Akkerbouw

Foto & video 11377 x bekeken 1 reactielaatste update:12 aug 2013

De oogst is begonnen in Flevoland

Bij de Flevolandse boeren ging de graanoogst maandag 5 augustus van start. De meeste percelen gerst liggen eraf met vochtpercentages rond 14 procent.

Foto

 • Bij de Flevolandse boeren ging de graanoogst maandag 5 augustus van start. De meeste percelen gerst liggen eraf met vochtpercentages rond 14 procent. Voor graszaad is het nu ideaal weer om te dorsen. Wintertarwe is op sommige plekken met 15 procent vocht goed om te oogsten, maar het merendeel moet nog even wachten. Boerderij maakte een rondje.

  Bij de Flevolandse boeren ging de graanoogst maandag 5 augustus van start. De meeste percelen gerst liggen eraf met vochtpercentages rond 14 procent. Voor graszaad is het nu ideaal weer om te dorsen. Wintertarwe is op sommige plekken met 15 procent vocht goed om te oogsten, maar het merendeel moet nog even wachten. Boerderij maakte een rondje.

  Foto: Sytze Bakker
 • Bij Van der Noort in Kraggenburg dorst loonbedrijf Wieringa uit Espel 7 hectare Engels raai van het ras Activa voor VanDijke Semo (Scheemda, Groningen) uit het zwad.

  Bij Van der Noort in Kraggenburg dorst loonbedrijf Wieringa uit Espel 7 hectare Engels raai van het ras Activa voor VanDijke Semo (Scheemda, Groningen) uit het zwad.

  Foto: Sytze Bakker
 • Het zwad ligt er mooi luchtig bij en het oprapen gaat probleemloos.

  Het zwad ligt er mooi luchtig bij en het oprapen gaat probleemloos.

  Foto: Sytze Bakker
 • Het hooi kan zo in het pak.

  Het hooi kan zo in het pak.

  Foto: Sytze Bakker
 • Het zaad in de container is mooi schoon en zal weinig droogkosten geven. Het transportdocument ligt klaar op het dekzeil bij de container.

  Het zaad in de container is mooi schoon en zal weinig droogkosten geven. Het transportdocument ligt klaar op het dekzeil bij de container.

  Foto: Sytze Bakker
 • Bij Leo Terwischa van Scheltinga (Emmeloord) combinet Hans Bom van loonbedrijf De Rijke uit Nagele 10,5 hectare zaaigerst.

  Bij Leo Terwischa van Scheltinga (Emmeloord) combinet Hans Bom van loonbedrijf De Rijke uit Nagele 10,5 hectare zaaigerst.

  Foto: Sytze Bakker
 • De zaaigerst van het ras Tipple heeft een vochtgehalte van 14,7 procent.

  De zaaigerst van het ras Tipple heeft een vochtgehalte van 14,7 procent.

  Foto: Sytze Bakker
 • Op een gemeten oppervlakte kwam de opbrengst op 8.700 kilo per hectare.

  Op een gemeten oppervlakte kwam de opbrengst op 8.700 kilo per hectare.

  Foto: Sytze Bakker
 • Het stof geeft de droge omstandigheid aan, het stro wordt verhakseld. Nog een paar rondjes en dan wordt de combine schoongemaakt voor de zaaitarwe, die waarschijnlijk rijp genoeg is.

  Het stof geeft de droge omstandigheid aan, het stro wordt verhakseld. Nog een paar rondjes en dan wordt de combine schoongemaakt voor de zaaitarwe, die waarschijnlijk rijp genoeg is.

  Foto: Sytze Bakker
 • Jan de Wit uit Nagele (Fl.) laat zijn wintertarwe ook door loonbedrijf De Rijke combinen door een nieuwe chauffeur: Ismael Grouwstra. De tarwe van het ras Henrik met een oppervlakte van 8 hectare laat zich goed dorsen met een vochtpercentage van 15,1.

  Jan de Wit uit Nagele (Fl.) laat zijn wintertarwe ook door loonbedrijf De Rijke combinen door een nieuwe chauffeur: Ismael Grouwstra. De tarwe van het ras Henrik met een oppervlakte van 8 hectare laat zich goed dorsen met een vochtpercentage van 15,1.

  Foto: Sytze Bakker
 • Het aantal korrels onder het stro geven aanleiding de combine bij te stellen.

  Het aantal korrels onder het stro geven aanleiding de combine bij te stellen.

  Foto: Sytze Bakker
 • Het graan wordt naar Nagele vervoerd waar Profyto ruimte heeft gehuurd in een loods bij de Vlasfabriek en bij Koelbedrijf Nagele. Daar wordt respectievelijk 5.000 en 3.000 ton opgeslagen.

  Het graan wordt naar Nagele vervoerd waar Profyto ruimte heeft gehuurd in een loods bij de Vlasfabriek en bij Koelbedrijf Nagele. Daar wordt respectievelijk 5.000 en 3.000 ton opgeslagen.

  Foto: Sytze Bakker
 • Teler Arie Jan Barendrecht uit Nagele lost hier een vracht afkomstig van de kopakker. Maar met 18 procent vocht besluit hij het daar bij te laten.

  Teler Arie Jan Barendrecht uit Nagele lost hier een vracht afkomstig van de kopakker. Maar met 18 procent vocht besluit hij het daar bij te laten.

  Foto: Sytze Bakker
 • Tussen Dronten en Biddinghuizen combinet René Visser bij Robert Stokman 13 hectare wintertarwe van het ras Assano met 16 procent vocht.

  Tussen Dronten en Biddinghuizen combinet René Visser bij Robert Stokman 13 hectare wintertarwe van het ras Assano met 16 procent vocht.

  Foto: Sytze Bakker
 • Een bijzonder mooi blok tarwe dat qua opbrengst wel goed zal zijn. Visser gaat ook het stro persen en afvoeren.

  Een bijzonder mooi blok tarwe dat qua opbrengst wel goed zal zijn. Visser gaat ook het stro persen en afvoeren.

  Foto: Sytze Bakker
 • Stokman slaat de tarwe tijdelijk in de schuur op om het te laten drogen. Agrifirm haalt het later weer uit de schuur.

  Stokman slaat de tarwe tijdelijk in de schuur op om het te laten drogen. Agrifirm haalt het later weer uit de schuur.

  Foto: Sytze Bakker
 • De schuur is ingericht met ondergrondse kanalen. Daaroverheen is fijnmazig gaas gespannen. De schuur wordt gevuld met behulp van een hallenvuller. Als de tarwe is afgeleverd, gebruikt Stokman deze ruimte voor aardappelen.

  De schuur is ingericht met ondergrondse kanalen. Daaroverheen is fijnmazig gaas gespannen. De schuur wordt gevuld met behulp van een hallenvuller. Als de tarwe is afgeleverd, gebruikt Stokman deze ruimte voor aardappelen.

  Foto: Sytze Bakker

Eén reactie

 • H93

  Mooi! Kunnen jullie niet ook een keer in andere delen van het land de oogst vast leggen inplaats van zo vaak Flevoland. Zeeland - Brabant - Limburg bijv.

Of registreer je om te kunnen reageren.