Akkerbouw

Foto & video 9 reacties

Oogsten in het voorjaar

De in de winter afgestorven stengels van miscanthus of olifantsgras worden in het voorjaar geoogst. Het materiaal wordt gebruikt als grondstof voor plaatmateriaal, stalstrooisel en brandstof.

Foto

 • 

Half april is in Zeeuws-Vlaanderen de oogst van miscanthus voor het bedrijf Cradle-Crops uit Westdorpe (Zld.) gestart. Naast het gebruik voor plaatmateriaal, wordt miscanthus inmiddels ook afgezet als stalstrooisel en als stookmateriaal voor onder meer cv-kachels.

  Half april is in Zeeuws-Vlaanderen de oogst van miscanthus voor het bedrijf Cradle-Crops uit Westdorpe (Zld.) gestart. Naast het gebruik voor plaatmateriaal, wordt miscanthus inmiddels ook afgezet als stalstrooisel en als stookmateriaal voor onder meer cv-kachels.

 • 

Hier wordt een perceel van een kleine 3 ha bij Wim Koster in Overslag (Zld.) gehakseld door loonbedrijf De Bruyne uit Assenede (B.). Het loonbedrijf gebruikt hiervoor een aangepaste Claas Jaguar 900-maishakselaar.

  Hier wordt een perceel van een kleine 3 ha bij Wim Koster in Overslag (Zld.) gehakseld door loonbedrijf De Bruyne uit Assenede (B.). Het loonbedrijf gebruikt hiervoor een aangepaste Claas Jaguar 900-maishakselaar.

 • 
De zachte winter zorgde ook hier voor een probleem. Door de vorst in de winter stoppen de sapstromen in de stengel en sterft deze af. Deze winter is door de afwezigheid van vorst de sapstromen niet gestopt en is het gewas nog betrekkelijk groen gebleven. Hierdoor heeft het eigenlijk een te hoog vochtgehalte voor verwerking.

  De zachte winter zorgde ook hier voor een probleem. Door de vorst in de winter stoppen de sapstromen in de stengel en sterft deze af. Deze winter is door de afwezigheid van vorst de sapstromen niet gestopt en is het gewas nog betrekkelijk groen gebleven. Hierdoor heeft het eigenlijk een te hoog vochtgehalte voor verwerking.

 • 

In het gehakselde product is te zien dat nog niet alles goed droog is. Normaal ligt het vochtgehalte op 15 procent. Maar nu kan dat oplopen tot 30 procent en dat kan problemen opleveren voor verwerking in plaatmateriaal voor de bouw.

  In het gehakselde product is te zien dat nog niet alles goed droog is. Normaal ligt het vochtgehalte op 15 procent. Maar nu kan dat oplopen tot 30 procent en dat kan problemen opleveren voor verwerking in plaatmateriaal voor de bouw.

 • 
De miscanthus van dit perceel gaat naar Linex in Koewacht. Daar wordt het bijgemengd in plaatmateriaal voor de bouw. Dit plaatmateriaal moet volgens de norm bestaan uit minimaal 85 procent vlaslemen.

  De miscanthus van dit perceel gaat naar Linex in Koewacht. Daar wordt het bijgemengd in plaatmateriaal voor de bouw. Dit plaatmateriaal moet volgens de norm bestaan uit minimaal 85 procent vlaslemen.

 • 

De eerste bewerking in de fabriek is het zogenoemde hameren om het gehakselde product fijner te maken. Dat is nodig om bij de menging met vlaslemen een homogene massa te krijgen.

  De eerste bewerking in de fabriek is het zogenoemde hameren om het gehakselde product fijner te maken. Dat is nodig om bij de menging met vlaslemen een homogene massa te krijgen.

 • 
De gehakselde miscanthus na hamering.

  De gehakselde miscanthus na hamering.

 • 

De eerste vracht is afgeleverd. De trekker met lege oplegger wordt gewogen en gaat terug voor de volgende vracht. Om stilstand van de hakselaar te voorkomen wordt ook met vrachtwagens gereden.

  De eerste vracht is afgeleverd. De trekker met lege oplegger wordt gewogen en gaat terug voor de volgende vracht. Om stilstand van de hakselaar te voorkomen wordt ook met vrachtwagens gereden.

