Akkerbouw

Foto & video 4 reactieslaatste update:16 okt 2014

Primeurs in Polen op Beet Europe 2014

Beet Europe 2014 vond plaats op 2 oktober in het gehucht Dobieszów in Zuid-Polen. Fabrikanten showden er de nieuwste ontwikkelingen op bietengebied.

Foto

 • 
Beet Europe 2014 vond plaats op 2 oktober in het gehucht Dobieszów in Zuid-Polen. Fabrikanten showden er de nieuwste ontwikkelingen op bietengebied.

  Beet Europe 2014 vond plaats op 2 oktober in het gehucht Dobieszów in Zuid-Polen. Fabrikanten showden er de nieuwste ontwikkelingen op bietengebied.

  Foto: Koos Groenewold
 • 

De organisatie schat het bezoekersaantal op 3.500 à 4.000. Twee jaar terug in Duitsland bezochten 7.000 bezoekers het evenement, waarvan vele internationale gasten. Het event was ditmaal een Poolse aangelegenheid. In Dobieszów zijn het vooral Poolse en Tsjechische bezoekers.

  De organisatie schat het bezoekersaantal op 3.500 à 4.000. Twee jaar terug in Duitsland bezochten 7.000 bezoekers het evenement, waarvan vele internationale gasten. Het event was ditmaal een Poolse aangelegenheid. In Dobieszów zijn het vooral Poolse en Tsjechische bezoekers.

  Foto: Koos Groenewold
 • 

In tegenstelling tot de voorgaande Beet Europe-edities wordt ditmaal voorafgaand aan de beurs geen rooiertest georganiseerd, alleen een rooidemo. In Polen ontbreekt een deskundig onderzoeksinstituut. De spanning is toch een beetje weg nu het wedstrijdelement tussen de fabrikanten ontbreekt. De rooiers rijden hun rondjes, maar op het oog is niet te zien of een bepaald type rooier beter of slechter oogst- en kopwerk geeft dan de concurrent. Het maakt de rooidemo tot een tamme aangelegenheid.

  In tegenstelling tot de voorgaande Beet Europe-edities wordt ditmaal voorafgaand aan de beurs geen rooiertest georganiseerd, alleen een rooidemo. In Polen ontbreekt een deskundig onderzoeksinstituut. De spanning is toch een beetje weg nu het wedstrijdelement tussen de fabrikanten ontbreekt. De rooiers rijden hun rondjes, maar op het oog is niet te zien of een bepaald type rooier beter of slechter oogst- en kopwerk geeft dan de concurrent. Het maakt de rooidemo tot een tamme aangelegenheid.

  Foto: Koos Groenewold
 • 

Dé beursprimeur van Beet Europe is het nieuwe topmodel van rooierfabrikant Ropa, de Tiger 5. Belangrijkste wijzigingen aan de Tiger 5 zijn de montage van grotere banden, een bredere elevator, een schonere motor en hellingcorrectie. De rooier heeft achter nu vier 1050/50R32-banden. Bij het oude model waren de achterste banden een slag kleiner, namelijk 1000/50 R25.

  Dé beursprimeur van Beet Europe is het nieuwe topmodel van rooierfabrikant Ropa, de Tiger 5. Belangrijkste wijzigingen aan de Tiger 5 zijn de montage van grotere banden, een bredere elevator, een schonere motor en hellingcorrectie. De rooier heeft achter nu vier 1050/50R32-banden. Bij het oude model waren de achterste banden een slag kleiner, namelijk 1000/50 R25.

  Foto: Koos Groenewold
 • 


De Mercedes V8 van 444 kW (598 pk) is vervangen door een Mercedes zescilinder lijnmotor van 460 kW (626 pk), die Grimme en Holmer ook toepassen in hun rooiers.

  De Mercedes V8 van 444 kW (598 pk) is vervangen door een Mercedes zescilinder lijnmotor van 460 kW (626 pk), die Grimme en Holmer ook toepassen in hun rooiers.

  Foto: Koos Groenewold
 • 
Getrokken overlaadwagens als vervanger van kippers lijkt een nieuwe trend. Holmer had al een zelfrijdende overlaadwagen, maar heeft nu op basis van een Fliegl-chassis ook een getrokken versie ontwikkeld.

  Getrokken overlaadwagens als vervanger van kippers lijkt een nieuwe trend. Holmer had al een zelfrijdende overlaadwagen, maar heeft nu op basis van een Fliegl-chassis ook een getrokken versie ontwikkeld.

  Foto: Koos Groenewold
 • 


De Hawe-overlaadwagen wordt voortaan als Grimme verkocht. Er is een 40 kuubs drieasser en een 25 kuubs tweeasser. De wagen komt in Polen niet in actie vanwege een elektrische storing in de New Holland-trekker.

  De Hawe-overlaadwagen wordt voortaan als Grimme verkocht. Er is een 40 kuubs drieasser en een 25 kuubs tweeasser. De wagen komt in Polen niet in actie vanwege een elektrische storing in de New Holland-trekker.

  Foto: Koos Groenewold
 • 
Holmer presenteert zijn zeswielige Terra Dos T4-40 op de Agritechnica eind 2013. Beet Europe is het eerste grootschalige rooievenement waar het publiek de machine kan aanschouwen in de praktijk. De Terra Dos T4-40 kwam eerder op regionale demo's al in actie.

  Holmer presenteert zijn zeswielige Terra Dos T4-40 op de Agritechnica eind 2013. Beet Europe is het eerste grootschalige rooievenement waar het publiek de machine kan aanschouwen in de praktijk. De Terra Dos T4-40 kwam eerder op regionale demo's al in actie.

