Akkerbouw

Foto & video 20 reactieslaatste update:6 aug 2013

Met minder water, middel en drift spuiten

Cornelis Mosselman voorzag zijn nieuwe veldspuit van het Wingssprayer-systeem. Dit is een doorontwikkeling van de Zweedse Släpduk.

Foto

 • Cornelis Mosselman heeft in Ooltgensplaat (Z.-H.) een akkerbouwbedrijf met onder andere aardappelen, uien, suikerbieten, tarwe, graszaad en witlof in het bouwplan. Nadat hem in 2011 subsidie was toegekend, voor de aanschaf van een nieuwe veldspuit met gps-techniek, werd dit voorjaar een nieuwe Delvano-spuit geleverd. Opmerkelijk: Mosselman ging van 46 meter werkbreedte terug naar 34 meter. Dit kwam beter uit op zijn percelen.

  Cornelis Mosselman heeft in Ooltgensplaat (Z.-H.) een akkerbouwbedrijf met onder andere aardappelen, uien, suikerbieten, tarwe, graszaad en witlof in het bouwplan. Nadat hem in 2011 subsidie was toegekend, voor de aanschaf van een nieuwe veldspuit met gps-techniek, werd dit voorjaar een nieuwe Delvano-spuit geleverd. Opmerkelijk: Mosselman ging van 46 meter werkbreedte terug naar 34 meter. Dit kwam beter uit op zijn percelen.

  Foto: Niels van der Boom
 • De nieuwe veldspuit is van het type GT 4400 EAKS. Trekker en machine zijn beide met RTK-gps en sectieafsluiting van SBG Precision Farming uitgerust. Tot zover niets bijzonders. Tevens is de spuit uitgerust met het nieuwe Wingssprayer-systeem, een doorontwikkeling van de Zweedse Släpduk (sleepdoek). De Nederlandse uitvinder, loonspuiter Harrie Hoeben, deed veel ervaring op met dit systeem. Om het te laten slagen ontwikkelde hij vele verbeteringen, die uiteindelijk tot de ontwikkeling van de Wingssprayer resulteerde. Sinds dit jaar is de verbeterde versie leverbaar.

  De nieuwe veldspuit is van het type GT 4400 EAKS. Trekker en machine zijn beide met RTK-gps en sectieafsluiting van SBG Precision Farming uitgerust. Tot zover niets bijzonders. Tevens is de spuit uitgerust met het nieuwe Wingssprayer-systeem, een doorontwikkeling van de Zweedse Släpduk (sleepdoek). De Nederlandse uitvinder, loonspuiter Harrie Hoeben, deed veel ervaring op met dit systeem. Om het te laten slagen ontwikkelde hij vele verbeteringen, die uiteindelijk tot de ontwikkeling van de Wingssprayer resulteerde. Sinds dit jaar is de verbeterde versie leverbaar.

  Foto: Niels van der Boom
 • De wing is op bijna ieder merk en type veldspuit te monteren. Groot voordeel is de betere bladbedekking, doordat het gewas licht wordt opgetrokken. Hiervoor wordt met een zeer fijne druppel gespoten. Toch is de driftreductie met een 015-dop tot 99 procent. Door de goede bedekking is het mogelijk met minder water en minder middel te spuiten.

  De wing is op bijna ieder merk en type veldspuit te monteren. Groot voordeel is de betere bladbedekking, doordat het gewas licht wordt opgetrokken. Hiervoor wordt met een zeer fijne druppel gespoten. Toch is de driftreductie met een 015-dop tot 99 procent. Door de goede bedekking is het mogelijk met minder water en minder middel te spuiten.

  Foto: Niels van der Boom
 • Voor het bespuiten van de wintertarwe hangt het kunststof scherm net in het gewas. Mede door de rijwind buigt het gewas open en is onkruid onderin goed te bestrijden. Bij het spuiten tegen fusarium houdt Mosselman de vleugel boven het gewas. De dubbele kantdop is gemonteerd voor het spuiten van de uien, die op bedden van 225 centimeter staan.

  Voor het bespuiten van de wintertarwe hangt het kunststof scherm net in het gewas. Mede door de rijwind buigt het gewas open en is onkruid onderin goed te bestrijden. Bij het spuiten tegen fusarium houdt Mosselman de vleugel boven het gewas. De dubbele kantdop is gemonteerd voor het spuiten van de uien, die op bedden van 225 centimeter staan.

