Akkerbouw

Foto & video 7 reacties

Voorkiemen voor primeurteelt

Primeuraardappeltelers op Tholen (Zld.) zijn volop bezig met het voorkiemen van hun pootaardappelen. Het grootste deel gaat in traditionele kiembakjes.

Foto

 • Op Tholen, en met name rond Sint Annaland (Zld.), zijn de voorbereidingen voor de primeurteelt van aardappelen weer in volle gang. Het begint met het vullen van de kiemkistjes vanuit een big bag met pootgoed van vroege rassen.

  Op Tholen, en met name rond Sint Annaland (Zld.), zijn de voorbereidingen voor de primeurteelt van aardappelen weer in volle gang. Het begint met het vullen van de kiemkistjes vanuit een big bag met pootgoed van vroege rassen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Wanneer de kiemen voldoende zijn ontwikkeld worden de kistjes overgestort. Zodoende komen de poters met lichte kiemen boven te liggen om te donkeren en daardoor sterker te worden.

  Wanneer de kiemen voldoende zijn ontwikkeld worden de kistjes overgestort. Zodoende komen de poters met lichte kiemen boven te liggen om te donkeren en daardoor sterker te worden.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Hier is het verschil te zien tussen het bovenliggende pootgoed in een kiemkistje en links een poter vanonder uit het kistje. De lichte kiemen zijn zwakker dan de donkere en zullen daarom bij het poten makkelijker beschadigen.

  Hier is het verschil te zien tussen het bovenliggende pootgoed in een kiemkistje en links een poter vanonder uit het kistje. De lichte kiemen zijn zwakker dan de donkere en zullen daarom bij het poten makkelijker beschadigen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Bram Gunter is een van de telers van primeuraardappelen. Zijn capaciteit om voor te kiemen is veel groter dan hij nodig heeft voor de 20 ha die hij zelf teelt. Een deel daarvan is vervroegde teelt onder plastic. Omdat hij overcapaciteit heeft, doet hij ook de voorkieming voor andere telers die zelf niet over de deze mogelijkheden beschikken. Dit is te omschrijven als loonkiemen.

  Bram Gunter is een van de telers van primeuraardappelen. Zijn capaciteit om voor te kiemen is veel groter dan hij nodig heeft voor de 20 ha die hij zelf teelt. Een deel daarvan is vervroegde teelt onder plastic. Omdat hij overcapaciteit heeft, doet hij ook de voorkieming voor andere telers die zelf niet over de deze mogelijkheden beschikken. Dit is te omschrijven als loonkiemen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Naast de kennis om goed te kunnen voorkiemen is een goede kiemlocatie van cruciaal belang. Meestal bestaat een kiemkas uit een schuur waarvan de muren in glas zijn uitgevoerd. Ook het dak is lichtdoorlatend. Een ander kenmerk zijn de luiken in de borstwering. Kiemgoed leeft en produceert daarom energie en dus warmte en wasemt uit. De ruimte moet daarom constant gelucht worden. De luiken staan open tot er vorst van betekenis komt.

  Naast de kennis om goed te kunnen voorkiemen is een goede kiemlocatie van cruciaal belang. Meestal bestaat een kiemkas uit een schuur waarvan de muren in glas zijn uitgevoerd. Ook het dak is lichtdoorlatend. Een ander kenmerk zijn de luiken in de borstwering. Kiemgoed leeft en produceert daarom energie en dus warmte en wasemt uit. De ruimte moet daarom constant gelucht worden. De luiken staan open tot er vorst van betekenis komt.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Een deel van het pootgoed dat al voldoende is voorgekiemd staat, zolang de temperatuur het toelaat, buiten om af te harden. Als de omstandigheden het toelaten hopen de telers voor de vervroegde teelt eind februari begin maart te kunnen planten.

  Een deel van het pootgoed dat al voldoende is voorgekiemd staat, zolang de temperatuur het toelaat, buiten om af te harden. Als de omstandigheden het toelaten hopen de telers voor de vervroegde teelt eind februari begin maart te kunnen planten.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De kiemkistjes gaan vaak decennia lang mee en laten door hun opschrift een staalkaart zien van vroegere telers die allen een bijdrage, hoe gering ook, hebben geleverd aan de tegenwoordige kennis.

