Akkerbouw

Foto & video 13 reacties

Creatief bij uienoogst

De Zonderlands telen in Ontario zo'n 13 ha. uien. De grootste verandering dit jaar was de overstap van tweefasig klappen en rooien naar alles in één werkgang. De voornamelijk Spaanse uien worden verwerkt tot uienringen, deels voor de verse markt.

Foto

 • Jan, Til en Huib Zonderland telen op hun bedrijf in Ontario zo'n 13 ha. uien. Voornamelijk zijn dit Spaanse uien die deels op contract geteeld worden voor een fabriek van uienringen, deels voor de verse markt. Gezien het relatief kleine areaal werken zij met eenvoudige, vaak wat oudere machines om de kostprijs laag te houden. Door de jaren heen pasten ze de machines op veel punten zelf aan om toch optimaal te kunnen werken. Hier een overzicht van de veranderingen/verbeteringen aan de machines. De grootste verandering dit jaar was de overstap van tweefasig klappen en rooien naar alles in één werkgang.

  Jan, Til en Huib Zonderland telen op hun bedrijf in Ontario zo'n 13 ha. uien. Voornamelijk zijn dit Spaanse uien die deels op contract geteeld worden voor een fabriek van uienringen, deels voor de verse markt. Gezien het relatief kleine areaal werken zij met eenvoudige, vaak wat oudere machines om de kostprijs laag te houden. Door de jaren heen pasten ze de machines op veel punten zelf aan om toch optimaal te kunnen werken. Hier een overzicht van de veranderingen/verbeteringen aan de machines. De grootste verandering dit jaar was de overstap van tweefasig klappen en rooien naar alles in één werkgang.

  Foto: Jan Zonderland
 • Hiervoor werd begin dit jaar deze Renault Ares 566 RZ met fronthef en aftakas geïmporteerd uit Nederland. Op de foto de trekker vlak voor verscheping bij dealer Dijkstra & Langeweg in Rutten (Fl.).

  Hiervoor werd begin dit jaar deze Renault Ares 566 RZ met fronthef en aftakas geïmporteerd uit Nederland. Op de foto de trekker vlak voor verscheping bij dealer Dijkstra & Langeweg in Rutten (Fl.).

  Foto: Jan Zonderland
 • Om de bestaande Samon-klapper geschikt te maken voor frontmontage moesten de messen worden omgedraaid en het toerental van de messen aangepast in verband met de 1.000-toerige frontaftakas. Dit is gedaan door andere aandrijfpoulies te monteren. De overbrengverhouding is zodanig gekozen dat de klapper bij 1.500 motortoeren van de trekker optimaal werkt. Hierdoor loopt de trekker tijdens het rooien mooi rustig en wordt brandstof bespaard. De trekker heeft met 115 pk vermogen genoeg om het werk bij een lager toerental aan te kunnen.

  Om de bestaande Samon-klapper geschikt te maken voor frontmontage moesten de messen worden omgedraaid en het toerental van de messen aangepast in verband met de 1.000-toerige frontaftakas. Dit is gedaan door andere aandrijfpoulies te monteren. De overbrengverhouding is zodanig gekozen dat de klapper bij 1.500 motortoeren van de trekker optimaal werkt. Hierdoor loopt de trekker tijdens het rooien mooi rustig en wordt brandstof bespaard. De trekker heeft met 115 pk vermogen genoeg om het werk bij een lager toerental aan te kunnen.

  Foto: Jan Zonderland
 • Ook de rooier onderging de nodige aanpassingen. Van origine is het een Samon aardappelgroenrooier met maar één zeefband. Die machine is destijds verbouwd tot uienrooier door een extra zeefband aan te bouwen alsmede een zwadlegger, volle beitelbek en aandrukrol.

  Ook de rooier onderging de nodige aanpassingen. Van origine is het een Samon aardappelgroenrooier met maar één zeefband. Die machine is destijds verbouwd tot uienrooier door een extra zeefband aan te bouwen alsmede een zwadlegger, volle beitelbek en aandrukrol.

