Akkerbouw

Foto & video 2 reacties

Bollen wassen op het land

Bloembollenbedrijf Maliepaard in Stad aan 't Haringvliet (Z.-H.) rooit met bijzondere combinatie zijn tulpenbollen.

Foto

 • Het rooien van tulpenbollen is half juli al een eind gevorderd. Bloembollenbedrijf Maliepaard rooit met bijzondere combinatie zijn tulpenbollen.

  Het rooien van tulpenbollen is half juli al een eind gevorderd. Bloembollenbedrijf Maliepaard rooit met bijzondere combinatie zijn tulpenbollen.

  Foto: Anton DIngemanse
 • 
Zoals meerdere telers maakt het bedrijf gebruik van een mobiele spoelinstallatie die de bollen tijdens het rooien wast, zodat er geen tarra meekomt naar het bedrijf. Vroeger en nu nog bij kleinere telers, vond scheiding van de tarra van de bollen plaats in een spoelvijver bij het bedrijf. Om bacteriële en virale besmetting te voorkomen diende tarra en spoelwater naar het gerooide perceel te worden teruggebracht.

  Zoals meerdere telers maakt het bedrijf gebruik van een mobiele spoelinstallatie die de bollen tijdens het rooien wast, zodat er geen tarra meekomt naar het bedrijf. Vroeger en nu nog bij kleinere telers, vond scheiding van de tarra van de bollen plaats in een spoelvijver bij het bedrijf. Om bacteriële en virale besmetting te voorkomen diende tarra en spoelwater naar het gerooide perceel te worden teruggebracht.

  Foto: Anton DIngemanse
 • 
Er wordt gerooid met een ploeger AR-4w. Oorspronkelijk een 4-rijige aardappelrooier, maar met aanpassingen geschikt gemaakt voor het rooien van tulpen. De loofklapper is vervangen door een schijf van 3 meter doorsnee, die de grondlaag boven de bollen verwijderd zodat er minder grond met de bollen meekomt. De opvoerband zit achterop de machine en voert de bollen achterwaarts op de mobiele spoelinstallatie. De besturing van de rooier gebeurt handmatig.

  Er wordt gerooid met een ploeger AR-4w. Oorspronkelijk een 4-rijige aardappelrooier, maar met aanpassingen geschikt gemaakt voor het rooien van tulpen. De loofklapper is vervangen door een schijf van 3 meter doorsnee, die de grondlaag boven de bollen verwijderd zodat er minder grond met de bollen meekomt. De opvoerband zit achterop de machine en voert de bollen achterwaarts op de mobiele spoelinstallatie. De besturing van de rooier gebeurt handmatig.

  Foto: Anton DIngemanse
 • 

De besturing van de spoelinstallatie gaat met gps. Vooruit kijkt de chauffeur tegen de opvoerband van de rooier aan. De belangrijkste taak van de chauffeur is om er voor te zorgen dat de spoelinstallatie in de pas blijft met de rooier.

  De besturing van de spoelinstallatie gaat met gps. Vooruit kijkt de chauffeur tegen de opvoerband van de rooier aan. De belangrijkste taak van de chauffeur is om er voor te zorgen dat de spoelinstallatie in de pas blijft met de rooier.

  Foto: Anton DIngemanse
 • 

De bollen en grond gaan via een dichte band boven de cabine over een zeefmat naar de spoelbak. De spoelinstallatie gaat tijdens het rooien in hondengang. Dit is te zien aan de hoek met de rooier. Rechts is te zien dat de bodem mede hierdoor mooi vlak achterblijft.

  De bollen en grond gaan via een dichte band boven de cabine over een zeefmat naar de spoelbak. De spoelinstallatie gaat tijdens het rooien in hondengang. Dit is te zien aan de hoek met de rooier. Rechts is te zien dat de bodem mede hierdoor mooi vlak achterblijft.

  Foto: Anton DIngemanse
 • 
In de spoelbak worden de bollen van de grond gescheiden en gaan een band op voor een laatste reiniging.

  In de spoelbak worden de bollen van de grond gescheiden en gaan een band op voor een laatste reiniging.

  Foto: Anton DIngemanse
 • 
Voor de bollen de bunker ingaan van de spoelinstallatie, krijgen ze een laatste sproeibeurt. De basis van de spoelinstallatie is een Ropa-bietenrooier. Meerdere telers maken gebruik van een dergelijke spoelinstallatie. De mobiele spoelinstallaties worden volgens vergelijkbaar concept door de telers zelf gebouwd. En dan uiteraard met eigen voorkeuren.

  Voor de bollen de bunker ingaan van de spoelinstallatie, krijgen ze een laatste sproeibeurt. De basis van de spoelinstallatie is een Ropa-bietenrooier. Meerdere telers maken gebruik van een dergelijke spoelinstallatie. De mobiele spoelinstallaties worden volgens vergelijkbaar concept door de telers zelf gebouwd. En dan uiteraard met eigen voorkeuren.

