Akkerbouw

Foto & video 4 reacties

Uien laat in de grond in Ontario

Na een lange en erg koude winter kwam in Ontario (Canada) het voorjaar erg laat op gang. Door veel regen in april en mei zijn de uien op het bedrijf van Jan Zonderland zo'n drie weken later dan normaal gezaaid en gepoot. Ook de bieten gingen later dan normaal de grond in.

Foto

 • Op 27 april konden we eindelijk bieten zaaien. Normaal gebeurt dat rond 15 April. Het land lag er prachtig bij. We zaaien op 17,8 cm in de rij. Dit is aan de nauwe kant, maar soms hebben we nogal wat plantuitval door rhizoctonia of door afdraaiers. Dit jaar echter geen van beide, zodat met een opkomst van 90 procent de stand vrij dik is: rond 95.000 planten per ha.

  Op 27 april konden we eindelijk bieten zaaien. Normaal gebeurt dat rond 15 April. Het land lag er prachtig bij. We zaaien op 17,8 cm in de rij. Dit is aan de nauwe kant, maar soms hebben we nogal wat plantuitval door rhizoctonia of door afdraaiers. Dit jaar echter geen van beide, zodat met een opkomst van 90 procent de stand vrij dik is: rond 95.000 planten per ha.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
De omstandigheden waren op die dag nagenoeg perfect op deze lichte grond.

  De omstandigheden waren op die dag nagenoeg perfect op deze lichte grond.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
Deze Renault Ares 540 RZ met bandenrol voorop legt het land klaar.

  Deze Renault Ares 540 RZ met bandenrol voorop legt het land klaar.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
Detail van de bandenrol. Ondanks de wat kleine diameter van de bandjes werkte het geheel zeer goed.

  Detail van de bandenrol. Ondanks de wat kleine diameter van de bandjes werkte het geheel zeer goed.

  Foto: Jan Zonderland
 • 


De bandenrol loopt even diep als de voorwielen, waardoor de voorwielen minder insporen en er - in combinatie met de dubbel lucht achter - een egaal aangedrukt zaaibed ontstaat.

  De bandenrol loopt even diep als de voorwielen, waardoor de voorwielen minder insporen en er - in combinatie met de dubbel lucht achter - een egaal aangedrukt zaaibed ontstaat.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
Door alle nattigheid konden we pas op 25 mei beginnen met het planten van de uien. Met de Enti worden sporen gereden, zodat het makkelijker is om recht te rijden met de plantmachine. Ons eigen 'gps'-systeem: Gewoon Precies Sturen.

  Door alle nattigheid konden we pas op 25 mei beginnen met het planten van de uien. Met de Enti worden sporen gereden, zodat het makkelijker is om recht te rijden met de plantmachine. Ons eigen 'gps'-systeem: Gewoon Precies Sturen.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
Toen het eenmaal voldoende was opgedroogd, waren de omstandigheden prima.

  Toen het eenmaal voldoende was opgedroogd, waren de omstandigheden prima.

  Foto: Jan Zonderland
 • 

Dit jaar dienden we alle fosfaat in vloeibare vorm toe, tijdens het planten. Hiervoor is een tweede tank voor op de trekker gebouwd. De witte is tank voor de starterbemesting met NPK 6-24-6; de gele tank voor de polyfosfaat NP 10-34.

  Dit jaar dienden we alle fosfaat in vloeibare vorm toe, tijdens het planten. Hiervoor is een tweede tank voor op de trekker gebouwd. De witte is tank voor de starterbemesting met NPK 6-24-6; de gele tank voor de polyfosfaat NP 10-34.

  Foto: Jan Zonderland
 • 

Een squeeze-pomp doseert de polyfosfaat. Deze heeft, eenmaal afgesteld, altijd dezelfde afgifte, onafhankelijk van de rijsnelheid. Ideaal voor dergelijke toepassingen.

  Een squeeze-pomp doseert de polyfosfaat. Deze heeft, eenmaal afgesteld, altijd dezelfde afgifte, onafhankelijk van de rijsnelheid. Ideaal voor dergelijke toepassingen.

  Foto: Jan Zonderland
 • 

Een traploos in toeren te regelen elektrisch pompje doseert, in combinatie met deze doorstroommonitor met verwisselbare doseerplaatjes, de startermeststof gemengd met water. De traploze regeling van de pomp is erg handig om precies de juiste druk in te stellen. In voorgaande jaren ging dat met een drukregelaar, maar dat werkte maar matig met de lage doorstroomhoeveelheden.

  Een traploos in toeren te regelen elektrisch pompje doseert, in combinatie met deze doorstroommonitor met verwisselbare doseerplaatjes, de startermeststof gemengd met water. De traploze regeling van de pomp is erg handig om precies de juiste druk in te stellen. In voorgaande jaren ging dat met een drukregelaar, maar dat werkte maar matig met de lage doorstroomhoeveelheden.