  Foto: Niels van der Boom
 • Hier is goed te zien hoe het gewas open wordt getrokken en hoe de spuitnevel tot onderin doordringt. Driftwolken zul je achter de wing niet zien. Rijsnelheden tot 15 kilometer per uur zijn mogelijk.

  Hier is goed te zien hoe het gewas open wordt getrokken en hoe de spuitnevel tot onderin doordringt. Driftwolken zul je achter de wing niet zien. Rijsnelheden tot 15 kilometer per uur zijn mogelijk.

  Foto: Niels van der Boom
 • De Wingssprayer weegt zo’n 3 kilo per meter; de spuitboom kan dit goed aan. Wel vangt hij op de kopakker iets meer wind, waardoor rustiger gedraaid moet worden. Mosselman koos voor een hydraulisch geveerde boomophanging en elektro-hydraulische hoogteregeling om ervoor te zorgen dat de positie van de vleugel altijd correct is.

  De Wingssprayer weegt zo’n 3 kilo per meter; de spuitboom kan dit goed aan. Wel vangt hij op de kopakker iets meer wind, waardoor rustiger gedraaid moet worden. Mosselman koos voor een hydraulisch geveerde boomophanging en elektro-hydraulische hoogteregeling om ervoor te zorgen dat de positie van de vleugel altijd correct is.

  Foto: Niels van der Boom
 • Afhankelijk van het ras laat Mosselman de wing net boven of in het gewas zakken. In dit geval gaat het om Markies, dat vrij stevig loof heeft. Tijdens de ziektebestrijding in aardappelen wordt 10 kilometer per uur gereden bij 8 bar druk. Traditioneel werd 220 liter per hectare gespoten. Nu is dat 200 liter. Voor de onkruidbestrijding in witlof is tot 25 procent minder middel gebruikt, met zeer goed resultaat. “Het gewas heeft er nog nooit zo schoon opgestaan”, vertelt de akkerbouwer. “Wel is het moment van spuiten telkens ideaal geweest, met vochtige grond.”

  Afhankelijk van het ras laat Mosselman de wing net boven of in het gewas zakken. In dit geval gaat het om Markies, dat vrij stevig loof heeft. Tijdens de ziektebestrijding in aardappelen wordt 10 kilometer per uur gereden bij 8 bar druk. Traditioneel werd 220 liter per hectare gespoten. Nu is dat 200 liter. Voor de onkruidbestrijding in witlof is tot 25 procent minder middel gebruikt, met zeer goed resultaat. “Het gewas heeft er nog nooit zo schoon opgestaan”, vertelt de akkerbouwer. “Wel is het moment van spuiten telkens ideaal geweest, met vochtige grond.”

  Foto: Niels van der Boom
 • Hier hangt de vleugel net wel of net niet in het gewas. Door de rijwind wordt het gewas toch iets opgeblazen. Ten opzichte van het oude sleepdoeksysteem is de ophanging nu geveerd en kan deze enkele centimeters bewegen, om schokken op te vangen.

  Hier hangt de vleugel net wel of net niet in het gewas. Door de rijwind wordt het gewas toch iets opgeblazen. Ten opzichte van het oude sleepdoeksysteem is de ophanging nu geveerd en kan deze enkele centimeters bewegen, om schokken op te vangen.

  Foto: Niels van der Boom
 • Bij de Maritima-aardappelen wordt de wing boven het gewas gehouden omdat het loof minder stevig is. “Bij stevige wind merk je dat de spuitboom meer wind vangt. Zodoende komt hij iets omhoog”, zegt Mosselman. “Maar dan moet het ook wel flink waaien.”

  Bij de Maritima-aardappelen wordt de wing boven het gewas gehouden omdat het loof minder stevig is. “Bij stevige wind merk je dat de spuitboom meer wind vangt. Zodoende komt hij iets omhoog”, zegt Mosselman. “Maar dan moet het ook wel flink waaien.”

  Foto: Niels van der Boom
 • Voor het in- en uitklappen van de boom is de machine niet gewijzigd. Wel moest de vleugel anders worden bevestigd om de totale hoogte niet boven 3,75 meter te laten uitkomen.

  Voor het in- en uitklappen van de boom is de machine niet gewijzigd. Wel moest de vleugel anders worden bevestigd om de totale hoogte niet boven 3,75 meter te laten uitkomen.

