Akkerbouw

Foto & video 2 reacties

Met vier combines proefvelden oogsten

In dezelfde periode dat het praktijkgraan wordt geoogst zijn veredelingsbedrijven druk met de oogst van proefvelden.

Foto

 • 

De eerste zomerse dag na een natte periode werd het dorsen van de wintergerst proefvelden van veredelingsbedrijf Limagrain in Rilland (Zld.) weer voortgezet. De gerst was voor de natte periode al zo goed als droogrijp en kon nu met een vochtgehalte van 13 à 14 procent probleemloos worden gedorst.

  De eerste zomerse dag na een natte periode werd het dorsen van de wintergerst proefvelden van veredelingsbedrijf Limagrain in Rilland (Zld.) weer voortgezet. De gerst was voor de natte periode al zo goed als droogrijp en kon nu met een vochtgehalte van 13 à 14 procent probleemloos worden gedorst.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
De rasnummers die voor het eerst buiten gezaaid zijn worden met de hand
gesneden. Deze nummers zijn de selectie van wat in de twee jaar ervoor in de kassen is ontwikkeld uit basismateriaal. Dit zijn 15.000 rasnummers waarvan er ongeveer 10 procent over blijven voor verdere selectie.

  De rasnummers die voor het eerst buiten gezaaid zijn worden met de hand gesneden. Deze nummers zijn de selectie van wat in de twee jaar ervoor in de kassen is ontwikkeld uit basismateriaal. Dit zijn 15.000 rasnummers waarvan er ongeveer 10 procent over blijven voor verdere selectie.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
De volgende stap van deze selectie is uitzaai op proefveldjes van 1 bij 4 meter, voor de oogst van volgend jaar. Van elk nummer worden verspreid over het perceel verschillende plots ingezaaid. Ook hier komt weer ongeveer 10 procent door de selectie. Deze selectie wordt het jaar daarop uitgezaaid op proefpercelen in onder meer de uiteindelijke teeltgebieden in Duitsland en Frankrijk.

  De volgende stap van deze selectie is uitzaai op proefveldjes van 1 bij 4 meter, voor de oogst van volgend jaar. Van elk nummer worden verspreid over het perceel verschillende plots ingezaaid. Ook hier komt weer ongeveer 10 procent door de selectie. Deze selectie wordt het jaar daarop uitgezaaid op proefpercelen in onder meer de uiteindelijke teeltgebieden in Duitsland en Frankrijk.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
De nummers worden geselecteerd op verschillende criteria. De voornaamste zijn: kilo-opbrengst, ziekte gevoeligheid, stevigheid en lengte van stengel enz. Het plot met deze aar lijkt een goed toekomstig ras. Enkele jaren van nader onderzoek zal uitsluitsel geven of dit nummer deze potentie werkelijk heeft.

  De nummers worden geselecteerd op verschillende criteria. De voornaamste zijn: kilo-opbrengst, ziekte gevoeligheid, stevigheid en lengte van stengel enz. Het plot met deze aar lijkt een goed toekomstig ras. Enkele jaren van nader onderzoek zal uitsluitsel geven of dit nummer deze potentie werkelijk heeft.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Met vier proefveldcombines worden de plots gedorst.

  Met vier proefveldcombines worden de plots gedorst.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Maaibord en haspel van deze combines zijn dusdanig geconstrueerd dat het zaad zorgvuldig wordt gescheiden van de halm en er gegarandeerd niets achterblijft in het dorsgedeelte van de combine. Ook in het interieur van de combine komen zo goed als geen obstakels waar zaden kunnen achterblijven. Bijvoorbeeld door goed afwerken van naden, hoeken, constructie voor de zeven.

  Maaibord en haspel van deze combines zijn dusdanig geconstrueerd dat het zaad zorgvuldig wordt gescheiden van de halm en er gegarandeerd niets achterblijft in het dorsgedeelte van de combine. Ook in het interieur van de combine komen zo goed als geen obstakels waar zaden kunnen achterblijven. Bijvoorbeeld door goed afwerken van naden, hoeken, constructie voor de zeven.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Na elk gedorst plot wordt het interieur van de combine doorgeblazen en komt elk korreltje in de monsterzak. Een medewerker vervangt de volle monsterzak voor een lege en de combine is gereed voor het volgende plot.

