Akkerbouw

Foto & video 15 reacties

Gewasschade door zware regenval in Ontario

Lokaal is op plaatsen in het zuidwesten van de Canadese provincie Ontario de laatste twaalf dagen erg veel regen gevallen. Net ten zuiden van Wallaceburg viel het meest: bijna 300 millimeter in twee weken, waarvan 200 millimeter in twee dagen. Hierdoor is plaatselijk veel schade ontstaan aan de gewassen. Bij akkerbouwer en boerenblogger Jan Zonderland viel op de ene locatie zo'n 175 millimeter, op de andere slechts 125. De foto’s zijn gemaakt op 4 juli.

Foto

 • Na een laat voorjaar – de uien zijn twee weken later geplant dan normaal – heeft het gewas zich goed ontwikkeld.

  Na een laat voorjaar – de uien zijn twee weken later geplant dan normaal – heeft het gewas zich goed ontwikkeld.

  Foto: Jan Zonderland
 • De vroegste Spaanse uien beginnen al mooi te bollen. Deze uien moeten eind augustus klaar zijn en dan een maat hebben van 80 tot 105 millimeter.

  De vroegste Spaanse uien beginnen al mooi te bollen. Deze uien moeten eind augustus klaar zijn en dan een maat hebben van 80 tot 105 millimeter.

  Foto: Jan Zonderland
 • Door de vele regen van de laatste weken is erg veel water blijven staan op de lage plekken van het perceel. Naar schatting moet 20 tot 25 procent van het 8 hectare grote perceel als verloren worden beschouwd. Het land is hier wat ongelijk, waardoor bij zware buien het water naar de lage plekken loopt. Dit heeft als voordeel dat de hogere plekken weinig last hebben van het water.

  Door de vele regen van de laatste weken is erg veel water blijven staan op de lage plekken van het perceel. Naar schatting moet 20 tot 25 procent van het 8 hectare grote perceel als verloren worden beschouwd. Het land is hier wat ongelijk, waardoor bij zware buien het water naar de lage plekken loopt. Dit heeft als voordeel dat de hogere plekken weinig last hebben van het water.

  Foto: Jan Zonderland
 • Het is moeilijk lopen door de bagger.

  Het is moeilijk lopen door de bagger.

  Foto: Jan Zonderland
 • Met verscheidene motorpompjes pompen we het meeste water wel weg. Dit om te voorkomen dat de ondergelopen plekken nog groter worden als het weer regent.

  Met verscheidene motorpompjes pompen we het meeste water wel weg. Dit om te voorkomen dat de ondergelopen plekken nog groter worden als het weer regent.

  Foto: Jan Zonderland
 • Omdat in ons geval geen sloot of kreek in de buurt ligt, moeten we het water naar voren pompen in een ondiepe greppel langs de weg, een afstand van zo’n 400 meter. Van daar vindt het uiteindelijk zijn weg wel naar een zogenoemde drainage ditch, een natuurlijke afvoergang.

  Omdat in ons geval geen sloot of kreek in de buurt ligt, moeten we het water naar voren pompen in een ondiepe greppel langs de weg, een afstand van zo’n 400 meter. Van daar vindt het uiteindelijk zijn weg wel naar een zogenoemde drainage ditch, een natuurlijke afvoergang.

  Foto: Jan Zonderland
 • Ook de bieten staan er, ondanks de late zaaidatum van 7 mei, prima bij.

  Ook de bieten staan er, ondanks de late zaaidatum van 7 mei, prima bij.

  Foto: Jan Zonderland
 • Ook in de bieten is op de lagere plekken veel schade. Naar schatting ging 30 procent van deze 8 hectare verloren.

  Ook in de bieten is op de lagere plekken veel schade. Naar schatting ging 30 procent van deze 8 hectare verloren.

  Foto: Jan Zonderland
 • De avond voordat deze foto gemaakt is, heb ik de bieten nog even kunnen spuiten tegen cercospora. Dat ging niet makkelijk. Daarna viel weer 40 millimeter regen, zodat de tweede bespuiting tegen onkruid met RoundUp nog wel even op zich laat wachten, ondanks dat er vrij veel onkruid in komt.

  De avond voordat deze foto gemaakt is, heb ik de bieten nog even kunnen spuiten tegen cercospora. Dat ging niet makkelijk. Daarna viel weer 40 millimeter regen, zodat de tweede bespuiting tegen onkruid met RoundUp nog wel even op zich laat wachten, ondanks dat er vrij veel onkruid in komt.

