Akkerbouw

Foto & video 5663 x bekeken 13 reacties

State of the art aardappelpootcombinatie

Loonbedrijf Breure in Klaaswaal (Z.-H.) bouwde een pootcombinatie die in één werkgang de grond klaarlegt, fosfaat in de rij strooit, aardappelen poot, een rhizoctoniabehandeling uitvoert, stikstof in de rij geeft en ten slotte de definitieve rug opbouwt.

Foto

 • 

Loonbedrijf Breure in Klaaswaal (Z.-H.) bouwde een pootcombinatie die in één werkgang de grond klaarlegt, fosfaat in de rij strooit, aardappelen poot, een rhizoctoniabehandeling uitvoert, stikstof in de rij geeft en ten slotte de definitieve rug opbouwt.

  Loonbedrijf Breure in Klaaswaal (Z.-H.) bouwde een pootcombinatie die in één werkgang de grond klaarlegt, fosfaat in de rij strooit, aardappelen poot, een rhizoctoniabehandeling uitvoert, stikstof in de rij geeft en ten slotte de definitieve rug opbouwt.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • 
De kunstmesttank met een inhoud van 800 liter heeft een eigen computergestuurde hydraulisch aangedreven doseerpomp. Hiermee wordt de stikstofmeststof Urean in de rij toegediend.

  De kunstmesttank met een inhoud van 800 liter heeft een eigen computergestuurde hydraulisch aangedreven doseerpomp. Hiermee wordt de stikstofmeststof Urean in de rij toegediend.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • 
De frontegalisator bestaat uit een koppensneller, gevolgd door een spijlenrol en een egalisatieplaat. Tijdens het werk steunt het gewicht van de kunstmesttank af op de spijlenrol.

  De frontegalisator bestaat uit een koppensneller, gevolgd door een spijlenrol en een egalisatieplaat. Tijdens het werk steunt het gewicht van de kunstmesttank af op de spijlenrol.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • 
De trekker staat achter op dubbellucht op rijafstand, met 320/90 R54 Michelin Agribib banden. De spanning in deze banden kan zakken tot 1,0 a 1,5 bar. Om te voorkomen dat de ruggen van de voorgaande werkgang beschadigen, staan de buitenste wielen op een spoorbreedte van 2,90 meter.

  De trekker staat achter op dubbellucht op rijafstand, met 320/90 R54 Michelin Agribib banden. De spanning in deze banden kan zakken tot 1,0 a 1,5 bar. Om te voorkomen dat de ruggen van de voorgaande werkgang beschadigen, staan de buitenste wielen op een spoorbreedte van 2,90 meter.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • 
De frees om de grond pootklaar te leggen hangt achter de trekker. Om de combinatie kort te kunnen houden, loopt de frees achter op twee wielen. Een brede rol heeft meer zwaairuimte nodig bij het draaien op de kopakker.

  De frees om de grond pootklaar te leggen hangt achter de trekker. Om de combinatie kort te kunnen houden, loopt de frees achter op twee wielen. Een brede rol heeft meer zwaairuimte nodig bij het draaien op de kopakker.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • 
Voor de koppeling van de pootmachine aan de trekker bedacht en maakte Breure zelf een constructie. De loonwerker zette een kogeltrekhaak op een plaat die onderaan vastgezet is op de plaats van de trekhaak en boven aan de plaats van de topstang.

  Voor de koppeling van de pootmachine aan de trekker bedacht en maakte Breure zelf een constructie. De loonwerker zette een kogeltrekhaak op een plaat die onderaan vastgezet is op de plaats van de trekhaak en boven aan de plaats van de topstang.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • 
Fosfaat wordt gegeven in de vorm van granulaat. De aangepaste Vydatestrooiers doseren de meststof via slangen onderin de pootvoor voordat de aardappel erin valt.

  Fosfaat wordt gegeven in de vorm van granulaat. De aangepaste Vydatestrooiers doseren de meststof via slangen onderin de pootvoor voordat de aardappel erin valt.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • 
Voor een rhizoctoniabehandeling zijn twee tanks van ieder 300 liter op de pootmachine gebouwd. De pomp voor deze toediening zit op de frees en wordt daar door de aftakas aangedreven. Het middel wordt via drie doppen in het pootkouter toegediend.

  Voor een rhizoctoniabehandeling zijn twee tanks van ieder 300 liter op de pootmachine gebouwd. De pomp voor deze toediening zit op de frees en wordt daar door de aftakas aangedreven. Het middel wordt via drie doppen in het pootkouter toegediend.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • 
Voor het toedienen van de stikstofmeststof koos Breure voor een dop in plaats van een kouter vanwege de kleinere kans op storing. Per rij zijn aan een selector drie doppen gemonteerd om verschillende hoeveelheden vloeibare kunstmest te kunnen doseren.

