Akkerbouw

Foto & video 4 reacties

Dorsen in slagorde

De oogstdemonstratie was een grote publiekstrekker tijdens de door Van Iperen en PPO Westmaas georganiseerde Graandemodag.

Foto

 • Vorige week werd voor de tweede keer de Graandemodag in Westmaas (Z.-H.) gehouden. Er kwamen ongeveer 1.250 bezoekers op af.

  Vorige week werd voor de tweede keer de Graandemodag in Westmaas (Z.-H.) gehouden. Er kwamen ongeveer 1.250 bezoekers op af.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Met name de combines trokken veel belangstelling. Hier het maaibord van de Claas die deelnam aan de dorsdemo’s.

  Met name de combines trokken veel belangstelling. Hier het maaibord van de Claas die deelnam aan de dorsdemo’s.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Het deel van het perceel dat was ingericht als presentatieveld, bleek te klein te zijn om zonder problemen alle bezoekers te ontvangen en demonstraties te houden. Daarom werd ‘s morgens nog een deel gedorst.

  Het deel van het perceel dat was ingericht als presentatieveld, bleek te klein te zijn om zonder problemen alle bezoekers te ontvangen en demonstraties te houden. Daarom werd ‘s morgens nog een deel gedorst.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De John Deere die het werk uitvoerde, wordt gelost in een Hawe-overlaadwagen. Vooraan de opklapbare vijzel die het graan lost in de vrachtwagen.

  De John Deere die het werk uitvoerde, wordt gelost in een Hawe-overlaadwagen. Vooraan de opklapbare vijzel die het graan lost in de vrachtwagen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De dag begon met spektakel: vier verschillende combines dorsten in slagorde een deel van het perceel wintergerst. Dit werd om de paar uur herhaald tot alles er af was.

  De dag begon met spektakel: vier verschillende combines dorsten in slagorde een deel van het perceel wintergerst. Dit werd om de paar uur herhaald tot alles er af was.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De wintergerst is het hybride ras Volume. Er bleek ruim 10,5 ton per hectare af te komen met een vochtgehalte rond 18 procent.

  De wintergerst is het hybride ras Volume. Er bleek ruim 10,5 ton per hectare af te komen met een vochtgehalte rond 18 procent.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Twee aren van wintergerst. Rechts het gewone ras Malabar en links het hybrideras Volume. Het ras Volume telt meer dan 65 korrels per aar.

  Twee aren van wintergerst. Rechts het gewone ras Malabar en links het hybrideras Volume. Het ras Volume telt meer dan 65 korrels per aar.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De wintergerst is gedeeltelijk pneumatisch gezaaid en gedeeltelijk met nokkenasmachine.
Teler Peter Boer kon geen verschil zien in het gewas. Wel is zo gezaaid dat elke plant kan uitstoelen en zodoende meerdere aarstengels kan vormen, zoals hier te zien is.

  De wintergerst is gedeeltelijk pneumatisch gezaaid en gedeeltelijk met nokkenasmachine. Teler Peter Boer kon geen verschil zien in het gewas. Wel is zo gezaaid dat elke plant kan uitstoelen en zodoende meerdere aarstengels kan vormen, zoals hier te zien is.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De tank van de New Holland is vol en wordt gelost in een overlaadwagen.

  De tank van de New Holland is vol en wordt gelost in een overlaadwagen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De tanks van de deelnemende MF en Claas zijn ook vol en lossen tegelijkertijd in de overlaadwagen.

  De tanks van de deelnemende MF en Claas zijn ook vol en lossen tegelijkertijd in de overlaadwagen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De volle overlaadwagens worden gelost in een vrachtwagen op het erf.

  De volle overlaadwagens worden gelost in een vrachtwagen op het erf.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Detail van een overlaadwagen.

  Detail van een overlaadwagen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De gedorste gerst, klaar voor levering.

  De gedorste gerst, klaar voor levering.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Na het dorsen was het de beurt voor de stoppelbewerkingsmachines. Hier is een Väderstad Topdown 300 in actie.

  Na het dorsen was het de beurt voor de stoppelbewerkingsmachines. Hier is een Väderstad Topdown 300 in actie.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Een andere opmerkelijke combinatie is deze Kuhn Discover XL, getrokken door een rupstrekker. Een oudere agrariër mompelt hierbij: “het lijkt Amerika wel.”

  Een andere opmerkelijke combinatie is deze Kuhn Discover XL, getrokken door een rupstrekker. Een oudere agrariër mompelt hierbij: “het lijkt Amerika wel.”

  Foto: Anton Dingemanse
 • Naast de dors- en stoppelactiviteiten was er ook aandacht voor het werk voor- en achteraf. Bij een Lemken-zaaimachine worden de voor-en nadelen van verschillende systemen besproken.

  Naast de dors- en stoppelactiviteiten was er ook aandacht voor het werk voor- en achteraf. Bij een Lemken-zaaimachine worden de voor-en nadelen van verschillende systemen besproken.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Aan de rand van het demonstratieveld werd aandacht besteed aan systemen voor het toedienen van vloeibare mest voor bijvoorbeeld groenbemester. Hier wordt geïnformeerd over de spuiloog.

  Aan de rand van het demonstratieveld werd aandacht besteed aan systemen voor het toedienen van vloeibare mest voor bijvoorbeeld groenbemester. Hier wordt geïnformeerd over de spuiloog.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Het middendeel van de bedrijfsloodsen was ingericht als centrale hal met bedrijvenmarkt en catering.

  Het middendeel van de bedrijfsloodsen was ingericht als centrale hal met bedrijvenmarkt en catering.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Voor de rondleidingen door het demoveld Graanproeven was grote belangstelling. Hier worden twee groepen geïnformeerd over bemestingsproeven in wintertarwe.

  Voor de rondleidingen door het demoveld Graanproeven was grote belangstelling. Hier worden twee groepen geïnformeerd over bemestingsproeven in wintertarwe.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Dat stikstof een belangrijke groeistimulator is, is bekend. Hier is dat weer eens zichtbaar. Hier een proef met het tarweras Julius. Rechts onbehandeld en links met circa 300 kilo stikstof per hectare.

  Dat stikstof een belangrijke groeistimulator is, is bekend. Hier is dat weer eens zichtbaar. Hier een proef met het tarweras Julius. Rechts onbehandeld en links met circa 300 kilo stikstof per hectare.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Voor de rondleidingen begonnen, werden de wintergerstproeven nog even nagelopen.

  Voor de rondleidingen begonnen, werden de wintergerstproeven nog even nagelopen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Rondleiding in de proef Groeiregulatie.

  Rondleiding in de proef Groeiregulatie.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Daarnaast waren er rondleidingen langs onkruid- en ziektebestrijding in granen, zaaisystemen enzovoort.

  Daarnaast waren er rondleidingen langs onkruid- en ziektebestrijding in granen, zaaisystemen enzovoort.

  Foto: Anton Dingemanse

Laatste reacties

 • nvdboom

  Het maaibord van de New Holland??? Boerderij toch!

 • Mels

  W

 • Tinus B

  Hier in canada wordt de overlaadwagen geladen tijdens het dorsen, daarmee bespaar je de meeste tijd. De dorstrommel moet blijven draaien.

 • kroon9631

  prima foto

Of registreer je om te kunnen reageren.