Akkerbouw

Foto & video laatste update:4 dec 2014

Steeds meer machines op Interpom

Van 23 tot en met 25 november vond de tweejaarlijkse beurs Interpom Primeurs in Kortrijk (B.) plaats. Interpom is uitgegroeid tot dé indooraardappelbeurs van Noordwest-Europa.

Foto

 • Van 23 tot en met 25 november vond de tweejaarlijkse beurs Interpom Primeurs in Kortrijk (B.) plaats. Interpom is uitgegroeid tot dé indooraardappelbeurs van Noordwest-Europa.

  Van 23 tot en met 25 november vond de tweejaarlijkse beurs Interpom Primeurs in Kortrijk (B.) plaats. Interpom is uitgegroeid tot dé indooraardappelbeurs van Noordwest-Europa.

  Foto: Peter Roek
 • Interpom is typisch Belgisch, een unieke combinatie van nieuwsbeurs en relatiebeurs. Fabrikanten tonen er hun nieuwe machines, fritesfabrikanten en pootgoedhandelshuizen halen de banden met hun telers aan. Fritesfabrikanten delen gratis patat uit, met een Belgisch pintje erbij.

  Interpom is typisch Belgisch, een unieke combinatie van nieuwsbeurs en relatiebeurs. Fabrikanten tonen er hun nieuwe machines, fritesfabrikanten en pootgoedhandelshuizen halen de banden met hun telers aan. Fritesfabrikanten delen gratis patat uit, met een Belgisch pintje erbij.

  Foto: Peter Roek
 • Op Interpom waren voor het eerst de Miedema-machines in Dewulf-kleuren te zien. Gesprek van de dag was de ingrijpende dealerreorganisatie van Dewulf-Miedema. Het aantal dealers wordt gesnoeid van ruim 30 naar 15. ,,In onze visie moet elke Nederlandse dealer een werkgebied hebben van circa 10.000 hectare aardappelen. Alleen dan kan het voldoende omzet genereren," aldus global marketing director Guido Magnus van Dewulf-Miedema. "We hebben liever één dealer die jaarlijks twee machines verkoopt, dan twee dealers die elk jaarlijks één machine verkopen. Geavanceerde apparatuur vergt tegenwoordig professionele dealers die voldoende omzet en verkopen realiseren en hun kennis over de apparatuur up-to-date kunnen houden."

  Op Interpom waren voor het eerst de Miedema-machines in Dewulf-kleuren te zien. Gesprek van de dag was de ingrijpende dealerreorganisatie van Dewulf-Miedema. Het aantal dealers wordt gesnoeid van ruim 30 naar 15. ,,In onze visie moet elke Nederlandse dealer een werkgebied hebben van circa 10.000 hectare aardappelen. Alleen dan kan het voldoende omzet genereren," aldus global marketing director Guido Magnus van Dewulf-Miedema. "We hebben liever één dealer die jaarlijks twee machines verkoopt, dan twee dealers die elk jaarlijks één machine verkopen. Geavanceerde apparatuur vergt tegenwoordig professionele dealers die voldoende omzet en verkopen realiseren en hun kennis over de apparatuur up-to-date kunnen houden."

  Foto: Peter Roek
 • Miedema, nu in Dewulf-kleur, heeft een systeem ontwikkeld dat erosie op heuvelachtige percelen tegengaat. Het systeem is simpel, licht (200 kilo) en eenvoudig en ook op oude pootmachines op te bouwen. Het systeem bestaat uit een hydraulisch aangedreven as met excentrieken, die een op- en neergaande beweging van spatels geven. Daardoor ontstaan dammetjes tussen de ruggen.

  Miedema, nu in Dewulf-kleur, heeft een systeem ontwikkeld dat erosie op heuvelachtige percelen tegengaat. Het systeem is simpel, licht (200 kilo) en eenvoudig en ook op oude pootmachines op te bouwen. Het systeem bestaat uit een hydraulisch aangedreven as met excentrieken, die een op- en neergaande beweging van spatels geven. Daardoor ontstaan dammetjes tussen de ruggen.

  Foto: Peter Roek
 • De AVR GE-Force Heavy Duty ruggenfrees is voortaan ook verkrijgbaar als 6x90 centimeter ruggenfrees. Benodigd vermogen is minaal 132 kW (180 pk). De GeForce was al verkrijgbaar als 8x75 centimeter. De frees is als ruggenfrees én als volveldsfrees te gebruiken. De frees is hydraulisch inklapbaar. Hij is verkrijgbaar vanaf €38.330.

  De AVR GE-Force Heavy Duty ruggenfrees is voortaan ook verkrijgbaar als 6x90 centimeter ruggenfrees. Benodigd vermogen is minaal 132 kW (180 pk). De GeForce was al verkrijgbaar als 8x75 centimeter. De frees is als ruggenfrees én als volveldsfrees te gebruiken. De frees is hydraulisch inklapbaar. Hij is verkrijgbaar vanaf €38.330.

