Akkerbouw

Foto & video

Met schoffel ten strijde tegen uitstaande melde

Vier Zuid-Limburgse boeren zoeken naar praktische mogelijkheden om onkruid zo effectief mogelijk mechanisch te bestrijden.

Foto

 • 
Vier Zuid-Limburgse boeren, Paul Gerrickens, Guido Frijns, Raymond Niesten en Guus Roebroek, zoeken via het Praktijknetwerk Mechanische onkruidbestrijding naar praktische mogelijkheden om onkruid zo effectief mogelijk mechanisch te bestrijden. Dit doen de boeren samen met DLV Plant, PPO-WUR, Agriconnection en Proefboerderij Wijnandsrade. Op 4 juni was er een demonstratie mechanische onkruidbestrijding op het perceel van Paul Gerrickens in het buurtschap Ingber, gemeente Gulpen (L.). De schoffels gingen vooral de strijd aan met uitstaande melde dat steeds moeilijker is te bestrijden.

  Vier Zuid-Limburgse boeren, Paul Gerrickens, Guido Frijns, Raymond Niesten en Guus Roebroek, zoeken via het Praktijknetwerk Mechanische onkruidbestrijding naar praktische mogelijkheden om onkruid zo effectief mogelijk mechanisch te bestrijden. Dit doen de boeren samen met DLV Plant, PPO-WUR, Agriconnection en Proefboerderij Wijnandsrade. Op 4 juni was er een demonstratie mechanische onkruidbestrijding op het perceel van Paul Gerrickens in het buurtschap Ingber, gemeente Gulpen (L.). De schoffels gingen vooral de strijd aan met uitstaande melde dat steeds moeilijker is te bestrijden.

  Foto: Guus Queisen
 • 
Zuid-Limburgse boeren aanschouwen de resultaten van mechanische onkruidbestrijding.

  Zuid-Limburgse boeren aanschouwen de resultaten van mechanische onkruidbestrijding.

  Foto: Guus Queisen
 • 
Fabrikant K.A. Havelaar & Zn bv leverde een nog ongebruikte HAK-schoffelmachine. Het vooraf instellen op het hellende perceel was nodig, omdat het naast veel onkruid ook nog bezaaid was met stenen.

  Fabrikant K.A. Havelaar & Zn bv leverde een nog ongebruikte HAK-schoffelmachine. Het vooraf instellen op het hellende perceel was nodig, omdat het naast veel onkruid ook nog bezaaid was met stenen.

  Foto: Guus Queisen
 • 
De kleine egtanden van de HAK-schoffelmachine werden gedemonteerd. De egtanden halen het onkruid naar boven, waardoor dit sneller uitdroogt. Door de grote onkruidmassa hoopte zich veel onkruid voor de tanden op. Het uiteindelijke schoffelresultaat van de met 43 centimeter brede uitgevoerde messen was goed.

  De kleine egtanden van de HAK-schoffelmachine werden gedemonteerd. De egtanden halen het onkruid naar boven, waardoor dit sneller uitdroogt. Door de grote onkruidmassa hoopte zich veel onkruid voor de tanden op. Het uiteindelijke schoffelresultaat van de met 43 centimeter brede uitgevoerde messen was goed.

  Foto: Guus Queisen
 • 
De tanden van de HAK-schoffelmachine werden niet gebruikt.

  De tanden van de HAK-schoffelmachine werden niet gebruikt.

  Foto: Guus Queisen
 • 
De HAK-schoffel is voorzien van een markeerstang. Door het onderste deel over de bietenplanten te laten gaan, bereikt de trekkerchauffeur een goed resultaat.

  De HAK-schoffel is voorzien van een markeerstang. Door het onderste deel over de bietenplanten te laten gaan, bereikt de trekkerchauffeur een goed resultaat.

  Foto: Guus Queisen
 • 

Bij schoffelen kun je nog niet blind vertrouwen op de huidige gps-techniek. Gps is een hulpmiddel. Pas als zowel de schoffel als de trekker via gps worden aangestuurd, is op 2 centimeter nauwkeurig te werken.

  Bij schoffelen kun je nog niet blind vertrouwen op de huidige gps-techniek. Gps is een hulpmiddel. Pas als zowel de schoffel als de trekker via gps worden aangestuurd, is op 2 centimeter nauwkeurig te werken.

