoogst is confronterend voor veel boeren in dit gebied, want zij gaan dat door overmacht nooit redden. Landelijk gaat het om enkele procenten schade, maar in individuele gevallen kost dit wel 30 tot 40 procent van de bietenoogst en in de zetmeelaardappelteelt loopt de schade bij telers soms wel op tot 70 procent.

  In mei hebben veel percelen blank gestaan in Drenthe en Noord-Overijssel. De gevolgen zijn op plaatsen, voorin een straal rondom Coevorden, nog goed te zien. Suikerbietenpercelen staan vaak onregelmatig en vlekkerig gekleurd doordat het water de bodem verzadigde en zo de wortels verstikte. De enthousiaste boodschappen van verwerker Suiker Unie over een landelijke topoogst is confronterend voor veel boeren in dit gebied, want zij gaan dat door overmacht nooit redden. Landelijk gaat het om enkele procenten schade, maar in individuele gevallen kost dit wel 30 tot 40 procent van de bietenoogst en in de zetmeelaardappelteelt loopt de schade bij telers soms wel op tot 70 procent.

  Foto: Jan Reinier de Jong
 • 

Akkerbouwer Roelof Oosting uit Odoornerveen is 10 procent van zijn zetmeelaardappeloogst kwijt, schat hij. "Vlak na het poten bleef het water maar komen, waardoor het niet kon wegzakken", verklaart hij. "En nu weer die droogte. Dat is niet goed bij een slecht ontwikkeld wortelgestel. De zomer is nu heel bepalend voor onze gewassen."

  Akkerbouwer Roelof Oosting uit Odoornerveen is 10 procent van zijn zetmeelaardappeloogst kwijt, schat hij. "Vlak na het poten bleef het water maar komen, waardoor het niet kon wegzakken", verklaart hij. "En nu weer die droogte. Dat is niet goed bij een slecht ontwikkeld wortelgestel. De zomer is nu heel bepalend voor onze gewassen."

  Foto: Petra Vos
 • 
Op 23 april viel er in een kwartier tijd 50 millimeter neerslag bij Roelof Roosjen in het westelijker gelegen Eeserveen. Van een 30 hectare groot aardappelperceel zijn de laagste stukken verstikt en overgepoot. Hij dacht dat de schade in de bieten meeviel, maar het gewas ging weer open terwijl het al gesloten stond. "Onderaan de bieten zijn de haarwortels bruin verkleurd, die nemen niets meer op voor de plant. Het stond zo mooi en nu dit. Dat is jammer, daar doe je het niet voor."

  Op 23 april viel er in een kwartier tijd 50 millimeter neerslag bij Roelof Roosjen in het westelijker gelegen Eeserveen. Van een 30 hectare groot aardappelperceel zijn de laagste stukken verstikt en overgepoot. Hij dacht dat de schade in de bieten meeviel, maar het gewas ging weer open terwijl het al gesloten stond. "Onderaan de bieten zijn de haarwortels bruin verkleurd, die nemen niets meer op voor de plant. Het stond zo mooi en nu dit. Dat is jammer, daar doe je het niet voor."

  Foto: Petra Vos
 • 
Rikus Kuipers boert in het tussen Emmen en Dalen gelegen Holsloot, in het hart van het gebied waar het dit voorjaar intensief regende. "Hier is in twee maanden tijd 320 millimeter neerslag gevallen", vertelt hij. En ook vorige week donderdag viel er weer 30 millimeter in een half uur tijd. Hij heeft heel veel schade. Van de 88 hectare aardappelen is 13 hectare hoogwaardig pootgoed verstikt door het vochtoverschot. Het is overgepoot en opnieuw verregend. Nu is er gras ingezaaid, want voor mais was het te laat. Ook 6 hectare Fontana consumptieaardappelen is verloren gegaan door wateroverlast. Hier is mais en gras ingezaaid. Tevens zijn delen van het areaal zetmeelaardappelen verstikt. "De planten stonden nog niet boven", verklaart hij. "Anders hadden ze nog wel een kans gehad."

  Rikus Kuipers boert in het tussen Emmen en Dalen gelegen Holsloot, in het hart van het gebied waar het dit voorjaar intensief regende. "Hier is in twee maanden tijd 320 millimeter neerslag gevallen", vertelt hij. En ook vorige week donderdag viel er weer 30 millimeter in een half uur tijd. Hij heeft heel veel schade. Van de 88 hectare aardappelen is 13 hectare hoogwaardig pootgoed verstikt door het vochtoverschot. Het is overgepoot en opnieuw verregend. Nu is er gras ingezaaid, want voor mais was het te laat. Ook 6 hectare Fontana consumptieaardappelen is verloren gegaan door wateroverlast. Hier is mais en gras ingezaaid. Tevens zijn delen van het areaal zetmeelaardappelen verstikt. "De planten stonden nog niet boven", verklaart hij. "Anders hadden ze nog wel een kans gehad."

