Akkerbouw

Foto & video

Bladmassa-afhankelijk spuiten wordt praktijk

Homburg Holland heeft samen met Probotiq en Plant Research International de SensiSpray ontwikkeld. Kern van de techniek is dat de dosering van de spuitvloeistof elk moment wordt aangepast aan de hoeveelheid bladmassa.

Foto

 • 
Onlangs is de eerste spuitmachine met Sensispray afgeleverd bij een preiteler in Limburg. De machine is een zelfrijdende Hardi Alpha Twin Force met een werkbreedte van 36 meter. De praktijkmachine heeft een middeltank voor 4.100 liter. De draaicirkel is 462 centimeter op 2 meter spoorbreedte. De wielbasis is 3,73 meter, de lengte komt op 8,5 meter. Een Deutz van 210 pk zorgt voor de aandrijving (specificaties Homburg, Stiens).

  Onlangs is de eerste spuitmachine met Sensispray afgeleverd bij een preiteler in Limburg. De machine is een zelfrijdende Hardi Alpha Twin Force met een werkbreedte van 36 meter. De praktijkmachine heeft een middeltank voor 4.100 liter. De draaicirkel is 462 centimeter op 2 meter spoorbreedte. De wielbasis is 3,73 meter, de lengte komt op 8,5 meter. Een Deutz van 210 pk zorgt voor de aandrijving (specificaties Homburg, Stiens).

  Foto: Joost Stallen
 • 

De bediening van kranen en dergelijke is volledig elektrisch. Homburg Holland heeft samen met Probotiq en Plant Research International de SensiSpray ontwikkeld. Kern van de techniek is dat de dosering van de spuitvloeistof elk moment wordt aangepast aan de hoeveelheid bladmassa. De meting van de bladmassa gaat met zogenaamde Greenseeker-sensoren. Deze informatie wordt vertaald in afgiftehoeveelheid die momentaan wordt geregeld. Iedere dophouder bevat vier spuitdoppen, die ieder afzonderlijk of in combinatie geopend en gesloten kunnen worden. Die aansturing gaat met luchtdruk, waardoor een breed afgiftebereik wordt gerealiseerd, gericht op een gewasafhankelijke dosering. De eerste spuitmachine met deze techniek werd vorig jaar gedemonstreerd op Potato Europe in Emmeloord en op de aardbeidemodag in Sint Oedenrode.

  De bediening van kranen en dergelijke is volledig elektrisch. Homburg Holland heeft samen met Probotiq en Plant Research International de SensiSpray ontwikkeld. Kern van de techniek is dat de dosering van de spuitvloeistof elk moment wordt aangepast aan de hoeveelheid bladmassa. De meting van de bladmassa gaat met zogenaamde Greenseeker-sensoren. Deze informatie wordt vertaald in afgiftehoeveelheid die momentaan wordt geregeld. Iedere dophouder bevat vier spuitdoppen, die ieder afzonderlijk of in combinatie geopend en gesloten kunnen worden. Die aansturing gaat met luchtdruk, waardoor een breed afgiftebereik wordt gerealiseerd, gericht op een gewasafhankelijke dosering. De eerste spuitmachine met deze techniek werd vorig jaar gedemonstreerd op Potato Europe in Emmeloord en op de aardbeidemodag in Sint Oedenrode.

  Foto: Joost Stallen
 • 

De fustreiniger mengt en spoelt van onderuit. In combinatie met een 'Turbofiller'-wervelplaat onderin de bak wordt de vloeistof in een draaiende beweging gebracht.

  De fustreiniger mengt en spoelt van onderuit. In combinatie met een 'Turbofiller'-wervelplaat onderin de bak wordt de vloeistof in een draaiende beweging gebracht.

  Foto: Joost Stallen
 • 'Moeilijke' stoffen als bitterzout zijn hierdoor gemakkelijk en snel te verwerken, aldus adviseur Hans Cornelisse van Hardi-importeur Homburg in Stiens.

  'Moeilijke' stoffen als bitterzout zijn hierdoor gemakkelijk en snel te verwerken, aldus adviseur Hans Cornelisse van Hardi-importeur Homburg in Stiens.