  Foto: Peter Roek
 • VSS Amac heeft haar pootgoed-voorraadrooier VRA-1700 onder handen genomen. De rooibek is nu pendelend opgehangen. Achter is de rooier nu uit te rusten met een naar achter gerichte egelband, waarbij loofrollen de productstroom vernauwen. Haakse productstromen, zoals voorheen met naar binnen gerichte dwarsbandjes, worden zo voorkomen.

  VSS Amac heeft haar pootgoed-voorraadrooier VRA-1700 onder handen genomen. De rooibek is nu pendelend opgehangen. Achter is de rooier nu uit te rusten met een naar achter gerichte egelband, waarbij loofrollen de productstroom vernauwen. Haakse productstromen, zoals voorheen met naar binnen gerichte dwarsbandjes, worden zo voorkomen.

  Foto: Peter Roek
 • Op de Agritechnica in 2013 introduceerde Wifo de TH40, een getrokken pootmachine, dat een doorontwikkeling was van Cramer-pootmachines. Nu is ook de gedragen versie gereed, de Sirius MH40. Het is een degelijke, eenvoudige machine. Het zicht op de bunker is verbeterd, evenals de trilplaten. Te koop vanaf €28.500.

  Op de Agritechnica in 2013 introduceerde Wifo de TH40, een getrokken pootmachine, dat een doorontwikkeling was van Cramer-pootmachines. Nu is ook de gedragen versie gereed, de Sirius MH40. Het is een degelijke, eenvoudige machine. Het zicht op de bunker is verbeterd, evenals de trilplaten. Te koop vanaf €28.500.

  Foto: Peter Roek
 • Mooij Agro heeft een nieuwe bewaarcomputer ontwikkeld, de Croptimiz-R. Deze volgt de Orion op. Bijzonder aan de bewaarcomputer is het gepersonaliseerde 3D-overzicht van de bewaring op het touchscreen. Nadat een foto of tekening van de bewaarcel is ingeladen, zijn symbolen van bijvoorbeeld de productthermometers op de goede plek op de tekening te zetten.

  Mooij Agro heeft een nieuwe bewaarcomputer ontwikkeld, de Croptimiz-R. Deze volgt de Orion op. Bijzonder aan de bewaarcomputer is het gepersonaliseerde 3D-overzicht van de bewaring op het touchscreen. Nadat een foto of tekening van de bewaarcel is ingeladen, zijn symbolen van bijvoorbeeld de productthermometers op de goede plek op de tekening te zetten.

  Foto: Peter Roek
 • Bewaarspecialist Omnivent presenteerde haar nieuwe bewaarmanagementsysteem OmniCuro. Dit is een webbased-applicatie die op alle tablets, smartphones en pc's kan draaien, om op afstand de bewaring uit te lezen en in te stellen. Deze vervangt de ACT-bewaarcomputers. De bedieningskast wordt op deze manier uit de stofrijke omgeving gehaald.

  Bewaarspecialist Omnivent presenteerde haar nieuwe bewaarmanagementsysteem OmniCuro. Dit is een webbased-applicatie die op alle tablets, smartphones en pc's kan draaien, om op afstand de bewaring uit te lezen en in te stellen. Deze vervangt de ACT-bewaarcomputers. De bedieningskast wordt op deze manier uit de stofrijke omgeving gehaald.

  Foto: Peter Roek
 • Bijlsma Hercules heeft een nieuwe spiraalreiniger ontwikkeld, waarbij de binnenas vast staat en de spiraal erom heen draait. Dat werkt zelfreinigend. De rollen lopen niet meer vol met loof. Elke rol wordt afzonderlijk aangedreven. Bijlsma heeft het systeem gepatenteerd. De prijs is nog niet bekend, maar zal wel hoger zijn dan een conventionele spiraalreiniger.

  Bijlsma Hercules heeft een nieuwe spiraalreiniger ontwikkeld, waarbij de binnenas vast staat en de spiraal erom heen draait. Dat werkt zelfreinigend. De rollen lopen niet meer vol met loof. Elke rol wordt afzonderlijk aangedreven. Bijlsma heeft het systeem gepatenteerd. De prijs is nog niet bekend, maar zal wel hoger zijn dan een conventionele spiraalreiniger.

  Foto: Peter Roek
 • De Belgische fabrikant Steeno heeft een hydraulisch opklapbare diepwoeler ontwikkeld, die tot 80 centimeter diep kan werken. De ZDF-PPH-7 heeft zeven tanden en is 4,2 meter breed, de ZDF-PPH-7 heeft negen tanden en is 5,4 meter breed. De slijtdelen zijn niet op de poten gelast, maar gebout. Er zijn twee rollen leverbaar, één van 60 centimeter doorsnee met ronden buizen en één van 51 centimeter met vierkante buizen.

  De Belgische fabrikant Steeno heeft een hydraulisch opklapbare diepwoeler ontwikkeld, die tot 80 centimeter diep kan werken. De ZDF-PPH-7 heeft zeven tanden en is 4,2 meter breed, de ZDF-PPH-7 heeft negen tanden en is 5,4 meter breed. De slijtdelen zijn niet op de poten gelast, maar gebout. Er zijn twee rollen leverbaar, één van 60 centimeter doorsnee met ronden buizen en één van 51 centimeter met vierkante buizen.

