Akkerbouw

Foto & video 2 reacties

Minimale belangstelling voor mechanische onkruidbestrijding

Boeren hebben weinig belangstelling voor mechanische onkruidbestrijding. Dit blijkt niet alleen uit de minimale aanwezigheid van agrariërs tijdens de demonstratie mechanische onkruidbestrijding in mais op het biologisch melkveebedrijf van Guido Frijns in Reijmerstok, maar ook uit de vraag naar en ontwikkeling van mechanische onkruidbestrijdingsmachines.

Foto

 • De demonstratie op 9 juli werd georganiseerd door het door Praktijknetwerk Mechanische Onkruidbestrijding, DLV Plant, PPO-WUR en Proefboerderij Wijnandsrade. Bij loonwerker Wil Fuchs in Born komt de schoffelmachine slechts heel sporadisch uit de schuur. Fuchs: “Bij gangbare bedrijven alleen als andere onkruidbestrijdingen niet lukken.”

  De demonstratie op 9 juli werd georganiseerd door het door Praktijknetwerk Mechanische Onkruidbestrijding, DLV Plant, PPO-WUR en Proefboerderij Wijnandsrade. Bij loonwerker Wil Fuchs in Born komt de schoffelmachine slechts heel sporadisch uit de schuur. Fuchs: “Bij gangbare bedrijven alleen als andere onkruidbestrijdingen niet lukken.”

  Foto: Guus Queisen
 • Guido Frijns heeft de op 2 mei ingezaaide mais op 5 juni moeten overzaaien. Door de combinatie van kou, hagel en het gebruik van niet-ontsmet biologisch zaad overleefden slechts 30.000 plantjes. Hij zaait 115.000 planten per hectare. Normaliter groeien er tussen de 95.000 en 100.000 uit tot volwassen planten.

  Guido Frijns heeft de op 2 mei ingezaaide mais op 5 juni moeten overzaaien. Door de combinatie van kou, hagel en het gebruik van niet-ontsmet biologisch zaad overleefden slechts 30.000 plantjes. Hij zaait 115.000 planten per hectare. Normaliter groeien er tussen de 95.000 en 100.000 uit tot volwassen planten.

  Foto: Guus Queisen
 • Studenten Agrotechnologie van Wageningen UR demonstreerde de door hun ontworpen Bullseye. Dat is een robot die, op basis van beelden gemaakt door een 3D-sensor, gericht onkruiden kan verwijderen of per plant kan bemesten of opnieuw inzaaien. Met hun Bullseye behaalden de zeven studenten tijdens het Field Robot Event eind juni in Praag een tweede plaats.

  Studenten Agrotechnologie van Wageningen UR demonstreerde de door hun ontworpen Bullseye. Dat is een robot die, op basis van beelden gemaakt door een 3D-sensor, gericht onkruiden kan verwijderen of per plant kan bemesten of opnieuw inzaaien. Met hun Bullseye behaalden de zeven studenten tijdens het Field Robot Event eind juni in Praag een tweede plaats.

  Foto: Guus Queisen
 • De zeer wendbare Bullseye beschikt over vierwielbesturing. Verder heeft elk wiel zijn eigen aandrijf- en stuurmotor. De wielen kunnen sturen in een hoek van 180 graden. Boven op de robot zitten in twee afzonderlijke boxen de computer en de Motionmind-motorcontrollers. Een laser-rangescanner aan de voorzijde zorgt voor de navigatie. Een 3D motion tracking sensor scant de directe omgeving.

  De zeer wendbare Bullseye beschikt over vierwielbesturing. Verder heeft elk wiel zijn eigen aandrijf- en stuurmotor. De wielen kunnen sturen in een hoek van 180 graden. Boven op de robot zitten in twee afzonderlijke boxen de computer en de Motionmind-motorcontrollers. Een laser-rangescanner aan de voorzijde zorgt voor de navigatie. Een 3D motion tracking sensor scant de directe omgeving.

  Foto: Guus Queisen
 • De 9 meter brede Einböck-wiedeg is vooral geschikt voor de bestrijding van onkruiden in het wittedradenstadium. De wiedeg bestaat uit zes velden van 1,5 meter. De agressiviteit van de tanden is hydraulisch instelbaar.

