Akkerbouw

Foto & video 7 reacties

Water oppervlakkig wegvoeren

Landbouwbedrijf Oomen in Raamsdonk (N.-Br.) schafte een sleuvenfrees aan om wateroverlast aan te pakken.

Foto

 • 
Lage plekken in het land zijn gevoelig voor wateroverlast. Vooral als de drainage te wensen overlaat. Landbouwbedrijf Oomen, in het land van Heusden en Altena (N.-Br.), kocht dit jaar een Zibo-sleuvenfrees om het water op probleemplekken zo goed mogelijk oppervlakkig af te voeren.

  Lage plekken in het land zijn gevoelig voor wateroverlast. Vooral als de drainage te wensen overlaat. Landbouwbedrijf Oomen, in het land van Heusden en Altena (N.-Br.), kocht dit jaar een Zibo-sleuvenfrees om het water op probleemplekken zo goed mogelijk oppervlakkig af te voeren.

  Foto: Peter Roek
 • 

De frees maakt een 10 centimeter brede sleuf. Hij kán tot 70 centimeter diep. Een trekker met kruipbak of vario is voor dit werk onmisbaar. De rijsnelheid ligt tussen 300 en 500 meter per uur.

  De frees maakt een 10 centimeter brede sleuf. Hij kán tot 70 centimeter diep. Een trekker met kruipbak of vario is voor dit werk onmisbaar. De rijsnelheid ligt tussen 300 en 500 meter per uur.

  Foto: Peter Roek
 • 

De frees verspreidt de grond over het land. Toch ontstaat nog een beetje een rug. Om de grond beter te spreiden biedt Zibo als optie een apart werprad aan. Dat maakt de frees nog beter geschikt om al meteen na het zaaien preventief sleuven te trekken.

  De frees verspreidt de grond over het land. Toch ontstaat nog een beetje een rug. Om de grond beter te spreiden biedt Zibo als optie een apart werprad aan. Dat maakt de frees nog beter geschikt om al meteen na het zaaien preventief sleuven te trekken.

  Foto: Peter Roek
 • 

Door de beitels aan de andere kant van de schijf te zetten, wijzig je de werkbreedte van 11 naar 15,5 centimeter. Tegen meerprijs zijn die beitels ook leverbaar met een laagje opgespoten carbide.

  Door de beitels aan de andere kant van de schijf te zetten, wijzig je de werkbreedte van 11 naar 15,5 centimeter. Tegen meerprijs zijn die beitels ook leverbaar met een laagje opgespoten carbide.

  Foto: Peter Roek
 • 
Ard-Jan Oomen voert het bedrijf samen met zijn vrouw Diny, die vooral de akkerbouw voor haar rekening neemt. Met de overname van loonbedrijf Verschoor in Almkerk, in januari 2013, is de loonwerktak die Oomen al had flink uitgebreid. In totaal werken bij Verschoor & Oomen nu 13 mensen.

  Ard-Jan Oomen voert het bedrijf samen met zijn vrouw Diny, die vooral de akkerbouw voor haar rekening neemt. Met de overname van loonbedrijf Verschoor in Almkerk, in januari 2013, is de loonwerktak die Oomen al had flink uitgebreid. In totaal werken bij Verschoor & Oomen nu 13 mensen.

  Foto: Peter Roek
 • 

In de loods van loonbedrijf Verschoor & Oomen in Almkerk maken ze de erwtendorsers van Laarakker in Well (bij Venray) klaar voor de oogst. Die begint midden juni.

  In de loods van loonbedrijf Verschoor & Oomen in Almkerk maken ze de erwtendorsers van Laarakker in Well (bij Venray) klaar voor de oogst. Die begint midden juni.

  Foto: Peter Roek
 • 

Inmiddels is het zaaien van de conservenbonen ook begonnen. Daarvoor kocht Oomen dit jaar een nieuwe Accord-pneumaat. Net als de meeste van zijn zaaimachines is ook die ingericht voor vloeibare rijenbemesting. Meestal met een fosfaatmeststof.

