Akkerbouw

Foto & video 11 reacties

Een dagje loonspuiten in Ontario

Naast het akkerbouwbedrijf hebben Jan en Huib Zonderland in Dresden (Canada) een loonspuitbedrijf. Op jaarbasis wordt in de periode mei tot en met juli zo'n 4.000 hectare gespoten.

Foto

 • 

Zonderland werkt in opdracht van Agris Cooperative, een coöperatie die handelt in kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen en die ook de voor afzet van mais, sojabonen en granen verzorgt voor boeren, met vestigingen in Zuidwest-Ontario. De loonwerkactiviteiten beperken zich tot spuitwerk en kunstmest strooien. Voor de vestiging in Tupperville verzorgt Zonderland het spuitwerk.

  Zonderland werkt in opdracht van Agris Cooperative, een coöperatie die handelt in kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen en die ook de voor afzet van mais, sojabonen en granen verzorgt voor boeren, met vestigingen in Zuidwest-Ontario. De loonwerkactiviteiten beperken zich tot spuitwerk en kunstmest strooien. Voor de vestiging in Tupperville verzorgt Zonderland het spuitwerk.

  Foto: Jan Zonderland
 • De opdrachten komen bij Zonderland per fax binnen. Vandaag betreft het de opdracht om 345 acre (ongeveer 140 ha) sojabonen te spuiten voor Al Vandervelde uit Wallaceburg.

  De opdrachten komen bij Zonderland per fax binnen. Vandaag betreft het de opdracht om 345 acre (ongeveer 140 ha) sojabonen te spuiten voor Al Vandervelde uit Wallaceburg.

  Foto: Jan Zonderland
 • 

Omdat er nauwelijks oppervlaktewater beschikbaar is, voeren ze het water aan met deze truck. Leidingwater kan op diverse tappunten geladen worden. De tank heeft een inhoud van 1.550 gallon, krap 6.000 liter. Ook voor de te gebruiken middelen is er ruimte op de truck. Deze dag rijdt Jan zelf met de truck maar normaal wordt dat gedaan door een gepensioneerde buurman. Hier staat de truck bij het eerste perceel van 40 ha.

  Omdat er nauwelijks oppervlaktewater beschikbaar is, voeren ze het water aan met deze truck. Leidingwater kan op diverse tappunten geladen worden. De tank heeft een inhoud van 1.550 gallon, krap 6.000 liter. Ook voor de te gebruiken middelen is er ruimte op de truck. Deze dag rijdt Jan zelf met de truck maar normaal wordt dat gedaan door een gepensioneerde buurman. Hier staat de truck bij het eerste perceel van 40 ha.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
Huib is inmiddels ook gearriveerd met de spuit. Het vullen van de tank kan beginnen.

  Huib is inmiddels ook gearriveerd met de spuit. Het vullen van de tank kan beginnen.

  Foto: Jan Zonderland
 • 

Via een 4,5 pk Honda-pompje wordt de spuit gevuld. Noord-Amerikaanse spuiten hebben normaliter niet de mogelijkheid zelf het water op te pompen.

  Via een 4,5 pk Honda-pompje wordt de spuit gevuld. Noord-Amerikaanse spuiten hebben normaliter niet de mogelijkheid zelf het water op te pompen.

  Foto: Jan Zonderland
 • 

De bonen krijgen een bespuiting met Round Up en een vloeibare meststof, NPK 6-18-6 plus mangaan, borium, zink  en molybdeen. Verder wordt een pH-verlagend middel toegevoegd om de werking van Round Up te versterken en een anti-schuim middel. Round Up kan namelijk behoorlijk schuimen in de tank.

  De bonen krijgen een bespuiting met Round Up en een vloeibare meststof, NPK 6-18-6 plus mangaan, borium, zink en molybdeen. Verder wordt een pH-verlagend middel toegevoegd om de werking van Round Up te versterken en een anti-schuim middel. Round Up kan namelijk behoorlijk schuimen in de tank.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
Round Up wordt meestal meegevoerd in bulkverpakking van 450 liter.

  Round Up wordt meestal meegevoerd in bulkverpakking van 450 liter.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
Met een elektrisch pompje wordt het vanuit het vat in de vul/spoelbak gepompt.

