Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Eerste aardappelen boven de grond in Flevoland

Terwijl de oude oogst nog niet op is, rooit akkerbouwer Hakvoort alweer de eerste nieuwe aardappelen.

Foto

 • 
Zwier Hakvoort in Tollebeek (Fl.) rooide vorige week de eerste rijen Doré, voor de huisverkoop. Deze zijn op 4 maart gepoot, en met folie afgedekt om ze te vervroegen. De aardappelen zijn ruim een week vroeger dan in voorgaande jaren.

  Zwier Hakvoort in Tollebeek (Fl.) rooide vorige week de eerste rijen Doré, voor de huisverkoop. Deze zijn op 4 maart gepoot, en met folie afgedekt om ze te vervroegen. De aardappelen zijn ruim een week vroeger dan in voorgaande jaren.

  Foto: Sytze Bakker
 • 

Hakvoort teelt 13 hectare consumptieaardappelen met zeven verschillende rassen voor de huisverkoop. Vooraan staan de Dorés, daarachter de Frieslanders. En verder Bildtstar, Irene, Première en Eigenheimer.

  Hakvoort teelt 13 hectare consumptieaardappelen met zeven verschillende rassen voor de huisverkoop. Vooraan staan de Dorés, daarachter de Frieslanders. En verder Bildtstar, Irene, Première en Eigenheimer.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
De Dorés worden groen gerooid, dus zonder loof te klappen. Om te voorkomen dat de aardappelen te veel gaan vellen, is het langzaam rijden geblazen met weinig toeren op de aftakas. De loofrollen scheiden het loof vrij rustig van de knollen.

  De Dorés worden groen gerooid, dus zonder loof te klappen. Om te voorkomen dat de aardappelen te veel gaan vellen, is het langzaam rijden geblazen met weinig toeren op de aftakas. De loofrollen scheiden het loof vrij rustig van de knollen.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
De beklede en dichte afvoer van de Grimme-rooier zorgt ervoor dat de aardappelen met zo min mogelijk beschadigingen op de kipper komen.

  De beklede en dichte afvoer van de Grimme-rooier zorgt ervoor dat de aardappelen met zo min mogelijk beschadigingen op de kipper komen.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
De aardappelen zijn mooi aan de maat, en er zit weinig grond aan. Op deze grond is de Doré wel wat schurftgevoelig. De grond op dit perceel is wisselend van zwaarte.

  De aardappelen zijn mooi aan de maat, en er zit weinig grond aan. Op deze grond is de Doré wel wat schurftgevoelig. De grond op dit perceel is wisselend van zwaarte.

  Foto: Sytze Bakker
 • 

Samen met medewerker Aleid Jonkers en zijn zoons bekijkt Hakvoort (rechts) hoe ver de Frieslanders al zijn.

  Samen met medewerker Aleid Jonkers en zijn zoons bekijkt Hakvoort (rechts) hoe ver de Frieslanders al zijn.

  Foto: Sytze Bakker
 • 

Twee rijen zijn nu gerooid. Bij volgende rooibeurten (drie keer in de week) halen de akkerbouwers een rondje van vier rijen uit de aarde. Zodra de aardappelen aan de maat zijn spuiten ze het loof dood om te voorkomen dat de knollen te grof groeien.

  Twee rijen zijn nu gerooid. Bij volgende rooibeurten (drie keer in de week) halen de akkerbouwers een rondje van vier rijen uit de aarde. Zodra de aardappelen aan de maat zijn spuiten ze het loof dood om te voorkomen dat de knollen te grof groeien.

  Foto: Sytze Bakker
 • 

In de bewaring liggen ook nog aardappelen van de oude oogst. Deze zijn nog goed kiemvrij, mede dankzij een Royal MH-bespuiting in het groeiseizoen.

  In de bewaring liggen ook nog aardappelen van de oude oogst. Deze zijn nog goed kiemvrij, mede dankzij een Royal MH-bespuiting in het groeiseizoen.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
De knollen van vorig jaar zijn nog gaaf, hard en kiemvrij.

  De knollen van vorig jaar zijn nog gaaf, hard en kiemvrij.

  Foto: Sytze Bakker

Eén reactie

 • Gullef

  Altijd weer mooi om te zien als Sytze met de drone op pad gaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.