Akkerbouw

Foto & video

Primeuraardappelen bijna oogstrijp

Voordat het ging regenen, haalden primeuraardappeltelers de vervroegingsfolie van hun percelen.

Foto

 • Leen Guiljam in Sint-Annaland haalt samen met medewerker Martien Goedegebuure het plastic weg op 7 ha primeuraardappelen. In dit geval Doré en Frieslander.

  Leen Guiljam in Sint-Annaland haalt samen met medewerker Martien Goedegebuure het plastic weg op 7 ha primeuraardappelen. In dit geval Doré en Frieslander.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Het is duidelijk dat het voor het loof niet te vroeg is om het plastic weg te halen. De planttijd was begin maart en door het zachte en zonnige weer heeft het gewas zich goed ontwikkeld.

  Het is duidelijk dat het voor het loof niet te vroeg is om het plastic weg te halen. De planttijd was begin maart en door het zachte en zonnige weer heeft het gewas zich goed ontwikkeld.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
De opbrengst onder één Doré-plant. Er zitten 6 knollen van een mooie maat aan de plant.

  De opbrengst onder één Doré-plant. Er zitten 6 knollen van een mooie maat aan de plant.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Het lijkt niet veel. Maar gemiddeld 7 à 8 aardappelen van gelijke maat geven eerder een oogstbaar product dan een groter aantal die langer moeten groeien voor een oogstbare maat. Bij primeurteelt is gezien de prijsvorming vroege levering nu eenmaal essentieel.

  Het lijkt niet veel. Maar gemiddeld 7 à 8 aardappelen van gelijke maat geven eerder een oogstbaar product dan een groter aantal die langer moeten groeien voor een oogstbare maat. Bij primeurteelt is gezien de prijsvorming vroege levering nu eenmaal essentieel.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
De Frieslander laat een wat afwijkend beeld zien. Een groter aantal maar wat kleiner en geen homogene maat. Deze Frieslanders staan op een kopakker, dat kan een vertekend beeld geven.

  De Frieslander laat een wat afwijkend beeld zien. Een groter aantal maar wat kleiner en geen homogene maat. Deze Frieslanders staan op een kopakker, dat kan een vertekend beeld geven.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Deze vroege aardappelen worden niet groen gerooid zoals gebruikelijk op Tholen maar wanneer ze oogstbaar zijn, vanaf 15 ton per ha, doodgespoten en ongeveer 10 dagen later gerooid. Zo wordt een vroege maar huidvaste aardappel verkregen die kan worden gewassen.

  Deze vroege aardappelen worden niet groen gerooid zoals gebruikelijk op Tholen maar wanneer ze oogstbaar zijn, vanaf 15 ton per ha, doodgespoten en ongeveer 10 dagen later gerooid. Zo wordt een vroege maar huidvaste aardappel verkregen die kan worden gewassen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Om het plastic van de aardappelen los te halen wordt gebruik gemaakt van een naar beneden gerichte stalen buis van ongeveer 5 meter lengte met zijgeleiding. Deze constructie wordt achteraan de trekker bevestigd.

  Om het plastic van de aardappelen los te halen wordt gebruik gemaakt van een naar beneden gerichte stalen buis van ongeveer 5 meter lengte met zijgeleiding. Deze constructie wordt achteraan de trekker bevestigd.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Door achteruit te rijden schuift de buisconstructie onder het plastic, tilt dit op en trekt het zo los van de grond waarin het vastligt tegen wegwaaien. Via de zijgeleiding komt het plastic naast de trekker terecht.

  Door achteruit te rijden schuift de buisconstructie onder het plastic, tilt dit op en trekt het zo los van de grond waarin het vastligt tegen wegwaaien. Via de zijgeleiding komt het plastic naast de trekker terecht.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Deze bewerking wordt nog een keer herhaald om de andere kant van het plastic los te halen. Nu wordt het eind van het plastic door een geleidebeugel gevoerd zodat de hele lap plastic gelijk met het lostrekken in de lengte tussen 2 ruggen wordt gedeponeerd. Later wordt het op een haspel gerold en bewaard tot volgend jaar.

  Deze bewerking wordt nog een keer herhaald om de andere kant van het plastic los te halen. Nu wordt het eind van het plastic door een geleidebeugel gevoerd zodat de hele lap plastic gelijk met het lostrekken in de lengte tussen 2 ruggen wordt gedeponeerd. Later wordt het op een haspel gerold en bewaard tot volgend jaar.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Voor een vergelijking van de knolontwikkeling is nog gekeken bij collega primeurteler Jan Goedegebuure. Hij plantte de eerste Doré op 22 februari. Vorige week werd hier het plastic weggehaald en op 7 mei laat deze bos al enkele grove drielingen zien met wat kleinere knollen.

  Voor een vergelijking van de knolontwikkeling is nog gekeken bij collega primeurteler Jan Goedegebuure. Hij plantte de eerste Doré op 22 februari. Vorige week werd hier het plastic weggehaald en op 7 mei laat deze bos al enkele grove drielingen zien met wat kleinere knollen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

In dit perceel bleek na het weghalen van het plastic een phytophthora-aantasting te zitten. Meteen nadat het plastic was weggenomen, is gespoten met een mix van Infinito en Fubol Gold. Later in de week is nog een keer met Infinito gespoten.

  In dit perceel bleek na het weghalen van het plastic een phytophthora-aantasting te zitten. Meteen nadat het plastic was weggenomen, is gespoten met een mix van Infinito en Fubol Gold. Later in de week is nog een keer met Infinito gespoten.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Op een ander perceel plantte Goedegebuure op 14 en 15 maart Doré en Frieslander. Hier ging op 6 mei het plastic af. De Doré laat een flink aantal knollen zien van een homogene maat.

  Op een ander perceel plantte Goedegebuure op 14 en 15 maart Doré en Frieslander. Hier ging op 6 mei het plastic af. De Doré laat een flink aantal knollen zien van een homogene maat.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Bij de Frieslander is het ook wat minder. Wat grotere en wat kleinere en minder knollen. De oogst van Goedegebuure wordt in hoofdzaak onder de merknaam Alvantho via de veiling op Sint-Annaland vermarkt. Deze aardappelen worden groen gerooid en tijdens het rooien gesorteerd, gewogen in kistjes van 20 kilo en per pallet aangeleverd bij de veiling.

  Bij de Frieslander is het ook wat minder. Wat grotere en wat kleinere en minder knollen. De oogst van Goedegebuure wordt in hoofdzaak onder de merknaam Alvantho via de veiling op Sint-Annaland vermarkt. Deze aardappelen worden groen gerooid en tijdens het rooien gesorteerd, gewogen in kistjes van 20 kilo en per pallet aangeleverd bij de veiling.

  Foto: Anton Dingemanse

Of registreer je om te kunnen reageren.