Akkerbouw

Foto & video 11 reacties

Miscanthus van boven bekeken

Filip Baecke is pionier met het gewas miscanthus. Hij teelt inmiddels 17 hectare en regelt afzet voor anderen. Met een drone bekijkt hij regelmatig de stand van het gewas.

Foto

 • 
Vijf jaar geleden begon Filip Baecke (42) uit het Zeeuwse Westdorpe met de teelt van miscanthus, ofwel olifantsgras. Inmiddels heeft hij 17 hectare van dit gewas staan. Hij verwacht de komende jaren naar 25 hectare door te groeien. Zijn akkerbouwbedrijf is 100 hectare groot.
In 2009 werd op het bedrijf de eerste drie hectare ingeplant. Inmiddels is Baecke via zijn bedrijf Cradle Crops ook handelaar, loonwerker en kenniscentrum in miscanthus. De gehakselde planten worden voor de vezels door de industrie gebruikt.

  Vijf jaar geleden begon Filip Baecke (42) uit het Zeeuwse Westdorpe met de teelt van miscanthus, ofwel olifantsgras. Inmiddels heeft hij 17 hectare van dit gewas staan. Hij verwacht de komende jaren naar 25 hectare door te groeien. Zijn akkerbouwbedrijf is 100 hectare groot. In 2009 werd op het bedrijf de eerste drie hectare ingeplant. Inmiddels is Baecke via zijn bedrijf Cradle Crops ook handelaar, loonwerker en kenniscentrum in miscanthus. De gehakselde planten worden voor de vezels door de industrie gebruikt.

  Foto: Peter Roek
 • 

De Nederlandse naam van het gewas, olifantsgras, doet zijn naam eer aan: niet minder dan 3,5 meter hoog zijn de grasachtige planten. De teelt van miscanthus is volgens Baecke eigenlijk gemakkelijk. Eenmaal de wortelstokken geplant blijft het gewas met gemak 20 jaar staan.

  De Nederlandse naam van het gewas, olifantsgras, doet zijn naam eer aan: niet minder dan 3,5 meter hoog zijn de grasachtige planten. De teelt van miscanthus is volgens Baecke eigenlijk gemakkelijk. Eenmaal de wortelstokken geplant blijft het gewas met gemak 20 jaar staan.

  Foto: Peter Roek
 • 
De wortelstokken voor nieuwe productievelden produceert hij zelf door jonge productievelden te rooien en de wortelstokken te scheuren. Inmiddels staat er in Zeeuws-Vlaanderen ongeveer 60 hectare bij 15 akkerbouwers. De komende jaren gaat dit toenemen, want hij kan voor 100 hectare gaan bijplanten.

  De wortelstokken voor nieuwe productievelden produceert hij zelf door jonge productievelden te rooien en de wortelstokken te scheuren. Inmiddels staat er in Zeeuws-Vlaanderen ongeveer 60 hectare bij 15 akkerbouwers. De komende jaren gaat dit toenemen, want hij kan voor 100 hectare gaan bijplanten.

  Foto: Peter Roek
 • 
Met de drone controleert Filip Baecke regelmatig de miscanthusvelden van boven. Ook maakt hij daarmee promotiefilmpjes voor internet.

  Met de drone controleert Filip Baecke regelmatig de miscanthusvelden van boven. Ook maakt hij daarmee promotiefilmpjes voor internet.

  Foto: Peter Roek
 • 
Het kleine perceel ligt in België en is 1,3 hectare groot. Het perceel is aangeplant in 2009. Op de achtergrond het perceel in Nederland van 12,5 hectare. Het kleine perceel bestaat voor eenderde uit natte grond. Door niet meer in de grond te komen verwacht hij dat de structuur verbetert. Bovendien doet miscanthus het goed op vochtige gronden.

  Het kleine perceel ligt in België en is 1,3 hectare groot. Het perceel is aangeplant in 2009. Op de achtergrond het perceel in Nederland van 12,5 hectare. Het kleine perceel bestaat voor eenderde uit natte grond. Door niet meer in de grond te komen verwacht hij dat de structuur verbetert. Bovendien doet miscanthus het goed op vochtige gronden.

  Foto: Peter Roek
 • 

Het grote perceel is aangeplant in 2011 en 2012. Pas vanaf het tweede jaar kan er begonnen worden met de oogst. Baecke verwacht van deze percelen een opbrengst van circa 15 ton droge stof per hectare.

  Het grote perceel is aangeplant in 2011 en 2012. Pas vanaf het tweede jaar kan er begonnen worden met de oogst. Baecke verwacht van deze percelen een opbrengst van circa 15 ton droge stof per hectare.

