Akkerbouw

Foto & video 10 reacties

Veel mogelijkheden voor niet-kerende grondbewerking

Niet-kerende grondbewerking staat volop in de belangstelling. Om telers inzicht te geven in de mogelijkheden van de verschillende machines organiseerden PPO, DLV Plant en Praktijknetwerk niet-kerende grondbewerking dinsdag 27 augustus een demomiddag op het PPO-proefbedrijf in Vredepeel (L.). Er werden twaalf machines gedemonstreerd.

Foto

 • Niet-kerende grondbewerking staat volop in de belangstelling. Om telers inzicht te geven in de mogelijkheden van de verschillende machines organiseerden PPO, DLV Plant en Praktijknetwerk niet-kerende grondbewerking dinsdag 27 augustus een demomiddag op het PPO-proefbedrijf in Vredepeel (L.). Er werden twaalf machines gedemonstreerd.
Bij iedere machine kregen telers uitleg van PPO-onderzoeker Gerard Meuffels en DLV Plant-adviseur Richard Korver.

  Niet-kerende grondbewerking staat volop in de belangstelling. Om telers inzicht te geven in de mogelijkheden van de verschillende machines organiseerden PPO, DLV Plant en Praktijknetwerk niet-kerende grondbewerking dinsdag 27 augustus een demomiddag op het PPO-proefbedrijf in Vredepeel (L.). Er werden twaalf machines gedemonstreerd. Bij iedere machine kregen telers uitleg van PPO-onderzoeker Gerard Meuffels en DLV Plant-adviseur Richard Korver.

  Foto: Bert Jansen
 • De ploeg, waarmee het gros van de akkerbouwers werkt, werd als referentie gedemonstreerd.

  De ploeg, waarmee het gros van de akkerbouwers werkt, werd als referentie gedemonstreerd.

  Foto: Bert Jansen
 • De spitmachine voert een halfkerende grondbewerking uit. De machine van Imants is uitgerust met een aangedreven harkrol. Op lichte grond legt deze rol de grond erg fijn, waardoor de grond stuifgevoeliger is. Om de grond compact neer te leggen moet vlot gereden worden.

  De spitmachine voert een halfkerende grondbewerking uit. De machine van Imants is uitgerust met een aangedreven harkrol. Op lichte grond legt deze rol de grond erg fijn, waardoor de grond stuifgevoeliger is. Om de grond compact neer te leggen moet vlot gereden worden.

  Foto: Bert Jansen
 • De tweede spitmachine is voorzien van woelpoten tussen de spitbladen. Deze werken iets dieper dan de gespitte laag. Achterop is een Zibo-kunststofrol gemonteerd. Deze drukt de grond nog iets aan en legt deze op ruggetjes, waardoor de grond minder stuifgevoelig is.

  De tweede spitmachine is voorzien van woelpoten tussen de spitbladen. Deze werken iets dieper dan de gespitte laag. Achterop is een Zibo-kunststofrol gemonteerd. Deze drukt de grond nog iets aan en legt deze op ruggetjes, waardoor de grond minder stuifgevoelig is.

  Foto: Bert Jansen
 • De Dutzi-pennenfrees is de machine waarmee niet-kerende grondbewerking in Nederland begon. Vooraan zit een balk met vleugelscharen om verdichtingen op te heffen, gevolgd door een mulchfrees. Vanwege de beperkte werkdiepte is deze voor Nederlandse bouwplannen minder geschikt.

  De Dutzi-pennenfrees is de machine waarmee niet-kerende grondbewerking in Nederland begon. Vooraan zit een balk met vleugelscharen om verdichtingen op te heffen, gevolgd door een mulchfrees. Vanwege de beperkte werkdiepte is deze voor Nederlandse bouwplannen minder geschikt.

  Foto: Bert Jansen
 • 
Lemken demonstreerde de Kristal 9-schijvencultivator, de opvolger van de Smaragd. De Kristal is ruimer opgezet, een voordeel bij het onderwerken van gewasresten. Het concept van deze machine is losmaken, mengen en weer aandrukken.

  Lemken demonstreerde de Kristal 9-schijvencultivator, de opvolger van de Smaragd. De Kristal is ruimer opgezet, een voordeel bij het onderwerken van gewasresten. Het concept van deze machine is losmaken, mengen en weer aandrukken.

  Foto: Bert Jansen
 • 
De Amazone Cenius 3000-T is een halfgedragen, ruim opgezette machine met halfgebogen smalle beitels. Deze machine is geschikt voor een wat diepere grondbewerking en werkt vooral goed in een voorbewerkte stoppel.

  De Amazone Cenius 3000-T is een halfgedragen, ruim opgezette machine met halfgebogen smalle beitels. Deze machine is geschikt voor een wat diepere grondbewerking en werkt vooral goed in een voorbewerkte stoppel.

  Foto: Bert Jansen
 • De Kerner Komet valt op door de sterverdelers, die de losgemaakte grond mooi egaliseren. Tussen de ringen van de pakkerwals zitten messen die voorkomen dat stro omhoog komt en eventuele kluiten breken.

