Akkerbouw

Foto & video 6 reacties

Eerste graszaad voor de regen binnen

De graszaadoogst in het zuidwesten komt zo'n twee weken eerder op gang dan vorig jaar.

Foto

 • 


Hoewel het dit jaar aan de vroege kant is, worden de combines geleidelijk uit hun winterslaap gehaald om weer dorswerk te verrichten. Adrie Risseeuw uit Oostburg (Zeeuws-Vlaanderen) was er op donderdag 26 juni als een van de eersten bij om veldbeemd te dorsen met zijn John Deere 985. Door samenwerkingverband met andere telers dorst deze machine jaarlijks toch nog ongeveer 90 hectare.

  Hoewel het dit jaar aan de vroege kant is, worden de combines geleidelijk uit hun winterslaap gehaald om weer dorswerk te verrichten. Adrie Risseeuw uit Oostburg (Zeeuws-Vlaanderen) was er op donderdag 26 juni als een van de eersten bij om veldbeemd te dorsen met zijn John Deere 985. Door samenwerkingverband met andere telers dorst deze machine jaarlijks toch nog ongeveer 90 hectare.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Een kleine week later werd er door meerdere telers gedorst. Maarten Janse van landbouwbedrijf De Heerlijkheid van Wolphaartsdijk dorste zijn rietzwenk onder goede omstandigheden.

  Een kleine week later werd er door meerdere telers gedorst. Maarten Janse van landbouwbedrijf De Heerlijkheid van Wolphaartsdijk dorste zijn rietzwenk onder goede omstandigheden.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Tegelijkertijd was Jan Rijk bezig in zijn veldbeemd van het ras Miracle. Het perceel werd zaterdag gemaaid en is door het drogende weer goed droog, hetgeen zich vertaalde in een vochtpercentage ruim onder de bovengrens van 14 procent.

  Tegelijkertijd was Jan Rijk bezig in zijn veldbeemd van het ras Miracle. Het perceel werd zaterdag gemaaid en is door het drogende weer goed droog, hetgeen zich vertaalde in een vochtpercentage ruim onder de bovengrens van 14 procent.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Doordat een deel van het perceel wat achteraf ligt, krijgt het ganzenbezoek. De schade is nu niet noemenswaardig.

  Doordat een deel van het perceel wat achteraf ligt, krijgt het ganzenbezoek. De schade is nu niet noemenswaardig.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Op een perceel in de buurt teelde Johan Smallegange wintergerst van het ras Malaber. Dit werd gedorst door Huibert Janse van het gelijknamige loonbedrijf.

  Op een perceel in de buurt teelde Johan Smallegange wintergerst van het ras Malaber. Dit werd gedorst door Huibert Janse van het gelijknamige loonbedrijf.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
In de vroege ochtend maaide Huibert Janse een eigen perceel rietzwenk van 6 hectare in de buurt van Kloetinge.

  In de vroege ochtend maaide Huibert Janse een eigen perceel rietzwenk van 6 hectare in de buurt van Kloetinge.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Enig zaaduitval is er altijd wel maar door de dauw bleef dit tot een minimum beperkt. Janse hoopte zaterdagmiddag te kunnen dorsen maar een plaatselijke regenbui gooide roet in het eten.

  Enig zaaduitval is er altijd wel maar door de dauw bleef dit tot een minimum beperkt. Janse hoopte zaterdagmiddag te kunnen dorsen maar een plaatselijke regenbui gooide roet in het eten.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Over de weg rijden met een dergelijke schijvenmaaier is een crime, zeker bij grotere afstand.
Daarom hangt hij de machine in de achterhef van de trekker en rijdt zo redelijk relaxt terug naar huis

  Over de weg rijden met een dergelijke schijvenmaaier is een crime, zeker bij grotere afstand. Daarom hangt hij de machine in de achterhef van de trekker en rijdt zo redelijk relaxt terug naar huis

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

In de namiddag dorste Sjaak Bil uit Kerkwerve op Schouwen rietzwenk voor zijn oom Cor van der Wekken. Om de kanten van een perceel goed in de combine te krijgen, is een beetje bijvorken wel handig.

  In de namiddag dorste Sjaak Bil uit Kerkwerve op Schouwen rietzwenk voor zijn oom Cor van der Wekken. Om de kanten van een perceel goed in de combine te krijgen, is een beetje bijvorken wel handig.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Vrijdag was de laatste dag waarop gedorst kon worden. Toen kwam het dorswerk pas goed los. Meeuw de Bruijne dorst hier rietzwenk op stam voor Charles van de Bilt uit Kats op Noord-Beveland.