  Foto: Jan Zonderland
 • De beitelbek is enkele jaren terug vervangen door een rooias van eigen fabrikaat.

  De beitelbek is enkele jaren terug vervangen door een rooias van eigen fabrikaat.

  Foto: Jan Zonderland
 • De rooier is voorzien van hydraulische aandrijving van de rooimatten. Hierdoor kan de rooimatsnelheid onafhankelijk van het toerental van de trekker geregeld worden. Zodoende kan de klapper optimaal werken en kunnen de uien met veel minder beschadiging gerooid worden, erg belangrijk bij de zeer grove Spaanse uien. De rooias wordt nog gewoon via de aftakas aangedreven zodat die ook altijd voldoende toeren maakt.

  De rooier is voorzien van hydraulische aandrijving van de rooimatten. Hierdoor kan de rooimatsnelheid onafhankelijk van het toerental van de trekker geregeld worden. Zodoende kan de klapper optimaal werken en kunnen de uien met veel minder beschadiging gerooid worden, erg belangrijk bij de zeer grove Spaanse uien. De rooias wordt nog gewoon via de aftakas aangedreven zodat die ook altijd voldoende toeren maakt.

  Foto: Jan Zonderland
 • Omdat er nu met drie (eigen fabrikaat) kiepwagens wordt gereden, bleef er alleen deze inmiddels ruim 40 jaar oude Renault 461 over voor de uienlader. Niet optimaal vanwege de beperkte 10 versnellingsbak, maar het blijkt dat de eerste versnelling in de hoge groep perfect werkt.

  Omdat er nu met drie (eigen fabrikaat) kiepwagens wordt gereden, bleef er alleen deze inmiddels ruim 40 jaar oude Renault 461 over voor de uienlader. Niet optimaal vanwege de beperkte 10 versnellingsbak, maar het blijkt dat de eerste versnelling in de hoge groep perfect werkt.

  Foto: Jan Zonderland
 • De lader zelf is een oude trouwe Amac D1 die ook op tal van punten is aangepast. De capaciteit van een D1 is niet de hoogste maar het grote voordeel is de smalle opraapketting waardoor de uien weing terug rollen.

  De lader zelf is een oude trouwe Amac D1 die ook op tal van punten is aangepast. De capaciteit van een D1 is niet de hoogste maar het grote voordeel is de smalle opraapketting waardoor de uien weing terug rollen.

  Foto: Jan Zonderland
 • De rooimat ligt altijd mooi vol, geen uien die naar de zijkanten terug rollen wat vaak bij een 2-rijige machine het geval is, zeker bij dergelijke grove uien. Hierdoor onstaat geen beschadiging van deze zachte spaanse uien.

  De rooimat ligt altijd mooi vol, geen uien die naar de zijkanten terug rollen wat vaak bij een 2-rijige machine het geval is, zeker bij dergelijke grove uien. Hierdoor onstaat geen beschadiging van deze zachte spaanse uien.

  Foto: Jan Zonderland
 • Een groot nadeel van de Amac D1 is de steile stand van de afvoertransporteur. Die vormt de bottleneck in de capaciteit.

  Een groot nadeel van de Amac D1 is de steile stand van de afvoertransporteur. Die vormt de bottleneck in de capaciteit.

  Foto: Jan Zonderland
 • Wij hebben dit aangepast door neigcylinders te monteren waardoor de afvoerband veel minder steil staat en de uien veel beter meegenomen worden naar boven zonder terug te rollen. Bij het doorsteken van een perceel moet de band echter nog wel steil gezet kunnen worden om er met de kiepwagen naast te kunnen rijden.

  Wij hebben dit aangepast door neigcylinders te monteren waardoor de afvoerband veel minder steil staat en de uien veel beter meegenomen worden naar boven zonder terug te rollen. Bij het doorsteken van een perceel moet de band echter nog wel steil gezet kunnen worden om er met de kiepwagen naast te kunnen rijden.