  De 9 meter brede Einböck-wiedeg is vooral geschikt voor de bestrijding van onkruiden in het wittedradenstadium. De wiedeg bestaat uit zes velden van 1,5 meter. De agressiviteit van de tanden is hydraulisch instelbaar.

  Foto: Guus Queisen
 • Loonbedrijf Fuchs uit Born demonstreerde de 6 meter brede trilschoffelmachine Monosem Super Prefer. Deze is voorzien van trilschoffelstellen bestaande uit een verende tand en een schoffelelement. De machine werkt met vijf schoffelelementen tussen de rijen. De tanden van deze schoffel gaan van breed naar smal en brengen hierdoor niet veel grond in de rij. De elementen zijn verstelbaar om de rijen zo goed en recht mogelijk te kunnen volgen.

  Loonbedrijf Fuchs uit Born demonstreerde de 6 meter brede trilschoffelmachine Monosem Super Prefer. Deze is voorzien van trilschoffelstellen bestaande uit een verende tand en een schoffelelement. De machine werkt met vijf schoffelelementen tussen de rijen. De tanden van deze schoffel gaan van breed naar smal en brengen hierdoor niet veel grond in de rij. De elementen zijn verstelbaar om de rijen zo goed en recht mogelijk te kunnen volgen.

  Foto: Guus Queisen
 • Twee steunschijven aan de buitenzijde houden de trilschoffel recht in de rij. De trilschoffel is een bewezen methode om onkruiden tussen de rijen te lijf te gaan. Desondanks is het gebruik ervan minimaal. “Deze komt bijna alleen uit de schuur als noodmaatregel bij gangbare geteelde mais als middelen niet meer helpen tegen bepaalde onkruiden”, zegt loonwerker Wil Fuchs over de zeldzame inzet van de Super Prefer.

  Twee steunschijven aan de buitenzijde houden de trilschoffel recht in de rij. De trilschoffel is een bewezen methode om onkruiden tussen de rijen te lijf te gaan. Desondanks is het gebruik ervan minimaal. “Deze komt bijna alleen uit de schuur als noodmaatregel bij gangbare geteelde mais als middelen niet meer helpen tegen bepaalde onkruiden”, zegt loonwerker Wil Fuchs over de zeldzame inzet van de Super Prefer.

  Foto: Guus Queisen
 • Maistelers krijgen het advies om niet dieper te schoffelen dan tussen de 1 à 2 centimeter; echter nooit dieper dan de eerste schoffelronde, anders krijgen zaadjes uit de nieuwe lagen de kans om te ontkiemen. Oppassen om geen maisplantjes onder te schoffelen, anders ontstaat een ongelijkmatige ontwikkeling van het gewas.

  Maistelers krijgen het advies om niet dieper te schoffelen dan tussen de 1 à 2 centimeter; echter nooit dieper dan de eerste schoffelronde, anders krijgen zaadjes uit de nieuwe lagen de kans om te ontkiemen. Oppassen om geen maisplantjes onder te schoffelen, anders ontstaat een ongelijkmatige ontwikkeling van het gewas.

  Foto: Guus Queisen
 • Het verwijderen van onkruiden in de rij, tussen de maisplantjes, is het moeilijkst. Een oplossing vormen de rotor- en de vingerwieder.

  Het verwijderen van onkruiden in de rij, tussen de maisplantjes, is het moeilijkst. Een oplossing vormen de rotor- en de vingerwieder.

  Foto: Guus Queisen
 • De Brienen-rotorwieder is een mechanisch aangedreven onkruidwieder, gebaseerd op tanden van een hooidraaier, die wel iets gebogen zijn. De agressiviteit van de rotors is instelbaar. Deze halen het onkruid uit de rij. Naast de vier rotors beschikt deze machine ook vijf schoffelelementen voor het onkruid tussen de rijen. Met spindels is de diepte in te stellen.

  De Brienen-rotorwieder is een mechanisch aangedreven onkruidwieder, gebaseerd op tanden van een hooidraaier, die wel iets gebogen zijn. De agressiviteit van de rotors is instelbaar. Deze halen het onkruid uit de rij. Naast de vier rotors beschikt deze machine ook vijf schoffelelementen voor het onkruid tussen de rijen. Met spindels is de diepte in te stellen.

  Foto: Guus Queisen
 • De kosten van de Brienen-rotorwieder bedragen circa €400 per wiel. De meest gangbare uitvoeringen hebben vier of zes rijen.