  Foto: Niels van der Boom
 • Om de wing dichter op de boom te krijgen heeft de fabrikant zelf andere beugels gemaakt. Standaard wordt de roestvrijstalen koker onder de spuitboom geschroefd.

  Om de wing dichter op de boom te krijgen heeft de fabrikant zelf andere beugels gemaakt. Standaard wordt de roestvrijstalen koker onder de spuitboom geschroefd.

  Foto: Niels van der Boom
 • De enkele dophouders zijn iedere 25 centimeter bevestigd. Spuiten met schoonwater is een pré om verstoppingen te voorkomen. Deze zijn ook moeilijk te zien, omdat de doppen achter het kunststof scherm verscholen zitten.

  De enkele dophouders zijn iedere 25 centimeter bevestigd. Spuiten met schoonwater is een pré om verstoppingen te voorkomen. Deze zijn ook moeilijk te zien, omdat de doppen achter het kunststof scherm verscholen zitten.

  Foto: Niels van der Boom
 • De dophouders zijn bevestigd aan een strip thermoplastisch carbon, net als de wing. Dit materiaal is afkomstig uit de vliegtuigindustrie en is zowel flexibel als zeer slijtvast. De vleugel zelf is bestand tegen UV-straling en chemicaliën. De Wingssprayer kost €600 per meter, exclusief montage.

  De dophouders zijn bevestigd aan een strip thermoplastisch carbon, net als de wing. Dit materiaal is afkomstig uit de vliegtuigindustrie en is zowel flexibel als zeer slijtvast. De vleugel zelf is bestand tegen UV-straling en chemicaliën. De Wingssprayer kost €600 per meter, exclusief montage.

  Foto: Niels van der Boom
 • Standaard is de 015-spuitdop, hier van het merk Teejet. Deze kan gebruikt worden voor alle bespuitingen, ook in uien. Hoeben raadt gebruikers aan nooit meer dan 220 liter per hectare te spuiten. Voor het verspuiten van vloeibare meststoffen kan de 015-dop ook gebruikt worden, of een speciale kunstmestdop.

  Standaard is de 015-spuitdop, hier van het merk Teejet. Deze kan gebruikt worden voor alle bespuitingen, ook in uien. Hoeben raadt gebruikers aan nooit meer dan 220 liter per hectare te spuiten. Voor het verspuiten van vloeibare meststoffen kan de 015-dop ook gebruikt worden, of een speciale kunstmestdop.

  Foto: Niels van der Boom

Niels van der Boom

Laatste reacties

 • Koeienboer

  Ha Cornelis, mooie reportage! Wat is de terugverdientijd met alle besparingen op middel en tijd? Gr uit Hasselt

 • ikkethuis

  Mooie techniek, maar de werkelijkheid waarom dit niet aan een spuit van 46 meter gehangen wordt is denk ik dat de spuitbomen te veel te lijden hebben, ook al van de weerstand van het gewas.

 • jan10

  Mooi systeem,werkt zeker zo goed als luchtondersteuning denk ik zo.
  Deze vernieuwde uitgaven gaan ook niet meer stuk bij het scherp draaien op de kopakker waarbij een boomhelft in het gewas kan blijven haken.
  En inderdaad is schoon water bij deze kleine dopjes zeer belangrijk zo ook het schoonspoelen van de spuitleiding,daar je de doppen niet vanuit de trekker kan zien bij verstopping.

 • Jan Zonderland

  Niks mis met dit systeem maar toch een paar kanttekeningen:
  Een Teejet 015 dop geeft bij 7 bar Officiele Teejet tabel, gaat niet verder dan 7 bar) en doppen op 50 cm, 10 km/u, 108 l/ha. 200 ltr bij 8 bar, 10 km/u en doppen op 25 cm kan dus niet tenzij er 2 bar drukverlies optreedt in de leidingen tussen manometer en spuitdop.
  Dat je met dit systeem minder drift hebt en betere bedekking zal zeker waar zijn maar ik denk dat dit meer komt doordat met dit systeem de spuitboom op de juiste hoogte boven het gewas gehouden wordt (moet worden). Te vaak zie je spuiten in het land waarbij de spuitboom veel meer dan de geadviseerde 50 cm, bij 110 graden doppen, boven het gewas hangt. Hierdoor krijg je veel meer drift en is ook de breedteverdeling verre van optimaal. Beide zijn van zeer grote invloed op het resultaat. Zelf spuit ik mijn fungiciden met 11004 twinjet doppen met 6 - 7 bar (manometer) en streef naar 40 cm boven het gewas.
  Verder vind ik 600 euro per meter voor wat 'plastic en een paar beugeltjes' wel erg duur maar dat even terzijde.

