Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Volledig over op pootgoed

Voormalig melkveehouder Julien Lemans specialiseert zich in het telen van pootgoed. Het bouwplan zet hij rond door grondruil.

Foto

 • Julien Lemans in Nieuwstad (L.) heeft samen met zijn vrouw Birgit een akkerbouwbedrijf van 40 hectare op löss tot zware leemgrond. De maatschap teelt alleen pootaardappelen en ruilt daarvoor grond met veehouders en akkerbouwers.

  Julien Lemans in Nieuwstad (L.) heeft samen met zijn vrouw Birgit een akkerbouwbedrijf van 40 hectare op löss tot zware leemgrond. De maatschap teelt alleen pootaardappelen en ruilt daarvoor grond met veehouders en akkerbouwers.

  Foto: Sytze Bakker
 • Maatschap Lemans stapte in 2004 over van melkvee naar de pootgoedteelt. De ondernemers telen onder andere 28 hectare Spunta en 2 hectare Federica voor handelshuis Semagri in Lelystad.

  Maatschap Lemans stapte in 2004 over van melkvee naar de pootgoedteelt. De ondernemers telen onder andere 28 hectare Spunta en 2 hectare Federica voor handelshuis Semagri in Lelystad.

  Foto: Sytze Bakker
 • De voorvrucht voor pootaardappelen is zeer divers. Als gevolg van landruil met collega’s zijn dat gewassen als snijmais, suikerbieten, wintertarwe en bloemkool.

  De voorvrucht voor pootaardappelen is zeer divers. Als gevolg van landruil met collega’s zijn dat gewassen als snijmais, suikerbieten, wintertarwe en bloemkool.

  Foto: Sytze Bakker
 • De Federica's laten al een mooi nestje knollen zien, negen tot tien per plant. Dit ras gaat tot 65 millimeter weg voor de Italiaanse markt.

  De Federica's laten al een mooi nestje knollen zien, negen tot tien per plant. Dit ras gaat tot 65 millimeter weg voor de Italiaanse markt.

  Foto: Sytze Bakker
 • De tweede setting zal niet meer aan de maat komen.

  De tweede setting zal niet meer aan de maat komen.

  Foto: Sytze Bakker
 • Ook de Spunta’s zien er volgens de teler goed uit, al is de maatvoering wisselend. Deze grond laat zich goed bewerken en geeft daarom bij het rooien weinig problemen.

  Ook de Spunta’s zien er volgens de teler goed uit, al is de maatvoering wisselend. Deze grond laat zich goed bewerken en geeft daarom bij het rooien weinig problemen.

  Foto: Sytze Bakker
 • Een donkere plek in het gewas, ontstaan doordat Lemans bij het poten even stopte en de vloeibare mest doorliep.

  Een donkere plek in het gewas, ontstaan doordat Lemans bij het poten even stopte en de vloeibare mest doorliep.

  Foto: Sytze Bakker
 • Deze wintertarwe van een collega-akkerbouwer staat er goed bij. Dit perceel gaat waarschijnlijk ook meedraaien in het bouwplan van Lemans.

  Deze wintertarwe van een collega-akkerbouwer staat er goed bij. Dit perceel gaat waarschijnlijk ook meedraaien in het bouwplan van Lemans.

  Foto: Sytze Bakker
 • Al het pootgoed van Lemans staat in een straal van 10 kilometer rond het bedrijf en reikt tot aan de Maas.

  Al het pootgoed van Lemans staat in een straal van 10 kilometer rond het bedrijf en reikt tot aan de Maas.

  Foto: Sytze Bakker
 • Onder de overkapping op het erf staan een veldspuit van 33 meter en de selectiekar. De pootgoedselectie doet Lemans samen met zijn vrouw.

  Onder de overkapping op het erf staan een veldspuit van 33 meter en de selectiekar. De pootgoedselectie doet Lemans samen met zijn vrouw.

  Foto: Sytze Bakker
 • Voor de oogst van het pootgoed zet de akkerbouwer deze grote aanhangers in. Met de losband op stroom kan het pootgoed rustig gelost worden. De Wühlmaus-verstekrooier kan met de bunker moeiteloos boven de aanhangers lossen.

  Voor de oogst van het pootgoed zet de akkerbouwer deze grote aanhangers in. Met de losband op stroom kan het pootgoed rustig gelost worden. De Wühlmaus-verstekrooier kan met de bunker moeiteloos boven de aanhangers lossen.

  Foto: Sytze Bakker
 • Op het voormalig melkveebedrijf is na verbouwing de oude schuur uit 1850 blijven staan. Komend seizoen laat Lemans een Smartgrader-sorteersysteem instaleren om alleen te kunnen sorteren.

  Op het voormalig melkveebedrijf is na verbouwing de oude schuur uit 1850 blijven staan. Komend seizoen laat Lemans een Smartgrader-sorteersysteem instaleren om alleen te kunnen sorteren.

  Foto: Sytze Bakker
 • Dit overzicht toont de opstelling van de sorteerlijn. Aan het eind van de lijn staat een pallettiseermachine gepland.

  Dit overzicht toont de opstelling van de sorteerlijn. Aan het eind van de lijn staat een pallettiseermachine gepland.

  Foto: Sytze Bakker
 • De teler bewaart al het pootgoed in kisten. De maatschap beschikt over twee cellen van elk ruim 400 ton met mechanische koeling. Deze ruimte benut Lemans tevens om de lege kisten te ontsmetten van schimmels, bacteriën en virussen.

  De teler bewaart al het pootgoed in kisten. De maatschap beschikt over twee cellen van elk ruim 400 ton met mechanische koeling. Deze ruimte benut Lemans tevens om de lege kisten te ontsmetten van schimmels, bacteriën en virussen.

  Foto: Sytze Bakker

Eén reactie

 • Mels

  No more 24-7-365. Gelijk heeft ie nu nog land blijven houden al zal dat met zijn ruilmateriaal wel lukken. Succes collega.

Of registreer je om te kunnen reageren.