Akkerbouw

Foto & video

Zoektocht naar betere uienrassen

Hazera, het vroegere Nickerson-Zwaan en onderdeel van de Franse coöperatie Limagrain houdt zich in de vestiging bij Rilland (Zld.) bezig met allium-veredeling. Uien zijn in deze vestiging het belangrijkste gewas.

Foto

 • In de opkweekkas van Hazera staat afgeschermd nieuw uitgangsmateriaal.

  In de opkweekkas van Hazera staat afgeschermd nieuw uitgangsmateriaal.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
De uien die hier worden gekweekt voor onderzoek zijn alle van het Rijnsburgse type. De ontwikkeling van de ui tijdens het groeiseizoen wordt bepaald door de daglengte. Voor het Rijnsburgse (extra lange dag)type is dat het teeltgebied tussen ongeveer de 50e en 60e graad noorderbreedte. Bij Hazera in Rilland worden ook wel uien onderzocht afkomstig van proefvelden in teeltgebieden met andere daglengte, met name het lange-dagtype.

  De uien die hier worden gekweekt voor onderzoek zijn alle van het Rijnsburgse type. De ontwikkeling van de ui tijdens het groeiseizoen wordt bepaald door de daglengte. Voor het Rijnsburgse (extra lange dag)type is dat het teeltgebied tussen ongeveer de 50e en 60e graad noorderbreedte. Bij Hazera in Rilland worden ook wel uien onderzocht afkomstig van proefvelden in teeltgebieden met andere daglengte, met name het lange-dagtype.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

De te onderzoeken ui-nummers die in de kas worden opgekweekt worden gezaaid met een stationaire zaaimachine. Na het zaaien van een tray wordt elke plug gecontroleerd op de aanwezigheid van zaad. Dit is vooral van belang voor controle van de kieming.

  De te onderzoeken ui-nummers die in de kas worden opgekweekt worden gezaaid met een stationaire zaaimachine. Na het zaaien van een tray wordt elke plug gecontroleerd op de aanwezigheid van zaad. Dit is vooral van belang voor controle van de kieming.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Na het zaaien wordt de tray afgedekt met in dit geval vermiculite en voorzien van nummergegevens . Om gelijkmatig kiemen te bevorderen worden de pallets met gezaaide trays in plastic verpakt en blijven ze zo een paar dagen staan voor de trays in de kas worden uitgezet.

  Na het zaaien wordt de tray afgedekt met in dit geval vermiculite en voorzien van nummergegevens . Om gelijkmatig kiemen te bevorderen worden de pallets met gezaaide trays in plastic verpakt en blijven ze zo een paar dagen staan voor de trays in de kas worden uitgezet.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Na een paar dagen worden de trays in de kas op zandtabletten uitgezet. Omdat de watergift via deze zandtabletten plaatsvindt dienen deze volmaakt waterpas te zijn en voor een goed contact met de onderkant van de tray moet de zandlaag vlak zijn. Een medewerker egaliseert zandtabletten zodat de volgende proef kan worden uitgezet.

  Na een paar dagen worden de trays in de kas op zandtabletten uitgezet. Omdat de watergift via deze zandtabletten plaatsvindt dienen deze volmaakt waterpas te zijn en voor een goed contact met de onderkant van de tray moet de zandlaag vlak zijn. Een medewerker egaliseert zandtabletten zodat de volgende proef kan worden uitgezet.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Inmiddels zijn ook de plots op de proefvelden buiten gezaaid, geplant en genummerd. De proefvelden worden bij voorkeur in de wijde omgeving van de vestiging in Rilland aangelegd. Omdat de akkergronden in Zeeland vaak bont zijn valt het niet altijd mee om een voldoende groot perceel te vinden met homogene bodem.

  Inmiddels zijn ook de plots op de proefvelden buiten gezaaid, geplant en genummerd. De proefvelden worden bij voorkeur in de wijde omgeving van de vestiging in Rilland aangelegd. Omdat de akkergronden in Zeeland vaak bont zijn valt het niet altijd mee om een voldoende groot perceel te vinden met homogene bodem.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
De plots, veldjes van 1 uinummer, worden uiteraard precies aangegeven op het proefveldschema. De verschillende kleuren zijn extra informatie voor de onderzoekers.

