Akkerbouw

Foto & video

Uien gereedmaken voor export

Uienverwerker en exporteur MSP Uienhandel in Nieuwdorp (Zld.) maakt gele uien klaar voor export naar Senegal.

Foto

 • 
De uienoogst van het afgelopen seizoen gaat geleidelijk van de teler naar sorteer- en pakstations en van daaruit via verschillende vervoersystemen naar de consument. Nederlandse uien komen onder meer terecht op de markt van Dakar in Senegal.

  De uienoogst van het afgelopen seizoen gaat geleidelijk van de teler naar sorteer- en pakstations en van daaruit via verschillende vervoersystemen naar de consument. Nederlandse uien komen onder meer terecht op de markt van Dakar in Senegal.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

MSP Uienhandel in Nieuwdorp (Zld.) is een van die bedrijven waar de uien vanaf teler tot verscheping worden verwerkt. De uien worden bij de teler uitgeschuurd en gaan per vrachtwagen naar het bedrijf.

  MSP Uienhandel in Nieuwdorp (Zld.) is een van die bedrijven waar de uien vanaf teler tot verscheping worden verwerkt. De uien worden bij de teler uitgeschuurd en gaan per vrachtwagen naar het bedrijf.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Een volle vrachtwagen steekt achteruit om bij de loslijn zijn vracht te lossen. Bij het bedrijf kunnen in de ontvangsthal zeven vrachtwagens tegelijk aan de hoofdloslijn worden gelost. Daarnaast zijn er nog twee kleinere loslijnen voor bijvoorbeeld rode uien. Van alle partijen wordt om de twintig minuten automatisch een monster genomen.

  Een volle vrachtwagen steekt achteruit om bij de loslijn zijn vracht te lossen. Bij het bedrijf kunnen in de ontvangsthal zeven vrachtwagens tegelijk aan de hoofdloslijn worden gelost. Daarnaast zijn er nog twee kleinere loslijnen voor bijvoorbeeld rode uien. Van alle partijen wordt om de twintig minuten automatisch een monster genomen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Na binnenkomst worden de uien eerst ontdaan van de staarten. Daarna worden ze via een automatische sorteerinrichting op grofte gesorteerd. De voorgesorteerde uien gaan op verschillende banden tegelijkertijd naar een sorteerunit.

  Na binnenkomst worden de uien eerst ontdaan van de staarten. Daarna worden ze via een automatische sorteerinrichting op grofte gesorteerd. De voorgesorteerde uien gaan op verschillende banden tegelijkertijd naar een sorteerunit.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
In deze sorteerunit lezen medewerkers de uien met de hand na. Bij een volledige bezetting van tien mensen is de capaciteit 35 ton per uur. Er kunnen vier maten tegelijk worden uitgelezen.

  In deze sorteerunit lezen medewerkers de uien met de hand na. Bij een volledige bezetting van tien mensen is de capaciteit 35 ton per uur. Er kunnen vier maten tegelijk worden uitgelezen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Het overgrote deel van de verwerkte uien bij MSP zijn gele. Rode uien, met een aandeel van ongeveer 6 procent, dragen voor een belangrijk deel bij aan de bedrijfsomzet. Deze rode uien worden meestal via een aparte sorteerlijn en unit verwerkt.

  Het overgrote deel van de verwerkte uien bij MSP zijn gele. Rode uien, met een aandeel van ongeveer 6 procent, dragen voor een belangrijk deel bij aan de bedrijfsomzet. Deze rode uien worden meestal via een aparte sorteerlijn en unit verwerkt.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
De gesorteerde uien gaan per maat in de voorraadbunker en worden van daaruit gewogen en opgezakt.

  De gesorteerde uien gaan per maat in de voorraadbunker en worden van daaruit gewogen en opgezakt.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Via de vier volautomatische inpaklijnen worden uien verpakt. De verpakkingen lopen uiteen van een kilo in kleinverpakking tot balen van 25 kilo voor export. De kleinverpakking van 1 kilo is een extra service voor diverse klanten.

  Via de vier volautomatische inpaklijnen worden uien verpakt. De verpakkingen lopen uiteen van een kilo in kleinverpakking tot balen van 25 kilo voor export. De kleinverpakking van 1 kilo is een extra service voor diverse klanten.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

De hoofdmoot zijn de standaardverpakkingen van 10 tot 25 kilo. Ook wordt naar wens van de afnemer geleverd in afwijkende verpakkingen, zoals in balen van 9 of 22,7 kilo.

  De hoofdmoot zijn de standaardverpakkingen van 10 tot 25 kilo. Ook wordt naar wens van de afnemer geleverd in afwijkende verpakkingen, zoals in balen van 9 of 22,7 kilo.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Een medewerker houdt het verpakkingsproces constant in de gaten en stelt zo nodig bij.

  Een medewerker houdt het verpakkingsproces constant in de gaten en stelt zo nodig bij.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
MSP vermarkt de uien onder eigen naam. Op de layout van de verpakking wordt rekening gehouden met de smaak van de verschillende afnemers.

  MSP vermarkt de uien onder eigen naam. Op de layout van de verpakking wordt rekening gehouden met de smaak van de verschillende afnemers.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Aan het eind van het verpakkingstraject worden de balen met uien automatisch gepalletiseerd.

  Aan het eind van het verpakkingstraject worden de balen met uien automatisch gepalletiseerd.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Een vol pallet wordt uit de palletiseermachine genomen en naar de loods gereden. Daar worden ze per afnemer in een geconditioneerde zeecontainer geladen.