  Na elk gedorst plot wordt het interieur van de combine doorgeblazen en komt elk korreltje in de monsterzak. Een medewerker vervangt de volle monsterzak voor een lege en de combine is gereed voor het volgende plot.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

De monsterzakken worden voorzien van labels en dichtgebonden. Elke monsterzak krijgt twee labels mee. Een in de zak en het ander label wordt aan de zak gebonden.

  De monsterzakken worden voorzien van labels en dichtgebonden. Elke monsterzak krijgt twee labels mee. Een in de zak en het ander label wordt aan de zak gebonden.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Op de kopakker staat de kar met kisten klaar waar de gevulde monsterzakken in gaan. Op het bedrijf gaan de kisten eerst nog een nacht voor de droogwand om de temperatuur terug te brengen. Er werd gedorst bij een temperatuur van ongeveer 27 graden, dat is te warm voor een goede bewaring van proefveldmateriaal.

  Op de kopakker staat de kar met kisten klaar waar de gevulde monsterzakken in gaan. Op het bedrijf gaan de kisten eerst nog een nacht voor de droogwand om de temperatuur terug te brengen. Er werd gedorst bij een temperatuur van ongeveer 27 graden, dat is te warm voor een goede bewaring van proefveldmateriaal.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Op een ander perceel ingericht als proefveld staan de proeven met zomergerst nog af te rijpen.

  Op een ander perceel ingericht als proefveld staan de proeven met zomergerst nog af te rijpen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Hiernaast liggen ook de proefvelden voor vlas. Er liggen proeven van vezelvlas en olievlas. Het gewas is inmiddels klaar om geplukt te worden.

  Hiernaast liggen ook de proefvelden voor vlas. Er liggen proeven van vezelvlas en olievlas. Het gewas is inmiddels klaar om geplukt te worden.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Veredelaar Hein de Jong van Limagrain voert de laatste inspecties uit voor het gewas de grond uit kan.

  Veredelaar Hein de Jong van Limagrain voert de laatste inspecties uit voor het gewas de grond uit kan.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Inmiddels worden voorbereidingen getroffen om de proeven te oogsten. Aangezien de buitenranden van een perceel meestal dikkere stengels oplevert en dit slechts een promillage is van een perceel moet ook bij de beoordeling van vezelvlas gekeken worden naar stengels die binnenin een plot staan. Daarom wordt rondom een veld met plots eerst een strook weggeplukt voordat de eigenlijke proeven worden geoogst.

  Inmiddels worden voorbereidingen getroffen om de proeven te oogsten. Aangezien de buitenranden van een perceel meestal dikkere stengels oplevert en dit slechts een promillage is van een perceel moet ook bij de beoordeling van vezelvlas gekeken worden naar stengels die binnenin een plot staan. Daarom wordt rondom een veld met plots eerst een strook weggeplukt voordat de eigenlijke proeven worden geoogst.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Het plukken gebeurt met een enigszins aangepaste standaardplukmachine. Een van de meest in het oog lopende aanpassingen is de bindinstallatie. In plaats dat het vlas wordt geplukt en weer op de grond wordt gelegd om te roten, bundelt deze machine het gewas zodat straks bij het plukken van de plots van elk plot een bundel komt. Het vlas wat nu bij de voorbereiding wordt geplukt, speelt geen rol bij de beoordelingen en gaat weg als afval.

  Het plukken gebeurt met een enigszins aangepaste standaardplukmachine. Een van de meest in het oog lopende aanpassingen is de bindinstallatie. In plaats dat het vlas wordt geplukt en weer op de grond wordt gelegd om te roten, bundelt deze machine het gewas zodat straks bij het plukken van de plots van elk plot een bundel komt. Het vlas wat nu bij de voorbereiding wordt geplukt, speelt geen rol bij de beoordelingen en gaat weg als afval.

  Foto: Anton Dingemanse

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Nou, de aanpassing van de 'bindinstallatie' is niet zo'n in het oog lopende aanpassing. Dit is gewoon een standaard machine uit de 60-er jaren. Een Depoortere als ik het zo zie. Ín de tijd toen deze machine werd gemaakt bestond het roten op het land nog niet en werd alles in schoven geboden. Meteen na het plukken 'Stuuken' en dan in de schelf.

 • ed12345

  Anton ik vind het leuk dat je deze reportage gemaakt hebt
  Het brengt een goed beeld hoeveel werk het is om een nieuw ras te kweken

Of registreer je om te kunnen reageren.