  Foto: Jan Zonderland
 • De volgende foto's zijn van percelen van collega’s in de buurt. Hier een perceel dat al enige tijd ligt te wachten om ingezaaid te worden met augurken. Ik vraag me af of het dit jaar nog wat wordt.

  De volgende foto's zijn van percelen van collega’s in de buurt. Hier een perceel dat al enige tijd ligt te wachten om ingezaaid te worden met augurken. Ik vraag me af of het dit jaar nog wat wordt.

  Foto: Jan Zonderland
 • Perceel met op de voorgrond mooie bieten, op de achtergrond is alles dood. Zeker de helft van de 20 hectare ging verloren.

  Perceel met op de voorgrond mooie bieten, op de achtergrond is alles dood. Zeker de helft van de 20 hectare ging verloren.

  Foto: Jan Zonderland
 • Een inventieve vriend van me knutselde op een zaterdagavond deze pomp in elkaar. Een oude mestpomp ingekort en in een driepunts frame gehangen. Gewoon de pomp in de plas laten zakken en pompen maar. Het ding zuigt alles op, zodat vanzelf een zuiggat ontstaat. Luchtzuigen is geen probleem, even later pompt het ding weer vrolijk verder.

  Een inventieve vriend van me knutselde op een zaterdagavond deze pomp in elkaar. Een oude mestpomp ingekort en in een driepunts frame gehangen. Gewoon de pomp in de plas laten zakken en pompen maar. Het ding zuigt alles op, zodat vanzelf een zuiggat ontstaat. Luchtzuigen is geen probleem, even later pompt het ding weer vrolijk verder.

  Foto: Jan Zonderland
 • Hier een detail van de pomp in werking in een perceel tomaten.

  Hier een detail van de pomp in werking in een perceel tomaten.

  Foto: Jan Zonderland
 • Ook hier moest het water helemaal naar voren gepompt worden.

  Ook hier moest het water helemaal naar voren gepompt worden.

  Foto: Jan Zonderland
 • Om vervolgens via een zogenoemd catch basin in een openbare afvoerbuis te verdwijnen. Daar waar geen natuurlijke afvoersloten liggen, zijn destijds door de overheid veel van deze buizen aangelegd waarop boeren ook hun eigen drainagesysteem kunnen aansluiten.

  Om vervolgens via een zogenoemd catch basin in een openbare afvoerbuis te verdwijnen. Daar waar geen natuurlijke afvoersloten liggen, zijn destijds door de overheid veel van deze buizen aangelegd waarop boeren ook hun eigen drainagesysteem kunnen aansluiten.

  Foto: Jan Zonderland
 • Tomaten zijn erg gevoelig voor water. Na een dag in het water gaan ze dood.

  Tomaten zijn erg gevoelig voor water. Na een dag in het water gaan ze dood.

  Foto: Jan Zonderland
 • Hier heeft men een greppel geploegd in een perceel bieten van 40 hectare om te redden wat er te redden viel na 200 millimeter regen in twee dagen. Het heeft niet mogen baten. Praktisch het hele perceel is vernield.

  Hier heeft men een greppel geploegd in een perceel bieten van 40 hectare om te redden wat er te redden viel na 200 millimeter regen in twee dagen. Het heeft niet mogen baten. Praktisch het hele perceel is vernield.

  Foto: Jan Zonderland
 • Hier heeft men een perceel erwten gedorst onder slechte omstandigheden. Hier en daar moest men stukken laten staan, omdat er geen doorkomen aan was.

  Hier heeft men een perceel erwten gedorst onder slechte omstandigheden. Hier en daar moest men stukken laten staan, omdat er geen doorkomen aan was.

  Foto: Jan Zonderland
 • Nog een pomp ergens in een tomatenveld.

  Nog een pomp ergens in een tomatenveld.

  Foto: Jan Zonderland
 • Veld met mais voor de zaadproductie. Te zien zijn de normale rijen met de vrouwelijke planten die de kolven moeten produceren, met daartussen om en om een rij mannelijke planten die voor de bestuiving moeten zorgen. Dit perceel zal geen hoge opbrengst geven.

  Veld met mais voor de zaadproductie. Te zien zijn de normale rijen met de vrouwelijke planten die de kolven moeten produceren, met daartussen om en om een rij mannelijke planten die voor de bestuiving moeten zorgen. Dit perceel zal geen hoge opbrengst geven.

  Foto: Jan Zonderland
 • Hier kabbelt het water rustig voort.

  Hier kabbelt het water rustig voort.