  De Kerner Komet valt op door de sterverdelers, die de losgemaakte grond mooi egaliseren. Tussen de ringen van de pakkerwals zitten messen die voorkomen dat stro omhoog komt en eventuele kluiten breken.

  Foto: Bert Jansen
 • SMS-trading toonde een combinatie van voorzetwoeler, compact-schijveneg en een crackerwals. Discussiepunt is of een woeler waarmee langzaam gereden wordt wel te combineren is met een schijveneg, waarmee snelheid belangrijk is voor een goede werking. Bij een goede afstelling van de schijveneg blijkt dat met deze machine te kunnen.

  SMS-trading toonde een combinatie van voorzetwoeler, compact-schijveneg en een crackerwals. Discussiepunt is of een woeler waarmee langzaam gereden wordt wel te combineren is met een schijveneg, waarmee snelheid belangrijk is voor een goede werking. Bij een goede afstelling van de schijveneg blijkt dat met deze machine te kunnen.

  Foto: Bert Jansen
 • 
Fabrikant Rabe demonstreerde een voorzetwoeler gecombineerd met rotorkopeg en zaaimachine. De voorzetwoeler heeft gebogen tanden die onder het frame staan, waardoor de machine kort blijft en minder hefvermogen nodig is om de combinatie van de grond te krijgen.

  Fabrikant Rabe demonstreerde een voorzetwoeler gecombineerd met rotorkopeg en zaaimachine. De voorzetwoeler heeft gebogen tanden die onder het frame staan, waardoor de machine kort blijft en minder hefvermogen nodig is om de combinatie van de grond te krijgen.

  Foto: Bert Jansen
 • De Cultisol van Kuhn is een voorzetwoeler met vier vaste, rechte tanden. De machine heeft een balkhoogte van 80 centimeter en kan maximaal 35 centimeter diep werken. De Cultisol is ook te combineren met andere werktuigen.

  De Cultisol van Kuhn is een voorzetwoeler met vier vaste, rechte tanden. De machine heeft een balkhoogte van 80 centimeter en kan maximaal 35 centimeter diep werken. De Cultisol is ook te combineren met andere werktuigen.

  Foto: Bert Jansen
 • De Evers Forest is een bekende vastetandcultivator. De machine heeft twee balken met negen gebogen vaste tanden. Door de geringe mengende werking is deze cultivator minder geschikt voor een graanstoppel.

  De Evers Forest is een bekende vastetandcultivator. De machine heeft twee balken met negen gebogen vaste tanden. Door de geringe mengende werking is deze cultivator minder geschikt voor een graanstoppel.

  Foto: Bert Jansen

Laatste reacties

 • koestal

  gewoon even eggen ,vooral niet met zo,n dure machine,hou het eenvoudig

 • m.en.mh.miedema

  Ik mis fotos van de resultaten van het werk van de verschillende machines. Alleen een plaatje van een stilstaand werktuig staat ook wel op de folder van de fabriekant.

 • agropak

  Als spitten ook al onder niet keerende grondbewerking valt dan weet ik het niet meer. Volgens mij is spitten vergelijkbaar met ploegen

 • Meuffels

  Agropak. Spitten is een half kerende grondbewerking. We hebben alle verschillende vormen van grondbewerking laten zien op 27 augustus.

 • ed12345

  Agropak jij denkt nog aan de vicon spit machines die keerde de grond nog echt om

 • agropak

  Ed, in mijn optiek is niet keerende grondbewerking iets wvan woelpoot om ondergrond los te maken en een schijfeg oid om de bovengrond/ gewas resten te verkleinen. Maar in het geheel blijft de opbouw van de bouwvoor onveranderd, met gewas resten boven op de grond. Als ik zo naar het resultaat van de spitmachine zie, dan zie ik alleen maar zwarte grond en geen gewasresten meer.

 • agropak

  Meuffels. Kun je mij dan eens uitleggen wat je met een half keerende grondbewerking bedoelt? Zou ook erg benieuwd zijn naar een kostenplaatje van verschillende machines oa brandstofgebruik per ha onderhoudskosten etc.

 • jan10

  Agropak: ik denk dat je het bij #10 aardig goed bij het rechte eind hebt.
  Wat de kosten betreft ,hoe minder je doet hoe lager de kosten,ook de werktuigen zijn simpeler en goedkoper.
  Een rotoreg een bouwvoor lifter en eventueel een schijfeg meer is vaak niet nodig.

 • ed12345

  Hoe eenvoudig je het kan houden hangt erg af van grondsoort ,hoe is de structuur en wat zijn de gewas resten en wat wil je zaaien of poten

 • Meuffels

  Bij ploegen stop je het organisch materiaal volledig onder. Er ontstaat een oppervlak dat geen organische resten bevat. Bij spitten hou je organische resten aan het oppervlakte vandaar dat gesproken wordt van een half kerende grondbewerking. Let op NKG is een containerbegrip. Tussen de verschillende werktuigen waarmee NKG kan worden gewerkt zit veel verschil in bewerkingsintensiteit. Er zijn gemiddelde cijfers voor brandstofverbruik en wij voeren momenteel ook metingen uit. Maar verbruik is ook sterk afhankelijk van bewerkingsdiepte, perceelsomstandigheden en weersomstandigheden.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.