  Vrijdag was de laatste dag waarop gedorst kon worden. Toen kwam het dorswerk pas goed los. Meeuw de Bruijne dorst hier rietzwenk op stam voor Charles van de Bilt uit Kats op Noord-Beveland.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Het vochtpercentage ligt op een 20 procent. Het voordeel van op stam dorsen is de veel geringere zaaduitval, maar het zaad moet wel intensiever worden gedroogd.

  Het vochtpercentage ligt op een 20 procent. Het voordeel van op stam dorsen is de veel geringere zaaduitval, maar het zaad moet wel intensiever worden gedroogd.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Om hoge droogkosten te voorkomen gebeurt dit meestal op het eigen bedrijf. Van de Bilt heeft de 18 kisten met zaad voor een ventilator gezet en denkt dat met een week het vochtpercentage op een aanvaardbaar niveau zit.

  Om hoge droogkosten te voorkomen gebeurt dit meestal op het eigen bedrijf. Van de Bilt heeft de 18 kisten met zaad voor een ventilator gezet en denkt dat met een week het vochtpercentage op een aanvaardbaar niveau zit.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Bij Colijnsplaat dorst Marco de Bruijne veldbeemd voor Piet Lems. Om zaadverlies door de wind te voorkomen stuurt Lems de valzak van de laadpijp een beetje bij om alles in wagen te krijgen.

  Bij Colijnsplaat dorst Marco de Bruijne veldbeemd voor Piet Lems. Om zaadverlies door de wind te voorkomen stuurt Lems de valzak van de laadpijp een beetje bij om alles in wagen te krijgen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Omdat zaad en het kaf van veldbeemd de neiging heeft in elkaar te klitten, vergt het dorsen van veldbeemd goede kennis van zaken. Volgens Lems lijkt het pas gedorste zaad van veldbeemd nog het meest op kapok.

  Omdat zaad en het kaf van veldbeemd de neiging heeft in elkaar te klitten, vergt het dorsen van veldbeemd goede kennis van zaken. Volgens Lems lijkt het pas gedorste zaad van veldbeemd nog het meest op kapok.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Terwijl De Bruijne de laatste zwaden opraapt zit de balenpers hem op de hielen om het laatste hooi te persen

  Terwijl De Bruijne de laatste zwaden opraapt zit de balenpers hem op de hielen om het laatste hooi te persen

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Jan Stouten uit Oosterland op Schouwen-Duiveland strijkt de bulten weg op de overvolle kisten met rietzwenk. Zelfs de kist die als reserve is meegenomen, is helemaal vol gekomen.

  Jan Stouten uit Oosterland op Schouwen-Duiveland strijkt de bulten weg op de overvolle kisten met rietzwenk. Zelfs de kist die als reserve is meegenomen, is helemaal vol gekomen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

John Vermue uit Kerkwerve laat zijn rietzwenk vrijdagmiddag dorsen door loonbedrijf De Vlieger. De 8 ha lag ongeveer 3 dagen gemaaid. Het vochtgehalte kwam uit op 15 procent. Dit is gezien de situatie zeer acceptabel omdat vrijdagavond de eerste regen viel.

  John Vermue uit Kerkwerve laat zijn rietzwenk vrijdagmiddag dorsen door loonbedrijf De Vlieger. De 8 ha lag ongeveer 3 dagen gemaaid. Het vochtgehalte kwam uit op 15 procent. Dit is gezien de situatie zeer acceptabel omdat vrijdagavond de eerste regen viel.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

De grond kan de regen goed gebruiken. Toch is dit niet zo dramatisch als het lijkt. Zo'n schol bevat ook altijd vocht en uiteindelijk is drogen goed voor de grondstructuur. En zulke grond is goed bestand tegen wiellasten van combine en pers.

  De grond kan de regen goed gebruiken. Toch is dit niet zo dramatisch als het lijkt. Zo'n schol bevat ook altijd vocht en uiteindelijk is drogen goed voor de grondstructuur. En zulke grond is goed bestand tegen wiellasten van combine en pers.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Bij Kerkwerve is ook het zaadinnamedepot van DSV, het voormalige Eurograss. Inmiddels staan de kisten met zaad van de eerste oogsten voor de droogwand. Via temperatuursensoren wordt de computer indien nodig bijgestuurd.

  Bij Kerkwerve is ook het zaadinnamedepot van DSV, het voormalige Eurograss. Inmiddels staan de kisten met zaad van de eerste oogsten voor de droogwand. Via temperatuursensoren wordt de computer indien nodig bijgestuurd.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Een handig hulpmiddel van DSV is deze 10-literemmer om te controleren of de combine schoon genoeg dorst. Van zo ongeveer alle geteelde grassoorten is aan de hand van het soortelijk gewicht het gewicht per 10 liter bepaald met een marge van 10 procent. Blijkt het gedorste gewicht onder het in de tabel opgegeven gewicht te zitten, dan zit er te veel kaf in het zaad en is het raadzaam de combine bij te stellen. De tabel met grassoorten staat op de emmer.

