Akkerbouw

Foto & video 5 reactieslaatste update:13 aug 2013

Graanoogst Zuid-Nederland gestart

Maandag 5 augustus kwam de graanoogst beneden de rivieren goed op gang. De eerste opbrengstcijfers lijken redelijk, de hectolitergewichten waren goed en boeren konden droog dorsen.

Foto

 • 
Maandag 5 augustus kwam de graanoogst vooral beneden de rivieren goed op gang. In Flevoland werd in het weekend al wat geoogst en werd maandag al een mooi begin gemaakt. In Drenthe kwam heel wat gerst van het land. De eerste opbrengstcijfers lijken redelijk, de hectolitergewichten waren goed en boeren konden droog dorsen.

  Maandag 5 augustus kwam de graanoogst vooral beneden de rivieren goed op gang. In Flevoland werd in het weekend al wat geoogst en werd maandag al een mooi begin gemaakt. In Drenthe kwam heel wat gerst van het land. De eerste opbrengstcijfers lijken redelijk, de hectolitergewichten waren goed en boeren konden droog dorsen.

  Foto: Henk Riswick
 • 
In Hoek (Zld.) dorst loonbedrijf Haak bij Adriaan Dees het ras Residence. De opbrengst lijkt redelijk. Maar de eerste kipper is nog niet weggebracht, dus er is nog weinig over te zeggen. Er lijkt flink stro op te zitten en de korrel oogt mooi. Enkele dagen eerder is rond Hoek gedorst: 9 ton met minder dan 15 procent vocht. Boerderij nam een monster mee van de eerste vracht. Dat zat op 13,3 procent met een hectolitergewicht van 79,9.

  In Hoek (Zld.) dorst loonbedrijf Haak bij Adriaan Dees het ras Residence. De opbrengst lijkt redelijk. Maar de eerste kipper is nog niet weggebracht, dus er is nog weinig over te zeggen. Er lijkt flink stro op te zitten en de korrel oogt mooi. Enkele dagen eerder is rond Hoek gedorst: 9 ton met minder dan 15 procent vocht. Boerderij nam een monster mee van de eerste vracht. Dat zat op 13,3 procent met een hectolitergewicht van 79,9.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Met modern materiaal is oogsten een fluitje van een cent. Het blijft een moment dat de boer niet graag wil missen, ook al wordt het werk overgelaten aan de loonwerker. Akkerbouwer Dees werkt zelf nog een paar plukken stro bij in het zwad, verder kan hij tevreden toekijken hoe de New Holland TX 36 de oogst naar binnen werkt.

  Met modern materiaal is oogsten een fluitje van een cent. Het blijft een moment dat de boer niet graag wil missen, ook al wordt het werk overgelaten aan de loonwerker. Akkerbouwer Dees werkt zelf nog een paar plukken stro bij in het zwad, verder kan hij tevreden toekijken hoe de New Holland TX 36 de oogst naar binnen werkt.

  Foto: Henk Riswick
 • 

Aan de andere kant van de weg rijdt Rinus Dieleman er een perceel Residence af voor Tollenaar. De Tucano 450 is van loonbedrijf Guiljam uit Hoek, dat maandag voor het eerst uitrukte met de maaidorsers. Tot die tijd zat Guiljam alleen in het graszaad, maar dat is nu bijna aan de kant.

  Aan de andere kant van de weg rijdt Rinus Dieleman er een perceel Residence af voor Tollenaar. De Tucano 450 is van loonbedrijf Guiljam uit Hoek, dat maandag voor het eerst uitrukte met de maaidorsers. Tot die tijd zat Guiljam alleen in het graszaad, maar dat is nu bijna aan de kant.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De Tucano is nog een jonge machine. Dieleman vindt het een fijne machine om mee te werken. Netjes afgewerkt, vindt Dieleman, die zelf ook nog een boerenbedrijf heeft. De Tucano is eind 2011 gekocht van het beëindigde loonbedrijf Baert in Koewacht. Het monster dat Boerderij van de eerste vracht meenam, noteerde 15,0 procent vocht en een hectolitergewicht van 75,6.

  De Tucano is nog een jonge machine. Dieleman vindt het een fijne machine om mee te werken. Netjes afgewerkt, vindt Dieleman, die zelf ook nog een boerenbedrijf heeft. De Tucano is eind 2011 gekocht van het beëindigde loonbedrijf Baert in Koewacht. Het monster dat Boerderij van de eerste vracht meenam, noteerde 15,0 procent vocht en een hectolitergewicht van 75,6.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Arsène Verhelst dorst in Axel (Zld.) vroeg gezaaide Kelvin. Loonwerker Inghels uit Sint Jansteen begon maandag om 11.00 uur. De eerste vracht noteerde 16,7 procent vocht. De teler verwacht dat de opbrengst gemiddeld dichter bij de 9 ton dan bij de 10 ton ligt.