  Foto: Jan Zonderland
 • 

Omdat je polyfosfaat niet direct in de plantvoor kunt toedienen in verband met wortelverbranding, is een dun mesje onder het kouter gelast met direct daarachter de uitloop voor de polyfosfaat. Hierdoor komt het product ongeveer 2,5 cm onder de planten in de grond zitten.

  Omdat je polyfosfaat niet direct in de plantvoor kunt toedienen in verband met wortelverbranding, is een dun mesje onder het kouter gelast met direct daarachter de uitloop voor de polyfosfaat. Hierdoor komt het product ongeveer 2,5 cm onder de planten in de grond zitten.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
Hoewel de planten drie weken langer dan normaal in de kas moesten verblijven, was de kwaliteit nog prima. Een compliment voor onze plantenkweker.

  Hoewel de planten drie weken langer dan normaal in de kas moesten verblijven, was de kwaliteit nog prima. Een compliment voor onze plantenkweker.

  Foto: Jan Zonderland
 • 


Het planten vraagt veel concentratie van de mensen achterop. We hadden dit jaar een goede crew. Een goede planter kan ongeveer 100 plantjes per minuut inleggen.

  Het planten vraagt veel concentratie van de mensen achterop. We hadden dit jaar een goede crew. Een goede planter kan ongeveer 100 plantjes per minuut inleggen.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
Toch loopt er constant een persoon achter de machine, om de enkele missers nog even aan te vullen. Zo krijg je een egale stand.

  Toch loopt er constant een persoon achter de machine, om de enkele missers nog even aan te vullen. Zo krijg je een egale stand.

  Foto: Jan Zonderland
 • 


Een van de medewerkers bracht op de laatste dag, zondag 1 juni, een maaltje verse vis mee. Zo konden we het plantseizoen afsluiten met een lekker gefrituurd visje en een biertje.

  Een van de medewerkers bracht op de laatste dag, zondag 1 juni, een maaltje verse vis mee. Zo konden we het plantseizoen afsluiten met een lekker gefrituurd visje en een biertje.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
Na gedane arbeid is het goed vis eten.

  Na gedane arbeid is het goed vis eten.

  Foto: Jan Zonderland
 • 

Toch, de natuur herstelt zich vaak ook wel weer voor een deel. Dit zijn de bieten op 14 juni, gezaaid op 27 april. Die hebben het land wel dicht op de langste dag.

  Toch, de natuur herstelt zich vaak ook wel weer voor een deel. Dit zijn de bieten op 14 juni, gezaaid op 27 april. Die hebben het land wel dicht op de langste dag.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
Deze uien zijn geplant op 24 mei. Drie weken later staan ze er mooi bij.

  Deze uien zijn geplant op 24 mei. Drie weken later staan ze er mooi bij.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
Ook de zaaiuien hebben zich snel ontwikkeld. Gezaaid op 23 mei, opkomst na 8 (!) dagen, staan er mooi bij op 14 juni.

  Ook de zaaiuien hebben zich snel ontwikkeld. Gezaaid op 23 mei, opkomst na 8 (!) dagen, staan er mooi bij op 14 juni.

  Foto: Jan Zonderland

Laatste reacties

 • ed12345

  Jan het is altijd weer verbazend hoe snel alles groeien kan.Hier ook, er zijn percelen mais die ondanks de late zaai nu dicht staan maar er zijn er ook waar ik toch vrees dat de eindspurt dit najaar toch een beetje kritiek gaat worden

 • Videofarmer

  Ed en Jan ik heb geen idee wat de schade bij jullie zal zijn maar ik ben vorige week in Drenthe en richting Groningen geweest maar daar zijn boeren die heel veel pech hebben vanwege de water overlast. Aardappels 2x over poten met poters waar de grootste kracht al uit is en zelfs nog een perceel bieten overgezaaid

 • roland

  Wat zijn de opbrengsten per hectare voor zowel uien als aardappelen in Ontario?

 • Jan-Zonderland

  @ Roland, een uienopbrengst van 55 ton of meer per ha wordt hier als goed beschouwd. Aardappels 35 ton of meer.
  @ Videofarmer, de schade voor mij js nog moeilijk in te schatten want ondanks de late plant/zaaidata kan er nog erg veel groeien. Alles hangt af van het weer gedurende de rest van het groeiseizoen. Tot op heden gaat dat heel goed, het is (nog) niet te heet en elke week hebben we een lekkere bui regen gehad van een mm of 15 en dan wil het wel. En zoals ik eerder al aangaf, de natuur herstelt zich vaak voor een deel zelf weer. Als je laat zaait of plant, dan zijn de condities vaak zodanig goed dat je een erg snelle opkomst en beginontwikkeling hebt en een gewas wat een snelle start heeft en ongehinderd oor kan groeien heeft een hoge opbrengstpotentie.

Of registreer je om te kunnen reageren.