Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Zweedse akkerbouwer investeert in graandroger en biomassaboiler

Vorig jaar investeerde Baron Fredrik Lagerfelt in een graandroger en biomassaboiler. De boiler voorziet onder meer graandroger en landhuis van warmte. Zo wil Lagerfelt 50.000 liter diesel per jaar uitsparen.

Foto

 • 
Baron Fredrik Lagerfelt is de elfde generatie Lagerfelt op landgoed Lagerlunda in Linköping, 200 kilometer zuidwestelijk van Stockholm.

  Baron Fredrik Lagerfelt is de elfde generatie Lagerfelt op landgoed Lagerlunda in Linköping, 200 kilometer zuidwestelijk van Stockholm.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 

Het landgoed omvat een chique landhuis, waar de baron met zijn gezin woont. Hij runt er een akkerbouwbedrijf van 480 hectare. Het bouwplan bestaat uit wintertarwe, koolzaad, rogge, gerst, zomertarwe en veldbonen. Ook staan er veertien kleine woonboerderijen op het landgoed, die hij verhuurt als vakantiewoningen. Lagerfelt heeft drie werknemers in dienst. Naast de werkzaamheden op de boerderij voeren zij ook onderhoudswerkzaamheden uit aan de vakantieboerderijen.

  Het landgoed omvat een chique landhuis, waar de baron met zijn gezin woont. Hij runt er een akkerbouwbedrijf van 480 hectare. Het bouwplan bestaat uit wintertarwe, koolzaad, rogge, gerst, zomertarwe en veldbonen. Ook staan er veertien kleine woonboerderijen op het landgoed, die hij verhuurt als vakantiewoningen. Lagerfelt heeft drie werknemers in dienst. Naast de werkzaamheden op de boerderij voeren zij ook onderhoudswerkzaamheden uit aan de vakantieboerderijen.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 
Vorig jaar investeerde Lagerfelt in een Tornum-graandroger en een biomassaboiler. De boiler voorziet de droger, het landhuis en de vakantieboerderijen op het landgoed van warmte. Lagerfelt denkt hiermee 50.000 liter diesel per jaar uit te sparen.

  Vorig jaar investeerde Lagerfelt in een Tornum-graandroger en een biomassaboiler. De boiler voorziet de droger, het landhuis en de vakantieboerderijen op het landgoed van warmte. Lagerfelt denkt hiermee 50.000 liter diesel per jaar uit te sparen.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 
De boiler wordt gestookt op stro en houtmassa. Jaarlijks wordt 80 tot 100 hectare tarwestro tot balen geperst voor de boiler. Ook heeft Lagerfelt op mindere gronden wilgen aangeplant, die hij om de paar jaar tot balen perst.

  De boiler wordt gestookt op stro en houtmassa. Jaarlijks wordt 80 tot 100 hectare tarwestro tot balen geperst voor de boiler. Ook heeft Lagerfelt op mindere gronden wilgen aangeplant, die hij om de paar jaar tot balen perst.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 
Elke zes uur moet er een baal stro of hout de oven worden ingeschoven. De bedoeling is op termijn meer hout in plaats van stro te gaan gebruiken, omdat de onttrekking van stro niet goed is voor de organische stofhuishouding van de akkers.

  Elke zes uur moet er een baal stro of hout de oven worden ingeschoven. De bedoeling is op termijn meer hout in plaats van stro te gaan gebruiken, omdat de onttrekking van stro niet goed is voor de organische stofhuishouding van de akkers.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 
De graandroger heeft een capaciteit van 8 ton per uur.

  De graandroger heeft een capaciteit van 8 ton per uur.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 
Het is mogelijk de graan te leveren aan Lantmännen, de Zweedse Agrifirm. Lagerfelt wil echter het graan opslaan op zijn eigen bedrijf en zelf bepalen wanneer en aan wie hij het verkoopt. Een eigen droger is dan nodig. “Ik verwacht zo meer te verdienen dan direct na de oogst het graan bij de collecteur aan te leveren.” Het gebouw heeft de voor Zweden typisch kenmerkende rode kleur met witte biezen. Vrijwel alle boerderijen in Zweden zijn van hout en rood geschilderd.

  Het is mogelijk de graan te leveren aan Lantmännen, de Zweedse Agrifirm. Lagerfelt wil echter het graan opslaan op zijn eigen bedrijf en zelf bepalen wanneer en aan wie hij het verkoopt. Een eigen droger is dan nodig. “Ik verwacht zo meer te verdienen dan direct na de oogst het graan bij de collecteur aan te leveren.” Het gebouw heeft de voor Zweden typisch kenmerkende rode kleur met witte biezen. Vrijwel alle boerderijen in Zweden zijn van hout en rood geschilderd.

  Foto: Martijn Knuivers

Eén reactie

 • info104

  Een goed initiatief en zeker een toekomstinvestering en ook de wilgenteeld die voor warmte word gebruikt, de wilgenpakken geven een te snelle verbranding doordat er te veel lucht in de pakken zit, dat is een nadeel, je kan dan de verbrandingssnelheid slecht beïnvloeden. Hij loste dat op door eerst een stro, dan een wilgenpak en als laatste weer een stropak te plaatsen, de wilgen worden op een lengte van ongeveer 4 a 5 meter geoogst met een hiervoor ontwikkelde maaier pers combinatie. Het zou wat voor natuurterreinen hier ook een oplossing zijn om de groene energie te stimuleren.

Of registreer je om te kunnen reageren.