  De kiemkistjes gaan vaak decennia lang mee en laten door hun opschrift een staalkaart zien van vroegere telers die allen een bijdrage, hoe gering ook, hebben geleverd aan de tegenwoordige kennis.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Enkele exemplaren poters van verschillende rassen. Geheel links een Doré die al voldoende is ontwikkeld. Doré is te herkennen aan een wat ruwige webachtige huidstructuur. Daarnaast een Eigenheimer die te herkennen is aan de diepliggende kiemogen. De volgende is Frieslander. Deze heeft in tegenstelling met Doré een gladde huid. De laatste is Nicola en laat een begin van kiemontwikkeling zien.

  Enkele exemplaren poters van verschillende rassen. Geheel links een Doré die al voldoende is ontwikkeld. Doré is te herkennen aan een wat ruwige webachtige huidstructuur. Daarnaast een Eigenheimer die te herkennen is aan de diepliggende kiemogen. De volgende is Frieslander. Deze heeft in tegenstelling met Doré een gladde huid. De laatste is Nicola en laat een begin van kiemontwikkeling zien.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Binnen staat het overgrote deel van het pootgoed voor te kiemen. Het blijft bijna nooit op dezelfde plek staan. Pallets met pootgoed die bij het raam staam worden na verloop van tijd omgeruild voor pallets met pootgoed die inmiddels wel wat licht kunnen gebruiken. Dit proces gaat afhankelijk van ras en kiemontwikkeling constant door.

  Binnen staat het overgrote deel van het pootgoed voor te kiemen. Het blijft bijna nooit op dezelfde plek staan. Pallets met pootgoed die bij het raam staam worden na verloop van tijd omgeruild voor pallets met pootgoed die inmiddels wel wat licht kunnen gebruiken. Dit proces gaat afhankelijk van ras en kiemontwikkeling constant door.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Bij de gebroeders Moerland staan de kiemkistjes met Doré daarentegen in schuine stand uitgezet op de grond van een deel van hun kas die ze nu niet nodig hebben. De kistjes zijn hier in november geplaatst en kunnen zo blijven staan omdat licht en lucht erbij kan waardoor de kiemen zich overal gelijk ontwikkelen.

  Bij de gebroeders Moerland staan de kiemkistjes met Doré daarentegen in schuine stand uitgezet op de grond van een deel van hun kas die ze nu niet nodig hebben. De kistjes zijn hier in november geplaatst en kunnen zo blijven staan omdat licht en lucht erbij kan waardoor de kiemen zich overal gelijk ontwikkelen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Deze Doré's zijn begin december geplant om rond pasen over nieuwe aardappelen te kunnen beschikken. Ze staan in het onverwarmde deel van de kas. In het verwarmde deel wordt 's winters sla geteeld. De aardappelteelt kan daarom vorstvrij worden gehouden.

  Deze Doré's zijn begin december geplant om rond pasen over nieuwe aardappelen te kunnen beschikken. Ze staan in het onverwarmde deel van de kas. In het verwarmde deel wordt 's winters sla geteeld. De aardappelteelt kan daarom vorstvrij worden gehouden.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Inmiddels, eind januari, is er duidelijk sprake van knolontwikkeling. De kasteelt is arbeidsintensief en kleinschalig en hoofdzakelijk voor vaste klanten en huisverkoop. Op Tholen zijn nog enkele telers die kasteelt toepassen. De prijs van kasdoré zal waarschijnlijk uitkomen op €3,00 à €3,50 per kilo. Dit lijkt hoog. Maar gezien de arbeid, stookkosten en lage kilo-opbrengst is deze prijs alleszins te verantwoorden. En de unieke smaak doet uiteraard ook een duit in het zakje.

  Inmiddels, eind januari, is er duidelijk sprake van knolontwikkeling. De kasteelt is arbeidsintensief en kleinschalig en hoofdzakelijk voor vaste klanten en huisverkoop. Op Tholen zijn nog enkele telers die kasteelt toepassen. De prijs van kasdoré zal waarschijnlijk uitkomen op €3,00 à €3,50 per kilo. Dit lijkt hoog. Maar gezien de arbeid, stookkosten en lage kilo-opbrengst is deze prijs alleszins te verantwoorden. En de unieke smaak doet uiteraard ook een duit in het zakje.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Doordat het pootgoed vaak binnenkomt in de maat 25-55 wordt de grofste maat uitgesorteerd en doorgesneden. Dit is niet zozeer uit zuinigheidsoverwegingen maar eerder om een wat homogenere pootmaat te krijgen. Wanneer bij het planten de kleinste maat toevallig naast de grootste maat valt zal de plant uit de grootste maat de kleinere in ontwikkeling tegenhouden. Aangezien de aardappelen groen worden gerooid kan dit de kilo-opbrengst nadelig beïnvloeden.

