Akkerbouw

Foto & video 7 reacties

Goed zaaien is goed oogsten

Het succes van een teelt wordt bepaald door de kwaliteit van het zaaiwerk. Boerderij ging in gesprek met Christoffel den Herder van DLV Plant. Hij vertelt over de zaaitechnieken en de metingen die gedaan worden om vast te stellen welke techniek waar het best ingezet kan worden. De uitslagen worden begin 2015 verwacht.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Alles valt of staat met het weer direct na het zaaien. Je kunt nog zo je best doen om goed te zaaien maar als je ongunstig weer krijgt dan komt het niet goed en daar doe je niks aan. Als je echter ideaal weer hebt dan maakt het allemaal niet zoveel uit hoe je het doet, het komt wel goed. Ik heb dit najaar rogge 'gezaaid' voor groenbemester. Normaal doen we dat met de graanzaaimachine maar door tijdgebrek heb ik het er maar gauw met de pendelstrooier op gegooid, De verwachtte regen kwam ook (vandaar de haast) en voila, snelle opkomst en perfecte stand. De zaaier is de raaier!

 • Leo Tholhuijsen

  Ja, zo moet je het soms ook bekijken.
  Pendelstrooier: over zaaibed of alleen losgetrokken land? En dan? Nog ingewerkt ergens mee?

 • Jan-Zonderland

  @Leo, het land diep was losgetrokken, lichte grond, ik wilde er ook niet teveel aan doen want dan wordt het te fijn. Gewoon rogge er bovenop gestrooid en verder niks, de natuur zijn werk laten doen. Overigens is ddat de standaard methode hier om goenbemesting te zaaien. Ik noem het groenbesting maar eigenlijk is het in eerste instantie alleen cover crop/bodembedekker, om evt verstuiven tegen te gaan.

 • devansever

  volgens mij ben je in nattere perioden zoals in november wanneer er nog een groot deel bieten worden uitgereden beter met ploegen en daarna met de rotoreg er over en zaaien inplaats van dat directzaaien.

 • cocoma

  Hier recent gras met de kunstmeststrooier over losgetrokken land gezaaid, daarna heeft het geregend. Resultaat een perfecte opkomst en stand van het gras.

 • ed12345

  Devansever hier wordt minder en minder geploegd als het geen directzaai is ,is de voorbewerking vaak de Disk ripper of de Chissel plow (een erg grove vaste tand cultivator) of de Off sett (zware enkel stellige schijfeg) en kopeggen zijn hier weinig .Jan en ik hebben er een maar wij zijn uitzonderingen
  Vroeger zaaide mijn oom ook wintertarwe direct over de ploegvoor (indie tijd was de MF35 zijn ploegtrekker dus smalle ploegsneden) en dan ineggen (op de zeeuwse klei) ik vond dat maar niks maar hoe ouder ik wordt hoe meer zie ik dat toch als een goede methode

 • info104

  Op dit soort grond hoort niet een trekker van 12 ton volgens mij , hoe lichter hoe beter.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.