  Een handig hulpmiddel van DSV is deze 10-literemmer om te controleren of de combine schoon genoeg dorst. Van zo ongeveer alle geteelde grassoorten is aan de hand van het soortelijk gewicht het gewicht per 10 liter bepaald met een marge van 10 procent. Blijkt het gedorste gewicht onder het in de tabel opgegeven gewicht te zitten, dan zit er te veel kaf in het zaad en is het raadzaam de combine bij te stellen. De tabel met grassoorten staat op de emmer.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Vrijdag achter in de middag dorste Leo Dalebout uit Noordgouwe samen met René van der Helm zijn laatste zwaden rietzwenk. Een volgende keer komt Dalebout met zijn combine bij Van Der Helm helpen dorsen.

  Vrijdag achter in de middag dorste Leo Dalebout uit Noordgouwe samen met René van der Helm zijn laatste zwaden rietzwenk. Een volgende keer komt Dalebout met zijn combine bij Van Der Helm helpen dorsen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Het innamedepot van Innoseeds op Schouwen-Duiveland staat in Nieuwerkerk. Terwijl een container wordt gelost belt Leo Dalebout dat er een trekker met kieper aankomt. De eerste drukke dag van het seizoen.

  Het innamedepot van Innoseeds op Schouwen-Duiveland staat in Nieuwerkerk. Terwijl een container wordt gelost belt Leo Dalebout dat er een trekker met kieper aankomt. De eerste drukke dag van het seizoen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Meting wijst uit dat het vochtgehalte 13,9 procent is. Dat is dus precies goed. Zaad wat boven 12 procent zit, wordt nog een korte tijd in een lage kist nagedroogd. Zaad wat droog genoeg is, gaat in hoge kisten en rechtsreeks naar de hoofdvestiging van Innoseeds in Kapelle. Daar wordt het zaad op korte termijn geschoond en geconditioneerd opgeslagen.

  Meting wijst uit dat het vochtgehalte 13,9 procent is. Dat is dus precies goed. Zaad wat boven 12 procent zit, wordt nog een korte tijd in een lage kist nagedroogd. Zaad wat droog genoeg is, gaat in hoge kisten en rechtsreeks naar de hoofdvestiging van Innoseeds in Kapelle. Daar wordt het zaad op korte termijn geschoond en geconditioneerd opgeslagen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Nog groene zaden in het pas gedorste zaad geven een wat vertekend beeld van het vochtpercentage in het product. Dit is met name het geval bij van stam gedorst graszaad.

  Nog groene zaden in het pas gedorste zaad geven een wat vertekend beeld van het vochtpercentage in het product. Dit is met name het geval bij van stam gedorst graszaad.

  Foto: Anton Dingemanse

Laatste reacties

 • ed12345

  Dingemanse prachtige reportage

 • l coumans


  beste Ed12345 kun je me uitleggen hoe de besturing werkt van dezelfrijdende zwadmaaier

 • ed12345

  Coumans ik heb de reportage niet gemaakt
  maar een zelfrijdende moderne zwadmaaier is bijna altijd hydrostatisch maar niet zoals een combine met een differencieel, bij een zwadmaaier worden de bijde voorwielen ieder apart aangedreven en daar stuur je ook mee door een wiel harder te laten draaien dan het andere Dat doe je gewoon door met het stuurwiel te sturen die regelt dan de hydrauliek olie toevoer naar de betrefende hyromotor van dat ene wiel.De stuurwielen achter hangen er gewoon los onder en kunnen vrij zwenken Als er tussen de hyromotor en de eindaandrijvingvan het wiel een riemoverbrenging zit wordt die er voor transport afgehaalt dan kun je gewoon slepen zoals op de foto

 • huib

  Correct Ed, de maaier is mijn eigendom. Voor transport over langere afstand ontkoppel ik mechanisch de grote wielen en met de trekker ga ik rijden. Over de weg met de zwadmaaier is er bijna niet mee te rijden.

 • ed12345

  Huib ik heb ook vaakgenoeg met een zwadmaaier gewerkt ik had een een 10voets en dat is te small om de combine redelijk te kunnen voeden Die van mij en de anderen waar ik gewerkt heb nam ik altijd gewoon over de weg dat ging best alleen een beetje langzaam ik denk niet dat ze veel harder liepen dan 20 Maar de ene machine is de andere niet Hier in Saskatchwan rijden ze met 30voets zwadmaaiers gewoon over de weg en als zo uitkomt ook op de snel weg niemand die zich daar druk over maakt

 • ronald73

  Heeft er iemand misschien die tabel die op die 10-ltr emmer staat?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.