 • 
Het hier aangeplante olifantsgras is Miscanthus Giganteus. Deze plant kan tot 4 meter hoog worden. De plant wordt gerekend tot de duurzame gewassen omdat deze decennia mee kan en nauwelijks bemesting behoeft. In het voorjaar loopt de plant ringvormig uit om de oude stengelbasis, tot het maximum van 1 meter doorsnee is bereikt. Dan begint de plant weer vanuit het centrum en start het proces opnieuw. Deze foto is gemaakt van een pol aan de zuidkant van het perceel.

  Het hier aangeplante olifantsgras is Miscanthus Giganteus. Deze plant kan tot 4 meter hoog worden. De plant wordt gerekend tot de duurzame gewassen omdat deze decennia mee kan en nauwelijks bemesting behoeft. In het voorjaar loopt de plant ringvormig uit om de oude stengelbasis, tot het maximum van 1 meter doorsnee is bereikt. Dan begint de plant weer vanuit het centrum en start het proces opnieuw. Deze foto is gemaakt van een pol aan de zuidkant van het perceel.

 • 
In het veld begint het gewas ook uit te lopen. Er moet dus gehakseld worden om te voorkomen dat nieuwe stengels worden afgesneden.

  In het veld begint het gewas ook uit te lopen. Er moet dus gehakseld worden om te voorkomen dat nieuwe stengels worden afgesneden.

 • 

Miscanthus Giganteus blijft binnen zijn wortelstelsel en woekert niet. Dit perceel is vijf jaar geleden geplant. Buiten de aanplant links is geen opkomst te zien in het graspad. Op de achtergrond staat gewas dat klaar is voor hakselen.

  Miscanthus Giganteus blijft binnen zijn wortelstelsel en woekert niet. Dit perceel is vijf jaar geleden geplant. Buiten de aanplant links is geen opkomst te zien in het graspad. Op de achtergrond staat gewas dat klaar is voor hakselen.

 • 
De plant vormt wel zaadpluimen, maar het minimaal aanwezige zaad is niet of nauwelijks fertiel. Van uitzaaiing is dan ook geen sprake. Eens in de 100 jaar kan vruchtbaar zaad ontstaan. Dan sterft de plant af. Vermeerdering vindt dan ook plaats door scheuring van het wortelstelsel.

  De plant vormt wel zaadpluimen, maar het minimaal aanwezige zaad is niet of nauwelijks fertiel. Van uitzaaiing is dan ook geen sprake. Eens in de 100 jaar kan vruchtbaar zaad ontstaan. Dan sterft de plant af. Vermeerdering vindt dan ook plaats door scheuring van het wortelstelsel.

 • 

De 10 tons walkingfloor-oplegger wordt geladen en gaat weer naar de fabriek. Dit is ongeveer de opbrengst van een halve hectare. Vanaf het vierde jaar kan worden gerekend op een opbrengst van 15 à 20 ton per hectare.

  De 10 tons walkingfloor-oplegger wordt geladen en gaat weer naar de fabriek. Dit is ongeveer de opbrengst van een halve hectare. Vanaf het vierde jaar kan worden gerekend op een opbrengst van 15 à 20 ton per hectare.

Laatste reacties

 • agro1

  geen food, geen feed, fantastisch, ciolos boppe!!!

 • gvanlaar

  graag betekenis van ciolos boppe!!!

 • pinkeltje

  Het ging een tijdje goed, maar nu dus weer de ergernis van het steeds door lopen van de foto's. En in een nog hoger tempo dan voorheen! Zal wel aan mij liggen, maar het is en blijft een ergernis. Kan niet begrijpen dat daar niet eens wat aan wordt gedaan. Klikken op bolletjes etc, het helpt allemaal niets.

 • Gullef

  Op tablet geen last van

 • agro1

  lang leve de Heer Ciolos, of Ciolos boven, de voor landbouw verantwoordelijke commissaris van onze EU. boppe is een Fries woord, weet je

 • gvanlaar

  ik woon in nederland en ben geen eigenwijze fries die zen eigen taal wil hebben die niemand verstaat.

 • agro1

  een griek, die een fries compliment krijgt, een rechtgeaard
  (zal het hier niet in het fries schrijven) eurohart gaat hier toch sneller van kloppen? ciolos boppe!!!

 • n.rodenburg1

  Even terug naar de het onderwerp; olifantsgras. Wordt tegenwoordig ook al gebruikt om (duurzaam) papier van te maken: hierpapier.nu

 • agro1

  xq6 de gewaardeerde heer Ciolos is een roemeen, enfin hoe EU wil je het?? ciolos boppe!!!!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.