  De plots, veldjes van 1 uinummer, worden uiteraard precies aangegeven op het proefveldschema. De verschillende kleuren zijn extra informatie voor de onderzoekers.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

In de kas zijn ui-nummers waarvan zaad kan dienen voor ouderlijnen doorgesneden onder meer ter controle van het aantal groeipunten en opgepot. Het oppotten gebeurt in dezelfde periode wanneer telers in het vroege voorjaar de eerste tweedejaars plantuien buiten gaan planten.

  In de kas zijn ui-nummers waarvan zaad kan dienen voor ouderlijnen doorgesneden onder meer ter controle van het aantal groeipunten en opgepot. Het oppotten gebeurt in dezelfde periode wanneer telers in het vroege voorjaar de eerste tweedejaars plantuien buiten gaan planten.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Onderzoekers en medewerkers houden de ontwikkeling van het bestuivingsproces van de van elkaar afgeschermde ui-nummers nauwlettend bij.

  Onderzoekers en medewerkers houden de ontwikkeling van het bestuivingsproces van de van elkaar afgeschermde ui-nummers nauwlettend bij.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Voor het bestuiven worden hoofdzakelijk vliegen ingezet omdat deze over de bloemhoofden lopen. Niet altijd is deze methode voldoende. Daarom worden ook bijen ingezet. Van nature zijn deze insecten stuifmeelverspreiders. Hun inzet is dan ook accurater.

  Voor het bestuiven worden hoofdzakelijk vliegen ingezet omdat deze over de bloemhoofden lopen. Niet altijd is deze methode voldoende. Daarom worden ook bijen ingezet. Van nature zijn deze insecten stuifmeelverspreiders. Hun inzet is dan ook accurater.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

De medewerker verantwoordelijk voor het inzetten van insecten voor bestuiving controleert continu de voortgang van bestuiving en bepaalt aan de hand hiervan of er nog en welke insecten moeten worden ingezet.

  De medewerker verantwoordelijk voor het inzetten van insecten voor bestuiving controleert continu de voortgang van bestuiving en bepaalt aan de hand hiervan of er nog en welke insecten moeten worden ingezet.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Is een ui-nummer bestoven dan blijft deze in de afgesloten gaastent staan tot het gewas is afgerijpt en de zaadbollen zijn geoogst.

  Is een ui-nummer bestoven dan blijft deze in de afgesloten gaastent staan tot het gewas is afgerijpt en de zaadbollen zijn geoogst.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Een soms noodzakelijke aanvulling op het opkweken in de kas is het tunnelveld. Hier staan gaasbogen waar bij gebrek aan ruimte in de kas naar kan worden uitgeweken. De bogen die niet in gebruik zijn, worden wel gebruikt voor bestuiving van andere gewassen afkomstig van andere Limagrain of Hazera onderzoeksbedrijven.

  Een soms noodzakelijke aanvulling op het opkweken in de kas is het tunnelveld. Hier staan gaasbogen waar bij gebrek aan ruimte in de kas naar kan worden uitgeweken. De bogen die niet in gebruik zijn, worden wel gebruikt voor bestuiving van andere gewassen afkomstig van andere Limagrain of Hazera onderzoeksbedrijven.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Een essentiële kweek in de kas zijn de wilde en oude uienrassen. De kwaliteiten in deze rassen kunnen leiden tot het ontwikkelen van interessante nieuwe rassen. De meeldauwresistente ui Santero bijvoorbeeld.

  Een essentiële kweek in de kas zijn de wilde en oude uienrassen. De kwaliteiten in deze rassen kunnen leiden tot het ontwikkelen van interessante nieuwe rassen. De meeldauwresistente ui Santero bijvoorbeeld.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Naast uienveredeling wordt hier ook gewerkt aan ontwikkeling van nieuwe preirassen, eveneens een alliumgewas.

  Naast uienveredeling wordt hier ook gewerkt aan ontwikkeling van nieuwe preirassen, eveneens een alliumgewas.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

In een geconditioneerde ruimte worden van alle nummers het zaad bewaard tot de kiemkracht gaat teruglopen. Dan wordt van de nummers en rassen die nog van belang zijn nieuw zaad gekweekt.