  Foto: Koos Groenewold
 • 
Doppstadt heeft zijn wasser aangepast, zodat het naast bieten gehakselde biomassa als houtsnippers en groenmassa kan wassen. Zand en stenen worden verwijderd. In Nederland is onlangs een wasser verkocht aan een composteringsbedrijf. De aanschafprijs is globaal €270.000.

  Doppstadt heeft zijn wasser aangepast, zodat het naast bieten gehakselde biomassa als houtsnippers en groenmassa kan wassen. Zand en stenen worden verwijderd. In Nederland is onlangs een wasser verkocht aan een composteringsbedrijf. De aanschafprijs is globaal €270.000.

  Foto: Koos Groenewold
 • 
Zeefbandenfabrikant Broekema in Veendam (Gr.) heeft Quick Fix Repair ontwikkeld om in het veld loszittende spijlen te fixeren. Een handige noviteit daarbij is de Pilot Bolt, een scherpe inbusbout, die gemakkelijk door de rubberband geslagen kan worden. Na bevestiging kan de scherpe punt eraf worden getikt.

  Zeefbandenfabrikant Broekema in Veendam (Gr.) heeft Quick Fix Repair ontwikkeld om in het veld loszittende spijlen te fixeren. Een handige noviteit daarbij is de Pilot Bolt, een scherpe inbusbout, die gemakkelijk door de rubberband geslagen kan worden. Na bevestiging kan de scherpe punt eraf worden getikt.

  Foto: Koos Groenewold
 • 

Holmer presenteert zijn nieuwe T4-30 als beursprimeur. Echter, een paar weken terug was de rooier ook al te zien op de ATH-beurs in Biddingshuizen (Fl.). De T4-30 is de opvolger van de T3. De machine is 600 kilo lichter dan zijn voorganger. De stuuruitslag van de voorwielen is vergroot van 10 naar 16 graden. Compleet nieuw is de automatische rooidiepteregeling per lichter.

  Holmer presenteert zijn nieuwe T4-30 als beursprimeur. Echter, een paar weken terug was de rooier ook al te zien op de ATH-beurs in Biddingshuizen (Fl.). De T4-30 is de opvolger van de T3. De machine is 600 kilo lichter dan zijn voorganger. De stuuruitslag van de voorwielen is vergroot van 10 naar 16 graden. Compleet nieuw is de automatische rooidiepteregeling per lichter.

  Foto: Koos Groenewold
 • Marketeer Agata Michalak van Holmer/Agrifac toont een appel met het logo Holmer Exxact. Holmer Exxact is sinds november 2013 de naam voor alle rooiertypes van fabrikanten Holmer en Agrifac. De Exel Group nam in 2013 zowel Agrifac als Holmer over. Met een laser is de naam in de schil gebrand.

  Marketeer Agata Michalak van Holmer/Agrifac toont een appel met het logo Holmer Exxact. Holmer Exxact is sinds november 2013 de naam voor alle rooiertypes van fabrikanten Holmer en Agrifac. De Exel Group nam in 2013 zowel Agrifac als Holmer over. Met een laser is de naam in de schil gebrand.

  Foto: Koos Groenewold
 • 

Een cliché is dat Oost-Europeanen veel sterke drank drinken. Toch lijkt dat vooroordeel enigszins te kloppen. Zaadleverancier Strube heeft op zijn stand naast een koffieautomaat ook een Jägermeister-tap voor de bezoekers. Al om half elf 's ochtends wordt flink getapt.

  Een cliché is dat Oost-Europeanen veel sterke drank drinken. Toch lijkt dat vooroordeel enigszins te kloppen. Zaadleverancier Strube heeft op zijn stand naast een koffieautomaat ook een Jägermeister-tap voor de bezoekers. Al om half elf 's ochtends wordt flink getapt.

  Foto: Koos Groenewold
 • 

De beurs zou tot vijf uur 's middags duren, maar om drie uur breken sommige standhouders hun stand al af. De nog aanwezige bezoekers druipen van lieverlee ook maar af. Enkele Nederlandse vertegenwoordigers kijken verbaasd toe. 'Voortijdig een beurs afbreken is not done. Dit zou in Nederland en Duitsland nooit gebeuren.'

  De beurs zou tot vijf uur 's middags duren, maar om drie uur breken sommige standhouders hun stand al af. De nog aanwezige bezoekers druipen van lieverlee ook maar af. Enkele Nederlandse vertegenwoordigers kijken verbaasd toe. 'Voortijdig een beurs afbreken is not done. Dit zou in Nederland en Duitsland nooit gebeuren.'

  Foto: Koos Groenewold

Laatste reacties

 • flyinghollander

  In Oost europa rusland is het normaal dat je beurs al eerder afbreekt

 • stickie

  Storing in de New Holland trekker.
  Ben benieuwd naar de reacties die hier nu komen....

 • Jan-Zonderland

  Je vraagt je af wat de overwegingen zijn geweest om nou net daar een dergelijk evenement te organiseren en ook nog zonder vergelijkend kwaliteitsonderzoek bij gebrek aan faciliteiten aldaar. Zoveel kosten en moeite voor zo'n handjevol bezoekers die veelal waarschijnlijk nooit tot de doelgroep (kopers) zullen behoren. Soort van politieke correctheid ?

 • Jan-Zonderland

  @ stickie, dat kan iedereen overkomen maar het is wel een beetje l..ig. Was net vanmorgen bij een kennis van me die afgelopen Zaterdag zijn spiksplinternieuwe J.D. combine voor het eerst aan het werk wilde zetten in de soyabonen. Omdat er 1 solenoid weigerde te functioneren ging het feest niet door. Dealer had geen nieuwe in voorraad, monteur was niet beschikbaar en na later bleek schijnt er in heel noord amerika geen vervangende solenoid op de plank te liggen. De man was 'not amused'.

Of registreer je om te kunnen reageren.