 • de Vries

  Mooi bedacht, maar versmeer je zo geen ziektes?

 • warnaarthoeve

  Juist de Vries met schimmels en bacterie ziekt kunnen we niet voorzichtig genoeg zijn , de kans op verslepen is altijd aanwezig en wordt nooit erkend en altijd gezegd dat het geen problemen geeft door de wingssprayer met mijn luchtvloeistof doppen spuit ik altijd 100 l water per ha en met veel middelen spuit ik 20 procent minder middel.

 • SBG

  Bij andere reportages (zoals de 3-wielige Zetor) meld de auteur meer informatie over het gps-systeem. Inderdaad een bijzaak, of heeft dit te maken met de merken die de auteur verkoopt? Of kunnen fabrikanten betalen voor hun naam vermelding?

 • Mels

  SBG,je mag pas mopperen over een ander als je eigen materiaal beter werkt.........Voor de rest houd ik me op de vlakte.

 • agratax2

  Versmeren zal bij dit systeem niet gebeuren omdat de kwal die je bestrijd geen kans meer krijgt zich over het gewas uit te breiden. Zo Jan opmerkt moet dit systeem op gelijke hoogte hangen NIEt boven het gewas maar op het gewas. Doordat er direct IN het gewas wordt gespoten zal drift nagenoeg niet voorkomen. Ik zie de 'beperkte' boombreedte niet als een beperking, door de hogere snelheid (2 X gebruikelijk) als een grootte capaciteit verhoging en daar komt bij dat er veel meer spuitbare uren zijn bij deze drift beperking. een machine met kleinere boom breedte kan dus netzo veel of meer hectares bewerken dan een machine met een breedte van > 40 mtr. Als daar inderdaad de middelen ' winst' bij komt is dit een systeem waar iedere boer voor moet gaan, ookal zijn de inveringen iets hoger dan voor een standaard spuit. Deze kosten zijn snel terug te verdienen als het maar door tijdig te spuiten en zonder risico op drift te werken en minder middelen gebruik.
  Ik kan nog zeggen dat een ieder die nu dit systeem koopt ca. 20 % van de aankoop kosten terug krijgt in de vorm van aandelen Wingssprayer.

 • marten87

  Je zit er een heel klein beetje naast agratax. Ooit van erwinia gehoord? Luizen jaag je ook een heel perceel over, maar dit zal in de praktijk wel wat mee vallen.

  Met de nieuwe generaties hi speed doppen van bv. agrotop zit men ook op bijna dezelfde driftreductie. Daar komt bij dat je met een veel hogere snelheid kan spuiten dan in Nederland gebruikelijk is. Als je met 39 meter 12 km/h rijdt kan geen wingsprayertje je bijhouden.

  Op het ideale moment zoveel mogelijk ha spuiten is in mijn ogen altijd beter dan te proberen omstandigheden ideaal te maken.

 • informatiecentrum

  Erwinia zit toch echt onder in het gewas. As er nog eens een middel tegen erwinia komt lijkt me die wingssprayer wel ideaal om 'm ook onderin te raken. Met sclerotinia in bonen zie je ook dat de wingssprayer het best presteert omdat het als enige systeem echt onderin het gewas kan spuiten.

 • JeuAbsil

  @marten87, het klinkt wel allemaal heel stoer om met 12 km/h over je land te crossen maar ik vraag me af wat dan de uiteindelijke levensduur is van je spuitboom. Het wingsprayer systeem spreekt me wel aan, maar ik vind 600 euro per meter ook erg duur. Daarnaast is water de drager van elk middel en moet je het gewas zo volledig mogelijk bevochtigen, dus ik vraag me af of een reductie in water zo verstandig is. Ik zou het systeem alleen aanschaffen omdat de kwaliteit van het spuitwerk door de driftreductie en de fijnere druppel waarschijnlijk wel toeneemt.