  Voor het toedienen van de stikstofmeststof koos Breure voor een dop in plaats van een kouter vanwege de kleinere kans op storing. Per rij zijn aan een selector drie doppen gemonteerd om verschillende hoeveelheden vloeibare kunstmest te kunnen doseren.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • 
Om met de 14,50 meter lange combinatie op de kopakker makkelijk te kunnen draaien zijn de wielen bestuurbaar. Met een joystick in de cabine stuurt de chauffeur de pootmachine apart van de trekker. Tijdens het poten stuurt een eigen gps-systeem de pootmachine.

  Om met de 14,50 meter lange combinatie op de kopakker makkelijk te kunnen draaien zijn de wielen bestuurbaar. Met een joystick in de cabine stuurt de chauffeur de pootmachine apart van de trekker. Tijdens het poten stuurt een eigen gps-systeem de pootmachine.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • 
Met aanaardkappen wordt de definitieve aardappelrug opgebouwd. Twee dieptesensoren meten de vulling van de aanaardkap en regelen de hoogte van de kap per kant automatisch bij.

  Met aanaardkappen wordt de definitieve aardappelrug opgebouwd. Twee dieptesensoren meten de vulling van de aanaardkap en regelen de hoogte van de kap per kant automatisch bij.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • 
Breure koos voor een snarenbedpootmachine met een bakinhoud van 4 ton. Met dit type machine zijn alle soorten pootgoed, van voorgekiemd tot bovenmaat, goed te poten.

  Breure koos voor een snarenbedpootmachine met een bakinhoud van 4 ton. Met dit type machine zijn alle soorten pootgoed, van voorgekiemd tot bovenmaat, goed te poten.

  Foto: Jan Willem Schouten

Laatste reacties

 • ajmaarnink

  nie vergeten het steunpootje van de frees omhoog te klappen ;)

 • Luuk

  Goed gezien!

 • husky

  Alsof dit de enigste is, Ebben aardappelen uit Groeningen
  heeft al enkele jaren een gelijksoortige machine gebouwd

 • Peter1125

  mooi voor elkaar, kan dat op elke grondsoort met die aanaardkap er zo achter?

 • Matthijs Verhagen

  @husky: hier een reportage van die combi, van twee jaar terug:
  http://www.boerderij.nl/Akkerbouw/Foto-Video/2012/5/Kunstmest-bij-poten-1024523W/

 • Noordam2

  peter, het kan ook op klei, alleen ben ik bang dat het dit jaar niet mee zal vallen in het westen. als je mij bezig ziet om een zaaibed te creeeren voor de bieten zakt de moed je in de schoenen, keihard die klei
  wij hebben de rijenfrees vast maar weer van stal gehaald

 • aqwzsx12

  kan de rooier er ook al aangehaakt worden?

 • agri2

  En chauffeur ging het goed?

  Nee ik heb wat poters tekort.

  Hoe kan dat? Het was 3000 kg per ha poters en 5 kg granulaat chauffeur!

  Ohh ik dacht 5000 kg poters en 3 kg granulaat.

  Urean heb ik ook veel over boer, het was toch 200 liter per ha?\

  Nee 500 liter, de rhizoctoniabehandeling is 200 liter water per ha.

  Ohh boer nou snap ik waarom dat rhizoctoniamengsel halverwege het perceel al op was, daar heb ik 500 liter per ha van gebruikt.

 • massey-ferguson

  Dat is ook wel erg overdreven, Agri2.. Als je gewoon je kop er bij houdt is dat best te doen.

 • Noordam2

  we zijn niet dom in de Hoekse Waard

 • Sj430

  @agri2:
  Zijn er ervaren vaklui die daar werken
  Als je ieder jaar een paar honderd bunder poot met zo'n ding dan weet je wel hoe het werkt hoor.
  Nog nooit met een spuit gereden? Moet je ook iedere keer een ander mengsel aanmaken en je kop erbij houden.
  Vind het een mooi spul, wees blij dat er nog loonwerkers zijn die vooruit kijken en willen investeren.

 • agri2

  Ik vind het ook een prachtige combinatie en ik weet ook dat ze in de HW niet dom zijn, zeker die jongens van Breure niet.
  Een beetje humor op zijn tijd mag toch zeker wel op deze site?

 • Jan-Zonderland

  Agri2 overdrijft wel een beetje maar er zit wel wat in wat hij schrijft. De betreffende chauffeur moet aan zoveel dingen tegelijk denken en zoveel tegelijk doen dat de kans op het maken van een fout(je) wel steeds groter wordt. Meestal zal de schade wel meevallen maar of de klant er alle begrip voor heeft is dan altijd maar weer de vraag. Het vraagt ook om een goede uitleg van alle wensen/eisen van de klant, zoveel van dit, zoveel van dat etc etc maar je moet het als uitvoerende allemaal maar goed oppakken, valt niet altijd mee. Maar als het ergens niet klopt of fout gaat is het wel de chauffeur die er op aangekekn/afgerekend wordt.
  Met andere woorden: het kan op een gegeven moment ook teveel worden aan gecombineerde werkzaamheden.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.