  Een vol pallet wordt uit de palletiseermachine genomen en naar de loods gereden. Daar worden ze per afnemer in een geconditioneerde zeecontainer geladen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
De uien worden in de container op een oplegger geladen. Er gaan twintig pallets met in totaal 29 ton aan uiengewicht in de zeecontainer.

  De uien worden in de container op een oplegger geladen. Er gaan twintig pallets met in totaal 29 ton aan uiengewicht in de zeecontainer.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
De container op de vrachtwagen staat tijdens het laden buiten, maar wordt van binnenuit geladen. Links de pas gerealiseerde nieuwbouw van het kantoor.

  De container op de vrachtwagen staat tijdens het laden buiten, maar wordt van binnenuit geladen. Links de pas gerealiseerde nieuwbouw van het kantoor.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Kantoorwerk is cruciaal om de uien van teler naar afnemer te krijgen. Hier houden medewerkers contact met afnemers op andere continenten en onderhandelen ze over de prijs. MSP Uienhandel exporteert zelf, waardoor de lijnen kort zijn.

  Kantoorwerk is cruciaal om de uien van teler naar afnemer te krijgen. Hier houden medewerkers contact met afnemers op andere continenten en onderhandelen ze over de prijs. MSP Uienhandel exporteert zelf, waardoor de lijnen kort zijn.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

De zeecontainer is vol en wordt afgesloten en vergrendeld. MSP zet de temperatuur van de koelcontainer op 10 graden. Die blijft zo de gehele reis. De combinatie kan nu naar de haven worden gebracht.

  De zeecontainer is vol en wordt afgesloten en vergrendeld. MSP zet de temperatuur van de koelcontainer op 10 graden. Die blijft zo de gehele reis. De combinatie kan nu naar de haven worden gebracht.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
De verzegeling bestaat uit twee delen. Door het grendelgat aan de containerdeur wordt het ene deel gestoken, het andere deel wordt daarin vast gedrukt. Het zegel kan alleen mechanisch worden verwijderd en niet meer worden teruggezet. Is het zegel beschadigd of verwijderd, dan kan de afnemer ervan uitgaan dat met de inhoud is geknoeid. Ook is het slot voorzien van een nummer dat overeenkomt met de pakbon.

  De verzegeling bestaat uit twee delen. Door het grendelgat aan de containerdeur wordt het ene deel gestoken, het andere deel wordt daarin vast gedrukt. Het zegel kan alleen mechanisch worden verwijderd en niet meer worden teruggezet. Is het zegel beschadigd of verwijderd, dan kan de afnemer ervan uitgaan dat met de inhoud is geknoeid. Ook is het slot voorzien van een nummer dat overeenkomt met de pakbon.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Op het overslagbedrijf van Kloosterboer in de haven van Vlissingen pakt een kraan de zeecontainer van de vrachtwagen en zet deze op de kade.

  Op het overslagbedrijf van Kloosterboer in de haven van Vlissingen pakt een kraan de zeecontainer van de vrachtwagen en zet deze op de kade.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Op de kade staan 37 containers klaar voor verscheping. Het vervoer van uien in containers groeit nog steeds. Deze geconditioneerde zeecontainers hebben een constante temperatuur en luchtvochtigheid voor een optimale bewaarconditie tijdens het vervoer over zee.

  Op de kade staan 37 containers klaar voor verscheping. Het vervoer van uien in containers groeit nog steeds. Deze geconditioneerde zeecontainers hebben een constante temperatuur en luchtvochtigheid voor een optimale bewaarconditie tijdens het vervoer over zee.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

De volgende dag worden de containers op een binnenvaartschip geladen voor vervoer naar een grote zeehaven. Daar worden de containers overgeladen op een zeeschip dat de uien naar hun eindbestemming in Afrika of Azië brengt.

  De volgende dag worden de containers op een binnenvaartschip geladen voor vervoer naar een grote zeehaven. Daar worden de containers overgeladen op een zeeschip dat de uien naar hun eindbestemming in Afrika of Azië brengt.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Hoewel rechtstreeks verschepen naar de eindbestemming vanuit Vlissingen wel mogelijk is, wordt de logistiek bepaalt door de rederij. In dit geval gaat de vracht naar Antwerpen en Rotterdam en van daaruit naar de eindbestemming.

  Hoewel rechtstreeks verschepen naar de eindbestemming vanuit Vlissingen wel mogelijk is, wordt de logistiek bepaalt door de rederij. In dit geval gaat de vracht naar Antwerpen en Rotterdam en van daaruit naar de eindbestemming.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

De kraanmachinist moet secuur werken om de containers op de juiste plaats te krijgen. Ook moet hij tijdens het laden rekening houden met de volgorde van lossen. De overige lading moet dan wel stabiel over het schip verdeeld staan. Na het uiteindelijk lossen worden de containers grondig schoongemaakt, klaar voor de volgende vracht.

  De kraanmachinist moet secuur werken om de containers op de juiste plaats te krijgen. Ook moet hij tijdens het laden rekening houden met de volgorde van lossen. De overige lading moet dan wel stabiel over het schip verdeeld staan. Na het uiteindelijk lossen worden de containers grondig schoongemaakt, klaar voor de volgende vracht.

  Foto: Anton Dingemanse

Of registreer je om te kunnen reageren.