  Foto: Jan Zonderland
 • Het resultaat is een mooi gevulde afvoerband zonder rollende uien. De capaciteit ligt nu op ongeveer 3,5 km per uur bij 75 ton per ha.

  Het resultaat is een mooi gevulde afvoerband zonder rollende uien. De capaciteit ligt nu op ongeveer 3,5 km per uur bij 75 ton per ha.

  Foto: Jan Zonderland
 • Omdat de Renault 461 over maar 2 hydrauliekventielen beschikt, is er een elektrische 2-wegklep toegepast zodat met één ventiel de neigcylinders en de cylinder voor het topdeel bediend kunnen worden.

  Omdat de Renault 461 over maar 2 hydrauliekventielen beschikt, is er een elektrische 2-wegklep toegepast zodat met één ventiel de neigcylinders en de cylinder voor het topdeel bediend kunnen worden.

  Foto: Jan Zonderland
 • Ook is de afvoerband met 70 cm verlengd en is de knik in het topdeel minder scherp gemaakt teneinde de kiepers gemakkelijk en goed vol te kunnen laden.

  Ook is de afvoerband met 70 cm verlengd en is de knik in het topdeel minder scherp gemaakt teneinde de kiepers gemakkelijk en goed vol te kunnen laden.

  Foto: Jan Zonderland
 • Weer een mooie vracht op weg naar huis.

  Weer een mooie vracht op weg naar huis.

  Foto: Jan Zonderland
 • De extra meenemers voor de langere afvoerband maken we zelf in een speciale mal en ook de klemmen voor de bevestiging aan de spijlen worden in een mal onder de pers gemaakt.

  De extra meenemers voor de langere afvoerband maken we zelf in een speciale mal en ook de klemmen voor de bevestiging aan de spijlen worden in een mal onder de pers gemaakt.

  Foto: Jan Zonderland
 • De verstelling van de schudders onder de zeefmatten gebeurt nu middels elecrische spindels. Erg makkelijk als de omstandigheden wisselend zijn.

  De verstelling van de schudders onder de zeefmatten gebeurt nu middels elecrische spindels. Erg makkelijk als de omstandigheden wisselend zijn.

  Foto: Jan Zonderland
 • De schakelaars voor de elektrische functies zijn overzichtelijk in een kastje geplaatst met duidelijke coderingen.

  De schakelaars voor de elektrische functies zijn overzichtelijk in een kastje geplaatst met duidelijke coderingen.

  Foto: Jan Zonderland
 • Onder de tweede zeefband is een ventilator gebouwd.

  Onder de tweede zeefband is een ventilator gebouwd.

  Foto: Jan Zonderland
 • De uitblaasopening van de ventilator zit net onder de tweede loofrol en blaast zo veel losse vellen en onkruidresten uit het product.

  De uitblaasopening van de ventilator zit net onder de tweede loofrol en blaast zo veel losse vellen en onkruidresten uit het product.

  Foto: Jan Zonderland
 • Door de beperkte olieopbrengst van het hydraulisch systeem van de 461 moest de eerder gemonteerde hydraulische aandrijving van de afvoertransporteur weer vervallen en werd teruggegaan naar de orginele aandrijving. Er wordt gekeken of een grotere pomp op de trekker de hydraulische aandrijving weer mogelijk kan maken omdat dat toch wel erg handig is.

  Door de beperkte olieopbrengst van het hydraulisch systeem van de 461 moest de eerder gemonteerde hydraulische aandrijving van de afvoertransporteur weer vervallen en werd teruggegaan naar de orginele aandrijving. Er wordt gekeken of een grotere pomp op de trekker de hydraulische aandrijving weer mogelijk kan maken omdat dat toch wel erg handig is.

  Foto: Jan Zonderland
 • Al met al is het op deze manier zeer prettig werken en verloopt de uienoogst zeer voorspoedig.