  Foto: Peter Roek
 • Prinsen in Emmeloord (voorheen Oldenhuis & Prinsen) is importeur geworden van de Agrisep elektrische steen- en kluitenscheider van Zweedse makelij. Deze is geschikt voor ongewassen product. De kleine versie met een aanvoerband van 80 centimeter heeft een capaciteit van 10 tot 16 ton per uur en is interessant voor pootgoedtelers. Te koop vanaf circa €25.000.

  Prinsen in Emmeloord (voorheen Oldenhuis & Prinsen) is importeur geworden van de Agrisep elektrische steen- en kluitenscheider van Zweedse makelij. Deze is geschikt voor ongewassen product. De kleine versie met een aanvoerband van 80 centimeter heeft een capaciteit van 10 tot 16 ton per uur en is interessant voor pootgoedtelers. Te koop vanaf circa €25.000.

  Foto: Peter Roek
 • De Gecko gedragen spuit van de Belgische fabrikant Beyne heeft een update gehad. Deze is voortaan met spuitbomen tot 28 meter uit te rusten. Voorheen waren bomen tot 24 meter het maximum. Ook is een uitstroompunt gemonteerd, zodat overtollige Urean terug in het opslagvat is te pompen, in plaats van dat de spuittank geheel leeg gespoten moet worden.

  De Gecko gedragen spuit van de Belgische fabrikant Beyne heeft een update gehad. Deze is voortaan met spuitbomen tot 28 meter uit te rusten. Voorheen waren bomen tot 24 meter het maximum. Ook is een uitstroompunt gemonteerd, zodat overtollige Urean terug in het opslagvat is te pompen, in plaats van dat de spuittank geheel leeg gespoten moet worden.

  Foto: Peter Roek
 • Propak uit Geldermalsen (Gld.) heeft een nieuwe zakkenaanhanger ontwikkeld. Deze is geschikt voor zowel jute- als netzakken. De capaciteit bedraagt 600 zakken per uur, maar is op te schalen naar 1.200 zakken per uur. Vroeger had een pootgoedteler vaak enkele dagen tijd een bestellen af te zakken, maar tegenwoordig moet een bestelling al binnen een dag gereed staan. Ook pootgoedtelers moeten dus investeren in afzakmachines met hoge capaciteit.

  Propak uit Geldermalsen (Gld.) heeft een nieuwe zakkenaanhanger ontwikkeld. Deze is geschikt voor zowel jute- als netzakken. De capaciteit bedraagt 600 zakken per uur, maar is op te schalen naar 1.200 zakken per uur. Vroeger had een pootgoedteler vaak enkele dagen tijd een bestellen af te zakken, maar tegenwoordig moet een bestelling al binnen een dag gereed staan. Ook pootgoedtelers moeten dus investeren in afzakmachines met hoge capaciteit.

  Foto: Peter Roek
 • Tolsma-Grisnich heeft een trommelwasser ontworpen. Grisnich bouwde tot negen jaar terug wassers. Twee jaar geleden besloot het bedrijf opnieuw een trommelwasser te ontwerpen, om zo de gehele verwerkingslijn te kunnen aanbieden. De wasser bestaat uit twee delen. Het eerste deel bestaat uit een stenen- en kluitenscheider en een drijvende delen scheider, gevolgd door een trommelwasser. Sensoren meten hoeveel product in de trommel zit en hoe vuil het water is. Dat beperkt het watergebruik.

  Tolsma-Grisnich heeft een trommelwasser ontworpen. Grisnich bouwde tot negen jaar terug wassers. Twee jaar geleden besloot het bedrijf opnieuw een trommelwasser te ontwerpen, om zo de gehele verwerkingslijn te kunnen aanbieden. De wasser bestaat uit twee delen. Het eerste deel bestaat uit een stenen- en kluitenscheider en een drijvende delen scheider, gevolgd door een trommelwasser. Sensoren meten hoeveel product in de trommel zit en hoe vuil het water is. Dat beperkt het watergebruik.

  Foto: Peter Roek
 • Wijnen Machines in Reusel (N.-Br.) gaat een zelfrijdende achtrijige pootmachine ontwikkelen. De basis van de machine wordt een Lite-Trac, een in Engeland gebouwde werktuigendrager van 194 kW (260 pk). Wijnen is sinds kort Lite-Trac-importeur voor de EU, uitgezonderd het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Directeur Bram Wijnen hoopt in het voorjaar het prototype gereed te hebben. Meer tekeningen van de machine zijn te zien op www.wijnenmachines.nl.

  Wijnen Machines in Reusel (N.-Br.) gaat een zelfrijdende achtrijige pootmachine ontwikkelen. De basis van de machine wordt een Lite-Trac, een in Engeland gebouwde werktuigendrager van 194 kW (260 pk). Wijnen is sinds kort Lite-Trac-importeur voor de EU, uitgezonderd het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Directeur Bram Wijnen hoopt in het voorjaar het prototype gereed te hebben. Meer tekeningen van de machine zijn te zien op www.wijnenmachines.nl.

  Foto: Peter Roek

Of registreer je om te kunnen reageren.