Akkerbouw

Foto & video 18 reacties

Pistenbully om harde klei te bedwingen

Kees van der Hoek in Heinenoord (Z.-H.) gebruikt een pistenbully om zijn uienland zaaiklaar te leggen. Een pistenbully is ontwikkeld om skipistes begaanbaar te houden.

Foto

 • Kees van der Hoek in Heinenoord (Z.-H.) gebruikt een pistenbully om zijn uienland zaaiklaar te leggen. Een pistenbully is ontwikkeld om skipistes begaanbaar te houden. De pistenbully komt zo uit de sneeuw. Zonder enige aanpassing zet Van der Hoek deze in om zijn uienland zaaiklaar te leggen.

  Kees van der Hoek in Heinenoord (Z.-H.) gebruikt een pistenbully om zijn uienland zaaiklaar te leggen. Een pistenbully is ontwikkeld om skipistes begaanbaar te houden. De pistenbully komt zo uit de sneeuw. Zonder enige aanpassing zet Van der Hoek deze in om zijn uienland zaaiklaar te leggen.

  Foto: Roel Dijkstra
 • De 1,60 meter brede rupsen zorgen voor een lage bodemdruk. De rups bestaat uit rubberen banden met daarop ijzeren nokken geschroefd. De rups is daardoor ook geschikt voor hogere snelheden.

  De 1,60 meter brede rupsen zorgen voor een lage bodemdruk. De rups bestaat uit rubberen banden met daarop ijzeren nokken geschroefd. De rups is daardoor ook geschikt voor hogere snelheden.

  Foto: Roel Dijkstra
 • De hydraulisch aangedreven frees lijkt op een pakkerrol. De gelaste tanden slijten in de harde klei wel hard. Van der Hoek moet nog bedenken hoe hij de tanden gaat vervangen.

  De hydraulisch aangedreven frees lijkt op een pakkerrol. De gelaste tanden slijten in de harde klei wel hard. Van der Hoek moet nog bedenken hoe hij de tanden gaat vervangen.

  Foto: Roel Dijkstra
 • Voorop hangt nog de sneeuwschuif. Van der Hoek wil deze af laten steunen op een rol, zodat hij de schuif als koppensneller kan gebruiken.

  Voorop hangt nog de sneeuwschuif. Van der Hoek wil deze af laten steunen op een rol, zodat hij de schuif als koppensneller kan gebruiken.

  Foto: Roel Dijkstra
 • Om ook onder normale omstandigheden met de pistenbully het land zaaiklaar te kunnen leggen, denkt de akkerbouwer eraan om er in plaats van de frees een sneleg achter te hangen.

  Om ook onder normale omstandigheden met de pistenbully het land zaaiklaar te kunnen leggen, denkt de akkerbouwer eraan om er in plaats van de frees een sneleg achter te hangen.

  Foto: Roel Dijkstra
 • Vanwege de rupsen moet de pistenbully voor transport op een dieplader. Met een breedte van 4,25 meter blijft transport over de weg lastig.

  Vanwege de rupsen moet de pistenbully voor transport op een dieplader. Met een breedte van 4,25 meter blijft transport over de weg lastig.

  Foto: Roel Dijkstra

Laatste reacties

 • agratax2

  Ik heb dit systeem eens in Midden Frankrijk gezien bij een Nederlandse boer die op deze wijze de bodem druk op zijn zware grond tot een minimum beperkte. Hij had spuit en kunstmeststrooier op de Bully gemonteerd.

 • richtr

  Dit voorjaar is hier in Bretagne ook op tarweland veel kunstmest met pisteschuiven gestrooid, of het nu zoveel nut heeft...
  Lichte trekker op dubbellucht en paar dagen langer wachten tot het echt opgedroodg is kan net zo makkelijk.

 • ed12345

  Wij hebben hier een kleine skihelling op 6km hiervandaan waar ze er ook altijd een hebben
  maar ik heb wel begrepen dat het geen goedkope jongens in onderhoud en verbruik zijn hier zijn ze meestal van de canadese merk Bombardier

 • Jan-Zonderland

  Zou een goed afgestelde volvelds hakenfrees niet net zo goed werken ?
  De rotor van die P bully moet wel een erg hoog toerental hebben om voldoende omtreksnelheid te krijgen om de kluiten kapot te slaan. En een frees met widia haken geeft weinig problemen met slijtage.

