Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Precisielandbouw in de praktijk

De ontwikkelingen in de precisielandbouw gaan erg snel. Tijdens Landelijke Praktijkdag Precisielandbouw, 2 juli in Dronten (Fl.), werden bestaande en nieuwe technieken gedemonstreerd.

Foto

 • 
Een van de meest in het oog springende demonstraties was die met een drone van innovatieproject Kiemkracht. Het idee is om met het vliegtuigje gewasinspecties uit te voeren. Onderzocht wordt welke praktische mogelijkheden dit apparaat biedt.

  Een van de meest in het oog springende demonstraties was die met een drone van innovatieproject Kiemkracht. Het idee is om met het vliegtuigje gewasinspecties uit te voeren. Onderzocht wordt welke praktische mogelijkheden dit apparaat biedt.

  Foto: Ton Kastermans
 • 
De Yara-N-sensor is een van de eerste gewassensoren. In het buitenland wordt deze grootschalig ingezet in granen. Het systeem stuurt de kunstmeststrooier direct aan. Voor aardappelen zijn adviesregels in ontwikkeling.

  De Yara-N-sensor is een van de eerste gewassensoren. In het buitenland wordt deze grootschalig ingezet in granen. Het systeem stuurt de kunstmeststrooier direct aan. Voor aardappelen zijn adviesregels in ontwikkeling.

  Foto: Ton Kastermans
 • 
Een andere mogelijkheid is gewasmeting met sensoren aan de spuitboom. Met deze gegevens wordt een taakkaart samengesteld, die vervolgens de kunstmeststrooier aanstuurt.

  Een andere mogelijkheid is gewasmeting met sensoren aan de spuitboom. Met deze gegevens wordt een taakkaart samengesteld, die vervolgens de kunstmeststrooier aanstuurt.

  Foto: Ton Kastermans
 • 
Bij nauwkeurig meten hoort nauwkeurig bemesten. De Duport-spaakwielbemester is naast het gebruik in grasland geschikt voor bemesten van granen, stoppelland en pas gezaaide groenbemester. De machine wordt vooral gebruikt voor toediening van spuiwater.

  Bij nauwkeurig meten hoort nauwkeurig bemesten. De Duport-spaakwielbemester is naast het gebruik in grasland geschikt voor bemesten van granen, stoppelland en pas gezaaide groenbemester. De machine wordt vooral gebruikt voor toediening van spuiwater.

  Foto: Ton Kastermans
 • 
De spaken brengen de meststof 5 centimeter diep in depot in de wortelzone. Ammoniumstikstof krijgt zo niet de kans te vervluchtigen.

  De spaken brengen de meststof 5 centimeter diep in depot in de wortelzone. Ammoniumstikstof krijgt zo niet de kans te vervluchtigen.

  Foto: Ton Kastermans
 • 
Loonbedrijf Van Dun toonde een twaalfrijige bemester voor vloeibare mest in aardappelen. De machine is al tien jaar in gebruik. Deze precisietoepassing wint steeds meer terrein.

  Loonbedrijf Van Dun toonde een twaalfrijige bemester voor vloeibare mest in aardappelen. De machine is al tien jaar in gebruik. Deze precisietoepassing wint steeds meer terrein.

  Foto: Ton Kastermans
 • 
Een andere rijenbemester is die van Gemtech. Deze kan uitgerust worden met sensoren om in het groeiseizoen plaatsspecifiek bij te bemesten.

  Een andere rijenbemester is die van Gemtech. Deze kan uitgerust worden met sensoren om in het groeiseizoen plaatsspecifiek bij te bemesten.

  Foto: Ton Kastermans
 • 
Ook zonder gps is automatisch sturen mogelijk. De Campilot van Kamps de Wild is een 3D-camera die een rij, rug, zwad of markeurstreep nauwkeurig volgt. Het systeem is direct aangesloten op de stuurhydrauliek van de trekker.

  Ook zonder gps is automatisch sturen mogelijk. De Campilot van Kamps de Wild is een 3D-camera die een rij, rug, zwad of markeurstreep nauwkeurig volgt. Het systeem is direct aangesloten op de stuurhydrauliek van de trekker.

  Foto: Ton Kastermans
 • 
De sensorgestuurde Weed-it spuit alleen wanneer er onkruid staat. De machine werkt met secties van 20 centimeter. In het buitenland wordt deze machine veelal ingezet tegen wortelonkruiden in de stoppel. In Nederland wordt het systeem vooral bij niet-kerende grondbewerking toegepast.

  De sensorgestuurde Weed-it spuit alleen wanneer er onkruid staat. De machine werkt met secties van 20 centimeter. In het buitenland wordt deze machine veelal ingezet tegen wortelonkruiden in de stoppel. In Nederland wordt het systeem vooral bij niet-kerende grondbewerking toegepast.

  Foto: Ton Kastermans
 • 
Kverneland Benelux toonde de mogelijkheden van de Accord-maiszaaimachine. De elektrisch aangedreven zaai-elementen zijn apart uit te schakelen. De gps-gestuurde machine schakelt automatisch de overlappende zaai-elementen uit. Een optie is om in vierkantsverband te zaaien.

  Kverneland Benelux toonde de mogelijkheden van de Accord-maiszaaimachine. De elektrisch aangedreven zaai-elementen zijn apart uit te schakelen. De gps-gestuurde machine schakelt automatisch de overlappende zaai-elementen uit. Een optie is om in vierkantsverband te zaaien.

  Foto: Ton Kastermans

Eén reactie

 • kiara123

  zo te zien niets gemist dus...

Of registreer je om te kunnen reageren.