  Foto: Anton DIngemanse
 • 
Een beeld vanaf de rooier terwijl een kieper vanuit de spoelinstallatie wordt geladen. Een volgende kieper is paraat voor de volgende lading. Het laden gebeurt tijdens het rooien.

  Een beeld vanaf de rooier terwijl een kieper vanuit de spoelinstallatie wordt geladen. Een volgende kieper is paraat voor de volgende lading. Het laden gebeurt tijdens het rooien.

  Foto: Anton DIngemanse
 • 

Hier is nog eens duidelijk de hondengang van de machine tijdens het rooien te zien. Links de afvoer van het gebruikte spoelwater. De computer houdt bij wanneer het spoelwater te dik wordt om nog goed te kunnen spoelen. Het te dikke spoelwater wordt in een constante stroom geloosd en vanuit de voorraadtank aangevuld.

  Hier is nog eens duidelijk de hondengang van de machine tijdens het rooien te zien. Links de afvoer van het gebruikte spoelwater. De computer houdt bij wanneer het spoelwater te dik wordt om nog goed te kunnen spoelen. Het te dikke spoelwater wordt in een constante stroom geloosd en vanuit de voorraadtank aangevuld.

  Foto: Anton DIngemanse
 • 

Van tijd tot tijd moet het spoelwater worden aangevuld. Dit gebeurt tijdens het rooien. Een trekker met watertank rijdt achter de combinatie en vult de voorraadtank op de spoelinstallatie bij.

  Van tijd tot tijd moet het spoelwater worden aangevuld. Dit gebeurt tijdens het rooien. Een trekker met watertank rijdt achter de combinatie en vult de voorraadtank op de spoelinstallatie bij.

  Foto: Anton DIngemanse
 • 
Een detail van het bijvullen. Er wordt 8 à 10 kuub per keer bijgevuld.

  Een detail van het bijvullen. Er wordt 8 à 10 kuub per keer bijgevuld.

  Foto: Anton DIngemanse
 • 
Een kieper lost zijn bollen in de stortbak op het bedrijf.

  Een kieper lost zijn bollen in de stortbak op het bedrijf.

  Foto: Anton DIngemanse
 • 

Voor de bollen de verwerking ingaan, gaan ze eerst nog door een wasstraat om ze te ontdoen van de laatste restjes slib. Linksboven de stortbak van waaruit de bollen aan hun traject door de wasstraat beginnen.

  Voor de bollen de verwerking ingaan, gaan ze eerst nog door een wasstraat om ze te ontdoen van de laatste restjes slib. Linksboven de stortbak van waaruit de bollen aan hun traject door de wasstraat beginnen.

  Foto: Anton DIngemanse
 • 
Voor de bollen worden gepeld en gesorteerd gaan de kisten met bollen voor een droogwand waar ze worden gedroogd en op een temperatuur van 21 graden worden gehouden.

  Voor de bollen worden gepeld en gesorteerd gaan de kisten met bollen voor een droogwand waar ze worden gedroogd en op een temperatuur van 21 graden worden gehouden.

  Foto: Anton DIngemanse
 • 

Na het mechanisch pellen worden de bollen gelezen en indien nodig met de hand nagepeld. Hierna worden de bollen op maat gesorteerd en zijn ze klaar voor uitlevering.

  Na het mechanisch pellen worden de bollen gelezen en indien nodig met de hand nagepeld. Hierna worden de bollen op maat gesorteerd en zijn ze klaar voor uitlevering.

  Foto: Anton DIngemanse
 • 
Het uiteindelijke product waar het om gaat. Een mooie partij tulpenbollen.

  Het uiteindelijke product waar het om gaat. Een mooie partij tulpenbollen.

  Foto: Anton DIngemanse

Laatste reacties

 • Mels

  Ik heb deze machine nou al een aantal keer gezien. Zowell in Trekker als in/op Boerderij maar het nut van het hele circus is me nog nooit duidelijk geworden. Waarom stoppen ze de tulpen niet gewoon in netten. veel simpeler en veel minder investeringen nodig dan nu en ook minder mensen nodig. Uiteraard kan spoelen dan nog steeds om ze perfect schoon in de schuur te krijgen.

 • Jan-Zonderland

  Mee eens Mels, ik vind dit ook een heel circus zo. Ondanks alle brede banden en/of rupsen, wat een structuurbederf met al dat gewicht. Een kameraad van mij is actief in het nettenteeltsysteem en dat systeem is onderhand zover ontwikkelt dat het feillos werkt op iedere grondsoort, Met zo'n nettenrooier van pak em beet E 150.000 rooien ze zo 3 tot 3,5 ha per dag. Even lichtjes naspoelen en de bollen zijn brandschoon. Maar goed, iedereen doet het op zijn eigen manier en deze mensen zullen ook wel een reden hebben waarom ze het zo doen. There is always 2 ways to skin a cat.

Of registreer je om te kunnen reageren.