  Foto: Petra Vos
 • 

Zo somber als het seizoen voor veel telers in de Veenkoloniën en in het gebied daaronder verloopt, zo mooi staan de gewassen van Henk Stuut in Valthermond erbij. Hij verwacht zelfs een topjaar, tenzij het weer nog roet in het eten gooit. "Dat extreme weer zoals iets verderop hebben wij hier niet gehad", legt hij uit. De gewassen zijn zeker een week vroeger dan normaal en staan er heel mooi bij. "Dit is wel zo'n jaar waarin je alle ellende terugziet in je gewassen. Daarom heb ik de bieten ook geschoffeld. Ze zeggen dat het niet helpt, maar ik geloof in lucht in de grond."

  Zo somber als het seizoen voor veel telers in de Veenkoloniën en in het gebied daaronder verloopt, zo mooi staan de gewassen van Henk Stuut in Valthermond erbij. Hij verwacht zelfs een topjaar, tenzij het weer nog roet in het eten gooit. "Dat extreme weer zoals iets verderop hebben wij hier niet gehad", legt hij uit. De gewassen zijn zeker een week vroeger dan normaal en staan er heel mooi bij. "Dit is wel zo'n jaar waarin je alle ellende terugziet in je gewassen. Daarom heb ik de bieten ook geschoffeld. Ze zeggen dat het niet helpt, maar ik geloof in lucht in de grond."

  Foto: Petra Vos
 • 
Een overgepoot aardappelperceel in de buurt van Holsloot. Nog een paar planten zijn blijven staan van de eerste poging.

  Een overgepoot aardappelperceel in de buurt van Holsloot. Nog een paar planten zijn blijven staan van de eerste poging.

  Foto: Petra Vos
 • 


Blik vanaf de weg. De grote kale plekken in akkerbouwpercelen , zien er triest uit, het gevolg van verstikking doordat het water er te lang is blijven staan.

  Blik vanaf de weg. De grote kale plekken in akkerbouwpercelen , zien er triest uit, het gevolg van verstikking doordat het water er te lang is blijven staan.

  Foto: Petra Vos
 • 

Jan Reinier de Jong (links) praat met collega Rikus Kuipers. Hemelsbreed boeren ze een kilometer of 10 van elkaar af, maar ze hebben een andere visie op het actuele weer: van De Jong mag er wel een buitje vallen, terwijl Kuipers er - ook recent - meer dan genoeg van heeft gezien.

  Jan Reinier de Jong (links) praat met collega Rikus Kuipers. Hemelsbreed boeren ze een kilometer of 10 van elkaar af, maar ze hebben een andere visie op het actuele weer: van De Jong mag er wel een buitje vallen, terwijl Kuipers er - ook recent - meer dan genoeg van heeft gezien.

  Foto: Petra Vos
 • 
Het verschil in productie op één perceel. De planten staan slechts een paar meter van elkaar af.

  Het verschil in productie op één perceel. De planten staan slechts een paar meter van elkaar af.

  Foto: Petra Vos
 • 

Phytophthora komt overal voor, maar het is niet waar telers zich het drukst over maken in het zetmeelaardappelgebied. "Wekelijks spuiten, dan hou je het wel onder controle", is een veel gehoorde remedie. Bij een verhoogde druk wordt eventueel een sterker middel ingezet.

  Phytophthora komt overal voor, maar het is niet waar telers zich het drukst over maken in het zetmeelaardappelgebied. "Wekelijks spuiten, dan hou je het wel onder controle", is een veel gehoorde remedie. Bij een verhoogde druk wordt eventueel een sterker middel ingezet.

  Foto: Petra Vos

Laatste reacties

 • koestal

  In de stand van mais zitten ook grote verschillen,sommige percelen staan er droevig bij

 • trijnie

  Triest als je werk zo letterlijk en figuurlijk in het water valt.

 • mts. Platenkamp

  Wij hebben in omgeving Gees / Meppen 23ha mais over moeten zaaien. Verder ligt de mais gewoon ver achter ten opzichte van onze percelen in de achterhoek. Er zijn percelen aardappels in Gees 3x opnieuw gepoot, waarna er alsnog maar 3 aardappelplantjes op 4 hectare stonden. Nu staat er mais, die eind juni alsnog is gezaaid als laatste mogelijkheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.