  Foto: Joost Stallen
 • 

De Evo-cabine, midden tussen de motorkap en de middelentank heeft twee stijlen aan beide zijden van de voorruit en een stijl midden achterin. Het ontbreken van raamstijlen aan de zijkanten geeft een ongehinderd uitzicht op de spuitboom.

  De Evo-cabine, midden tussen de motorkap en de middelentank heeft twee stijlen aan beide zijden van de voorruit en een stijl midden achterin. Het ontbreken van raamstijlen aan de zijkanten geeft een ongehinderd uitzicht op de spuitboom.

  Foto: Joost Stallen
 • 

De Hardi Twin-force luchtondersteuning werkt met twee ventilatoren. De richting van de luchtstroom onder de luchtzak is gekoppeld aan de stand van de spuitdoppen. Een verstelling van de spuithoek geeft dus een gelijktijdige en vergelijkbare verdraaiing van de blaashoek.

  De Hardi Twin-force luchtondersteuning werkt met twee ventilatoren. De richting van de luchtstroom onder de luchtzak is gekoppeld aan de stand van de spuitdoppen. Een verstelling van de spuithoek geeft dus een gelijktijdige en vergelijkbare verdraaiing van de blaashoek.

  Foto: Joost Stallen
 • 
Vier spuitdoppen per dophouder (hier met afgiftegrootte 0,05, 0,20, 0,25 en 0,40). Het openen en sluiten van de doppen gaat pneumatisch.

  Vier spuitdoppen per dophouder (hier met afgiftegrootte 0,05, 0,20, 0,25 en 0,40). Het openen en sluiten van de doppen gaat pneumatisch.

  Foto: Joost Stallen
 • 
De Greenseeker-sensor (rechts, wit) meet de hoeveelheid bladmassa, door de verhouding tussen rood en nabij-infrarood licht te meten, De 'kijk'-breedte per sensor is 80 centimeter.
De hoeveelheid blad wordt uitgedrukt in een cijfer tussen 0 en 1. Een hogere
waarde betekent meer bladmassa, ofwel meer gewas, waarvoor wat meer spuitvloeistof nodig is. Omgekeerd kunnen planten met wat minder bladmassa toe met wat minder
middel. Ofwel: in het eerste geval is per dophouder een combinatie van doppen nodig met een grotere vloeistofafgifte dan in het laatste geval. Deze aansturing komt voor rekening
van een computer, op basis van de aangereikte sensorinformatie. Op de boom van de zelfrijdende praktijkspuit zitten 7 Greenseeker-sensoren. De boomhoogte boven de grond of boven het gewas wordt geregeld met ultrasoon werkende sensors (links, rood).

  De Greenseeker-sensor (rechts, wit) meet de hoeveelheid bladmassa, door de verhouding tussen rood en nabij-infrarood licht te meten, De 'kijk'-breedte per sensor is 80 centimeter. De hoeveelheid blad wordt uitgedrukt in een cijfer tussen 0 en 1. Een hogere waarde betekent meer bladmassa, ofwel meer gewas, waarvoor wat meer spuitvloeistof nodig is. Omgekeerd kunnen planten met wat minder bladmassa toe met wat minder middel. Ofwel: in het eerste geval is per dophouder een combinatie van doppen nodig met een grotere vloeistofafgifte dan in het laatste geval. Deze aansturing komt voor rekening van een computer, op basis van de aangereikte sensorinformatie. Op de boom van de zelfrijdende praktijkspuit zitten 7 Greenseeker-sensoren. De boomhoogte boven de grond of boven het gewas wordt geregeld met ultrasoon werkende sensors (links, rood).

  Foto: Joost Stallen
 • 
Het beeldscherm van de Probotic regelcomputer, die zorgt voor de afgifteregeling op basis van de informatie van de Greenseeker-sensoren.

  Het beeldscherm van de Probotic regelcomputer, die zorgt voor de afgifteregeling op basis van de informatie van de Greenseeker-sensoren.

  Foto: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.