Akkerbouw

Foto & video 4 reacties

Ganzenschade in graszaad

De schade in gewassen veroorzaakt door ganzen is niet meer beperkt tot de winterperiode. Ook in een zomergewas als graszaad veroorzaken de ganzen schade.

Foto

 • De schade in gewassen veroorzaakt door ganzen is niet meer beperkt tot de winterperiode. Overzomerende ganzen staan ook garant voor soms aanzienlijke schade. In het voorjaar vreten de ganzen jonge aren in granen weg. Dit blijven ze doen zolang ze erbij kunnen en tot aan het dorsen toe. Op de foto een groepje brandganzen op Engels raaigras in de buurt van Goes.

  De schade in gewassen veroorzaakt door ganzen is niet meer beperkt tot de winterperiode. Overzomerende ganzen staan ook garant voor soms aanzienlijke schade. In het voorjaar vreten de ganzen jonge aren in granen weg. Dit blijven ze doen zolang ze erbij kunnen en tot aan het dorsen toe. Op de foto een groepje brandganzen op Engels raaigras in de buurt van Goes.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
In graszaad ritsen de ganzen met hun snavel de stengel af om het zaad te kunnen eten. Naast deze vreetschade veroorzaken ze grotere schade door over de zwaden te lopen en er zo voor te zorgen dat het loszittende zaad uit het gewas op de grond valt.

  In graszaad ritsen de ganzen met hun snavel de stengel af om het zaad te kunnen eten. Naast deze vreetschade veroorzaken ze grotere schade door over de zwaden te lopen en er zo voor te zorgen dat het loszittende zaad uit het gewas op de grond valt.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Een foto uit de winterperiode. Duidelijk is dat de ganzen zich niet laten afschrikken door de rood-witte linten die je als teler preventief moet plaatsen om achteraf in aanmerking te komen voor schadeuitkering.

  Een foto uit de winterperiode. Duidelijk is dat de ganzen zich niet laten afschrikken door de rood-witte linten die je als teler preventief moet plaatsen om achteraf in aanmerking te komen voor schadeuitkering.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Telers zetten verschillende mogelijkheden in om ganzen te verjagen. Leen Kloet uit Oosterland zet een laserpen in om ganzen van zijn gewas te verjagen. Dit gecontreerde lichtbundeltje kan ganzen op enkele kilometers afstand verjagen.

  Telers zetten verschillende mogelijkheden in om ganzen te verjagen. Leen Kloet uit Oosterland zet een laserpen in om ganzen van zijn gewas te verjagen. Dit gecontreerde lichtbundeltje kan ganzen op enkele kilometers afstand verjagen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Kloet laat zien hoe hij de laserpen inzet, overigens alleen bij schemer, overdag heeft de laser nauwelijks effect. Ganzen die worden getroffen door de laser zorgen dat ze wegkomen en komen niet meer terug. Direct resultaat is dat bij onraad de gehele groep op de vleugels gaat. Resultaat op langere termijn is dat van een groep ganzen alleen die terugkomen die niet zijn geraakt door de laser. Als steeds dezelfde groep terugkomt wordt deze door de laser dermate gedecimeerd dat de schade marginaal wordt. Voor zolang het duurt. Voor graszaad kan het net voldoende zijn.

  Kloet laat zien hoe hij de laserpen inzet, overigens alleen bij schemer, overdag heeft de laser nauwelijks effect. Ganzen die worden getroffen door de laser zorgen dat ze wegkomen en komen niet meer terug. Direct resultaat is dat bij onraad de gehele groep op de vleugels gaat. Resultaat op langere termijn is dat van een groep ganzen alleen die terugkomen die niet zijn geraakt door de laser. Als steeds dezelfde groep terugkomt wordt deze door de laser dermate gedecimeerd dat de schade marginaal wordt. Voor zolang het duurt. Voor graszaad kan het net voldoende zijn.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Dit groepje ganzen houdt het voorlopig voor gezien. Het zijn brandganzen die van nature alleen als wintergast voorkomen, evenals alle andere ganzensoorten uitgezonderd de grauwe gans. Die was tot in de 19e eeuw een jaarvogel. Begin 20e eeuw zijn de laatste broedgevallen geconstateerd en was de grauwe gans als jaarvogel uitgestorven. Veel later zijn ze weer uitgezet en met succes. Het is nu de meest voorkomende soort die zowel zomer als winter de meeste schade veroorzaken.

  Dit groepje ganzen houdt het voorlopig voor gezien. Het zijn brandganzen die van nature alleen als wintergast voorkomen, evenals alle andere ganzensoorten uitgezonderd de grauwe gans. Die was tot in de 19e eeuw een jaarvogel. Begin 20e eeuw zijn de laatste broedgevallen geconstateerd en was de grauwe gans als jaarvogel uitgestorven. Veel later zijn ze weer uitgezet en met succes. Het is nu de meest voorkomende soort die zowel zomer als winter de meeste schade veroorzaken.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Arno Geluk maakt voor het weghouden van ganzen op zijn graszaad mede gebruik van de aloude vogelverschrikker. Het perceel Engels raai is pas gemaaid. Geluk hoopt met de verschrikker voldoende effect te sorteren om de schade beperkt te houden. Op een ander perceel had hij eerder een trekker met wagen gezet met op de wagen een vogelverschrikker. Deze combinatie had voor de duur dat het gras op zwad lag toch wel resultaat.

  Arno Geluk maakt voor het weghouden van ganzen op zijn graszaad mede gebruik van de aloude vogelverschrikker. Het perceel Engels raai is pas gemaaid. Geluk hoopt met de verschrikker voldoende effect te sorteren om de schade beperkt te houden. Op een ander perceel had hij eerder een trekker met wagen gezet met op de wagen een vogelverschrikker. Deze combinatie had voor de duur dat het gras op zwad lag toch wel resultaat.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Wanneer het zover is dat er gedorst kan worden, zet maatschap Geluk twee combines in. Hoe eerder het zaad binnen is hoe beter .

  Wanneer het zover is dat er gedorst kan worden, zet maatschap Geluk twee combines in. Hoe eerder het zaad binnen is hoe beter .

  Foto: Anton Dingemanse

Laatste reacties

 • PetervanKempen

  Anton,
  Mooi artikel, wat gaat er toch veel boeren tijd zitten in het voorkomen van sc hade die het gevolg is van niet adequaat beheren van fauna door natuurterrein beheerders. Ik zou alle veehouders willen adviseren de nu in omloop zijnde brief ( zie NMV site) om vraag voor schade bestrijding en beheer van ganzen in de winter te vergunnen op ALLE gewassen te downloaden en aan je provincie op te sturen.
  Men is in kader van G7 van plan om dat recht voor boeren te gaan beperken in die zin dat je alleen op door hen te bepalen gewassen mag bestrijden. Voor boerengrasland moet je dan de winterganzen gaan voederen. bepaal je eigen toekomst en neem actie!

 • Klaas Hoogendoorn

  De mijne heb ik bij deze op de post gedaan
  Kom op mensen voor 15 aug doen hoe meer hoe beter

 • J@gertje

  De ganzen op het perceel Engels raaigras zijn geen brandganzen maar Canadese ganzen.
  Dit zijn exoten en mogen het gehele jaar bestreden worden.

 • J@gertje

  Als we echt van die ganzen af willen, zullen de boeren zelf in actie moeten komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.