Akkerbouw

Foto & video 48 reacties

650 hectare met twee man en groot materieel

Veel werk verzetten met weinig man;achtrijig frezen, poten en direct aanaarden past in dat plaatje. De combinatie is uniek.

Foto

 • Vader en zoon Chris (53) en Jos (22) Koolen hebben een akkerbouwbedrijf in Bergeijk (N.-Br.) en Lommel (B), op 650 hectare. Grotendeels (huur)grond in Wallonië (400 ha). Onder bedrijfsnaam Pomko Bvba telen de ondernemers 440 hectare aardappelen.

  Vader en zoon Chris (53) en Jos (22) Koolen hebben een akkerbouwbedrijf in Bergeijk (N.-Br.) en Lommel (B), op 650 hectare. Grotendeels (huur)grond in Wallonië (400 ha). Onder bedrijfsnaam Pomko Bvba telen de ondernemers 440 hectare aardappelen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Met hun groeiende areaal stonden ze voor de keuze: een tweede pootcombi erbij kopen óf iets nieuws bedenken met meer capaciteit. Ze kozen voor de tweede optie.

  Met hun groeiende areaal stonden ze voor de keuze: een tweede pootcombi erbij kopen óf iets nieuws bedenken met meer capaciteit. Ze kozen voor de tweede optie.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Omdat Grimme al langer een compact inklappende achtrijige pootmachine levert, stapten ze met hun wensen naar dealer Evax in Duizel en een lokale constructeur. Resultaat is een unieke combinatie: een zesmeterse frees met rugvormers, gevolgd door de achtrijige getrokken pootmachine met aanaardkappen in bovenaanspanning.

  Omdat Grimme al langer een compact inklappende achtrijige pootmachine levert, stapten ze met hun wensen naar dealer Evax in Duizel en een lokale constructeur. Resultaat is een unieke combinatie: een zesmeterse frees met rugvormers, gevolgd door de achtrijige getrokken pootmachine met aanaardkappen in bovenaanspanning.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De grote werkbreedte vergt veel van de trekker. De ondernemers dachten hem daarom op dubbellucht te zetten, voor voldoende tractie in de heuvels. Uiteindelijk kozen ze toch voor Tidue-tracks.

  De grote werkbreedte vergt veel van de trekker. De ondernemers dachten hem daarom op dubbellucht te zetten, voor voldoende tractie in de heuvels. Uiteindelijk kozen ze toch voor Tidue-tracks.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Ondanks de afmetingen is de combi wendbaar. Dat is handig met het rondpoten van een perceel.

  Ondanks de afmetingen is de combi wendbaar. Dat is handig met het rondpoten van een perceel.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De getrokken pootmachine hangt aan een speciaal gebouwde bok, welke op de trekhaarslede van de New Holland is vastgebout. Tijdens transport schuift deze hydraulisch uit, om het draaipunt naar achter te verleggen. Zo ontstaat er voldoende ruimte om de frees met rugvormers op te klappen.

  De getrokken pootmachine hangt aan een speciaal gebouwde bok, welke op de trekhaarslede van de New Holland is vastgebout. Tijdens transport schuift deze hydraulisch uit, om het draaipunt naar achter te verleggen. Zo ontstaat er voldoende ruimte om de frees met rugvormers op te klappen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Omdat de ondernemers eerst frezen, hoeven de aanaardkappen op de poter niet veel grond te verzetten. Dat scheelt in machinebelasting.

  Omdat de ondernemers eerst frezen, hoeven de aanaardkappen op de poter niet veel grond te verzetten. Dat scheelt in machinebelasting.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De grond oogt op de foto’s wellicht als zandgrond, dat is het bepaald niet. Chris ziet de lokale löss als de beste grond om aardappelen op te telen. Vandaar dat de regio in trek is bij expanderende Nederlandse telers. Chris: “Dit is de vruchtbaarste streek van België. De grond doet zeker niet onder voor die in de Nederlandse polders.”

  De grond oogt op de foto’s wellicht als zandgrond, dat is het bepaald niet. Chris ziet de lokale löss als de beste grond om aardappelen op te telen. Vandaar dat de regio in trek is bij expanderende Nederlandse telers. Chris: “Dit is de vruchtbaarste streek van België. De grond doet zeker niet onder voor die in de Nederlandse polders.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Het heuvelachtige land levert bijzondere plaatjes op.

