Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Landelijke Uiendag trekt geïnteresseerde bezoekers

Ondanks het mooie oogstweer trok de twaalfde editie van de Landelijke Uiendag op Proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat (Zld.) veel bezoekers uit binnen- en buitenland.

Foto

 • Ondanks het goede dorsweer - in het Zuidwesten moest nog veel tarwe van de akker - viel de belangstelling voor de uiendag niet tegen. De organisatie schat dat er 1.000 bezoekers zijn geweest. Dat is weliswaar minder dan vorig jaar, maar meer dan de organisatie vanwege het mooie weer had verwacht. Hier krijgt een groep uitleg bij een proef over bestrijding van de uivlieg.

  Ondanks het goede dorsweer - in het Zuidwesten moest nog veel tarwe van de akker - viel de belangstelling voor de uiendag niet tegen. De organisatie schat dat er 1.000 bezoekers zijn geweest. Dat is weliswaar minder dan vorig jaar, maar meer dan de organisatie vanwege het mooie weer had verwacht. Hier krijgt een groep uitleg bij een proef over bestrijding van de uivlieg.

  Foto: Anton Dingemanse
 • In het veld worden insectenvallen geplaatst. Dit zijn een vast aantal bij elkaar geplaatste plastic bekertjes met conserveervloeistof. De keuze om hiervoor gewone koffiebekers te gebruiken is simpel. Wit is voor insecten een lokkleur en valt tussen het groen extra op. Eens per week wordt de inhoud van de vallen gecontroleerd op uienvlieg. Wanneer een te grote populatie wordt geconstateerd, worden steriele mannetjes uitgezet. De eitjes van de door deze mannetjes bevruchte vrouwtjes komen niet uit, dus geen vretende larfjes.

  In het veld worden insectenvallen geplaatst. Dit zijn een vast aantal bij elkaar geplaatste plastic bekertjes met conserveervloeistof. De keuze om hiervoor gewone koffiebekers te gebruiken is simpel. Wit is voor insecten een lokkleur en valt tussen het groen extra op. Eens per week wordt de inhoud van de vallen gecontroleerd op uienvlieg. Wanneer een te grote populatie wordt geconstateerd, worden steriele mannetjes uitgezet. De eitjes van de door deze mannetjes bevruchte vrouwtjes komen niet uit, dus geen vretende larfjes.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De Groene Vlieg heeft een informatiestand waarin onder meer de ontwikkeling van de uienvlieg te zien was. Links een petrieschaaltje met verpopte larven en de uitgekomen vliegen die bij voorkeur op de doorgesneden ui zitten.

  De Groene Vlieg heeft een informatiestand waarin onder meer de ontwikkeling van de uienvlieg te zien was. Links een petrieschaaltje met verpopte larven en de uitgekomen vliegen die bij voorkeur op de doorgesneden ui zitten.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Veel belangstelling voor mechanisatie. Bezoekers krijgen uitleg over verschillende machines.

  Veel belangstelling voor mechanisatie. Bezoekers krijgen uitleg over verschillende machines.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Een proef waarin de verschillende stadia van de ontwikkeling van verhageling werd gesimuleerd. Hier ondergaat alleen het blad een gesimuleerde hagelbui.

  Een proef waarin de verschillende stadia van de ontwikkeling van verhageling werd gesimuleerd. Hier ondergaat alleen het blad een gesimuleerde hagelbui.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De machine waarmee een hagelbui wordt nagebootst.

  De machine waarmee een hagelbui wordt nagebootst.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Een bemestingproef. Duidelijk is de invloed van verschillende bemestingen op het gewas.

  Een bemestingproef. Duidelijk is de invloed van verschillende bemestingen op het gewas.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Dit geldt ook voor de proef met onkruidbestrijding. Op de voorgrond een regulier behandelde proef, daarachter een onbehandeld veldje.

  Dit geldt ook voor de proef met onkruidbestrijding. Op de voorgrond een regulier behandelde proef, daarachter een onbehandeld veldje.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Dit jaar is ook een proef met uienzaad in pillen aangelegd. Uit deze proef blijkt dat de kieming met pillenzaad een beter resultaat geeft dan zaai met gewoon zaad. Op het schema geven de twee linker kolommen het resultaat weer met gewoon zaad. De overige kolommen zijn de resultaten met pillenzaad.