 • nvdboom

  Beste SBG (Rik),

  De enige 'meer informatie' die bij het Zetor trike verhaal werd geleverd is het merk. Dat heb ik nu (onbewust) niet gedaan. Ik zal het Boerderij laten bijvoegen, speciaal voor jullie. Zoals je zelf al opmerkt is de GPS-besturing in dit geval bijzaak. Als SBG een interessante ontwikkeling heeft hoor ik dat graag. Dan schrijven we daar OOK een verhaal over.

  Gr,
  Niels van der Boom

  P.S: Ik hoop dat de uitvinder en vertegenwoordiger van de Wingssprayer, Harrie Hoeben hier nog enkele boeiende reacties kan beantwoorden! Ik heb daar niet voldoende kennis voor.

 • marten87

  @ Jeu Met een agrifac van 30 meter, die 20 jaar oud is gaat het best, machine is nu ongeveer af. Alleen Nederland tokkelt met een slakkegangetje over het land om te spuiten.
  Met veel middelen maakt het aantal liters water niet uit, het gaat om de bedekking. Met fijne doppen, die toch geen drift geven kan je dit ook bereiken.
  Met een goeie dop met een beetje snelheid kom je ook onderin het gewas.

  Erwinia zit wel degelijk ook boven in de bladeren, je ziet de smerigheid in een later stadium wel onderin het gewas.

 • JeuAbsil

  @marten87: Dat je met een Agrifac met 12 km/h kan spuiten geloof ik best. Alleen is de vraag of je dat over 5 jaar ook nog kan zonder dat er spuitbomen afgebroken zijn. Je hoort toch vaak negatieve verhalen over hogere rijsnelheden en afgebroken bomen. Als je met meer liters water spuit heb je altijd een betere bedekking, of je nu spuit met fijne doppen of niet. Op jouw manier spuiten kan ook, maar de kwaliteit van het spuitwerk is zeker minder.

 • Jan Zonderland

  @JeuAbsil, de rijsnelheid maakt op zich niet zoveel uit wat betreft de kwaliteit van het spuitwerk. Echter, hoe harder je rijdt, hoe moeilijker het is om de spuitbomen op de juiste hoogte boven het gewas/de grond te houden. En dat heeft een zeer grote invloed op de kwaliteit van het werk. 110 graden doppen geven op een hoogte van 50 cm de meest optimale overlapping en dus de beste verdeling in de breedte. Tevens is het zo dat je een druppel spuitvloeistof maar over een beperkte afstand kunt sturen voordat de wind er vat op krijgt en er dus meer drift ontstaat. Dat het wel op de spuitbomen aankomt bij hoge snelheid is waar maar hangt uiteraard af van het onderstel van de spuit. Is dat geveerd of niet en hoe groter de spoorbreedte hoe rustiger de spuitboom blijft. Wij spuiten hier in loonwerk met een Case Patriot 3185 met 27 mtr bomen en rijden altijd 10 mijl per uur (16 km) Spoorbreedte 3 mtr en super vering op de machine. Geen enkel probleem. Spuitboom altijd keurig op de juiste hoogte. De meeste loonspuiters hier rijden echter veel harder 13 tot 15 mijl per uur. De topper klokte ik dit voorjaar bij de buurman waar iemand met een Hagie in de tarwe rond stoof met 28 km/uur. Noui dat is waanzin!

 • marten87

  @ Jeu, ik zei dus dat we dat met die agrifac ongeveer 10 jaar zo gedaan hebben. Nu 20 jaar oud en aan vervanging toe, maar dat is elke spuit die 20 jaar oud is.

  De kwaliteit van spuitwerk is niet afhankelijk van de snelheid. Vorig jaar hier proeven gedaan waaruit bleek dat dat niet zo was.

  Met een vliegtuig haal je ook goede resultaten en die nemen echt geen 500 liter water per ha mee.

 • tonyvangerven

  Hoe is het resultaat van dit systeem als de rijen verder uit elkaar staan. Bv prei staat op rijen van 60 tot 75 cm. Ik kan me voorstellen dat eeen soort van luchtstroom ontstaat tussen de rijen. Het is ook een gewas wat niet sluit.

 • loonspui

  Als je 5 jaar met een wingsprayer ronde gerede hebt dan heb je al veel gelast aan je boom, en in groente gewassen rij je veel schade door blad breuk.

 • loonspui

  Als je 5 jaar met een wingsprayer rond gereden hebt dan heb je al veel gelast aan je boom, en in groente gewassen rij je veel schade door blad breuk.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.