  Het heuvelachtige land levert bijzondere plaatjes op.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Met 5 kilometer per uur kruipt het span over het land.

  Met 5 kilometer per uur kruipt het span over het land.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Met een capaciteit van zo'n twee hectare per uur verdwijnt het 28-35 millimeter Innovator-pootgoed vlot in de grond.

  Met een capaciteit van zo'n twee hectare per uur verdwijnt het 28-35 millimeter Innovator-pootgoed vlot in de grond.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Lange dagen en ver van huis; dan is extra diesel altijd handig. Zowel in deze fronttank als in tanks onder de kippers zit extra brandstof.

  Lange dagen en ver van huis; dan is extra diesel altijd handig. Zowel in deze fronttank als in tanks onder de kippers zit extra brandstof.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Om met de achtrijer strakke ruggen te poten, is de combinatie voorzien van rtk-gps van Trimble. Zowel op de trekker als op de pootmachine zit een ontvanger. Het systeem bestuurt niet alleen de trekker, maar ook de gestuurde as onder de pootmachine.

  Om met de achtrijer strakke ruggen te poten, is de combinatie voorzien van rtk-gps van Trimble. Zowel op de trekker als op de pootmachine zit een ontvanger. Het systeem bestuurt niet alleen de trekker, maar ook de gestuurde as onder de pootmachine.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De pootelementen zijn alle 8 individueel hydraulisch aangedreven en dat geeft extra mogelijkheden.

  De pootelementen zijn alle 8 individueel hydraulisch aangedreven en dat geeft extra mogelijkheden.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Zo zijn deze op de machine van Koolen per stuk automatisch op gps geschakeld met de sectie-schakeling. Zonder omkijken begint de machine bij het inzetten op de kopakker dus exact op het juiste moment te poten. Lees meer in Boerderij op 29 april.

  Zo zijn deze op de machine van Koolen per stuk automatisch op gps geschakeld met de sectie-schakeling. Zonder omkijken begint de machine bij het inzetten op de kopakker dus exact op het juiste moment te poten. Lees meer in Boerderij op 29 april.

  Foto: Matthijs Verhagen

Laatste reacties

 • boer jos

  Ze doen alles met zn 2en, maar ik zie op 1 foto al 3 trekkers rijden!

 • boerke brabant

  en wie voert alle poters aan ?
  maar, los daarvan , mooi spul met veel capaciteit. Misschien kunne ze beter naar canada emigreren. Als je al in wallonie gaat poten vanuit bergeijk. Moet je hobby maar zijn.

 • somporn

  Boerke Brabant,moet je hobby maar zijn.
  Misschien hebben zij een iets andere instelling en een ander doel voor ogen dan de meeste nederlanders,of gewoon veel meer ondernemer.
  Ik denk dat ze goed bezig zijn en als je soms wat wil moet je af en toe van huis willen en daar geen drama van maken.

 • Jan-Zonderland

  Ik vraag me bij dergelijke verhalen vaak af of deze mensen de wet van de afnemende meeropbrengst wel kennen. Houd me ten goede, ik heb best respect voor wat die 2 samen doen maar als het allemaal goed zou zijn dan zou je op die manier heel erg veel geld moeten verdienen en of dat zo is vraag ik me af. Verder moet je het natuurlijk allemaal wel willen om half Nederland/Belgie door te crossen om om aan je immer onbevredigbare drang naar meer,meer, meest, te voldoen. Gaat het puptentje 's maandagsochtends ook mee zodat dat men niet eerder dan zaterdag laat in de avond weer naar huis hoeft ? (voor dieselolie hoeven ze niet terug naar huis) Nogmaals, respect maar niet mijn ding.

 • pinkeltje

  Dat met zijn tweeën is natuurlijk maar betrekkelijk en daarom ook niet zo'n handige titel. Als die 440 hectare gerooid wordt zullen ze het ook wel niet met zijn tweeën redden lijkt me zo. Maar inderdaad imposant om te zien. En verder is het maar net in welke positie je verkeert en wat je doelstellingen zijn. En ze hebben inderdaad het materiaal en de percelen om er met groot materiaal tegenaan te gaan. Per man per dag kun je dan inderdaad wel wat werk verzetten. Bij veel grote bedrijven is de benadering dat zolang er nog een positieve marge is ze er graag nog een perceeltje bij pakken. Een boer kan tenslotte van 100 Euro per hectare royaal rond komen. Althans, wanneer je 1.000 hectare bewerkt.