 • pietjeeigenwijs

  Geachte akkerbouwers: dit is nou het resultaat van het niet gebruiken van organische mest! Je kan dit zo gemakkelijk voorkomen! MEST op de akkers!!!

 • vleeskipje

  Ja, geen watermest maar lekkere dikke kleffe vleeskuikenmest!

 • ed12345

  Jan jij bent nog onder de indruk van je verlate Sinterklaas
  Eerstens zijn deze bijtels bedoelt om een te hard dus te glad geworden sneeuw oppervlak weer los te krijgen en daar hoef je niet diep voor en vander Hoek geeft ook aan dat daar een andere oplossing voor moet komen.Maar voor zware klei die nat wordt en weer schraal opdroogd is ook frezen of kopeggen maar zo zo het blijven bonkjes soms direct daarna een zware cambridgerol wil helpen maar het blijft zoeken

 • agratax2

  ed12345. Grond die zo zwaar is dat er geen fatsoenlijk zaaibed te maken is, heeft een organische stof probleem. Dit probleem heb ik in Noord Oost Groeningen door een duitse boer zien oplossen door jaren achtereen stro in te werken. zijn Oldamster klei was naar een jaar of 6 weer geschikt om aardappelen te telen (ik spreek over 30 jaar geleden). Wij als''moderne' boeren denken dat alles via mechanisatie op te lossen is. We kunnen de grond fijn maken dat klopt, maar het kost veel geld (onderhoud en diesel) en heeft niets te maken met goede structuur en goede bodemvruchtbaarheid. Hoe meer rooivruchten hoe groter dit probleem zal worden en hoe meer geld we kwijt zullen zijn aan bodem bewerking.

 • andrecanada

  helle maal eens met agratax

 • gertjan1982

  gips

 • pinkeltje

  Heel geinig dat iemand een keer probeert. Gaat geen praktijklossing worden omdat een pistenbuly daar te duur voor is. Wat de bewerkbaarheid van de grond betreft, org stof kalk etc allemaal akkoord, maar het enige dat echt helpt is een vorstperiode en/of een knetterdroge zomer.

 • ed12345

  Agratax ik ben het ook met je eens Ik had vroeger ook zo'n perceel dat altijd keihard werd en ontzettend veel trekkracht vroeg met ploegen ,tot ik 'n keer de kans kreeg om er echt 'n dikke laag mest (moet ik kopen en is niet vaak beschikbaar)
  over te draaien en in te ploegen ,over was het probleem ,en het is ook DE reden waarom ik al meer dan 20 jaar gestopt ben m'n stro te verkopen en haksel en inwerk.Maar toch als de klei echt veregend en dan er heet schraal weer er op hebben ook de koeienboeren hier het zelfde probleem ,dan zou je eigenlijk al je land in een of twee dagen moeten kunnen bewerken

 • ed12345

  Agratax ik ben er van overtuigd dat de zware machines laat in de herfst op het veld zoveel schade doen die je dan probeerd op te lossen met machines in het voorjaar maar het blijft een doekje voor het bloeden.Struktuurbederf kun je niet echt oplossen over een winter op de klei

 • boeraf

  De oplossing blijft toch kalk,organische stof,vorst,droge herfst en minder zware oogstmachines.

 • ed12345

  Boeraf ik ben het met u eens ,maar droge herfst en vorst komt niet op bestelling.Hier hebben we de langste en koudste winter sinds 50 jaar gehad maar door de vele sneeuw weinig Vorst in de grond

 • pietjeeigenwijs

  Fijn om te horen heren akkerbouwers, er is mest genoeg in dit land! vraag gewoon naar veredelde drijfmest en u zult versteld staan wat er met uw grond gebeurd! Dan spreek ik nog niet over de opbrengsten en kwaliteit die veel beter wordt.

 • Rijndijk

  Wat kost zo'n ding

 • koestal

  gebruiken ze ,s winters ook in Giethoorn om riet te maaien op drassige grond

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.