  Dit jaar is ook een proef met uienzaad in pillen aangelegd. Uit deze proef blijkt dat de kieming met pillenzaad een beter resultaat geeft dan zaai met gewoon zaad. Op het schema geven de twee linker kolommen het resultaat weer met gewoon zaad. De overige kolommen zijn de resultaten met pillenzaad.

  Foto: Anton Dingemanse
 • In deze proef wordt de kiemremming beoordeeld om zo aardappelopslag te voorkomen.

  In deze proef wordt de kiemremming beoordeeld om zo aardappelopslag te voorkomen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Medewerkers van Bayer geven uitleg over hun gewasbeschermingsmiddelen. Sinds kort is een app beschikbaar met een lexicon over alles wat met uien te maken heeft. Deze is samengesteld door Evert Steenge, een van de uiendeskundigen in het Zuidwest-Nederland.

  Medewerkers van Bayer geven uitleg over hun gewasbeschermingsmiddelen. Sinds kort is een app beschikbaar met een lexicon over alles wat met uien te maken heeft. Deze is samengesteld door Evert Steenge, een van de uiendeskundigen in het Zuidwest-Nederland.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Aandacht voor de bodem. In dit geval wordt de invloed van bodemverbeteraar PRP-sol op wortelontwikkeling bekeken. Hier is te zien dat de beworteling ruim en redelijk diep is.

  Aandacht voor de bodem. In dit geval wordt de invloed van bodemverbeteraar PRP-sol op wortelontwikkeling bekeken. Hier is te zien dat de beworteling ruim en redelijk diep is.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Het profiel in de onbehandelde proef laat zien dat de beworteling minder ontwikkeld is en minder diep gaat.

  Het profiel in de onbehandelde proef laat zien dat de beworteling minder ontwikkeld is en minder diep gaat.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Een ander onderwerp dat met de bodem te maken heeft maar op de uiendag een wat vreemde eend in de bijt is, is een demonstratie met een kilverbak. Deze bak wordt via RTK-gps aangestuurd. Voor uienland is het cruciaal dat er zo kort mogelijk water op blijft staan.

  Een ander onderwerp dat met de bodem te maken heeft maar op de uiendag een wat vreemde eend in de bijt is, is een demonstratie met een kilverbak. Deze bak wordt via RTK-gps aangestuurd. Voor uienland is het cruciaal dat er zo kort mogelijk water op blijft staan.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Er stond tarwe en met de combine is een oppervlakteprofiel gemaakt. Dit profiel is in het gps-systeem van de kilverbak geplaatst. Zo kan het perceeld redelijk eenvoudig worden gekilverd. Het scherm geeft weer wat er is gedaan.

  Er stond tarwe en met de combine is een oppervlakteprofiel gemaakt. Dit profiel is in het gps-systeem van de kilverbak geplaatst. Zo kan het perceeld redelijk eenvoudig worden gekilverd. Het scherm geeft weer wat er is gedaan.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Evenals andere jaren wordt ook deze keer gratis frites verstrekt. Met name rond het middaguur wordt dit goed gewaardeerd.

  Evenals andere jaren wordt ook deze keer gratis frites verstrekt. Met name rond het middaguur wordt dit goed gewaardeerd.

  Foto: Anton Dingemanse
 • In de tent is het rustiger dan andere jaren. Toch worden er handen geschud en informatie uitgewisseld.

  In de tent is het rustiger dan andere jaren. Toch worden er handen geschud en informatie uitgewisseld.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Ook een traditie: de aanwezigheid van de uiendokter. DLV Plant-specialist Anton van der Velde geeft informatie over bekende en onbekende ui-afwijkingen.

  Ook een traditie: de aanwezigheid van de uiendokter. DLV Plant-specialist Anton van der Velde geeft informatie over bekende en onbekende ui-afwijkingen.

  Foto: Anton Dingemanse

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.