  Met een elektrisch pompje wordt het vanuit het vat in de vul/spoelbak gepompt.

  Foto: Jan Zonderland
 • 

In de vul/spoelbak zit een stervormig mes waarop de 10 literbussen stukgeslagen worden zodat die in één keer leeg zijn. Een waterstraal van onderaf spoelt de bus schoon.

  In de vul/spoelbak zit een stervormig mes waarop de 10 literbussen stukgeslagen worden zodat die in één keer leeg zijn. Een waterstraal van onderaf spoelt de bus schoon.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
Zo ziet de bus eruit, leeg en schoon en onbruikbaar voor hergebruik, zodat eventuele vergissingen voorkomen worden.

  Zo ziet de bus eruit, leeg en schoon en onbruikbaar voor hergebruik, zodat eventuele vergissingen voorkomen worden.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
Het spuiten kan beginnen. De machine is een Case PPX 3185, boombreedte 90 voet (27 meter) tankinhoud 750 gallon (2.840 ltr), Cummins diesel van 175 pk. Het is een wat oudere machine uit 2002 zonder al te veel toeters en bellen, maar de machine doet zijn werk prima.

  Het spuiten kan beginnen. De machine is een Case PPX 3185, boombreedte 90 voet (27 meter) tankinhoud 750 gallon (2.840 ltr), Cummins diesel van 175 pk. Het is een wat oudere machine uit 2002 zonder al te veel toeters en bellen, maar de machine doet zijn werk prima.

  Foto: Jan Zonderland
 • 

De spuitboom is uitgevoerd met 5-ling dophouders, blauw AI 11003, bruin AI 11005, wit 11006 Turbo Teejet, zwart 3 gaatsdop voor vloeibare stikstof en zwart Teejet floodjet voor fusariumbestrijding in tarwe. Vandaag gebruiken we de blauwe dop en spuiten met een dosering van 10 gallon per acre (95 liter per ha) bij een druk van 50 psi (3,5 bar).

  De spuitboom is uitgevoerd met 5-ling dophouders, blauw AI 11003, bruin AI 11005, wit 11006 Turbo Teejet, zwart 3 gaatsdop voor vloeibare stikstof en zwart Teejet floodjet voor fusariumbestrijding in tarwe. Vandaag gebruiken we de blauwe dop en spuiten met een dosering van 10 gallon per acre (95 liter per ha) bij een druk van 50 psi (3,5 bar).

  Foto: Jan Zonderland
 • 

Noord-Amerikaanse spuiten zijn doorgaans niet uitgevoerd met een balanceerinrichting waardoor de chauffeur handmatig via de neigcilinders de boom vlak moet houden. Omdat de spuit op 3 meter spoorbreedte staat, is dat goed te doen. Streven is om de doppen altijd op 50 cm hoogte boven het gewas of de grond te houden, de optimale spuithoogte voor 110 graden doppen.

  Noord-Amerikaanse spuiten zijn doorgaans niet uitgevoerd met een balanceerinrichting waardoor de chauffeur handmatig via de neigcilinders de boom vlak moet houden. Omdat de spuit op 3 meter spoorbreedte staat, is dat goed te doen. Streven is om de doppen altijd op 50 cm hoogte boven het gewas of de grond te houden, de optimale spuithoogte voor 110 graden doppen.

  Foto: Jan Zonderland
 • Hoewel er een gps-systeem aanwezig is, wordt de schuimmarkeur gebruikt om de kopakkers te markeren zodat er niet te veel overlap is.

  Hoewel er een gps-systeem aanwezig is, wordt de schuimmarkeur gebruikt om de kopakkers te markeren zodat er niet te veel overlap is.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
Het gps-systeem bestaat uit het eerste model Trimble, simpel en eenvoudig. Sturen gebeurt handmatig op aanwijzing van de lightbar.

  Het gps-systeem bestaat uit het eerste model Trimble, simpel en eenvoudig. Sturen gebeurt handmatig op aanwijzing van de lightbar.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
De spuitcomputer is een Raven 440, uiterst simpel te bedienen en zeer nauwkeurig.