  Doordat het pootgoed vaak binnenkomt in de maat 25-55 wordt de grofste maat uitgesorteerd en doorgesneden. Dit is niet zozeer uit zuinigheidsoverwegingen maar eerder om een wat homogenere pootmaat te krijgen. Wanneer bij het planten de kleinste maat toevallig naast de grootste maat valt zal de plant uit de grootste maat de kleinere in ontwikkeling tegenhouden. Aangezien de aardappelen groen worden gerooid kan dit de kilo-opbrengst nadelig beïnvloeden.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Ook het pootgoed voor de latere teelt staat al buiten in joppezakken om af te harden. Voor de vroegste teelt zijn joppezakken minder in trek. Door het vallen en langs elkaar schuren bij het vullen van de pootmachine kunnen kiemen makkelijk beschadigen.

  Ook het pootgoed voor de latere teelt staat al buiten in joppezakken om af te harden. Voor de vroegste teelt zijn joppezakken minder in trek. Door het vallen en langs elkaar schuren bij het vullen van de pootmachine kunnen kiemen makkelijk beschadigen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Het betreft hier het betrekkelijk nieuwe ras Triplo. Het is duidelijk dat de kiemontwikkeling nog op gang moet komen.

  Het betreft hier het betrekkelijk nieuwe ras Triplo. Het is duidelijk dat de kiemontwikkeling nog op gang moet komen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Bij Jan Goedegebuure staat de in de kas geteelde Doré mooi gelijkmatig boven. Ze zijn tussen kerst en nieuwjaar geplant en net aangeaard. Zijn kassen zijn niet verwarmd en hij moet om de eventuele vorst buiten de deur te houden kachels inzetten.

  Bij Jan Goedegebuure staat de in de kas geteelde Doré mooi gelijkmatig boven. Ze zijn tussen kerst en nieuwjaar geplant en net aangeaard. Zijn kassen zijn niet verwarmd en hij moet om de eventuele vorst buiten de deur te houden kachels inzetten.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Goedegebuure bestelt altijd pootgoed van minimaal 55 mm opwaarts. Deze worden dan op de klassieke manier in lengte doorgesneden en tegen elkaar rechtop in het kiemkistje gezet. In de lengte doorsnijden wordt de beste methode geacht omdat een aardappel een kop en een kont kent. De meeste kiemen zitten op de kop en bij het in de lengte doorsnijden is een goede verdeling van de kiemen het meest waarschijnlijk.

  Goedegebuure bestelt altijd pootgoed van minimaal 55 mm opwaarts. Deze worden dan op de klassieke manier in lengte doorgesneden en tegen elkaar rechtop in het kiemkistje gezet. In de lengte doorsnijden wordt de beste methode geacht omdat een aardappel een kop en een kont kent. De meeste kiemen zitten op de kop en bij het in de lengte doorsnijden is een goede verdeling van de kiemen het meest waarschijnlijk.

  Foto: Anton Dingemanse

Laatste reacties

 • massey-ferguson

  Mooie reportage over het kiemen, maar wat is het toch vervelend dat die foto's uit zichzelf 'doorspoelen'.... Bij lange verhaaltjes moet je wel 2 keer terug om het een beetje normaal te kunnen lezen/bekijken..

 • ArendEnting

  Ik vind dat ook vervelend. Waarom veranderen ze dat nou niet eens een keer!!!!!!!!!@

 • flyinghollander

  Dat vd foto's is al duizend keer gemeld,maar ja als ze de IT mensen nu eens juist informeren :(

 • williambrooymans

  Geeft gewoon aan dat men de reacties niet leest. Je mag wel een berg geld brengen voor abonnement maar met feedback wordt niets gedaan.

 • trekker123

  Heb me ook al vaak scheel geergerd aan het doorspoelen van de foto's. Maar nu gebeurt dat opeens weer niet en werkt het prima met het klikken op de bolletjes. Dat zal wel een zegening van de moderne techniek zijn. Dat het soms wel en soms niet goed werkt. Maar inderdaad, gooi dat automatisch doorlopen er gewoon af. Is zowiezo nergens goed voor. Behalve dan om je te ergeren.

 • koestal

  En nu maar hopen op een vroeg voorjaar, t,scheelt ze wonen in het zuiden !

 • erpelteler

  deze mensen hebben vast heel veel liefde voor het vak. Ik vind het knap werk van deze vakmensen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.