  Foto: Peter Roek
 • 
In de winter laat het gewas het blad vallen waardoor de ranke takken overblijven. In april worden deze met een hakselaar geoogst, waarna de wortelstokken opnieuw gaan uitlopen. Binnen no-time staat er weer een metershoog gewas en begint de cyclus opnieuw. Baecke zoekt continue naar nieuwe afzetmogelijkheden en manieren om zo efficiënt mogelijk te produceren. Vooral de logistiek is relatief duur omdat het een volumineus product is.

  In de winter laat het gewas het blad vallen waardoor de ranke takken overblijven. In april worden deze met een hakselaar geoogst, waarna de wortelstokken opnieuw gaan uitlopen. Binnen no-time staat er weer een metershoog gewas en begint de cyclus opnieuw. Baecke zoekt continue naar nieuwe afzetmogelijkheden en manieren om zo efficiënt mogelijk te produceren. Vooral de logistiek is relatief duur omdat het een volumineus product is.

  Foto: Peter Roek

Laatste reacties

 • alco1

  Wat wordt er bemest?

 • ruben1979

  Kom maar een keer kijken alco1, we hebben ook wat staan. Een perceel dat nu 5 jaar staat, en een die we dit voorjaar hebben aangeplant.

 • alco1

  O ja. Jij hebt dat ook, daar had je toen een reportage over.
  Nou wie weet, als ik je adres nog kan achterhalen.

 • Mels

  Wat ik niet lees is wat er met de stokken gedaan wordt en of het financieel ook een aantrekkelijk gew1as is. beetje summiere reportage,als dit de naam repportage mag dragen. ik noem het meer een paginavulling.......

 • Rene Stevens

  Mels, de volledige reportage staat deze week in Boerderij.
  Gewas krijgt drijfmest, 30 tot 60 kg N per jaar. Door bladval in de winter wordt jaarlijks al 30 ton compost aan de bodem toegevoegd.
  In april worden de kale planten gehakkeld. Er komt 15 tot 18 ton per hectare en de prijs is €90 per netto ton.
  Afzet nu vooral naar fabrikanten van vezelplaten en papierdoekjes. Ook mogelijkheden als strooisel of als biobrandstof in allesbrander.

 • Mels

  Thanks Rene

 • Eef

  Hier kunnen de hobbyisten die dit gewas onder de rook van Schiphol telen nog iets van leren !

 • Bart88

  Is voor het commercieel vliegen met de drone nog een ontheffing o.i.d. nodig?

  In wat voor opzicht vind je dat hobbyisten Eef?
  Volgens mij zijn ook deze mannen professioneel bezig met hun project.

 • pinkeltje

  Commercieel vliegen met een drone is zo verboden als het maar zijn kan. Maar dat zal inmiddels geen nieuws meer zijn. Het kan wel legaal maar daar zitten zoveel haken en ogen (en ook kosten) aan dat je het eigenlijk een beetje moet vergeten. Zeker om het als boer op je eigen bedrijf toe te passen. Maar het is een beetje een grijs gebied. Als je oom agent vertelt dat je voor je lol aan het vliegen bent en foto's maakt van het gewas voor je familiealbum dan is er niks aan de hand. Gaat ze voor de rechtbank nog niet meevallen om dan aan te tonen dat je commercieel bezig was toen je werd 'betrapt' lijkt me. Zolang er geen al te gekke dingen gebeuren zal het nog zo'n vaart niet lopen maar een paar ongelukken met een drone of onverkwikkelijke praktijken en dan zal het snel gedaan zijn met het drone vliegen.

 • Jan-Zonderland

  @Pinkeltje, is het niet zo dat wanneer je maar onder een bepaalde hoogte blijft, dat het dan wel mag ? Maar het zou ook best anders kunnen zijn. Hier in Ontario worden die dingen ook wel gebruikt voor cropscouting en ik henb me ook wel eens laten vertellen dat het een heel gedoe is met vergunningen voordat men legaal met die dingen de lucht in kan.

 • pinkeltje

  Nee, is niet afhankelijk van de hoogte. Boven de bebouwde kom en boven publiek mag het per definitie niet, wat voor papieren je ook in huis hebt, hobby of professioneel maakt dan ook niet uit. Publiek vanwege veiligheid, boven gebouwen wegens privacy. Hoewel voor het laatste wellicht ontheffingen mogelijk zijn. Punt is dat de hobbyist voor de wet valt onder wat er is bepaald voor modelvliegtuigen.
  Voor professionals val je onder de wetgeving voor burgerluchtvaart. Dan worden er opeens heel andere registers open getrokken. Je moet dan dus ook inderdaad een soort van vliegbrevet hebben. Maar zolang niemand wat ziet of klachten indient mag er natuurlijk veel. Het is gewoon wachten op ongelukken of een paar grote rechtszaken wegens privacy etc. En voor wat de vliegeniers betreft, gewoon een beetje je verstand gebruiken. Wat dat laatste betreft weten we wel hoe dat meestal gaat.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.