  Inmiddels is het zaaien van de conservenbonen ook begonnen. Daarvoor kocht Oomen dit jaar een nieuwe Accord-pneumaat. Net als de meeste van zijn zaaimachines is ook die ingericht voor vloeibare rijenbemesting. Meestal met een fosfaatmeststof.

  Foto: Peter Roek
 • 
De akkerbouwtak van Oomen bestaat voor een belangrijk deel uit consumptieaardappelen. Niet alleen bij hen, maar ook elders zijn er diverse percelen waar de aardappelen dit jaar weinig stengels vormen. Aan de temperatuur heeft het niet gelegen. Mogelijk verklaart de kluiterige grond het verschijnsel.

  De akkerbouwtak van Oomen bestaat voor een belangrijk deel uit consumptieaardappelen. Niet alleen bij hen, maar ook elders zijn er diverse percelen waar de aardappelen dit jaar weinig stengels vormen. Aan de temperatuur heeft het niet gelegen. Mogelijk verklaart de kluiterige grond het verschijnsel.

  Foto: Peter Roek
 • 

Hoewel extreme nattigheid zich in het Land van Heusden en Altena nog niet voordeed, heeft de inmiddels toch wel overvloedige regenval op verschillende percelen plassen gevormd. Er zijn verschillende percelen te vinden waar telers sleuven maakten voor de afwatering.

  Hoewel extreme nattigheid zich in het Land van Heusden en Altena nog niet voordeed, heeft de inmiddels toch wel overvloedige regenval op verschillende percelen plassen gevormd. Er zijn verschillende percelen te vinden waar telers sleuven maakten voor de afwatering.

  Foto: Peter Roek
 • 


In een perceel uien (die als gevolg van het kluiterige zaaibed pleksgewijs toch al dun staan) groef een teler met de hand een sleufje om overtollig water uit een laagte af te voeren.

  In een perceel uien (die als gevolg van het kluiterige zaaibed pleksgewijs toch al dun staan) groef een teler met de hand een sleufje om overtollig water uit een laagte af te voeren.

  Foto: Peter Roek
 • 

Oomen trok op enkele percelen de eerste sleuven met zijn nieuwe sleuvenfrees. Het werkt snel. Bovendien geeft het smalle sleufje weinig hinder, vergeleken met andere methoden als greppelfrezen of graven met een minikraan.

  Oomen trok op enkele percelen de eerste sleuven met zijn nieuwe sleuvenfrees. Het werkt snel. Bovendien geeft het smalle sleufje weinig hinder, vergeleken met andere methoden als greppelfrezen of graven met een minikraan.

  Foto: Peter Roek
 • 

Na half oktober was het vorig jaar ook al flink nat in het Land van Heusden en Altena. Hier een perceel zomertarwe; de wintertarwe na aardappelen was na een nat najaar en de vele regen in december mislukt, en is overgezaaid. Maar de gevolgen van een slechte structuur zijn ook nu nog goed te herkennen.

  Na half oktober was het vorig jaar ook al flink nat in het Land van Heusden en Altena. Hier een perceel zomertarwe; de wintertarwe na aardappelen was na een nat najaar en de vele regen in december mislukt, en is overgezaaid. Maar de gevolgen van een slechte structuur zijn ook nu nog goed te herkennen.

  Foto: Peter Roek

Laatste reacties

 • joopi

  Kunnen ze zo'n sleufenfrees niet gaan gebruiken voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied, lijkt me ideaal en goedkoop om een kabeltje te trekken door zo'n sleuf..............

 • pinkeltje

  Dat is ook het soort van toepassingen waar ze in eerste instantie voor zijn gemaakt. Zolang er maar niet teveel stenen in de grond zitten werkt dat prima.

 • John*

  kan er meteen de koperlijn van kpn mee opgerold worden, of de drukriolering, of de electriciteitskabels. net wat hij tegenkomt...

 • agri2

  Die erwtendorsers lijken verdacht veel op bonenplukkers.

 • joopi

  @ john daar heb je die verplichte klikmelding toch voor, probleem ook weer opgelost.........

 • farmerbn

  Blijven die sleuven wel lang genoeg intakt? Werkt die machine beter op klei of op zand?

 • wg

  valt niet tegen op klei

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.