 • Jan-Zonderland

  Juist Pinkeltje, als je 100 euro per ha over houd dan heb je bij 1000 ha een goed inkomen maar die marge is dusdanig smal dat er maar weinig hoeft te gebeuren en je duikt onder de streep en dan ziet het plaatje er wel anders uit.

 • pinkeltje

  Dat klopt helemaal. Toch is dat de manier waarop het bij steeds meer bedrijven werkt. Veel omzet, kleine marge en zo de eindjes aan elkaar knopen. De afnemers en de banken vinden het prima. Lekker met de vingers tussen de deur en drukken maar. Anderzijds, ik maak me over de familie Koolen verder geen zorgen. Kan en wil ik ook allemaal niet beoordelen maar ik denk dat ze zich wel weten te redden. Maar je moet er niet aan denken als het met 440 hectare aardappelen een keer behoorlijk fout gaat..... Brrrr....

 • info36

  Expanderende Nederlandse telers? Volgens mij hebben ze die in Belgie al genoeg. Wie moet het allemaal gaan opeten? Er is structureel een overschot aan aardappelen. De consumptie van aardappelen, ook aardappelproducten loopt al jaren terug en iedereen blijft maar uitbreiden.
  Veel meer ondernemer ja, laat me niet lachen.

 • pinkeltje

  Gewoon lekker blijven lachen info36. Heerlijk die expanderende telers. Blijf ik lekker goedkoop aan het eten. Je mag er van vinden wat je wilt maar het is vrijheid blijheid. De een stopt ermee en dan ander breidt verder uit. Dat is van alle tijden en gebeurt in alle sectoren. Een eens in de zoveel tijd worden de kaarten weer eens lekker geschud. Nieuwe ronden nieuwe kansen! Vraag niet hoe het kan maar profiteer ervan!

 • masmas

  Een landbouwer uit mijn buurt teelt aardappelen op 300ha,maar als ik hem deze reportage doorstuur zal het volgend jaar wel het dubbele worden. Nu lijkt hij wel een kleine boertje.

 • williambrooymans

  Alles rond zetten met z'n 2en gaat nu nog straks valt vader weg en zoon geen privéleven meer. Je werkt toch om te leven, je leeft toch niet om te werken?

 • pinkeltje

  Wat is het probleem meneer Brooymans? Als ze het niet meer leuk vinden kunnen ze er toch gewoon mee stoppen?

 • JeuAbsil

  @pinkeltje. Ze zullen over zo'n dingen wel na hebben gedacht. Maar in een keer stoppen gaat ook niet. Ik denk dat ze nog wel de nodige verplichtingen hebben richting de bank als ik hun materiaal bekijk. Je moet in ieder geval wel lef hebben om zo'n areaal aardappels te telen. Als je een positieve marge overhoudt is er niks aan de hand. Maar als er een jaar is met slechte prijzen of misoogsten, wordt je keihard afgestraft met zo'n areaal.

 • boerke brabant

  hopen op een natte zomer, als je dit moet gaan beregenen....

 • pinkeltje

  Wat een geleuter allemaal. Het is allemaal hun eigen keuze. Je kunt zowel medelijden als bewondering hebben. Punt is dat het er allemaal niet toe doet. Ze hebben een mooi bedrijf en mooie machines. Voor de mensen die er geen heil in zien is het probleem ook snel opgelost. Die hoeven heel waarschijnlijk niet te beslissen of ze ook voor deze werkwijze zouden kiezen omdat ze net als ik gewoon lekker langs de zijlijn staan te kijken. Dat je niet met iemand zou willen ruilen wil nog niet zeggen dat die persoon een beroerd leven heeft!

 • flyinghollander

  @boerke brabant wat een afgunstige reactie, bah.... als dit hun keuze is laat het lekker. Je hebt vele vormen van ondernemen, maar lekker anoniem hier gal spuwen werkt zeker zo lekker?

 • somporn

  Beste stuurlui staan aan wal,maar een beetje respect mag volgens mij ook wel,ze tonen wel lef en zijn zeker niet bang om hard te werken.
  Hopelijk krijgen ze een goede oogst met een dikke prijs en geld naar werken.
  Kunnen ze mooi een lange neus trekken naar al die negatievelingen.

 • farmerbn

  Ze zullen goed de kost verdienen daar in Belgie. Hoe zit dat met belasting betalen daar? Is dat per hectare of een percentage van de winst? En vallen daar veel aardappelen van de vrachtwagen?