  Arsène Verhelst dorst in Axel (Zld.) vroeg gezaaide Kelvin. Loonwerker Inghels uit Sint Jansteen begon maandag om 11.00 uur. De eerste vracht noteerde 16,7 procent vocht. De teler verwacht dat de opbrengst gemiddeld dichter bij de 9 ton dan bij de 10 ton ligt.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Op de lichtere stukken is de opbrengst zichtbaar minder dan op de zwaardere stukken van het 1.000 meter lange perceel. Ondanks dat de CX820 met zijn 6 meter brede maaibord een behoorlijke graantank op de rug heeft, moet op beide zijden van het perceel worden gelost.

  Op de lichtere stukken is de opbrengst zichtbaar minder dan op de zwaardere stukken van het 1.000 meter lange perceel. Ondanks dat de CX820 met zijn 6 meter brede maaibord een behoorlijke graantank op de rug heeft, moet op beide zijden van het perceel worden gelost.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Bij De Heen in West-Brabant perst loonbedrijf Oomen het eerste tarwestro. Deze werd vrijdag 2 augustus gedorst en bracht rond 9 ton op, met minder dan 16 procent vocht. Oomen draait met twee grootpakpersen, die zaten tot dan toe alleen in graszaadhooi.

  Bij De Heen in West-Brabant perst loonbedrijf Oomen het eerste tarwestro. Deze werd vrijdag 2 augustus gedorst en bracht rond 9 ton op, met minder dan 16 procent vocht. Oomen draait met twee grootpakpersen, die zaten tot dan toe alleen in graszaadhooi.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Jan Oomen dorst verderop een perceel wintertarwe voor Toon van Genugten. De opbrengst lijkt goed, wellicht ergens tussen 9 en 10 ton. Het monster van 17.00 uur noteerde 13,3 procent vocht en een hectolitergewicht van 80,5.

  Jan Oomen dorst verderop een perceel wintertarwe voor Toon van Genugten. De opbrengst lijkt goed, wellicht ergens tussen 9 en 10 ton. Het monster van 17.00 uur noteerde 13,3 procent vocht en een hectolitergewicht van 80,5.

  Foto: Henk Riswick
 • 
In het Zuiden is het niet moeilijk een maaidorser aan het werk te vinden, maar echt volop dorsen is er nog niet bij. Ook de klassiekers komen uit de schuur. In Steenbergen draait Marcel de Schutter zijn 10 hectare Residence er af met zijn inmiddels veertig jaar oude Massey Ferguson 625.

  In het Zuiden is het niet moeilijk een maaidorser aan het werk te vinden, maar echt volop dorsen is er nog niet bij. Ook de klassiekers komen uit de schuur. In Steenbergen draait Marcel de Schutter zijn 10 hectare Residence er af met zijn inmiddels veertig jaar oude Massey Ferguson 625.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De Schutter zaaide de tarwe al half oktober, met een vochtgehalte van 15 procent komt die mooi van het land. De 625 zoemt over het land. De motorkap staat open omdat de hydrauliek wat warm wordt. Daardoor heeft de pomp moeite om genoeg opbrengst te leveren. Wellicht eerder een probleem van slijtage van het tandwielpompje dan van te warme olie, maar de verkoeling door extra ventilatie lijkt te werken.

  De Schutter zaaide de tarwe al half oktober, met een vochtgehalte van 15 procent komt die mooi van het land. De 625 zoemt over het land. De motorkap staat open omdat de hydrauliek wat warm wordt. Daardoor heeft de pomp moeite om genoeg opbrengst te leveren. Wellicht eerder een probleem van slijtage van het tandwielpompje dan van te warme olie, maar de verkoeling door extra ventilatie lijkt te werken.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Onder de parasol is het goed uit te houden op de 625. Nog niet zo lang geleden ruilde De Schutter deze in op een 510. De 625 is gebouwd volgens het concept van de 510, maar is iets verbreed voor meer capaciteit en op tal van punten gemoderniseerd. Hoewel achteraf gezien niet alle veranderingen verbeteringen blijken.

  Onder de parasol is het goed uit te houden op de 625. Nog niet zo lang geleden ruilde De Schutter deze in op een 510. De 625 is gebouwd volgens het concept van de 510, maar is iets verbreed voor meer capaciteit en op tal van punten gemoderniseerd. Hoewel achteraf gezien niet alle veranderingen verbeteringen blijken.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Bij Koert Rentmeester in s’Heerenhoek maakt collega Ronald Boonman om 15.00 uur een begin in de Tipple-brouwgerst. Rentmeester en Boonman hebben de John Deere 2056 samen gekocht en draaiden tot nu alleen in graszaad.

  Bij Koert Rentmeester in s’Heerenhoek maakt collega Ronald Boonman om 15.00 uur een begin in de Tipple-brouwgerst. Rentmeester en Boonman hebben de John Deere 2056 samen gekocht en draaiden tot nu alleen in graszaad.