  De kosten van de Brienen-rotorwieder bedragen circa €400 per wiel. De meest gangbare uitvoeringen hebben vier of zes rijen.

  Foto: Guus Queisen
 • Volgens fabrikant Brienen in Beugen wordt de rotorwieder vooral ingezet bij de (biologische) teelt van mais en bieten en in de rozenteelt. Brienen verkoopt de machine vooral aan biologische bedrijven in Frankrijk en Denemarken.

  Volgens fabrikant Brienen in Beugen wordt de rotorwieder vooral ingezet bij de (biologische) teelt van mais en bieten en in de rozenteelt. Brienen verkoopt de machine vooral aan biologische bedrijven in Frankrijk en Denemarken.

  Foto: Guus Queisen
 • Zevenrijige Steketee-schoffelmachine met vingerwieder werkt de onkruiden in de rij goed weg.

  Zevenrijige Steketee-schoffelmachine met vingerwieder werkt de onkruiden in de rij goed weg.

  Foto: Guus Queisen
 • De rubberen vingers drukken het onkruid in de rij weg en brengen gelijktijdig een laagje grond in de rij, om zo andere onkruiden te bedekken.

  De rubberen vingers drukken het onkruid in de rij weg en brengen gelijktijdig een laagje grond in de rij, om zo andere onkruiden te bedekken.

  Foto: Guus Queisen
 • Een afwijkende onkruidbestrijdingsmethode voor in de rij is de door WUR-PPO ontwikkelde Pneumat. Het is nog een proefmachine.

  Een afwijkende onkruidbestrijdingsmethode voor in de rij is de door WUR-PPO ontwikkelde Pneumat. Het is nog een proefmachine.

  Foto: Guus Queisen
 • Het Pneumat-systeem bestaat uit een kleine schoffel met daarachter twee luchtpijpjes waar lucht met een druk van 5 bar (met mogelijkheid tot 10 bar bij een hogere rijsnelheid) de grond in wordt geblazen. Hierdoor komen de wortels van het onkruid sneller los, wat zorgt voor een beter resultaat.

  Het Pneumat-systeem bestaat uit een kleine schoffel met daarachter twee luchtpijpjes waar lucht met een druk van 5 bar (met mogelijkheid tot 10 bar bij een hogere rijsnelheid) de grond in wordt geblazen. Hierdoor komen de wortels van het onkruid sneller los, wat zorgt voor een beter resultaat.

  Foto: Guus Queisen
 • Om continu over de benodigde perslucht te beschikken is voor op de trekker een compressor gebouwd. De druklucht vraagt om extra vermogen van 14 à 22 kW (20 à 30 pk) van de tractor. Een tractor van 73 kW (100 pk) is minimaal nodig.

  Om continu over de benodigde perslucht te beschikken is voor op de trekker een compressor gebouwd. De druklucht vraagt om extra vermogen van 14 à 22 kW (20 à 30 pk) van de tractor. Een tractor van 73 kW (100 pk) is minimaal nodig.

  Foto: Guus Queisen
 • Tijdens de demonstratie viel het effect van de Pneumat tegen. Relatief veel onkruid bleef in de rijen staan. Bovendien maakt de combinatie van de investering, een extra man op de schoffel en het resultaat in mais het geheel niet rendabel. De machine lijkt vooralsnog alleen voor kwetsbare teelten interessant.

  Tijdens de demonstratie viel het effect van de Pneumat tegen. Relatief veel onkruid bleef in de rijen staan. Bovendien maakt de combinatie van de investering, een extra man op de schoffel en het resultaat in mais het geheel niet rendabel. De machine lijkt vooralsnog alleen voor kwetsbare teelten interessant.

  Foto: Guus Queisen

Laatste reacties

 • abtje

  Als het goed zou werken is het een mooie vervanging van gewasbeschermingsmiddel.
  Dus gewoon doorgaan met verder ontwikkelen.
  Die kleine robot ken ik uitgerust met een herbicide om pleksgewijs onkruid te bestrijden. Wat doet ie nu?

 • Bison

  Goed nieuws for Monsatan,.ha.

  Als dat robotje verdwaald dan kan ie wel in moeders tuintje opduiken,..heb je de poppen aan het dansen.lol

Of registreer je om te kunnen reageren.