Akkerbouw

Foto & video 3 reacties

Gewassen met mooi weer land af

Oogstseizoen 2013 is ondanks de vertraging door het koude voorjaar goed begonnen. Het graan komt vlot van het land dankzij de zomerse augustusmaand. Plantuien worden gerooid en geladen en voorzichtig komt ook de pootgoedoogst op gang.

Foto

 • Akkerbouwers André en Wim van de Burgwal (zoon en vader) laden in Ens plantuien van een perceel tegenover de boerderij. De laatste 6 van 26 hectare. De uien zijn vorige week gerooid en konden nog mooi een poos in de zon drogen. De kwaliteit is goed.

  Akkerbouwers André en Wim van de Burgwal (zoon en vader) laden in Ens plantuien van een perceel tegenover de boerderij. De laatste 6 van 26 hectare. De uien zijn vorige week gerooid en konden nog mooi een poos in de zon drogen. De kwaliteit is goed.

  Foto: Foto's Petra Vos
 • De akkerbouwers werken als een geoliede machine samen met hun medewerkers om de uien zo snel mogelijk in de kisten van verwerker Waterman Onions te krijgen. “De uien zijn mooi grof, daar is veel vraag naar”, zegt André van de Burgwal. Hij verwacht 20 cent voor de uien te krijgen.

  De akkerbouwers werken als een geoliede machine samen met hun medewerkers om de uien zo snel mogelijk in de kisten van verwerker Waterman Onions te krijgen. “De uien zijn mooi grof, daar is veel vraag naar”, zegt André van de Burgwal. Hij verwacht 20 cent voor de uien te krijgen.

 • De teeltkosten waren dit jaar hoog voor de plantuien, zegt Van de Burgwal. Dat komt onder meer door de stuifschade waarvoor mest en nieuwe grond over het delen van percelen zijn gereden. Een mooie prijs maakt de teelt toch rendabel.

  De teeltkosten waren dit jaar hoog voor de plantuien, zegt Van de Burgwal. Dat komt onder meer door de stuifschade waarvoor mest en nieuwe grond over het delen van percelen zijn gereden. Een mooie prijs maakt de teelt toch rendabel.

 • Arjo Janse, akkerbouwer in Nagele, rooit pootgoedstammen op een perceel in Tollebeek. Een precisiewerkje. De rooier moet elke keer handmatig worden leeggemaakt.

  Arjo Janse, akkerbouwer in Nagele, rooit pootgoedstammen op een perceel in Tollebeek. Een precisiewerkje. De rooier moet elke keer handmatig worden leeggemaakt.

 • Echt vertraagd is de oogst niet, vindt Janse. Over kwaliteit en sortering is hij goed te spreken. De opbrengst noemt hij normaal.

  Echt vertraagd is de oogst niet, vindt Janse. Over kwaliteit en sortering is hij goed te spreken. De opbrengst noemt hij normaal.

 • In Espel dorst de combine van loonbedrijf De Rijke zomertarwe van Reinder Homan en zijn broer.

  In Espel dorst de combine van loonbedrijf De Rijke zomertarwe van Reinder Homan en zijn broer.

 • De tarweoogst verloopt ook hier prima dankzij het goede weer en nadert in het hele land de voltooiing.

  De tarweoogst verloopt ook hier prima dankzij het goede weer en nadert in het hele land de voltooiing.

 • De opbrengst is normaal, zegt Homan. “Deze tarwe is biologische geteeld. We schakelen een deel van ons bedrijf om, vooral om ervan te leren.”

  De opbrengst is normaal, zegt Homan. “Deze tarwe is biologische geteeld. We schakelen een deel van ons bedrijf om, vooral om ervan te leren.”

Laatste reacties

 • Flyinghollander

  Snap ik soms niet, van die dure tractors met klima/airco en nog ramen en deuren open.

 • l coumans

  dat heet arco alle ramen en deuren continu open

 • Jan Zonderland

  Hallo Petra, het was niet erg druk in de polder zeker, als je van Ens tot Espel slechts 1 uienlader, 1 aardappelrooier en 1 combine tegen komt...........

Of registreer je om te kunnen reageren.