  Foto: Henk Riswick
 • De vestiging van CZAV is dicht bij de boerderij. Het is de vroegere vestiging van CHV. Een monster van de eerste meters met de machine toont een vochtgehalte van 13,6 procent en een hectolitergewicht van 69.3. Dat betekent dat de machine verder kan. Er zit weinig stro op, maar Rentmeester verwacht toch een vrij redelijke kilopbrengst.

  De vestiging van CZAV is dicht bij de boerderij. Het is de vroegere vestiging van CHV. Een monster van de eerste meters met de machine toont een vochtgehalte van 13,6 procent en een hectolitergewicht van 69.3. Dat betekent dat de machine verder kan. Er zit weinig stro op, maar Rentmeester verwacht toch een vrij redelijke kilopbrengst.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Bij Piet Versteeg in Sprang-Capelle wordt maandagavond stro geladen. Versteeg die 12 augustus 78 jaar werd, heeft nog vleesvee op stal en gebruikt daar 400 balen stro voor. Een neef, aangetrouwde neef en nog meer familie en vrienden vinden het altijd mooi om oom Piet te helpen dat nodig is. De 2 hectare Henrik is maandagochtend 5 augustus om 11.00 uur gedorst. Het brengt rond 9 ton op en zit op 14,7 procent vocht.

  Bij Piet Versteeg in Sprang-Capelle wordt maandagavond stro geladen. Versteeg die 12 augustus 78 jaar werd, heeft nog vleesvee op stal en gebruikt daar 400 balen stro voor. Een neef, aangetrouwde neef en nog meer familie en vrienden vinden het altijd mooi om oom Piet te helpen dat nodig is. De 2 hectare Henrik is maandagochtend 5 augustus om 11.00 uur gedorst. Het brengt rond 9 ton op en zit op 14,7 procent vocht.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Tijden veranderen, maar er zijn nog steeds kinderen die wat mee krijgen van wat een boer voor een deel drijft, namelijk het binnenhalen van de oogst. Dat is voor veel boeren toch nog steeds het mooiste moment van het jaar. De neefjes en nichtjes van Piet Versteeg hebben er net zo veel plezier in als oom Piet zelf.

  Tijden veranderen, maar er zijn nog steeds kinderen die wat mee krijgen van wat een boer voor een deel drijft, namelijk het binnenhalen van de oogst. Dat is voor veel boeren toch nog steeds het mooiste moment van het jaar. De neefjes en nichtjes van Piet Versteeg hebben er net zo veel plezier in als oom Piet zelf.

  Foto: Henk Riswick
 • 

Loonwerker Nieuwenhuizen uit Sprang-Capele duikt ‘s avonds nog in 2,35 hectare Bristol. De zandgrond rond Sprang-Capelle is droog, maar het blijft niet droog. Al de hele middag zit er verandering in de lucht. Om 19.45 uur zijn boven West-Brabant de eerste bliksemschichten te zien en om 20.00 uur vallen de eerste druppels.

  Loonwerker Nieuwenhuizen uit Sprang-Capele duikt ‘s avonds nog in 2,35 hectare Bristol. De zandgrond rond Sprang-Capelle is droog, maar het blijft niet droog. Al de hele middag zit er verandering in de lucht. Om 19.45 uur zijn boven West-Brabant de eerste bliksemschichten te zien en om 20.00 uur vallen de eerste druppels.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De Dominator 98SL van Nieuwenhuizen komt net een kwartier tekort om het perceel er af te krijgen. Dat is pech, maar het markeert ook meteen het einde van het begin van de graanoogst. Verschillende percelen waren nog net niet aan oogsten toe. Na een aantal dagen kwakkelen laat de zon zich weer van zijn beste kant zien en gaat de graanoogst echt los.

  De Dominator 98SL van Nieuwenhuizen komt net een kwartier tekort om het perceel er af te krijgen. Dat is pech, maar het markeert ook meteen het einde van het begin van de graanoogst. Verschillende percelen waren nog net niet aan oogsten toe. Na een aantal dagen kwakkelen laat de zon zich weer van zijn beste kant zien en gaat de graanoogst echt los.

  Foto: Henk Riswick

Laatste reacties

 • Khalid en zijn maten

  Mooie foto's ,jammer dat Boerderij hier in het oosten van NL geen foto's heeft gemaakt,er is hier toch ook alweer aardig wat graan.

 • jamiemf

  gestart ze zijn hier in de Hoekschewaard al 2 weken aan het dorsen

 • superhoi

  grappig dat het personeel op de Agrifirm vestiging met CZAV petjes en T-shirts aan lopen

 • MasseyMooi

  waarom doen ze niet gewoon de platte wagen direct achter de pakjes pers dan ist in 1 keer klaar jha veel makkelijker

 • ed12345

  masseymooi je hebt gelijk hier inoost Canada heel gebruikelijk op de kleinere bedrijven op de grotere worden zelfladende balenwagens gebruikt ook voor de grote pakken

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.