  De spuitcomputer is een Raven 440, uiterst simpel te bedienen en zeer nauwkeurig.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
En zo rijdt Huib zijn rondjes. Gemiddeld haalt de combinatie een capaciteit van 45 acres (18 ha) per uur, inclusief tijd voor vullen en wegtransport. Het tarief wat berekend wordt aan de boer bedraagt $10 (€7,50) per acre. Een klein deel houdt de opdrachtgever in voor administratiekosten en voor de aansprakelijkheidsverzekering. De rest is voor Zonderland.

  En zo rijdt Huib zijn rondjes. Gemiddeld haalt de combinatie een capaciteit van 45 acres (18 ha) per uur, inclusief tijd voor vullen en wegtransport. Het tarief wat berekend wordt aan de boer bedraagt $10 (€7,50) per acre. Een klein deel houdt de opdrachtgever in voor administratiekosten en voor de aansprakelijkheidsverzekering. De rest is voor Zonderland.

  Foto: Jan Zonderland
 • 

Na twee keer vullen van de spuit moet er weer water gehaald worden. In elk dorp is een tappunt waar boeren water kunnen halen. Deze keer in Wallaceburg.

  Na twee keer vullen van de spuit moet er weer water gehaald worden. In elk dorp is een tappunt waar boeren water kunnen halen. Deze keer in Wallaceburg.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
Door middel van een soort tankpasje met pincode kan de pomp geactiveerd worden en wordt de tank in zo'n 6 minuten weer gevuld.

  Door middel van een soort tankpasje met pincode kan de pomp geactiveerd worden en wordt de tank in zo'n 6 minuten weer gevuld.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
Op weg naar het volgende perceel.

  Op weg naar het volgende perceel.

  Foto: Jan Zonderland
 • 

Niet alle percelen zijn mooi groot. Dit is een stukje van nog geen 2 hectare, rondom een windmolen. De betreffende boer heeft 5 molens op zijn land staan waarvoor hij een jaarlijkse vergoeding ontvangt van de eigenaar van de molens.

  Niet alle percelen zijn mooi groot. Dit is een stukje van nog geen 2 hectare, rondom een windmolen. De betreffende boer heeft 5 molens op zijn land staan waarvoor hij een jaarlijkse vergoeding ontvangt van de eigenaar van de molens.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
Het landschap hier in Zuidwest-Ontario is inmiddels ook al behoorlijk vervuild met windturbines. Ze worden her en der geplaatst zonder enig patroon of lijnopstelling. Dit komt omdat niet iedere landeigenaar molens op zijn land wil, ondanks de vrij riante vergoedingen die er betaald worden.

  Het landschap hier in Zuidwest-Ontario is inmiddels ook al behoorlijk vervuild met windturbines. Ze worden her en der geplaatst zonder enig patroon of lijnopstelling. Dit komt omdat niet iedere landeigenaar molens op zijn land wil, ondanks de vrij riante vergoedingen die er betaald worden.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
Terwijl Huib zijn rondjes draait, maakt Jan van de nood een deugt en geniet lekker van het mooie weer.

  Terwijl Huib zijn rondjes draait, maakt Jan van de nood een deugt en geniet lekker van het mooie weer.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
Telkens als ze aan een perceel beginnen, meten ze de windsnelheid en -richting. Deze gegevens worden op het opdrachtformulier vermeld. Gemeten wordt op spuitdophoogte. Daar is de snelheid altijd behoorlijk lager dan op ooghoogte. Daarom lijkt het soms dat het te hard waait om te spuiten maar valt het dichter bij de grond mee. Bij een windsnelheid boven de 12 km/uur spuiten ze niet.

  Telkens als ze aan een perceel beginnen, meten ze de windsnelheid en -richting. Deze gegevens worden op het opdrachtformulier vermeld. Gemeten wordt op spuitdophoogte. Daar is de snelheid altijd behoorlijk lager dan op ooghoogte. Daarom lijkt het soms dat het te hard waait om te spuiten maar valt het dichter bij de grond mee. Bij een windsnelheid boven de 12 km/uur spuiten ze niet.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
Hier wijst de meter een windsnelheid aan van 6,3 km/uur aan. Prima weer om te spuiten dus. Deze klus om 15.00 uur geklaard.