  In een geconditioneerde ruimte worden van alle nummers het zaad bewaard tot de kiemkracht gaat teruglopen. Dan wordt van de nummers en rassen die nog van belang zijn nieuw zaad gekweekt.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
In een andere geconditioneerde ruimte staat een tafelmodel droogvriezer opgesteld. Hierin worden monsters van uien op min 80 graden gevriesdroogd. De bewaarmogelijkheid is nu zo ongeveer eeuwig en het transport naar Limagrain laboratoria in Frankrijk voor gedetailleerder onderzoek kan nu veel efficiënter.

  In een andere geconditioneerde ruimte staat een tafelmodel droogvriezer opgesteld. Hierin worden monsters van uien op min 80 graden gevriesdroogd. De bewaarmogelijkheid is nu zo ongeveer eeuwig en het transport naar Limagrain laboratoria in Frankrijk voor gedetailleerder onderzoek kan nu veel efficiënter.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Het rooien van de plots op de proefvelden gebeurt meestal laat in het seizoen. Eerst moeten de veredelaars alle veldbeoordelingen binnen hebben.

  Het rooien van de plots op de proefvelden gebeurt meestal laat in het seizoen. Eerst moeten de veredelaars alle veldbeoordelingen binnen hebben.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Het rooien gebeurt met een aangepaste bollenrooier. De voorman controleert na elk gerooid plot of er in de rooier geen ui achterblijft.

  Het rooien gebeurt met een aangepaste bollenrooier. De voorman controleert na elk gerooid plot of er in de rooier geen ui achterblijft.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
De uien van een gerooid plot gaan met label met daarop het ui-nummer in een zak. Afhankelijk van de grootte van de plots kunnen er 8 zakken in een kist. Deze krijgt ook een label mee en kan naar de droogwand.

  De uien van een gerooid plot gaan met label met daarop het ui-nummer in een zak. Afhankelijk van de grootte van de plots kunnen er 8 zakken in een kist. Deze krijgt ook een label mee en kan naar de droogwand.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Voor de droogwand staan de kisten met uien van de proefvelden tot ze de beoordeling ingaan.
Hier staan ook uien uit andere regio's die bij Hazera in Rilland worden beoordeeld.

  Voor de droogwand staan de kisten met uien van de proefvelden tot ze de beoordeling ingaan. Hier staan ook uien uit andere regio's die bij Hazera in Rilland worden beoordeeld.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Het researchstation beschikt over twee sorteerlijnen. Op een van de sorteerlijnen worden nu uien van een Spaans proefveld gesorteerd. Dit zijn uien van een ander daglengte-type, het lange-dagtype (onl).

  Het researchstation beschikt over twee sorteerlijnen. Op een van de sorteerlijnen worden nu uien van een Spaans proefveld gesorteerd. Dit zijn uien van een ander daglengte-type, het lange-dagtype (onl).

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Deze Spaanse uien zijn duidelijk grover dan die van het Rijnsburgse type. Uien met een gewicht van 1 kilo zijn voor dit onl-type geen uitzondering. Deze ui ligt ter vergelijking in een kistje met het Rijnsburg type met een mooie maat.

  Deze Spaanse uien zijn duidelijk grover dan die van het Rijnsburgse type. Uien met een gewicht van 1 kilo zijn voor dit onl-type geen uitzondering. Deze ui ligt ter vergelijking in een kistje met het Rijnsburg type met een mooie maat.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Tegelijkertijd worden op de andere sorteerlijn proeven van eerstejaars plantuien gesorteerd. Het doel van al deze inspanningen is om voor de teler en het traject daarna uienrassen te ontwikkelen met hoge ziekteresistentie, goede uniformiteit, lange houdbaarheid et cetera.

  Tegelijkertijd worden op de andere sorteerlijn proeven van eerstejaars plantuien gesorteerd. Het doel van al deze inspanningen is om voor de teler en het traject daarna uienrassen te ontwikkelen met hoge ziekteresistentie, goede uniformiteit, lange houdbaarheid et cetera.

  Foto: Anton Dingemanse

Of registreer je om te kunnen reageren.