  Al met al is het op deze manier zeer prettig werken en verloopt de uienoogst zeer voorspoedig.

  Foto: Jan Zonderland

Laatste reacties

 • flyinghollander

  Jan kan je die trekkers daar niet krijgen of is het gewoon veel goedkoper vanuit NL?

 • ed12345

  Flyinghollander Jan is een grote Renault fanaat en die zijn hier maar weinig nieuw verkocht,zeker in Ontario is de periode dat ze daar verkocht zijn maar erg kort geweest ,hier in Quebec zijn ze geimporteerd geweest door de cooperatieen zijn zo'n 15 jaar verkocht geweest.Jan kan je geen hydro pomp ergens op de aftakas aandrijving op de machine zetten ,of moet de hydro ook werken als de pto stil staat?

 • husky

  Kijk, het hoeft niet altijd maar groter duurder, jammer dat het in deze wereld altijd maar gejaagder moet.
  Graag meer van zn reportages Jan, van jezelf of elders, lees het graag

 • Jan-Zonderland

  @Flyinghollander, zoals Ed al opmerrkt, wij zijn gek van Renault en gek genoeg om hier in Canada met allemaal Renaults te werken. Het kan wel consequenties hebben bij reparaties of onderdelen maar die nemen we voor lief. En de firma Dijksta & Langeweg blijven ons wel ondersteunen met technisch advies, indien nodig. Verder is een gebruikte trekker met de door ons gewenste opties zoals de laatste Renault, hier niet makkelijk te vinden, welk merk dan ook dus dan maar 1 importeren.
  @Ed, pomp op de aftakas zou kunnen maar ik wil de lader stil kunnen zetten en dan de afvoerband nog leeg kunnen draaien. Is makkelijk omdat je dan bij het begin van een nieuw zwad, een eindje kunt laden zonder dat de kieper er precies onder staat. Scheelt erg veel tijd als je niet de handigste chauffeurs hebt.
  @Husky, bedankt voor je positieve opmerkingen. Je wordt binnenkort op je wenken bediend: de volgende reportage met allerlei handigheidjes bij het inschuren en sorteren komt eraan.

 • agri2

  Wel handig Jan dat je zo handig bent, dan kun je goed uit de voeten met deze voor Canada exotisch machines.

 • Dirkjan

  Weer een mooie reportage,handigheid en ouder materiaal gaan goed samen,succes met de oogst

 • Windenburg

  Jan is dit de trekker die we geladen hebben?

 • Windenburg

  Zag het verder in de reportage toen de foto,s tevoorschein kwamen☺

 • hendrikkerkhofs@telenet.be

  geweldige reportage!

 • Jan-Zonderland

  @ Dirkjan, wij geven niet zoveel om nieuw, als het maar goed werkt en functioneel is, dat is het belangrijkste.

  @Agri2, het is inderdaad wel handig hier als je zelf een beetje handig bent want er zijn hier eigenlijk geen mechanisatiebedrijven die dergelijke dingen voor je kunnen doen en door het zelf te doen bespaar je gigantisch op de kosten, laat staan als je alles nieuw zou moeten kopen.
  Het is gewoon een must om zelf een goede werkplaats te hebben. Maar je moet er ook wel aardigheid in hebben en dan kun je veel voor elkaar krijgen.

  @Windenburg, jij schreeuwt ook altijd al voordat je geslagen wordt hahaha, maar idd dit is em. Erg blij mee tot nu toe.

  @Hendrikkerkhofs, volgende week komt er weer een met nog meer aardigheidjes. Bedankt voor het compliment!

 • agri2

  @Jan, de kleur van je kipper kom wel bekend voor.

 • 7

  @jan Hoe ziet jouw bouwplan er eigenlijks uit?

 • Khalid en zijn maten

  Lekker werken met zulk weer ,dan heb ik ook liever een sunshine tractor dan 1 met cab.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.