 • pinkeltje

  België kent nog steeds een fortaitair belastingstelsel maar dat betreft steeds minder bedrijven en dit type bedrijven zeker niet. Dus gewoon belasting betalen net als in NL. Op dat punt zijn de verschillen al jarenlang nog slechts minimaal.

 • ikkethuis

  Het is logisch om in belgie aardappelen te telen, in Lommel staat de fabriek van Farmfrite, en hoe verder je belgie in gaat, hoe goedkoper de landbouwgrond. Ik geef dhr Koolen groot gelijk. Deze man is niet bang van hard werken, en als hij hier veel mee verdiend gun ik hem dat.
  Mensen die het boerenbedrijf van hun ouders (krijgen) en vervolgens hun nek niet uit durven te steken, noem ik geen ondernemers, maar de familie Koolen juist wel, en daar heb ik respect voor.

 • bartenkarin

  heb toch liefst dat de hollanders de druk op de grond van de belgische ondernemers niet komen verhogen. Nederlanders vergis u niet in het kleine belgielandje zitten ook ondernemers. Maar ja het gevaar komt uit het noorden!!

 • pinkeltje

  Niks geen gevaar, gewoon de wetten van vraag en aanbod.

 • williambrooymans

  Ondernemers zijn het zeker, en ik heb ook respect voor hoe ze het doen. Maar ieder normaal denkend mens weet dat je dit nooit lang alleen of met 2en vol houdt.

 • agratax2

  Ik moet er niet aandenken om zo op scherp te boeren als deze familie. Hardwerken voor bank en lease maatschappijen. Met minder investeringsdruk en meer marge per kilo, zouden ze wel eens een rustiger leven kunnen hebben. Les het goed zij boeren op pachtland (1 of 2 jaar) wat als deze veehouders een betere bestemming vinden voor hun grond en dus niet verpachten of de prijs opdrijven. De betalingsverplichtingen blijven tot einde looptijd leningen.

 • pinkeltje

  Agratax is weer goed op de hoogte. Heeft zeker wat vertrouwelijke informatie van de bank en een leasemaatschappij gekregen. Een ander weet vaak meer dan mensen over zichzelf weten. En nogmaals, het is heel simpel, als je er geen zin in hebt, gewoon niet doen. En wie er om welke reden dan ook wel trek aan heeft. Gewoon lekker doen.

 • boerke brabant

  niet bedoeld om afgunstig te izjn. Ik hoop dat het ze goed gaat, dat ze een mooi product kunnen leveren en loon naar werken krijgen. Ieder z'n eigen keuze hierin. Maar ik mag toch wel wat 'kritische' vragen stellen ?
  ; hoe gaan ze het doen met beregenen ? zo gek is dat toch niet?

 • pinkeltje

  Terechte vragen boerke, maar het is natuurlijk niet zo dat deze mensen zich voor het eerst in hun leven op de aardappelteelt storten. Ze hebben dit al vaker bij de hand gehad dus je hoeft je geen zorgen te maken. Maar ik denk dat iedereen wel weet dat als al deze 440 hectare aardappelen geregeld dringend beregening nodig hebben we ons al helemaal geen zorgen hoeven te maken. In dat geval komt het wel goed met de aardappelprijs!

 • a.vandewaart

  Petje af voor deze ondernemers! Ondernemen betekent risico's nemen en steeds meer innoveren. Boeren die een dergelijke investering doen, hebben vast wel aan beregenen gedacht. Ik verwacht met een pivot.
  Graag zie ik van het najaar weer een paar foto's van de oogst en enige opbrengstcijfers. Wat mij betreft een goede kandidaat voor akkerbouwer van het jaar.

 • marc47

  @boerke; deze gronden worden niet beregend, zelden nodig en voor fam. Koolen niet te doen wegens ruil en bijhuur.(ieder jaar verschillende percelen)Zij beregenen enkel de zandgronden rond Lommel.
  @ikkethuis;Zij telen niet voor FarmFrites maar voor Agristo en McCain.In de Belgische leemstreek is de grond even duur als in NL.Zeg maar 1800€ pacht.Maar het zijn idd. hardwerkende ondernemers die weken van huis zijn en meer dan 18u/dag draaien.Wij wensen hen alle succes.

 • wbrooymans

  1800 p/ha voor frietaardappelen te telen?? Dat krijg je amper rond met pootgoed teelt!!

