Akkerbouw

Foto & video 11 reacties

Biologisch pootgoed aan de maat

Biologisch akkerbouwer Arend Leen Hoekstra laat het loof van zijn pootaardappelen trekken om snel te kunnen rooien en zo rhizoctonia voor te blijven.

Foto

 • In drie etappes liet biologisch akkerbouwer Arend Leen Hoekstra in Lelystad (Fl.) het loof van zijn pootaardappelen trekken om de groei te stoppen.

  In drie etappes liet biologisch akkerbouwer Arend Leen Hoekstra in Lelystad (Fl.) het loof van zijn pootaardappelen trekken om de groei te stoppen.

  Foto: Sytze Bakker
 • Loonbedrijf Cintegro beschikt voor dit werk over een Enviro LT 40, een hydraulisch aangedreven looftrekker.

  Loonbedrijf Cintegro beschikt voor dit werk over een Enviro LT 40, een hydraulisch aangedreven looftrekker.

  Foto: Sytze Bakker
 • De loofklapper voorop de trekker slaat vooral het blad van de stengels af.

  De loofklapper voorop de trekker slaat vooral het blad van de stengels af.

  Foto: Sytze Bakker
 • De looftrekker trekt vervolgens de stengels uit de grond. Een voordeel is dat de aardappelen met gps gepoot en aangeaard zijn, zodat de stengels midden op de rug staan.

  De looftrekker trekt vervolgens de stengels uit de grond. Een voordeel is dat de aardappelen met gps gepoot en aangeaard zijn, zodat de stengels midden op de rug staan.

  Foto: Sytze Bakker
 • De snelheid van de hydraulisch aangedreven trekbanden is traploos af te stemmen op de rijsnelheid, zodat de machine de stengels recht omhoog trekt.

  De snelheid van de hydraulisch aangedreven trekbanden is traploos af te stemmen op de rijsnelheid, zodat de machine de stengels recht omhoog trekt.

  Foto: Sytze Bakker
 • De kunst is om de stengels met wortel en al uit de grond te trekken zonder dat de aardappelen bloot komen te liggen.

  De kunst is om de stengels met wortel en al uit de grond te trekken zonder dat de aardappelen bloot komen te liggen.

  Foto: Sytze Bakker
 • Hoekstra toont knollen van het roodschillige ras Raja, waarvan hij 2,5 hectare teelt. De zetting is zes tot zeven knollen per plant; alle knollen zitten in de pootgoedmaten.

  Hoekstra toont knollen van het roodschillige ras Raja, waarvan hij 2,5 hectare teelt. De zetting is zes tot zeven knollen per plant; alle knollen zitten in de pootgoedmaten.

  Foto: Sytze Bakker
 • Knollen van het ras Carolus. Deze vallen op door de rode vlekken rondom de ogen. Dit ras is een alternatief voor Agria.

  Knollen van het ras Carolus. Deze vallen op door de rode vlekken rondom de ogen. Dit ras is een alternatief voor Agria.

  Foto: Sytze Bakker
 • De moederknollen van de Agria’s zijn nog helemaal gaaf. Bij het rooien raapt Hoekstra deze uit de partij.

  De moederknollen van de Agria’s zijn nog helemaal gaaf. Bij het rooien raapt Hoekstra deze uit de partij.

  Foto: Sytze Bakker
 • Leon Wisse steekt nadat hij klaar is op het land de loofklapper en looftrekker schoon.

  Leon Wisse steekt nadat hij klaar is op het land de loofklapper en looftrekker schoon.

  Foto: Sytze Bakker
 • Voordat hij naar een ander perceel gaat, reinigt Wisse de hele combinatie op het erf van Hoekstra met een hogedrukspuit.

  Voordat hij naar een ander perceel gaat, reinigt Wisse de hele combinatie op het erf van Hoekstra met een hogedrukspuit.

  Foto: Sytze Bakker

Laatste reacties

 • gertjan1982

  Keurig eerst alles schoon spuiten voor dat je naar de volgende toe ga

 • info104

  Biologisch : zijn er ook nog niet biologische aardappelen, volgens mij niet ze groeien allemaal even hard en zijn even lekker en hebben allebei mest gehad . Wat een gekte met dat biologische , als we dat eten krijgen we dan geen hart en vaat ziekten of kanker en gaan we dan tien jaar langer mee of hoeven we dan niet naar de dokter, niks van dat alles, wat een bisis maken we er van en de gewassen gezond houden vergeet het maar.

 • l coumans

  beetje jaloers????? info104 nou dat gaat ook wel weer over hoor.

 • Mels

  Hoe houd je dat biopootgoed luisvrij en phythoptoravrij? Toch knap dat je zo ver komt. Het gewone pootgoed gaat er her en der immers ook al af dus daar doet t dit jaar niet voor onder.

 • bbuizer

  @Mels Doordat het biologisch gewas minder snel groeit (geen gebruik van kunstmest) Is het blad ook minder weelderig en daarom minder aantrekkelijk voor bladluizen. In een droge zonnige periode zoals nu, worden eventueel aanwezige sporen van Phytophthora infestans gedood door zonlicht. In jaren met een natte zomer zoals 2012 kunnen wel Phytophthora problemen optreden, tenzij er een resistent ras wordt geteeld. Zie <>

 • ed12345

  Bbuizer worden bladluizen net als in de soya opgegeten door de heerebeestjes?
  Vroeger werd in soya bijna standdaard zo gauw er luizen waren gespoten nu wordt in het algemeen niet meer gespoten of er moeten er meer als 600 per plant zijn

 • trijnie

  Waarom gif als het zonder kan, schijnbaar.
  Wij eten ook het hele jaar door piepers van onze moestuin o.a. ra ja, toluca en frieslander. Gaat haast altijd goed maar als er fyta op het loof komt, moet je als de bliksum het loof verwijderen.

 • jan10

  Phytophthora in de bioteelt word vaak tegen gegaan door koper te spuiten onder het mom van bladvoeding.

 • trijnie

  @jan10, je kunt ook gesteentemeel gebruiken om het blad te versterken.
  Daarnaast heb je nog pilzvorsorge ook een middel dat preventief werkt.
  Denk altijd nog beter dan die chemische troep waarvan iedereen weet dat het niet goed is.
  Maar ik heb een moestuin en geen bunders aardappelen, als er bij mij wat mis gaat, nou ja.....pech

 • Mels

  Bbuizer,als gewoon aardappelteler weet ik ook hoe de bio ongeveer werkt,ik ben alleen benieuwd hoe deze boer zijn pootgoed luis en daarmee virusvrij houd.

 • erpelteler

  Ik vind het zeer knap dat een biologisch akkerbouwer het kan aanzien om zijn gewas ziek te zien worden met wat voor ziekte dan ook en ik vind ook dat de bio boeren de verandwoordelijkheid dragen om te zorgen dat hun problemen niet de gangbare akkerbouwers probleem word. Ik vind OOK, na een bedrijfsbezoek aan een vorige stagaire van ons uit de flevopolder dat de biologische boer kei hard moet werken om daarna niet gewaardeerd te worden door de 'biologische consument' met een aanzienlijke prijsverhoging van hun producten tegenover gangbaar geteeld spul. Wij zijn hier in West Canada verre van biologisch en hebben gelukkig weinig problemen met ziektes in onze gewassen waardoor we de minste actieve stof spuiten per hectare van alle noord amerikaanse teeltgebieden maar ALS er dan Phytopthora is kunnen we gelukkig nog wel gewoon met de ridomil ten strijde trekken...

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.