Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Schoon, zuinig en precies bemesten van groenbemesters

In het kader van het project Schoon, zuinig en precies demonstreerde PPO een aantal machines om vloeibare kunstmest en reststromen voor de teelt van groenbemesters toe te dienen.

Foto

 • In het kader van het project Schoon, zuinig en precies demonstreerde PPO een aantal machines om vloeibare kunstmest en reststromen voor de teelt van groenbemesters toe te dienen. Voor een klein gezelschap organiseerde PPO in Westmaas (Z.-H.) woensdag 28 augustus een demonstratie van het toedienen van vloeibare kunstmest en met name spuiloog.

  In het kader van het project Schoon, zuinig en precies demonstreerde PPO een aantal machines om vloeibare kunstmest en reststromen voor de teelt van groenbemesters toe te dienen. Voor een klein gezelschap organiseerde PPO in Westmaas (Z.-H.) woensdag 28 augustus een demonstratie van het toedienen van vloeibare kunstmest en met name spuiloog.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Een van de machines die werd gedemonstreerd is een Basrijs universele vloeibare kunstmestbemester die geschikt is voor het toedienen van spuiloog. De machine is geconstrueerd voor de fronthef, wordt gebouwd volgens een eenvoudig concept en is bedoeld voor toepassing tegelijk met grondbewerking en/of zaaien. De componenten die voor dit systeem worden gebruikt, zijn in de reguliere handel beschikbaar.

  Een van de machines die werd gedemonstreerd is een Basrijs universele vloeibare kunstmestbemester die geschikt is voor het toedienen van spuiloog. De machine is geconstrueerd voor de fronthef, wordt gebouwd volgens een eenvoudig concept en is bedoeld voor toepassing tegelijk met grondbewerking en/of zaaien. De componenten die voor dit systeem worden gebruikt, zijn in de reguliere handel beschikbaar.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
 De gedemonstreerde Basrijs is een verbeterde en aangepaste versie voor de groententeelt. De akkerbouwversie is wat zwaarder uitgevoerd.

  De gedemonstreerde Basrijs is een verbeterde en aangepaste versie voor de groententeelt. De akkerbouwversie is wat zwaarder uitgevoerd.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Paul Jansen, boerenzoon en mts-stagiair, heeft een belangrijk deel van deze Basrijs uitgedacht en geconstrueerd. Rechts de tandwielkast met daarnaast de slangenpompen, die de vloeistof gedoseerd vrijgeven.

  Paul Jansen, boerenzoon en mts-stagiair, heeft een belangrijk deel van deze Basrijs uitgedacht en geconstrueerd. Rechts de tandwielkast met daarnaast de slangenpompen, die de vloeistof gedoseerd vrijgeven.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Hier is te zien hoe de vloeistof wordt toegediend. De slangpijpjes zitten op enige afstand boven de grond. De machine spuit de vloeistof met korte tussenpozen op de grond.

  Hier is te zien hoe de vloeistof wordt toegediend. De slangpijpjes zitten op enige afstand boven de grond. De machine spuit de vloeistof met korte tussenpozen op de grond.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
 Op de betonbaan is het beeld van de vloeibare kunstmestgift goed te zien.

  Op de betonbaan is het beeld van de vloeibare kunstmestgift goed te zien.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
 Organisator Herre Bartlema geeft uitleg bij de akkerbouwversie van de Basrijs. Omdat deze machine in beginsel hetzelfde is als de gedemonstreerde versie kon deze op de wagen blijven staan.

  Organisator Herre Bartlema geeft uitleg bij de akkerbouwversie van de Basrijs. Omdat deze machine in beginsel hetzelfde is als de gedemonstreerde versie kon deze op de wagen blijven staan.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
 Ook deze Duport 12 meter spakenbemester was te zien tijdens de demo. Waar de Basrijs mogelijk binnen het budget van de teler ligt, is de methode met een spakenbemester meer iets voor de loonwerker.

  Ook deze Duport 12 meter spakenbemester was te zien tijdens de demo. Waar de Basrijs mogelijk binnen het budget van de teler ligt, is de methode met een spakenbemester meer iets voor de loonwerker.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
De gaten die de spaken maken. De spaak dringt in de grond en laat de vloeibare kunstmest in de spaak vrij op zijn laagste punt. De grondbewerking hierna verspreidt spuiloog. Tegelijkertijd kan de groenbemester worden gezaaid.

  De gaten die de spaken maken. De spaak dringt in de grond en laat de vloeibare kunstmest in de spaak vrij op zijn laagste punt. De grondbewerking hierna verspreidt spuiloog. Tegelijkertijd kan de groenbemester worden gezaaid.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
 Bartlema informeert het gezelschap over de voor-en nadelen van beide systemen. Een punt staat los van het gebruikte systeem voorop. Het toedienen van spuiloog als bemesting is een variant die zeker aandacht verdient. Het grootste probleem zijn de kosten van de logistiek.

  Bartlema informeert het gezelschap over de voor-en nadelen van beide systemen. Een punt staat los van het gebruikte systeem voorop. Het toedienen van spuiloog als bemesting is een variant die zeker aandacht verdient. Het grootste probleem zijn de kosten van de logistiek.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Een brede strook bieten schermt vanaf het rijpad de rassenproef van suikerbieten op de PPO-proefvelden af. Deze bieten zijn van hetzelfde ras, maar vormen geen onderdeel van de rassenproef. Als proef is hier met de Basrijs voorzien van vloeistofkouters een 3 meter brede strook langs het rijpad één keer met urean in de rij bemest. De rest van de strook grenzend aan de rassenproef werd tegelijk met deze proef regulier bemest met KAS. Op de voorgrond de met KAS bemeste bieten, daarachter de met urean bemeste bieten. Het blad met urean is donkerder en beter ontwikkeld. De biet oogt ook beter ontwikkeld, hoewel het uiteindelijke resultaat pas kan worden beoordeeld bij het rooien.

  Een brede strook bieten schermt vanaf het rijpad de rassenproef van suikerbieten op de PPO-proefvelden af. Deze bieten zijn van hetzelfde ras, maar vormen geen onderdeel van de rassenproef. Als proef is hier met de Basrijs voorzien van vloeistofkouters een 3 meter brede strook langs het rijpad één keer met urean in de rij bemest. De rest van de strook grenzend aan de rassenproef werd tegelijk met deze proef regulier bemest met KAS. Op de voorgrond de met KAS bemeste bieten, daarachter de met urean bemeste bieten. Het blad met urean is donkerder en beter ontwikkeld. De biet oogt ook beter ontwikkeld, hoewel het uiteindelijke resultaat pas kan worden beoordeeld bij het rooien.

  Foto: Anton Dingemanse

Eén reactie

 • blc1

  Er zullen dit jaar en volgend jaar nog veel demonstraties worden georganiseerd, kijk daarvoor op de site van <> onder : agenda of op de agenda van ZLTO.nl. Wie meer wil weten van klimaatvriendelijke groene meststoffen kan kijken op www.klimaatvriendelijke meststoffen.nl

  Dank aan en waardering voor Boerderij voor de vakkundige hulp bij deze objectieve voorlichting over de grote omslag die we aan het maken zijn van breedwerpig toediening van kunstmeststoffen naar emissiearme plaatsing van groene meststoffen in de wortelzone. We hebben het afgesproken in het Convenant Schoon en Zuinig ( art 7.5 lid 6) en het levert hogere opbrengsten tegen lagere kosten: MET GROEN MEER POEN ! Herre Bartlema

Of registreer je om te kunnen reageren.