Akkerbouw

Foto & video laatste update:23 jun 2014

Open dag CZAV en Rusthoeve

Op 18 juni hielden CZAV en proefboerderij Rusthoeve hun jaarlijkse open dag. Akkerbouwers en andere belangstellenden werden bijgepraat over de laatste ontwikkelingen in de sector.

Foto

 • Woensdag 18 juni waren Nederlandse akkerbouwers en collega's van over de landsgrenzen weer welkom op de open dag van proefboerderij Rusthoeve en CZAV om zich te laten bijpraten over de ontwikkelingen in de akkerbouw. Een van de noviteiten is de aardappelplantcombinatie van de KMWP die in één werkgang poot en de aardappelruggen opbouwt.

  Woensdag 18 juni waren Nederlandse akkerbouwers en collega's van over de landsgrenzen weer welkom op de open dag van proefboerderij Rusthoeve en CZAV om zich te laten bijpraten over de ontwikkelingen in de akkerbouw. Een van de noviteiten is de aardappelplantcombinatie van de KMWP die in één werkgang poot en de aardappelruggen opbouwt.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Voor de open dag moesten schuren op het proefbedrijf worden leeggemaakt en worden ingericht voor de ontvangst van het publiek. Er is hard doorgewerkt om alles op tijd in orde te krijgen.

  Voor de open dag moesten schuren op het proefbedrijf worden leeggemaakt en worden ingericht voor de ontvangst van het publiek. Er is hard doorgewerkt om alles op tijd in orde te krijgen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
De dag begon met miezerregen. Granen zijn traditioneel een belangrijk gewas voor het proefbedrijf en CZAV. Naast de rassenproeven liggen er ook proeven met groeiregulatie, schimmelbestrijding enz. Vorig jaar haalde CZAV van verschillende proefvelden 15 ton per ha. De vraag is is of dat dit jaar weer lukt.

  De dag begon met miezerregen. Granen zijn traditioneel een belangrijk gewas voor het proefbedrijf en CZAV. Naast de rassenproeven liggen er ook proeven met groeiregulatie, schimmelbestrijding enz. Vorig jaar haalde CZAV van verschillende proefvelden 15 ton per ha. De vraag is is of dat dit jaar weer lukt.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Bij de bieten ligt een proef waar wordt gekeken wat de gevolgen zijn van toediening van minimale hoeveelheden herbicide. Hier komt naar voren dat het goed reinigen van de veldspuit van cruciaal belang is.

  Bij de bieten ligt een proef waar wordt gekeken wat de gevolgen zijn van toediening van minimale hoeveelheden herbicide. Hier komt naar voren dat het goed reinigen van de veldspuit van cruciaal belang is.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Dupont liet op het veld zien wat hun herbicide doet bij de bestrijding van distels. Van belang is dat met grondbewerking wordt gewacht tot het middel geheel in de wortel is opgenomen. Wortels van distelsoorten kunnen wel 12 meter lang worden.

  Dupont liet op het veld zien wat hun herbicide doet bij de bestrijding van distels. Van belang is dat met grondbewerking wordt gewacht tot het middel geheel in de wortel is opgenomen. Wortels van distelsoorten kunnen wel 12 meter lang worden.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Ondanks dat de uiendag voor de deur staat, werd de stand van dit gewas onder de loep genomen.

  Ondanks dat de uiendag voor de deur staat, werd de stand van dit gewas onder de loep genomen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Een nieuw gewas bij de rondleidingen is knolselderij. Er ligt op het proefbedrijf een uitgebreide proef van CropSolutions. Het zijn hoofdzakelijk bemestingsproeven aangevuld met onkruidbestrijding.

  Een nieuw gewas bij de rondleidingen is knolselderij. Er ligt op het proefbedrijf een uitgebreide proef van CropSolutions. Het zijn hoofdzakelijk bemestingsproeven aangevuld met onkruidbestrijding.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Naast proeven in akkerbouwgewassen liggen er ook proeven van gewassen voor de veehouderij. Hier inspecteert een groep de stand van een maisras bij de maisrassendemo.

  Naast proeven in akkerbouwgewassen liggen er ook proeven van gewassen voor de veehouderij. Hier inspecteert een groep de stand van een maisras bij de maisrassendemo.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Naast de gewassendemo's was er ook plaats ingeruimd voor mechanisatie. Een proef met een Imants-combinatie die groenbemester hakselt, onderwerkt en met een rol het oppervlak plet, laat zien dat zware grond zich minder leent om strak dicht te rijden. De gehakselde groenbemester is wel geheel ondergewerkt.

  Naast de gewassendemo's was er ook plaats ingeruimd voor mechanisatie. Een proef met een Imants-combinatie die groenbemester hakselt, onderwerkt en met een rol het oppervlak plet, laat zien dat zware grond zich minder leent om strak dicht te rijden. De gehakselde groenbemester is wel geheel ondergewerkt.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Een recente ontwikkeling om bodem- en gewasontwikkeling te controleren is vanuit de lucht. Sky vision drone technology gaf demonstraties met drones en gaf uitleg van hun ervaringen bij onder meer het project H-WODKA, een stichting van ongeveer 30 boeren uit de Hoeksche Waard.

  Een recente ontwikkeling om bodem- en gewasontwikkeling te controleren is vanuit de lucht. Sky vision drone technology gaf demonstraties met drones en gaf uitleg van hun ervaringen bij onder meer het project H-WODKA, een stichting van ongeveer 30 boeren uit de Hoeksche Waard.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

In de tot regiewagen omgebouwde bus worden de gemaakte beelden meteen beoordeeld, geselecteerd en opgeslagen.

  In de tot regiewagen omgebouwde bus worden de gemaakte beelden meteen beoordeeld, geselecteerd en opgeslagen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Een vergelijkbaar project is hightech sensing. Hier wordt de akker met bemande vliegtuigen gescand in een ander spectraal gebied dan zichtbaar licht. De gekleurde beelden verschaffen informatie van de stand van het gewas.

  Een vergelijkbaar project is hightech sensing. Hier wordt de akker met bemande vliegtuigen gescand in een ander spectraal gebied dan zichtbaar licht. De gekleurde beelden verschaffen informatie van de stand van het gewas.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
In de tot infobeurs omgebouwde schuur en aangebouwde tent werden bezoekers geïnformeerd door standhouders en werd er onderling gediscussieerd.

  In de tot infobeurs omgebouwde schuur en aangebouwde tent werden bezoekers geïnformeerd door standhouders en werd er onderling gediscussieerd.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Een andere schuur was ingericht om workshops te geven. Enkele onderwerpen waren precisielandbouw, duurzaam bemesten en de mogelijkheden van fertigatie in aardappelen. Daarnaast was er een jongerenprogramma met als thema communiceren kun je leren.

  Een andere schuur was ingericht om workshops te geven. Enkele onderwerpen waren precisielandbouw, duurzaam bemesten en de mogelijkheden van fertigatie in aardappelen. Daarnaast was er een jongerenprogramma met als thema communiceren kun je leren.

  Foto: Anton Dingemanse

Of registreer je om te kunnen reageren.