  Foto: Guus Queisen
 • 
Volgens Sjef Crijns (rechts) en Richard Korvers, beiden van DLV Plant, zijn de schoffelresultaten goed. Als de bestrijding maar tijdig en onder goede (droge) omstandigheden kan plaatsvinden, is volgens Korver mechanische onkruidbestrijding een goed alternatief voor de veldspuit.

  Volgens Sjef Crijns (rechts) en Richard Korvers, beiden van DLV Plant, zijn de schoffelresultaten goed. Als de bestrijding maar tijdig en onder goede (droge) omstandigheden kan plaatsvinden, is volgens Korver mechanische onkruidbestrijding een goed alternatief voor de veldspuit.

  Foto: Guus Queisen
 • 
Loonbedrijf Damoiseaux uit Schinnen demonstreerde zijn rijenvaste schoffel van Steketee. Deze is voorzien van een driedelig schoffelelement.

  Loonbedrijf Damoiseaux uit Schinnen demonstreerde zijn rijenvaste schoffel van Steketee. Deze is voorzien van een driedelig schoffelelement.

  Foto: Guus Queisen
 • De Steketee verwijdert het onkruid tussen de bietenrijen uitstekend.

  De Steketee verwijdert het onkruid tussen de bietenrijen uitstekend.

  Foto: Guus Queisen
 • 

Steken onkruiden al letterlijk de kop op dan is het resultaat van eggen minder.

  Steken onkruiden al letterlijk de kop op dan is het resultaat van eggen minder.

  Foto: Guus Queisen
 • De eg is heel geschikt voor onkruiden in het wittedradenstadium.

  De eg is heel geschikt voor onkruiden in het wittedradenstadium.

  Foto: Guus Queisen
 • 
Gerard Meuffels (rechts) van PPO-WUR en biologische veehouder Guido Frijns, een van de vier deelnemers aan het Praktijknetwerk Mechanische onkruidbestrijding, onderwerpen het resultaat van de Steketee schoffel aan een kritische blik.

  Gerard Meuffels (rechts) van PPO-WUR en biologische veehouder Guido Frijns, een van de vier deelnemers aan het Praktijknetwerk Mechanische onkruidbestrijding, onderwerpen het resultaat van de Steketee schoffel aan een kritische blik.

  Foto: Guus Queisen
 • 
Boeren bekijken tijdens de demonstratie op het bietenperceel van Paul Gerrickens in Ingber-Gulpen kritisch het resultaat van het eggen met een 9 meter brede Einböck-veertandeg door Guido Frijns.

  Boeren bekijken tijdens de demonstratie op het bietenperceel van Paul Gerrickens in Ingber-Gulpen kritisch het resultaat van het eggen met een 9 meter brede Einböck-veertandeg door Guido Frijns.

  Foto: Guus Queisen
 • 
Uitstaande melde is een onkruid dat steeds moeilijker van de akkers is te weren stelt Sjef Crijns van DLV Plant. “De ongevoeligheid voor gangbare middelen neemt toe. Voor een enigszins acceptabel resultaat moet je al spuiten met een hele hoge dosering.”

  Uitstaande melde is een onkruid dat steeds moeilijker van de akkers is te weren stelt Sjef Crijns van DLV Plant. “De ongevoeligheid voor gangbare middelen neemt toe. Voor een enigszins acceptabel resultaat moet je al spuiten met een hele hoge dosering.”

  Foto: Guus Queisen
 • 
Uitstaande melde is steeds moeilijker te bestrijden, zelfs een eerste bespuiting met een hoge dosering bestaande uit een mix van Fenmedifam, Tramat, Goltix en olie, leverde geen optimaal resultaat. “Op dit perceel was het alsof we met water hadden gespoten”, aldus Sjef Crijns.

  Uitstaande melde is steeds moeilijker te bestrijden, zelfs een eerste bespuiting met een hoge dosering bestaande uit een mix van Fenmedifam, Tramat, Goltix en olie, leverde geen optimaal resultaat. “Op dit perceel was het alsof we met water hadden gespoten”, aldus Sjef Crijns.

  Foto: Guus Queisen

Of registreer je om te kunnen reageren.