  Foto: Jan Zonderland
 • Een nertsenfarm met natte voeten.

  Een nertsenfarm met natte voeten.

  Foto: Jan Zonderland
 • Hier wordt een maisperceel droog gepompt met een beregeningspomp.

  Hier wordt een maisperceel droog gepompt met een beregeningspomp.

  Foto: Jan Zonderland
 • 60 hectare sojabonen waar niet veel van over zal blijven.

  60 hectare sojabonen waar niet veel van over zal blijven.

  Foto: Jan Zonderland

Laatste reacties

 • trekker123

  Het is weer ongelijk verdeeld in de wereld. In NL zouden we inmiddels weer blij zijn met een buitje. 200 millimeter zou wel mooi zijn, maar dan over de komende 6 weken verdeeld.

 • el

  Mooie reportage Jan, wel jammer van de gewassen die verloren zijn gegaan.

 • ed12345

  Jan dan is het hier in oost Ontario en west quebec beter geregeld er zijn overall kavelsloten (tjes)en grotere en minder grote leidingen .Bijna iedereen kan draineren en z'n water kwijt .Er is de ONTARIO DRAINAGE ACT die volgens mij garandeerd dat er voldoende en diep genoege waterafvoer is dat je kan draineren en dus makkelijker je oppervlakte water kwijt kan

 • Jan Zonderland

  Ed, ik denk dat het hier weinig anders is maar soms ligt de dichtstbijzijnde ditch net wat ver weg. Probleem is echter ook dat wanneer er dergelijke hoeveelheden regen vallen, de diyches erg snel vol staan en dan kun je nog zoveel drainage in je land hebben maar dat doet dan niks meer totdat het peil in de ditches weer gezakt is. En dat duurt soms wat te lang, m.i. langer dan noodzakelijk omdat de ditches erg slecht worden onderhouden. Je mag blij zijn als ze eens in de 10 jaar eens opgeschoond worden door de township. En waag het niet om er zelf even wat aan te doen door er even met een kraan bij langs te gaan want daar staat zowat de doodstraf op. Dan krijg je het met de minetery of oceans & fishery aan de stok !?!?!?!?!?!?!?!

 • ed12345

  Jan niet de ministery of oceans is verantwoordelijk maar alleen de township of county .Dat slecht onderhouden s ook hier een probleem ,uit branden in het voorjaar is vrij effectief Wij hadden hier ook nogal wat waterschade maar vaak was het terug te brengen tot (nog) niet geegaliseerd of niet goed gedaan envaak geen greppels meer willen Wat die doodstraf aangaat je mag wel dat stuk opschonen,niet dieper maken ,wat op jouw terrain ligt

 • erpelteler

  Nou, tis weer gezellig boeren in Canada, regen in t oosten, hagel in het westen....Gelukkig is er altijd 'volgend jaar' Sterkte ermee mannen...

 • ed12345

  Erpelteler ik hoop voor je dat het niet te erg is geweest schrijf er maar wat over

 • erpelteler

  ik word er depressief van als ik er over schrijf.

 • vuuren

  niet overall in Ontario by ons in bruc country op sommige plaatsen is het te droog ik woon noord walkerton by is droog demais en sojabonen hebben te weinig water

 • denker123

  Erpelteler ,niet depressief worden maar in dergelijke situate op tijd de traktor en de greppelfrees besturen ,on deze lagere plekken met elkaar verbinden zodat het water wegloopt ,dit gaat bijna overal.

 • Hosper

  Ik zit net ten zuidwesten van Clinton (Huron County). Van de week woensdag is er een hagel bij net ten zuiden van mij langs gegaan die zeer veel schade heeft aangericht aan mais. Hier hebben we haast niks geen regen van die bij gehad. Zover mag is zeker niet klagen over de hoeveelheid regen die ik heb gekregen. Een beetje aan de hoge kant maar zeer goed mee te werken. Heb vorig weekend wel anders gezien bij Mitchell. Die hebben 125 mm in een keer gehad en de dag erop nog een 25 mm. De mais en bonen stonden daar ook met natte voeten. Not pretty.

 • henk fledderus

  kunnen jullie niet wat water australie verschepen, kun je wel wat zand zakken weer krijgen.
  sterkte met de zwemmery mannen

 • willem100

  Wat is de naam van het ras van die spaanse uien?

 • Zonderland

  Het ras van de spaanse uien op de 2e foto is T-439

 • ed12345

  Jan stuur me even 'n @mailtje ik denk dat ik je adress niet goed meer heb

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.