Akkerbouw

Foto & video 11 reacties

Een hectare aan zonnepanelen

Landgoed Scholtenszathe plaatste voor 1 miljoen euro 4600 zonnepanelen op het dak van enkele akkerbouwloodsen. De terugverdientijd ligt tussen 8 en 9 jaar.

Laatste reacties

 • gerjan slingenbergh

  Als het een klein beetje tegenvalt en de panelen in 10 jaar afschrijft heb je dus niets verdiend.

 • l coumans

  ja een paar weken terug het zelfde bedrijf investering 1.5 miljoen € max opbrengst per jaar 1.3 miljoen kwh per jaar, dan hoef je niet slim te zijn om het rendement te berekenen met een stroomprijs van 6 eurocent per kwh.

 • sjakie

  Ja, ik ben ook wel nieuwsgierig of Boerderij(/Theo Galama) verder gaat dan simpele verslaggeving en haar journalistieke taak uitvoert door de onderliggende rendementsberekening boven water te halen. Normaal gesproken is een pv-installatie interessant bij afdekken van het eigen verbruik tot 50.000 kWh mits dit fiscaal past. Ik kijk reikhalzend uit naar deze business-case.

 • Marco22

  Juist sjakie, volgens mij kan dit nooit uit, terugleveren levert maar 1,6 ct of daar omtrend. Zal wel een subsidie pot achter de schuur staan.

 • Elevage

  zonnepanelen hangen van subsidie aan elkaar. Er wordt al zoveel geproduceerd dat er al bedrijven zijn die op een wachtlijst komen voor het terugleveren van stroom!
  Rendementen lopen sneller terug dan je denkt,. bovendien gaat de kwaliteit van de panelen achteruit per jaar en vragen om onderhoud, maar dat tellen we effe niet mee ;-)

 • gertjan1982

  wat een negatieve reactie's zeg, welk onderhoud aan de panelen?
  natrekken of ze nog vast op je dak liggen ofzo?.Die panelen hoef je 25 jaar weinig aan te doen. Het is echter wel beter om ze elke 2-3 jaar schoon te maken.
  Maar eigenlijk kunnen de schoonmaak kosten niet uit de energie die je na het schoon maken meer levert is bijna niks.
  Ik vind het mooie techniek en een techniek die in volle ontwikkeling staat.
  Ik ben zelf bij dit bedrijf geweest met de opendag. een bedrijf die bezig is met ondernemen.

 • BO(skabout)ER

  ik zie ook veel potentie in zonnepanelen! Over een aantal jaren zullen we vast energie kunnen opslaan in bijvoorbeeld accu's die aan het net vast zitten. Deze accu's leveren bij minder zon het stroom terug aan het net.

  Toch prachtig als je bedrijf energie neutraal hebt! Als je het geld hebt liggen of je moet investeren zie ik veel kansen in zonnepanelen. Op normale bedrijven ligt terug verdien tijd rond de 8 a 9 jaar, en panelen gaan zo'n 25 jaar mee..

 • alco1

  Alleen met subsidie kan het uit voor de particulier. ( Doen dus)
  Voor de staat echter een financieel debacle. Hoeveel geld verdwijnt er wel niet naar China, Meer in ieder geval als het steenkool en gas verbruik. En de centrales zullen altijd als reserve draaiende moeten blijven.
  Dan de vervuiling die het maken van de collectoren met zich meebrengt. Och dat kan wel in China, waar toch al geen bij meer kan leven en heeft iemand wel eens nagedacht hoe na verloop van jaren afvoer geregeld moet worden? Ik denk dat dat probleem veel groter zal zijn als nu met asbest.

 • l coumans

  mooi gesproken alco 1!!!!!!

 • Sikma

  Direkt mee stoppen, Kost handen vol Geld. Als er geen zon is dan geen opbrengst. Stroom komt toevallig en je kunt er niet op rekenen. Het is de duurste methode om stroom te krijgen. Bij 800-1000 zonuren niet erg zinvol. Als je dan nog met batterijen zit,
  wordt het gebeuren nog droeveriger. Wij hebben hier in duitsland overal deze troep staan. De stroomrekening wordt altijd duurder voor de burger. Het overschot word dan ook nog op de NL markt gedumpd met Geld erop toe. De stroomcentrales draaien niet meer rentabel. Maar moeten volop betaald worden.

 • jordi 1455

  @alco in China nemen ze niet nauw met het milieu wat betreft de productie van zonnepanelen en dynamo's voor windturbine's.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.