  Hier wijst de meter een windsnelheid aan van 6,3 km/uur aan. Prima weer om te spuiten dus. Deze klus om 15.00 uur geklaard.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
Weer een tevreden klant en Zonderland ook weer tevreden: de sojabonen zijn weer onkruidvrij.

  Weer een tevreden klant en Zonderland ook weer tevreden: de sojabonen zijn weer onkruidvrij.

  Foto: Jan Zonderland
 • 

Tot zover een dagje spuiten door Zonderland Ag Enterprises.

  Tot zover een dagje spuiten door Zonderland Ag Enterprises.

  Foto: Jan Zonderland

Laatste reacties

 • rood1234

  45 acres per per uur, €7,50 per acre = €337,- per uur
  Niets mis mee toch?
  Niet vergeten:
  Kosten brandstof
  Kosten bestrijdingsmiddelen
  Rente aflossing
  Arbeid

 • pinkeltje

  Snap niet helemaal wat de kosten van de bestrijdingsmiddelen ermee te maken hebben? Leuke reportage, in ieder geval nog ruimte om te boeren.

 • H Zonderland

  Leuke rapportage Bro. Zijn de foto's recent genomen want de soja oogt nog niet groot. Hier gaan de plantuien er uit, net kopakkers geklapt.

 • ed12345

  Jan dat gaan we dan deze of volgende week even bekijken
  Jan wat is jouw persoonlijke ervaring met de toevoeging van cropboaster en mangaan ,mijn ervaring is dat in een normale zomer met genoeg zon het weinig zin heeft,Mangaan is niet zo duur maar de cropboaster tikt behoorlijk aan.

 • Jan-Zonderland

  @Rood1234, uiteraard hoeven wij de kosten voor de middelen niet te dragen, zelfs de kosten voor het water worden vergoedt (% 2,= per m3) Zoals ik al vermeldde, krijgen wij niet de volle $ 10 per acre die de boer in rekening gebracht wordt, er gaat een deel af voor administratiekosten en aanspr.heids verzekering die ook door de Coop betaald wordt, alsook de verzekering voor de truck. Maar nietemin, het is een goeie bezigheid maar je moet er wel op elk moment voor klaar staan en draagt een grote verantwoordelijkheid. Andere kosten vallen wel mee, oude truck en oudere spuit waar weinig onderhoud aan is. Brandstofkosten zijn plm $ 0.70 per acre

 • Jan-Zonderland

  @H Zonderland, de foto`s zijn van 28 Juni. Inmiddels zijn de bonen goed gegroeid. Het is hier een ideale zomer tot nu toe. Niet te warm en steeds op tijd een bui regen. Afgelopen zondag nog 30 mm waar ik erg blij mee was.

 • Kurtis

  Hi Jan , ik woon hier in Saskatchewan en ik vraag me af wat voor regels er bij jullie zijn ik denk aan : waar maak je de spuit schoon - lege fust - spuiten van insecticide - regels voor besmetting met aaltjes?
  Lees veel over swedemidge in Ontario is dat in jullie gebied ook of wordt er geen canola geteeld?

 • egbertjonkheer1

  Leuk om te zien Jan. Dus de koude start van het voorjaar is al weer vergeten?

 • ikkethuis

  Jan, hoeveel meststoffen voegen jullie toe, op dat beetje water? Heb je niet snel verbranding, door hoge zoutconcentratie? Wij voegen meestal ureum toe aan groeistoffen voor een betere opname, maar spuiten dan wel minimaal 400 l/ha.

 • Jan-Zonderland

  @Kurtis, spuit schoonspoelen doen we in het land en spuiten de restvloeistof over het gewas. Leeg fust gaat terug naar Agris voor recycling, insecticiden spuiten wij nooit maar kan wel zonder probleem of extra eisen. Er zijn geen extra eisen tav aaltjesbesmetting. Bij ons wordt geen canola (koolzaad) geteeld)

 • Jan-Zonderland

  @Ikkethuis, de hoeveelheid meststof die we hier toevoegen is maar heel klein: 1 ltr per acre (2,5 l per ha) Voorheen voegden we ook altijd Amonium Sulphate toe aan de Round Up (2,5 l per ha) voor een betere werking maar dat hoeft nu niet meer omdat we nu standaard de pH verlager gebruiken.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.