 • JeuAbsil

  @ wbrooymans. Hier in noord-midden Limburg wordt dit ook betaald door grote aardappelboeren uit Brabant die grond nodig hebben.

 • boer drenth

  op gaan ,blinken en verzinken.

 • westerhofff

  Mooie reportage, ziet er strak uit!

 • breukers1

  Denk dat er in de NL akkerbouwgebieden heel wat pootcombinaties lopen die per ha-saldo een stuk boven deze liggen.
  Mooie reportage en succes!

 • wienbemelmans

  wat zijn ze weer aan het zeuren als je in Nederland een goede ondernemer bent moet je de kommentaren lezen, dat zijn allemaal
  van die z,g ondernemers die niks durven bij elke machine wat ze willen
  kopen 20 dealers bellen en maar zeuren over de prijs.maar een echte
  ondernemer niks gunnen bah.Fam koolen ga door en laat ze lullen.

 • Het Groeit

  Veel negatieve projecties hier; dat zegt meer over de reageerders dan over vader en zoon Koolen. Laat die mannen toch lekker aardappels poten samen als ze daar plezier in hebben. Van de titel valt wel te zeggen dat deze door de auteur wat dik is aangezet, op foto 3 rijden drie trekkers :-)

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Het Groeit

  @ Tiny1946 : dat is goed ondernemerschap Tiny1946. Wat teel jij eigenlijk op jouw 650ha?

 • ed12345

  Er zijn een paar dingen die mij opvallen bij de commentaren:Helemaal in Wallonie ,Ik denk als deze mensen in Gelderland zouden huren ze misschien verder van huis zouden moeten .Wallonie begint net onder Maastricht vanuit Bergeik niet zo ver Wat de grondprijzen betreft voor al die bedweters ga maar eens winkelen b.v. net onder Gembloux je zult zien die zijn niet lager dan NL .Verder van huis boeren daar heb je organisatie talent voor nodig dat bewijzen deze mensen te hebben. Petje af

 • FIEN

  mooie combinatie voor het poten van aardappelen. De traktor en machine zijn samen bereken dat er vermogen (PK)genoeg is om goed te werken op vlakke percelen. Maar in Wallonië is het heuvelachtig, en als je de motor blijft opschroeven (+30%)om toch tegen een bepaalde snelheid bergop te poten, dan gebeurd het wel eens dat de motor het begeeft.Dan heb je een probleem om de laatste aardappelen nog te planten.Verder veel succes.

 • lepaul26

  Met extra brandstof over de grens ? Hmmmm ... was dat wel slim om dat te vertellen ? :-)

 • richtr

  Die extra brandstof zullen ze wel in BE kopen, je gaat toch niet op duure NL diesel werken in BE?

 • ed12345

  Ik denk dat de meeste lezers niet weten dat Bergeik een grensdorp is Natuurlijk zijn die mensen daar ook Belgie georienteerd Je stapt buiten de deur en je bent in Belgie b.w.v.spreken

 • Matthijs Verhagen

  Even goed lezen helpt soms: ze hebben een 2e bedrijf in Lommel (B.). Dus: Belgische trekkers, Belgisch bedrijf, en op Belgisch grondgebied. Niet meer dan logisch dus dat ze ook in BE tanken.

 • aqwzsx12

  op naar de 4400 ha!, binnen 10 jaar: bank blij( hmm) fabriek blij( hmm) en vrouwlief vertrokken met de noorderzon??

 • de Vries

  Maar zij doen iets wat een ander ze niet na doet. Respect een eerbied is op zijn plaats.

 • agratax2

  Misschien is dit de toekomst die wij als Nederlandse boeren voor ogen hebben. De toekomst voor de landbouw en de voedselzekerheid van UNESCO is een andere. Een vorm van meer kleinschalig en regionaal gerichte productie afgestemd op de regionale consumptie. Export van onze frites naar bv. Afrika om daar de honger op te lossen is een Utopie omdat de hongerende mens aldaar geen geld heeft. Teelt hij zelf is er nauwelijks geld nodig omdat hij op zijn land, zijn eten maakt en wat over is verkoopt hij p de lokale markt voor lokale (betaalbare) prijzen. Deze prijzen zullen echt afwijken van onze prijs + alle toegevoegde waarde.

 • haag

  HOE IS HET ER NU MEE KEMPENBOER

Laad alle reacties (44)

Of registreer je om te kunnen reageren.