Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Knolselderij laden voor verwerkende industrie

Jan van de Velde laadt knolselderij uit de bewaring via een schoner direct op de vrachtwagen.

Foto

 • Akkerbouwer Jan van de Velde in Ellemeet (Zld.) heeft zijn knolselderij verkocht. Samen met medewerker Johan van der Wekken (links) en commissionair Robert den Ouden van handelsbedrijf Liedo (rechts) ontdoet hij de knollen voordat ze de wagen op gaan, waar nodig, van het warrige wortelstelsel. Ook wordt alles wat niet aan de kwaliteitseisen voldoet uitgesorteerd.

  Akkerbouwer Jan van de Velde in Ellemeet (Zld.) heeft zijn knolselderij verkocht. Samen met medewerker Johan van der Wekken (links) en commissionair Robert den Ouden van handelsbedrijf Liedo (rechts) ontdoet hij de knollen voordat ze de wagen op gaan, waar nodig, van het warrige wortelstelsel. Ook wordt alles wat niet aan de kwaliteitseisen voldoet uitgesorteerd.

  Foto: Anton Dingemanse
 • In de cellen zit 500 ton knolselderij. Van de Velde levert die in een paar dagen. Een deel is voor groenteverwerker Laarakker, het overige deel gaat naar Bonduelle. Kort na het rooien leverde de teler al een deel voor de versmarkt. Van de Velde teelt 15 hectare knolselderij.

  In de cellen zit 500 ton knolselderij. Van de Velde levert die in een paar dagen. Een deel is voor groenteverwerker Laarakker, het overige deel gaat naar Bonduelle. Kort na het rooien leverde de teler al een deel voor de versmarkt. Van de Velde teelt 15 hectare knolselderij.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Een bak vol knollen staat gereed om in de stortbak van de reinigingstrommel te worden gestort. De machine is eigendom van Liedo, het bedrijf zet hem in bij telers die zelf niet over deze apparatuur beschikken.

  Een bak vol knollen staat gereed om in de stortbak van de reinigingstrommel te worden gestort. De machine is eigendom van Liedo, het bedrijf zet hem in bij telers die zelf niet over deze apparatuur beschikken.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De knollen tijdens het lossen in de stortbak met rechts het begin van de reinigingstrommel. Er komt 25 tot 30 procent grondtarra vrij.

  De knollen tijdens het lossen in de stortbak met rechts het begin van de reinigingstrommel. Er komt 25 tot 30 procent grondtarra vrij.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Zo zien de knollen er aan het eind van de reinigingstrommel uit. Het is duidelijk dat de knollen op zwaardere grond zijn geteeld.

  Zo zien de knollen er aan het eind van de reinigingstrommel uit. Het is duidelijk dat de knollen op zwaardere grond zijn geteeld.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Voor de knollen de opvoerband op gaan, vindt de laatste controle plaats. Slechte en ondermaatse knollen halen de vrachtauto niet. Met ondermaats wordt alles onder de 10 centimeter bedoeld. Dat is niet de maat zoals de knol wordt afgeleverd, maar de maat die overblijft nadat de knol is geschoond en geschild. In de praktijk komt dat neer op een aflevermaat van 15 à 20 centimeter

  Voor de knollen de opvoerband op gaan, vindt de laatste controle plaats. Slechte en ondermaatse knollen halen de vrachtauto niet. Met ondermaats wordt alles onder de 10 centimeter bedoeld. Dat is niet de maat zoals de knol wordt afgeleverd, maar de maat die overblijft nadat de knol is geschoond en geschild. In de praktijk komt dat neer op een aflevermaat van 15 à 20 centimeter

  Foto: Anton Dingemanse
 • Uiteindelijk komen de knollen op de vrachtauto. De laadbak mag niet worden volgeladen, omdat dan het maximum totaalgewicht van de combinatie wordt overschreden.

  Uiteindelijk komen de knollen op de vrachtauto. De laadbak mag niet worden volgeladen, omdat dan het maximum totaalgewicht van de combinatie wordt overschreden.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Op de vrachtauto is duidelijk de variatie te zien in diameters van de knollen. Dit is te wijten aan de handicaps van het afgelopen groeiseizoen: te koud, droogte en te veel regen. Van de Velde had 10 procent minder kilo’s dan gebruikelijk.

  Op de vrachtauto is duidelijk de variatie te zien in diameters van de knollen. Dit is te wijten aan de handicaps van het afgelopen groeiseizoen: te koud, droogte en te veel regen. Van de Velde had 10 procent minder kilo’s dan gebruikelijk.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De laatste handeling voor de vracht weg gaat. De akkerbouwer tekent de vrachtbon.

  De laatste handeling voor de vracht weg gaat. De akkerbouwer tekent de vrachtbon.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Tegelijk met zijn hoofdteelt liet de teler een proef meelopen met twee nieuwe knolselderijrassen van zaadhuis Nunhems. Voor zichzelf teelde Van de Velde het ras Prinz van hetzelfde zaadhuis. Dit ras geldt bij deze proef als controlegewas. Kwekerij Beekenkamp kweekte de plantjes vanuit pillenzaad. Op de voorgrond Prinz en daarnaast het nieuwe ras Markiz. Achteraan knollen van een ras onder nummer.

  Tegelijk met zijn hoofdteelt liet de teler een proef meelopen met twee nieuwe knolselderijrassen van zaadhuis Nunhems. Voor zichzelf teelde Van de Velde het ras Prinz van hetzelfde zaadhuis. Dit ras geldt bij deze proef als controlegewas. Kwekerij Beekenkamp kweekte de plantjes vanuit pillenzaad. Op de voorgrond Prinz en daarnaast het nieuwe ras Markiz. Achteraan knollen van een ras onder nummer.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Samen met verkoopspecialist Ann Demeulenaere van Nunhems (midden) selecteert Van de Velde vijf knollen per ras voor beoordeling. Vanwege schotgevoeligheid wordt aanbevolen Markiz pas na 10 mei te planten. Hierdoor heeft dit ras een kortere groeiperiode. Dat resulteerde bij deze proef in verhoudingsgewijs meer ondermaatse knollen.

  Samen met verkoopspecialist Ann Demeulenaere van Nunhems (midden) selecteert Van de Velde vijf knollen per ras voor beoordeling. Vanwege schotgevoeligheid wordt aanbevolen Markiz pas na 10 mei te planten. Hierdoor heeft dit ras een kortere groeiperiode. Dat resulteerde bij deze proef in verhoudingsgewijs meer ondermaatse knollen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Overigens laat Markiz een mooie volle knol zien met nauwelijks holtes. Door holtes zijn de knollen gevoeliger voor stootschade. De knol kan dan barsten, waardoor vocht naar binnen kan en schimmel of rot kan veroorzaken.

  Overigens laat Markiz een mooie volle knol zien met nauwelijks holtes. Door holtes zijn de knollen gevoeliger voor stootschade. De knol kan dan barsten, waardoor vocht naar binnen kan en schimmel of rot kan veroorzaken.

  Foto: Anton Dingemanse

Eén reactie

 • koestal

  En nu maar wachten op de winter

Of registreer je om te kunnen reageren.